Jump to content

Да ли перете веш недељом?

Оцени ову тему

Manolis

Препоручена порука

prljav-ves.jpg

Фото: http://www.radosavljevic.net/2012/02/25/prljav-ves/

Недеља је, веш стоји прљав а кад видим који је дан сетим се кевиних речи " ја недељом не перем веш!". Да ли ви перете недељом веш и шта је у томе страшно прати веш недељом? :Д  

Благодарим унапред ;)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 415
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Није данас страшно јер није толико напоран посао. Треба само да отвориш врата убациш веш затвориш врата и укључиш. Можеш наравно по потреби да ставиш и мало прашка и омекшивач. И то је све.

Међутим некада је тај посао изискивао много више времена и труда. Прво да одеш до реке са вешом. Затим да га потопиш у прву воду, па излупаш пракљачама, па онда утрљаш пепео у њега па опет излупаш пракљачама, па пропереш једном, па други пут и онда можда и буде опран. Али тако сваки комад веша посебно. Јер ниси сторука( другачије од стоноге ал исто тако гадно створење). Затим тако мокар и тежак веш да вратиш у своје двориште и окачиш, јер на реци нема центрифуге нити сушилице. Значи требало је издвојити цело пре подне за прање веша, отуда они који би ишли у Цркву ( а у то време су ишли сви) нису ни могли недељом прати веш сем по подне, али у том случају не би стигли друге послове да позавршавају.

Меееееђууууутим.

Пита ме један поп: Па добро које ће последице бити ако укључиш веш машину недељом, није то твој рад јел?

То ради машина, ето каже поп њој нек буде на душу.

Па и јесте тако два три пута сам проверавао ову теорију у пракси и сваки пут кад бих то радио цркла је машина. Онда сам без машине био неколико дана и још платио мајстору поправку.

Добро једаред није цркла машина него се запалила утичница, а то сам поправио сам, штемовао плочице, извукао кабел, купио нову утичницу заменио и после тога никад више недељом. Па ко верово ко не верово ја сам експериментално проверио пар пута. Ја и иначе не верујем док не видим а ово сам видео.

Сад некоме је ово само сујеверје , некоме је вера а мени је научно и новчано експериментално показано.

Подели на овим сајтовима

On 10. 11. 2013. at 0:38, Manolis рече

Хм, можда треба да се очита једна молитва пре прања. Ја бих да пробам, некако ме копка страшно. ЛОЛ

Па види ја сам за сваки случај пре прања очитао и молитву и прекрстио и себе и закрстио и машину. Барем тај први пут кад ми је било хитно да веш буде чист. После сам то урадио без молитве чисто да утврдим градиво. Знам много људи који перу веш недељом( атеиста и формалних хришћана, вероватно и верника има али их нисам упознао који то раде) па им се то не дешава...

Ал џаба брате...

:D

Подели на овим сајтовима

Само ако је стварно нужда.

Трудим се да испоштујем недељу, као какав мали Васкрс. Тако је недељу називао јесан свештеник. Он је, такође,   говорио да је  недеља значајнија од осталих празника. :stadaradim:

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Ni ja nisam sujeverna...No,bila je nedelja,uključim veš mašinu kasno posle podne i zaboravim da stisnem dugme za primanje vode ili neko dugme????Neznajući za to  i ne obraćajući pažnju  na mašinu koja sama radi,čekala sam da završi svoj proces.Na kraju sam shvatila da nije bilo ni reči o pranju.Mašina je radila ali nije oprala ništa.

Vodim borbu sa Alchajmerom ili  :.mislise.

P.s.Meni nije teško da uključim veš mašinu,tako da to ne doživljavam kao rad...bar ne fizički.

I umni rad je rad...pa opet moramo da mislimo,ali bi dobro bilo da nedeljom  mislimo o Bogu,a ne o tome šta ćemo sutra da obučemo :))) ....

:351780:

Подели на овим сајтовима

On 10. 11. 2013. at 0:43, Лидија Миленковић рече
Он је, такође,   говорио да је  недеља значајнија од осталих празника.

Има логике, недеља и јесте први хришћански празник :) 

Подели на овим сајтовима

On 10. 11. 2013. at 0:47, Manolis рече
Морам признати да до сада никада нисам прао веш недељом. Ал како рекну: један пробо па се у.... :)))
  па моро да пере још једне гаће :)

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Prao sam ves milion puta nedjeljom nije mi nikad nista crklo. Radio sam nedjeljom milion puta nisam nikad nista slomio niti se licno ozlijedio. Prao sam sudje i nikad nista nisam razbio. Kuvao jelo i nikad nista nije zagorilo...itd :)

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ja perem ves i nedeljom ako je potrebno. 

Taj obicaj da se nedeljom i na crveno slovo nista ne radi ne proizilazi iz sujeverja nego iz cinjenice da je to dan za molitvu. Pa ko ga provodi molitveno, nema kad da radi kucne poslove...

Eto, priznajem da na Liturgiju odem kad god sam u prilici i taj dan se trudim da provedem u tom raspolozenju... a kada ne odem, onda je to dan kao svaki drugi osim sto ne idem na posao.  :)

Подели на овим сајтовима

nikad ne perem veš nedeljom,ni ručno ni mašinski,imam dovoljno garderobe tako da ne važe oni izgovori neophodno mi je.Nedelja je mali Vasks i nedelju je Bog ostavio za odmor.

Подели на овим сајтовима

Lørdag или субота на данском значи "дан за прање". Реч Lørdag потиче од старог нордијског løverdag која значи дан за прање (викинзи). Деца и одрасли чисте кућу и перу веш, чешљају се, чисте уши и сечу нокте. Широм нордијског региона археолози су ископали предмете за чишћење ноктију и чешљеве - викиншко доба. Посебно је последња субота у години (дан за прање) била темељна, тако да се добро чист уђе у новој години. Прање у стара времена није било једноставно као данас - сортирамо одећу у белој боји и убацимо у веш машину на 40 степени, а затим у сушари.  Већи део одеће иде одмах назад у ормар - није потребно пеглати . У стара времена тај процес се протезао током неколико дана, током ноћи се потапао, претходно се наравно сортирао по боји и зависно од степена прљавштине, одећа је била од лана, памука или вуне, кувала се у сапун, зати се испирала, веш се сушио одмах,  бели се потапао у скроб или шећер ,стољњаци и постељина се умотавали у ролну и спремали за пеглање. Све жене и деца учествовали су у процесу који се понављао сваких 14 дана или једном месечно и испуњавао је велики део свакодневног живота. Ови ритуали се такође појављују у старим данским песмама за децу. Данас се врше забавне изложбе  где се сви позивају да перу и науче о животу на жици за сушење веша у старим данима. Перем недељом ако се деси да не може другачије.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...