Jump to content

Поставите питање Милославу Самарџићу

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ово није баш прецизна формулација.

Љотић је био фанатик Новог поретка и због тога није могао да сагледа реалност.

Хвала на одговорима. Извињавам се што сам досадан, али мислим да ово није истина и да на Љотића не треба гледати тако. 

Љотић је учествовао у Априлском рату, а касније 1942. године оштро се противио томе да и један једини одред СДК оде на Источни фронт. Из његових говора се нигде не види да је био фанатик. Могуће да је веровао у победу Немачке и да је желео да Србија буде земља у Новом поретку, али је био свестан да су Немци окупатори и да као такви не могу донети добра Србији. Он је желео да Србија и Српски народ опстану, па ко год победио. Чувен је његов текст који се може наћи под називом ''Ни фашизам, ни хитлеризам''. Ма колико се људи мењају и ма колико мењају своје ставове, немогуће је да неко ко је тако добро објаснио те две идеологије промени став! За мене Љотић никада неће бити такав. Не знам, можда и грешим, али његова дела су оставила стварно снажан утисак на мене.

Хвала за одговор на питање о Љотићевој смрти. Мислим да стварно објашњава многе ствари. Вероватно да је истина да се неко убацио и саботирао целу ствар без Дражиног знања. Ја искрено не верујем да би Дража тада урадио такво нешто. 

Претерујем сада, али ме занима да је Ђујић стварно рекао Шешељу ''да ће доћи у Србију само ако је овај очисти од Јевреја, цигана, Шиптара и Хрвата''? Мени се чини да неко као што је војвода Ђујић никада не би такво нешто могао да каже. 

''Бог је Истина. Зато наша уста не смеју говорити лаж. Ми морамо живети у Истини и за Истину и кроз Истину.''

Димитрије Љотић

Подели на овим сајтовима

Пошто сте ме позвали да погледам и пркоментаришем, гледе тензија које у последње време владају на форуму, или ми се то само причињава, дужан сам да кажем следеће...

Као војно лице и војник ЈНА, одгајен и одшколован у једном духу, овакве ствари бих могао само као намћор да пренебрегнем...

Као теолог, за своју душу се приватно школујући на Богословском факултету, за поменуто могу рећи-Бог нека им души опрости!...

Као човек, за све што сте поменули у овом сепарату, могу само рећи-СТРАШНО!

Признајем да сам од почетка ове теме наступао са позиција извора и просто ми није било "нормално" да неко може да "сакрије" неколико десетина хиљада људи. Жртве комунара нигде и никада нисам оспорио (ако ме је неко питао), али истовремено, ипак, не могу акламацијом да прихватим да је сваки родољуб, припадник НОП и ПОЈ, а priori лош човек, те учесник злочиначког подухвата проту српског и иних народа наше Краљевине, односно послератне ДФЈ....

С` тим у вези, волео бих да ми кажете, ако је то икако могуће и ако су Ваша истраживања дала одговор на то... Дакле, где је "граница" међу људима који су се борили за слободу отаџбине? Како је то КПЈ деловала преко својих "послушника" па убијала Србе? Која је и какава улога четничкого покрета, тј. ЈВуО у покрету отпора? Одакле извори о томе да је "Броз направио Сремски фронт, е да би уништио српску младост", итд, итд... 

Можда ова питања "делују" провокативно, можда она у својој бити и јесу таква, али је потребно да пронађемо негде ИСТИНУ...

Простим језиком речено, не дозвољавам неком комунару да оспори највећу акцију спасавања Савезничких војника у Другом рату-Операција Халјард, али исто тако не слажем се са тиме да је комплетна послератна историја нашег народа фарса, да су људи веровали у фарсу, а не у слободу, итд., итд... Или сам у криву, е да је ипак све фарса... Верујем да схватате, шта хоћу рећи... 

Када стигнете и доспете, волео бих да ми одговорите на ова питања... Може и приватном поруком ; :)

Подели на овим сајтовима

Поздрав Милославе...

Која је по теби најбоља књига која се бави послератним злочинима комуниста у Србији? Као што је познато без суда је убијено на десетине хиљада људи.

Подели на овим сајтовима

Такође, која је права истина о смрти др Војина Андрића (за оне који не знају, најмлађег предратног доктора наука у земљи, шефа пропаганде Дражине Врховне команде).

Подели на овим сајтовима

Ово није баш прецизна формулација.

Љотић је био фанатик Новог поретка и због тога није могао да сагледа реалност.

Хвала на одговорима. Извињавам се што сам досадан, али мислим да ово није истина и да на Љотића не треба гледати тако.

Samo bi dodao, da se izjava gospodina Miloslava, sustinski slaze sa ocenom mitropolita Josifa Cvijovica, o licnosti Dimitrija Ljotica.

Подели на овим сајтовима

Samo bi dodao, da se izjava gospodina Miloslava, sustinski slaze sa ocenom mitropolita Josifa Cvijovica, o licnosti Dimitrija Ljotica.

Да ли је било паметно рећи било шта лепо о Љотићу у време када је то написао митрополит, пред ослобођење?

Невезано за тему, зашто сви који желе рећи нешто лоше о Љотићу користе мемоаре митрополита? 

''Бог је Истина. Зато наша уста не смеју говорити лаж. Ми морамо живети у Истини и за Истину и кроз Истину.''

Димитрије Љотић

Подели на овим сајтовима

Још једно питање бих поставио иако на њега већ знам одговор али због осталих форумаша и шире публике.

Наиме дискутовало се на више места да је партизански покрет добио својеврсан легитимитет као антифашистички захваљујући и томе што је у својим редовима имао бројне Јевреје као борце тог покрета. Усташе као изразито фашистичка и антисемитска војска и идеологија наравно да нису имале Јевреје у својим редовима.

Да ли су и у ком броју Јевреји били присутни у ЈВО (Четницима) и да ли су неки од њих били на кључним позицијама?

Да, било их је, препоручујем:

http://www.pogledi.rs/jevreji-u-cetnicima/

http://www.pogledi.rs/jvuo-i-jevreji/

Али њих је ипак било више у партизанима. Тада су генерално, у Европи, били склони левој идеологији, ваљда зато што су прогоњени с десна.

Ипак, ни у четницима, ни у партизанима, Јевреји нису били битан фактор.

Највишу позицију имао је др Тибор, лекар у Врховној команди.

Подели на овим сајтовима

Дража би растурио Тита само да није слушао енглезе. У штабу је имао агента Сое, криминалца...

неке луде закулисне игре.

Верујем да сте прочитали Бајтову књигу.

Дража би растурио Тита само да није слушао енглезе. У штабу је имао агента Сое, криминалца...

неке луде закулисне игре.

Верујем да сте прочитали Бајтову књигу.

А шта је Дража слушао Енглезе? Проблем је настао баш што их није слушао (1943).

Августа 1941. није ни имао везу са њима. Који криминалац?

Подели на овим сајтовима

Mitropolit je dao odgovor ,vi izgovor , to je moj sud , ne bi se vise mesao u temu

Како год. Не бих да скрећемо са теме. Само ћу рећи да у тим мемоарима митрополит спомиње Страхињу Јањића у деловима када говори лоше о Љотићу и СДК. Како човека кога су се одрекли и Љотић и Недић и СДК може да трпа у исти кош са њима? Самовољног човека који се исмевао Љотићевој побожности стављати у исти кош са Љотићем да би се Љотић и Добровољци приказали лошим? Човека кога су на крају отерали трпати заједно са њима? Страхиња Јањић је био нациста, њихов човек у СДК, који је покушавао да од СДК направи СС јединицу. На крају му се јавило свега сто људи. Да ли је и то одговор?

Димитрије Љотић

Подели на овим сајтовима

Нема везе, у сваком случају хвала на труду и стрпљењу, ни сам себе не разумем...теши ме веровање да ме разуме Бог... :)

У вези те дилеме која нас све мучи, навео бих неколико примера, на основу којих можемо да извлачимо поуке.

Командир Војне полиције 2. равногорског корпуса, поручник Бојан Ристановић, похватао је групу комуниста и спремао им суђење. Било је очигледно да ту скоро нико неће преживети, јер према Закону о заштити државе свака комунистичка активност могла се казнити најтежом казном.

То је сазнао поп Туца - Туцовић, из Чачка, верски референт 2. равногорског корпуса. Са Божаном Ристић, шефом Женске равногорске омладине сатнитета (ЖРОС), која ми је то и причала, отишао је да моли Ристановића да их пусти. Он их је најзад пустио, рекавши поред осталог да ће они ако победе прво њега, попа, убити. 

И убили су га, док се Ристановић сам убио.

Командант Церског четничког одреда, капетан Драгослав Рачић, ухватио је Родољуба Чолаковића почетком 1942. код Олова у Босни. Чолаковић је осуђиван због тероризма, био је члан терористичке групе''Црвена правда''. Хтео је да му суди, али га је пустио на молбу попа Гузине из Возуће. 

Свега неколико дана касније, четнике су на том сектору партизани - 1. и 2. пролетерска бригада - напали заједно са усташком Црном легијом. Пошто су четнике нападали и Немци, њихова одбрана је сломљена и долази до масовне ликвидације цивила од стране усташа.

Став попа Гузине био је ''да нестрадају Срби'', у ситуацији кад већ страда много Срба. То је био став и многих других, па је тако остављен на миру Романијски партизански одред. Имао је свега око 40 партизана, четници су их све познавали. Романијски четнички корпус бројао је преко 5.000 бораца.

У јесен 1943. у област Романије дошло је много четника, међу њима поново и Рачић, са летећим бригадама Церског, Мачванског и Авалског корпуса (око 2.000 људи). Сарајево је тада опкољавало око 18.500 четника, после низа победа, од Вишеграда преко Рогатице.

У ноћи између 22. и 23. октобра 1943. био је заказан одлучујући напад на линију Соколац - Мокро - Пале, која је представљала последњу осовинску линију одбране Сарајева. Соколац је држала 1. усташка бригада и она је била прва на удару, управо Рачићевих четника, са доста топова, заплењених у Рогатици.

Два сата пре него што су четници напали усташе, њих су са леђа напали партизани.

У међувремену, Легија ''Хаџи Ефендић'', а то је врста СС-а, у Тузли је убила немачког команданта и позвала партизане. Ти есесовци прешли су у партизане, верујући да се рат ускоро завршава, тако да су створене две партизанске дивизије, 17. и 27. дивизија. 

Ови партизани одмах крећу на четнике, према Соколцу. Извесно је да их не би изненадили, да им водичи по ноћи нису били она 40-торица локалних партизана из Романијског одреда. Само у тој ноћи погинуло је око 120 Рачићевих четника, а погинуло је и много четника из других јединица. Усташка 1. бригада се извлачи и наредних дана долази до масакра српских цивила. Од ослобођења Сарајева није било ништа, четници прелазе у повлачење.

Подели на овим сајтовима

Дивна тема и што рече један од форумаша да бих пратио тему морам се уписати , а и касно је морам да спавам , раним много ујутро ! Поззз за Мирослава Самарџића !

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

Господине  Милославе да ли би се сложили са мном да је четнички покрет Драже Михајловића има велике организационе пропусте и да сам Михајловић сноси лично дио одговорности за то?

Без обзира сложили се ви са мном или не,занима ме ваше мишљење на ту тему конкретно.

Како је уопште било могуће да комунисти као дотадашњи илегалци преузму управљање већ подигнутим народним и готово искључиво српским бунама широм српских земаља,шта је ту превагнуло по вашем мишљењу и зашто?

Не бих рекао да можете имати квалитетне информације о Дражи, када погрешно пишете његово презиме.

Да је имао велике организацијске пропусте - свакако није, јер је то била највећа герила у Европи. Шта онда да кажемо за друге, на пример за партизане, који су због лоше организације дозвољавали да их Немци више опкољавају и масакрирају? Само у Операцији ''Шварц'' погинуло је око 11.500 од око 16.000 партизана, колико је бројала њихова главнина. Подсетићу да су четници у тој операцији имали 17 погинулих, мада су они били први циљ Немцима.

Комунисти су преузели управу над српским устаницима само у Северној Лици, на Кордуну, Банији, Грмечу, Козари... То се десило тако што су чланови КП Хрватске, Срби пореклом, или формално, доводили своје другове Хрвате, под српским надимцима. Основали су штабове и под њих потчињавали поједине одреде. Онда су основали казнене водове и почели да убијају угледне Србе. Устаничке команданте убијали су из заседа (као Илију Десницу), или с леђа (као поручника Мићу Лукића). Било је много побуна, али су у крви угушене. Успеле су побуне нпр. у Горњој Лици, али не у побројаним областима.

Тако је дошло до апсурда да Срби који су отишли у шуму због геноцида Хрвата из осовинског табора, сада долазе под команду других Хрвата, који су иначе били у вези са онима првима. У свим тим областима масовни злочини над Србима настављени су до краја рата - за разлику од оних које су држали четници.

Чак и јединице чији су терени били уз Јасеновац, као 4. и 5. крајишку дивизију, Хрвати су целог рата гонили у напад на Србе, четнике. То што су их ти партизани слушали, у ситуацији када су баш њихове фамилије биле у Јасеновцу, говори колико је комунистичка идеологија опасна.

Било је и дезертера...

http://www.pogledi.rs/dezerterstva-iz-5-kozaracke-brigade/

...али већина је извршавала задатак.

Битан је и податак да су многи очеви ових Срба били у аустраоугарској војсци, па и под командом Хрвата, у тој војсци, и да су заједно са њима учествовали и у нападу на Србију. Другачије речено, Срби који су живели надомак Загреба били су поприлично кроатизовани. Неки од њих били су по националној свести Хрвати, а само формално Срби.

Подели на овим сајтовима

Хвала на одговорима. Извињавам се што сам досадан, али мислим да ово није истина

А зашто је битно нечије мишљење о историјским чињеницама?

Да ли можете оспорити неку од наведених чињеница, нпр. оно о пуковнику Тришићу? Зар није фанатизам уништење жандармерије која се спрема да уништи комунисте и зар то није довело до велике трагедија?

Зашто стално понављате тај чланак ''Ни фашизам, ни хитлеризам'', а не рецимо онај у коме Љотић пише да је Хитлер Божја промисао, или рецимо чланак ''Нови рат'' из априла 1945. - последњи Љотићев чланак - у коме он образлаже зашто Немачка неће изгубити Други светски рат?

Оно за војводу Ђујића свакако није тачно.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...