Jump to content

Навијачи спремају нереде (Насиље у спорту)


Guest Најновије вести

Препоручена порука

  • Гости
Guest Најновије вести

B92: Niš -- Nekoliko osoba privedeno je u Nišu nakon utakmice kupa Srbije između domaćeg Radničkog i OFK Beograda, rečeno je u niškoj policiji.

"Bilo je nereda, ima privođenja i postupanja su u toku", kratko je rečeno Beti u Policijskoj upravi Niš.

Do sukoba je došlo posle utakmice kada je policija pokušala da ukloni navijače niškog kluba sa ulice kako bi navijači beogradskog kluba mogli da napuste stadion. U neredima je nekoliko automobila oštećeno.

Lokalni mediji javili su da je privedeno 15 navijača niškog Radničkog nakon utakmice na stadionu FK Mašinac u niškom naselju Delijski Vis, gde je održana meč u okviru Kupa Srbije.

Utakmica između Radničkog i OFK Beograda završena...

Погледај целу вест

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 4 months later...

Аутогол

 

Малопре прочитах ову вест, и хтедох да ову тему покренем у подфоруму о спорту, али, будући да је толико илустративна, ипак мислим да јој је овде место...

Rukometni reprezentativac Srbije Žarko ŠeŠum neće moći da nastupi u finalu Evropskog prvenstva protiv Danske u nedelju u "Beogradskoj areni".

 

9627593134f24182333c00208179282_orig.jpg

Beta

 

ŠeŠum je u petak veče, na poluvremenu polufinalne utakmice protiv Hrvatske, pogođen u oko, kada je jedan navijač pokuŠao da pogodi selektora Hrvatske.

Selektor Srbije Veselin Vuković je potvrdio da je ŠeŠum dobro, da neće biti posledica po njegovo oko, ali da će ostati joŠ dva-tri dana u bolnici.

"NajviŠe od svega želimo da ŠeŠumu bude dobro. Kako smo saznali, povreda nije tako ozbiljna kako se činilo u prvi mah. Prednja komora oka mu je napunjena krvlju i to je za njega prilično bolno, ali neće imati posledice. On će zbog toga ostati u bolnici joŠ dva-tri dana", rekao je Vuković.

ŠeŠum je pogođen u oko na poluvremenu polufinalne utakmice sa Hrvatskom. Jedan navijač reprezentacije Srbije plastičnom flaŠom gađao je selektora Hrvatske Slavka Golužu, ali je pogodio naŠeg igrača.

Rukometni reprezentativci, stručni Štab i osoblje reprezentacije Srbije posetili su ŠeŠuma na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Lekar reprezentacije Milan Babić takođe je potvrdio da je ŠeŠum zavrŠio učeŠće na Evropskom prvenstvu, ali se nada da će biti na finalu u "Beogradskoj areni".

"Žarko ima povredu desnog oka izazvanu udarcem metalnim predmetom. Radi se o kontuziji oka i ogrebotini na rožnjači. On će ostati na terapiji, mora da miruje i ne može da igra, ni da bude u hotelu. Nova kontrola je zakazana za nedelju, kada će se znati da li će moći bar da bude na tribinama i podrži saigrače u finalu"

, rekao je Babić.

http://www.b92.net/sport/rukomet/vesti.php?yyyy=2012&mm=01&dd=28&nav_id=577864

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Vitez Srbija_smesko pivo

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 year later...

Zanimljiv članak iz popularnog sportskog časopisa Tempo, 1973. godine.

Preuzeto sa predivne stranice YUGOPAPIR

 

.........

Petar Stojanović, SUP BG: Nisam sentimentalan prema huliganima! (1973)
 
hulcoll1.jpg
Avgust 1973: Skandali potresaju svetski fudbal! Tema meseca je afera sa đenovskom Sampdorijom, koja je ponudila Atalanti 20 miliona lira za pobedu nad Lanerosijem. Ova dva boda trebalo je da budu spasonosna za Sampdoriju, koja je bila u zoni za prelazak u B ligu... Priča se i da je protekla fudbalska sezona u Grčkoj bila puna prljavih poslova - "Da, ovo ovde je bila prava farsa!", grmi legendarni Ferenc Puškaš, trenutno trener Panatenaikosa... Austrija: sportski direktor Viene prijavio je Nacionalnoj ligi pokušaj podmićivanja od strane jednog člana Bevaga iz Ajzenštata. "Nudili su igračima 15 hiljada šilinga da Viena izgubi, ne bi li se tako Ajzenštat zadržao u prvoj ligi!"... Ruku na srce, nagađa se i o korupciji u jugoslovenskom fudbalu, ali sudovi ostaju nemi, jer ne priznaju tužbe koje se zasnivaju na pričama i pretpostavkama... Ako već postoji fudbalski problem koji je itekako pod kontrolom, onda je to neprimereno ponašanje na stadionima, za koje je u Beogradu zadužen gradski sudija za prekršaje... 

"Ne mogu apriori da budem rigorozan prema onima koji su zgrešili - baš u sportskom oduševljenju ili zanosu. Međutim, to ne znači da sam i sentimentalan prema onima koji zaista zaslužuju primernu, ili najoštriju kaznu"

sudija.jpg
Incidenti na sportskim borilištima i oko njih nisu u nas toliko česti, da bismo ih mogli nazvati pojavom, ali ih, ipak, ima. S vremena na vreme i zbog raznoraznih razloga, najčešće posmatrači fudbalskih priredbi, stignu i do sudije za prekršaje. 

Pogotovo na »jačim«, domaćim i međunarodnim fudbalskim susretima, izgredi su, kao po nekom nepisanom pravilu - neminovni.

petar.jpg Petar Stojanović, SUP Beograd Ko su ti vinovnici nereda, zbog čega oni »eksplodiraju« i kakav se aršin kažnjavanja primenjuje u tim slučajevima, reći će nam Petar Stojanović, gradski sudija za prekršaje pri Dežurnoj službi SUP Beograd, koji već deceniju svakojakim metodama pokušava da obuzda takve, nemirne duhove.
 
- Kao sportski čovek - priča sudija Stojanović - uvek i prvenstveno nastojim da otkrijem uzroke eventualnog incidenta. Da proniknem u psihu tih ljudi, da ne pogrešim prilikom odmeravanja kazne.

Deset godina bio sam prvotimac kraljevačke Sloge, igrao sam dugo u studentskoj reprezentaciji Jugoslavije, amaterskoj selekciji Srbije, izabranom timu Kraljevačkog podsaveza.

Pa, ne samo zbog toga, ne mogu apriori da budem rigorozan prema onima koji su zgrešili - baš u sportskom oduševljenju ili zanosu.

Međutim, to ne znači da sam i sentimentalan prema onima koji zaista zaslužuju primernu, ili najoštriju kaznu. 

U postupku nema ničeg izuzetnog, osim što je kriterijum za ovakvu vrstu prekršaja - stroži. Fizičke obračune i međusobna vređanja među gledaocima, a naročito napade na sudije ili aktere, kao po pravilu kažnjavamo -zatvorom.

S druge strane, ona sitna, zajedljiva, nevaspitana dobacivanja i tome slično, obično prolaze bez gonjenja. U stvari, pred nas, sudije za prekršaje, dolaze samo najteži, pojedinačni ili grupni slučajevi.
 
- Kog uzrasta su takvi prekršioci, kakva je njihova sportska kultura, koliko su oni samokritični i sposobni da se obuzdaju na sportskim manifestacijama - od najnižeg do najvišeg ranga?
 
zvezdanavijac.jpg Pavlović, Janković, Filipović VS. Zvezdin "daj dres" navijač - Obično su između 25 i 27 godina starosti, raznih zanimanja - od učenika do »svojih ljudi«. Zaključio bih da se radi o emocionalno nestabilnim, a i nezrelim osobama.

Njihov kriterijum objektivnosti je veoma loš, u provokativnim situacijama »kočnice« im potpuno otkažu.

Sem toga, retko ko od njih iole poznaje, recimo fudbal, a gotovo niko nije bio aktivan sportista.

- Šta, obično, uzimate kao olakšavajuću okolnost prilikom izricanja kazni takozvanim sportskim izgrednicima?
 
- Uvek polazim od sebe, jer sam i ja sada često među gledaocima. Shvatam da je sport uopšte nekakav izduvni ventil za mnoge posmatrače.

Na stadionima se svi opustimo, želeći da se oslobodimo nekakvog viška akumuliranog u nama prethodnih dana.

Zaboravimo na ono što bi psihoanalitičari nazvali »nad ja«, ne pružamo veći otpor nedozvoljenom ponašanju.

Sa te strane posmatrano, uvek se nađe trenutak oproštaja bezazlenim izgrednicima, ili bar ublažavanja kazne.
 
- A kada ste recimo, najrigorozniji, i prema kome?
 
- Najviše briga nam zadaju takozvane grupne provokacije, gužve i tuče. U tim prilikama, odnosno neprilikama, najteže je - pronaći prave krivce, one od kojih je incident potekao.

Primera radi, veoma teškim okategorisani su izgredi na utakmicama Crvena zvezda - Barcelona, 1962. i Partizan - Milan, 1965. godine.

Istovremeno, posle tih izgreda izrečene su i najteže kazne - do 50 dana zatvora! 

Ali, mnogi privedeni, ostali su »netaknuti«. A nedavno, na velikom spektaklu Ajaks - Juventus (KEŠ, Beograd,30. maj 1973. - p. Y.), gotovo i da nije bilo domaćih provokatora, dok su se gosti, naročito Holanđani, ponašali dosta bahato, čak i nepristojno.

ajaxjuventus.jpg Igrači Juventusa i Ajaksa pred početak utakmice, kao i Ajaksov pobedonosni gol
 
I na Bokserskom šampionatu Evrope, naši gledaoci bili su više nego pristojni. Jedino je neko bacio cipelu na ring, revoltiran što je naš Jelisijević izgubio meč. Ipak, niko nije kažnjen, ni priveden.
 
- Šta, pored rivalstva i ličnih simpatija najčešće usmerava gledaoce na nepromišljene izgrede?
 
vasovic.jpg Temperamentni Vasović - Mora se priznati da i sami događaji na borilištima navode, prosto iniciraju posmatrače na nered. Nedavno, na jednoj nižerazrednoj utakmici u Vrčinu, centarfor gostujuće ekipe grubo je faulirao jednog domaćeg fudbalera.

Po očekivanju, revoltirani simpatizeri Vrčinaca uskočili su u neobezbeđeni teren, pa se, uprkos blagovremenoj intervenciji sudije utakmice i milicionara, prekršilac, konkretno izazivač publike, jedva spasao bekstvom u svlačionicu.

Ili, još se sećam incidenta među gledaocima na »jugu« stadiona JNA, posle namernog i grubog faula Vasovića nad Šekularcem.

Vasović je bio isključen iz igre, ali je, ipak, revolt zvezdaša jedva splasnuo. No, gužva se, mimo očekivanja, smirila i bez intervencije organa Milicije.
 
- Koji je, po vašem mišljenju, najefikasniji pravni, ili neki drugi lek, da na našim sportskim terenima, i oko njih, zavlada potpun red i mir?
 
- Za tako nešto, potrebno je opšte i puno angažovanje svih koji su na bilo koji način uključeni u sport, pogotovo u fudbal.

Ne želim da rangiram ljubitelje sporta, ali je, rekao bih, fudbalska publika ipak najtemperamentnija.

Dobro je što se alkohol na stadionima više ne toči i što je na važnijim susretima obezbeđenje pojačano.

Takvim merama, međutim, nije sve rešeno. Niti, pak, kažnjavanjem, kao potrebnim, ali i nužnim zlom.

Bitno je pojačati sportski duh, svest i savest aktera, posmatrača, gledalaca...

Na sreću, sportska kultura mlađih generacija je sve izraženija, izgredi su zaista sve ređi. Samim tim, ubeđen sam, susreti sudija za prekršaje i vinovnika »iz navijačkih pobuda«, biće sve ređi.
 
zabeležio: Ljubiša Ristić, snimio: Volter Jadrešin (Tempo, avgust 1973.)

 

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 months later...

Навијачи спремају покољ наредног викенда!

 

БЕОГРАД-Да ли ће полиција током викенда успети да спречи покољ досад незапамћених размера на Врачару, али и по читавој српској престоници, питање је које ће мучити јавност ове седмице!

24-25-Bosko-Jankovic-navijaci-1.jpg

 
Наиме, због свега што се догодило претходне суботе уочи дербија, хулигани Звезде и Партизана покушаће на све начине да се поново обрачунају и изравнају рачуне, а идеална прилика за то биће утакмица 12. кола између Рада и Црвене звезде која се игра на стадиону Обилића на Врачару.

Како Курир сазнаје, још у недељу је почела масовна мобилизација и наоружавање сатарама, секирама, металним штанглама, па чак и ватреним оружјем на стотине припадника зараћених група навијача Звезде и Партизана, који планирају коначни обрачун у овом београдском насељу.

Међутим, додатни проблем представља чињеница да ће се око ове утакмице ангажовати и припадници Јунајтед форса, који такође имају нерашчишћене рачуне с Гробарима и Делијама, па се неће либити да нападну сваког ко им се нађе на путу.

- Београд ће пливати у крви! После великих обрачуна уочи 145. „вечитог дербија“, право је чудо што није било жртава. Хулигани су жељни освете, али и коначног обрачуна. Рат је почео и нико га не може зауставити, а с обзиром на околности, сви су спремни на борбу до истребљења. Готово је сигурно да ће овај хулигански рат однети жртве, а само полиција, и то ванљудским напорима, може да спречи најгори сценарио – каже за Курир познавалац прилика на београдској навијачкој сцени.

ИЗВОР: КУРИР

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 

 

још у недељу је почела масовна мобилизација и наоружавање сатарама, секирама, металним штанглама, па чак и ватреним оружјем

 

Lazu! Neki krecu u petak vec!

 

 

 

- Београд ће пливати у крви! После великих обрачуна уочи 145. „вечитог дербија“,

 

 

 

 Рат је почео и нико га не може зауставити, а с обзиром на околности, сви су спремни на борбу до истребљења. Готово је сигурно да ће овај хулигански рат однети жртве, а само полиција, и то ванљудским напорима, може да спречи најгори сценарио

 

 

Dakle ukoliko se nista ne bude desilo,to je nije zato sto kurir laze i pravi senzacionalisticke vesti,vec zato i samo zato sto je policija sprecila uzase i horore na ulicama.

 

 

Zasto brate Zeljko?

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Za kakvo trziste se kolju medjusobno i ciju robu prodaju svom narodu?

 

Za ono isto za koje kurir pise da 8 gej vladika ima u Spc. Jel cemo biti selektivni po pitanju kurira,blica i slicnih?

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Нека их бре већ једном пусте да се побију међусобно. Али не у граду, негде на неку ливаду, или на омиљени стадион. А полиција да чува да неко не побегне. 

 

После тога нека наступи мир.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ova tema ce do ujutru imati bar 3 stranice. I to sve na tendeciozno i senzacionalisticko pisanje Kurira i slicnih medija. Onih istih koji pozivaju na kaznjavanje mitropolita Amfilohija i vladike Atanasija,onih istih koji prave afere u crkvi tamo gde ih nema,onih istih koji na isti nacin pljuju po crkvi (8 gej vladika,ubica,tandara mandara)...

 

A zato ova tema od danas nema nijednu poruku

 

https://www.pouke.org/forum/topic/30010-%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8/#entry966432

 

 

Verovatno zato sto su u pitanju navijaci.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Борба за превласт над тржиштем наркотика води се унутар неколико фракција навијачких група, а главни адут су им малолетници који су кривично неодговорни.

Иначе, постоји посебан круг пакла за људе који мешају "ЈЕР" и "ЈЕЛ'"

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Naivan si mnogo...

 

Nisam. Kurir ove stvari bazira na tome da su u subotu navijaci Zvezde napali navijace Partizana i oteli zastavu,ekipi koja je jedna od najmocnijih na jugu,pa sad baziraju na tome da ovi spremaju osvetu. Jer u navijackom svetu kad ti protivnicki navijaci uzmu zastavu to je smrt te grupe,ona vise ne postoji,osim ako svojim delima ne dokaze da ima smisla da opstanu. U suprotnom ne mogu da postoje kao grupa,ne mogu da imaju svoju zastavu itd.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...