Jump to content

Римокатолицизам

Оцени ову тему

Препоручена порука

не разумем - неко убије неког и то зове у име религије, и то је онда религија?

па код нас су владари једни другима копали очи и убијали у име правде и вере, па се касније кајали и посвећивали.

Драгане, дај уозбиљи се.

Тога је било свуда у борби за престо и то нисам ни наводио као пример. Причао сам о ономе што је Римокатоличка црква радила. Унијатска војска која је била у служби папи је убијала и Светогорске монахе.

ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ !

Подели на овим сајтовима

• Одговори 238
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

не разумем - неко убије неког и то зове у име религије, и то је онда религија?

па код нас су владари једни другима копали очи и убијали у име правде и вере, па се касније кајали и посвећивали.

Драгане, дај уозбиљи се.

Тога је било свуда у борби за престо и то нисам ни наводио као пример. Причао сам о ономе што је Римокатоличка црква радила. Унијатска војска која је била у служби папи је убијала и Светогорске монахе.
па?

прочитај мало Душанов законик ...

http://www.dusanov-zakonik.com/index.html

Подели на овим сајтовима

Занима ме зашто на овој теми нема екумениста да покажу брату римо-католику где је у заблуди по питању вере.На сва звона звоните о  проповедању,а овде никог нема да брату из римо-католичке цркве објасни заблуде његове вере.

"Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан"

Подели на овим сајтовима

Занима ме зашто на овој теми нема екумениста да покажу брату римо-католику где је у заблуди по питању вере.На сва звона звоните о  проповедању,а овде никог нема да брату из римо-католичке цркве објасни заблуде његове вере.

изволи, само напред.

али мислим да завиша зна и боље од мене разлике Православља и Римокатолицизма.

Подели на овим сајтовима

Занима ме зашто на овој теми нема екумениста да покажу брату римо-католику где је у заблуди по питању вере.На сва звона звоните о  проповедању,а овде никог нема да брату из римо-католичке цркве објасни заблуде његове вере.

изволи, само напред.

али мислим да завиша зна и боље од мене разлике Православља и Римокатолицизма.

Завиша је, по мени, заиста паметан, разуман и велики као човек. Ствари схвата и прихвата на исправан начин. Ниво свести (а вероватно и савести) му је веома висок. Али ето ни он не прихвата да се одрекне заблуда у које је римокатолицизам већ одавно упао. Ми се не можемо приближавати једни другима на тај начин да се и ми о они одрекнемо нечега. Православље нема чега да се одриче, дакле нема компромиса. Или ће се римокатолици нашим проповедањем (или из неког другог разлога) вратити  у време пре отпадања од Тела Цркве и исповедати праву веру или неће. А ми можемо проповедати али не и правити компромисе. Тога нема. Свако добро браћи православној. Свако добро желим и Завиши.

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

Хвала Дражо.

Морам да кажем да је у свакој цркви садржан тај елемент политике и финансија. Некад је то било јако изражено док је црква била саставни део државне управе. Сетите се само да су цареви сазивали саборе. Али кад би је тако тумачили онда би она губила свој смисао а смисао цркви даје верни народ. Тај народ се не пита ни за политику ни за финансије, а ако се и пита о нечему онда су то нека маргинална решења у коме он има да рмбачи или да плаћа своје цркви.

Прост пример овога о чему говорим је и случај код вас са умировљењем владике Артемија. Нигде се не говори да је он нарушио неко "правило цркве" већ "правила" финансија а можда и политике. Код нас  сигурно највећи прелом у том смислу био је са Лутером али опет иза свега стајале су финансије, папа је зидао цркву св. Петра требале му паре а концесије за продају  индулгенција имали су моћни капиталисти тог времена о чему су врло мало говори. Карло В је на власт дошао не захваљујући свом пореклу и праву на круну већ новцем који је позајмио од најбогатијих људи тог времена. Ти људи су кредитирали и његовог противника, ваљда за сваки случај.

Између наших конфесија постојие догматске разлике, не треба да их набрајамо јер знамо сви које су то разлике, знамо и да су настале увђењем од стране наше цркве у догму , знамо и да је симбол вере грубо нарушен са наше стране, али и раније су постојале те разлике и тек увођењем у догму оне су постале спорне. Та питања би још некао и могла да се реше и у ранијим вековима било је таквих спорних питања па су се решавала. Питање положаја папе, на који се на крају сваки разговор сведе мишљења сам да је не решив. Свако наше одступање од догми везаних за папу, сигурно би угрозило  нашу цркву, која је у све секуларнијем свету и под притиском муслимана и разних секти и онако угрожена.

Подели на овим сајтовима

• 6 months later...

Rim prihvata da je u suštini dodatak Filioque nepotreban, pa čak i pogrešan ako se latinska reč procedere (doslovce ići ispred, pro+cedere) shvati jednako kao grčka reč εκπορεύεσθαι (iz-hoditi) koja je i upotrebljena u Simvolu vere. Reč procedere zato treba shvatiti kao grč. reč προιέναι (ići ispred) kod čitanja latinskog prevoda Creda koji sadrži u sebi i reč Filoque, i to je to... (Inače latinski jezik je mnogo manje precizan, više dvouman, sa večim brojem mogućih prevoda istih rečenica zbog same prirode sintakse nego drevni grčki).

Filioque controversy - http://en.wikipedia.org/wiki/Nicene_Creed

In the late sixth century, the Latin-speaking churches of Western Europe added the words "and the Son" (Filioque) to the description of the procession of the Holy Spirit, in what Easterners have argued is a violation of Canon VII of the Third Ecumenical Council, since the words were not included in the text by either the Council of Nicaea or that of Constantinople.

The Vatican has recently argued that, while these words would indeed be heretical if associated with the Greek verb ἐκπορεύεσθαι of the text adopted by the Council of Constantinople, they are not heretical when associated with the Latin verb procedere, which corresponds instead to the Greek verb προϊέναι, with which some of the Greek Fathers also associated the same words.

Ovaj link, gore navedeni, jako dobro prikazuje i kako se je sam Simvol vere (kozmetički) "menjao" kroz vreme. stadaradim..

Подели на овим сајтовима

Рецимо, код њих Света тајна покајања се плаћа, и шта рецимо да сам католик и немам пара?!

:cmizdrenje:staniiiiiii 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0409_feel greengrin sFun_bat 4chsmu1 :huh: dada 1414_feel greengrin sFun_bat 4chsmu1 :huh:

Pa gdje Ti, čovječe, živiš?

I još uz ime piše "teolog"...

Подели на овим сајтовима

Ovo iznad sam bio napisao na jednom katoličkom forumu,i tu se vidi da mislim o rimskoj crkvi kao papocentričnoj a ne Hristocentričnoj.E sad da li imaju blagodati ili ne ja bi rekao isto što i mitropolit Amfilohije,duh deluje gde hoće a da li katolici imaju blagodati ja ne znam!

Тако и ја гледам.

Mozda deluje i na Jehovine svedoke?

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Видим римо-католици нас убеђују како је прогон милиона и милиона Хришћана (од Британских острва до Цариграда) од стране паписта била само граматичка грешка у преводу са латинског на Грчки..

Можда би и поверовао да нисам прочитао по неку књигу...

:cmizdrenje:

Али ако је њима забавније...  staniiiiiii

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Рецимо, код њих Света тајна покајања се плаћа, и шта рецимо да сам католик и немам пара?!

:cmizdrenje:staniiiiiii 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0409_feel greengrin sFun_bat 4chsmu1 :huh: dada 1414_feel greengrin sFun_bat 4chsmu1 :huh:

Pomesao je sa indulgencijom.

Подели на овим сајтовима

4chsmu1 joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj joooj

Dobro, Ivane, ja nisam teolog, pa mi objasni.

Citao sam da je postojala indulgencija u RKC tokom, recimo 16. veka. Dakle, otkupljivanje dugova. Za novac.

1. Ako je to tacno, da li je tu praksu uveo neki rimski papa?

2. Ako jeste, da li je tu praksu RKC osudila?

3. I kako se ta osuda slaze sa ucenjem RKC o bezgresnosti pape?

Predlazem ti, radi jasnoce odgovora, ukoliko je pocetna premisa tacna da na pitanja broj 1 i 2 odgovoris kratko, sa da ili ne, a da na trece pitanje, ukoliko si prethodno potvrdno odgovorio, pruzis sire objasnjenje.  

Hvala unapred.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...