Милан Грујић Написано Новембар 6, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2013 Мени се просто диже коса на глави када погледам дневну и недељну штампу, телевизију, називе улица, места, радњи, привредних објеката и сл. Било где да закорачим или било шта да погледам, скоро нигде нисам видео ћириличног натписа. Не памтим да сам скоро прочитао новине или часописе штампане ћириличним писмом. Телевизија је још веће зло. Осим Телевизије Београд, све остале користе искључиво латиницу. Наводно, да су у кораку са осталим светом. Смешно до бола. Називи улица су посебна прича. У местима са већинским становништвом из редова националних мањина, назив на српском језику је исписан или латиницом и језиком националне мањине или у неким местима уопште не постоји натпис на српском. Катастрофа. Називи места су још драстичнији. Све више је присутнији продор англицизама у српском језику што ме као Србина јако нервира. Као да наш језик нема адекватних назива. Називи привредних објеката су сви латинични а називи потичу углавном из енглеског језика. Сав се тресем када то видим. Плаче ми се од неписмености људи у данашње време. Право огледало су друштвене мреже као што су Фејсбук или Твитер. Просто не могу да се начудим неписмености. Хајде што се пише латиницом него што нигде нема великог слова, тачке, запете, узвичника, ускличника и осталих правописних знакова. Плач мајке Божије. Често се питам шта раде учитељи, наставници и професори у школама. Моја наставница српског језика у основној школи (плус разредна) је била страх и трепет за ђаке али су изашли сви писмени којима је она предавала до пре коју годину. Имао сам веома строгу професорку српског језика у средњој школи која ми је предавала и посебан предмет "Правопис". Не да је решетала!!! Као наставник српског језика у пензији, моја мајка је била веома задовољна мојом професорком како је радила. Као већина мојих школских другова из основне, почео сам писати латиницом док није једном подивљала и очитала ми "буквицу". Као наставнички син, и те како водим рачуна о начину изражавања, писања, правопису. Све пишем строго ћирилицом осим ако морам на енглеском или мађарском језику. Не пада ми на памет да користим латиницу. Пг је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nikolajj Написано Новембар 6, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2013 Спаса од тога нема, за ког си изабрао да гласаш тако буде, више волим пишем и читам на ћирилици, него на латиници, тога више нема, волиео бих да купим неке книге, ал све су на латиници тако да, не треба не сналазим се пре се образујем ћирилици него на латиници “Ја нисам нешто посебно талентован. Само сам страствено радознао.” Алберта Ајнштајна Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Новембар 6, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2013 Мени се просто диже коса на глави радњи... Сав се тресем када то видим. Плач мајке Божије. Све пишем строго ћирилицом осим ако морам на енглеском или мађарском језику. Не пада ми на памет да користим латиницу. Ubi ,закољи, da латиница ne postoji... "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Новембар 7, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2013 Спаса од тога нема, за ког си изабрао да гласаш тако буде, више волим пишем и читам на ћирилици, него на латиници, тога више нема, волиео бих да купим неке книге, ал све су на латиници тако да, не треба не сналазим се пре се образујем ћирилици него на латиници Nisam sad kući, ali čini mi se da su mi skoro sve knjige koje sam u skorije vreme kupovao, a kupovao sam dosta na ćirilici. Evo ode kod sebe imam Antihrista i Paklenu pomoradžu obe su na ćirilici. Mada iskren da budem i ne obraćam pažnju da li je nešto ispisano na ćirilici ili latinicii isto mi se hvata, znam da čitam jedno znam drugo, ali mislim da je velika većnia na ćirlici. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Новембар 7, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2013 Na svetu preko 250 miliona ljudi koristi ćirilično pismo, tako da nemoj mnogo da se bojiš za njegovu budućnost. Plus je treće zvanično pismo u EU, uz latinicu i grčki alfabet. A što se tiče anglicizama...pa živimo u takvom svetu, ljudi su mobilniji nego ikada, internet ima sada skoro svako, a engleski je već neko vreme nezvanični zvanični jezik Kao što su pre njega bili francuski, nemački, ruski, itd. A, uostalom, koliko samo turcizama i germanizama imamo u srpskom? Što bi sada anglicizmi bili neki poseban problem? Жедни and Млађони је реаговао/ла на ово 2 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Новембар 7, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2013 Хајде што се пише латиницом него што нигде нема великог слова, тачке, запете, узвичника, ускличника и осталих правописних знакова. Evo ja ovde sve pišem kako treba, ali na FBu na primer, kada četujem sa drugovima, ne sećam se kada sam zadnji put upotrebio veliko slovo. Brzo se kuca, baš brzo, pa ne stigneš niti da pritisneš Shift niti da ispravljaš pravopisne greške. Meni je četovanje sa drugovima (pojedinim) nešto kao razgovor uživo što se brzine tiče. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 7, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2013 Овај форум је ето скроз на ћирилици. Ја лично готивим ћирилицу и сматрам га лепшим писмом од латинице. Али исто тако и готивим латиницу, њену практичност и то што захваљујући латиници ја могу да учим и језике из романске или германске групе. Живело бинарно писмо у Срба! (: п.с. СМРТ АНДРОИД ТАСТАТУРИ И ОНОМ ЊЕНОМ ПРЕДЛАГАЊУ РЕЧИ! Пг је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Новембар 7, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2013 Pisem latinicom, al vise volim da citam cirilicu Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Новембар 7, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2013 О, кукавно Српство угашено..... Латиницу је Србима наметнуо аустроугарски окупатор 1915. после је учврстили НДХ и Броз. Ко то не разуме бадава му је причати. Најбоље да оде на Видовдан па да се начита теме о ћирилици. Милан Грујић and Милан Б је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Грујић Написано Новембар 7, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 7, 2013 Већ када волиш ћирилицу, имају одличне књиге и сајтови о правопису српског језика на ћирилици, па мало обради ту тематику. Савршено добро владам правописом језика. Мајка ме је и те како учила како да пишем и да се изражавам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Новембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2013 Nije tebi rekao, nego Nikolajju Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Грујић Написано Новембар 8, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 8, 2013 Видим, видим Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Новембар 9, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2013 Мени се просто диже коса на глави... Смешно до бола.... Катастрофа... .... што ме као Србина јако нервира... Сав се тресем када то видим... Плаче ми се .... Просто не могу да се начудим ... Плач мајке Божије. Potresna tema... drvce, bora and Mironosica је реаговао/ла на ово 3 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Новембар 9, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2013 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука