Jump to content

Схиархимандрит Јоаким (Пар) – Живот љубави и служења

Оцени ову тему

Препоручена порука

Poređenje pravoslavnih i katolika, nevernika…

Pitanje: Ja nisam misionar, ali posmatram sa strane. U ovom gradu imamo katoličku radio-stanicu i oni daju prostor pravoslavnim sveštenicima i misionarima. To ljude zbunjuje, jer onda ne prave lako razliku između pravoslavnih i katolika.
Odgovor: Na žalost mi ne živimo drugačije od rimokatolika. Ponekad čak ne vodimo život ni toliko dobro kao oni. Problem je u tome što ljudi ne vide razliku u učenjima jer živimo na isti način. Ne morate da se obučete ovako [O. Joakim pokazuje na svoje monaško djejanije.], da budete fini, a inače primam prijave ako je neko zainteresovan [O. Joakim polušaljivim tonom kaže da prima prijave za manastir, tj. iskušenike.], ali ozbiljno ako se vi i način vašeg života apsolutno ne razlikuju od nevernika, sektaša, muslimana, mnogobošca, šta to govori o vama?

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Na putu ka svetosti

Pitanje: Zanima me šta treba da radim da bih postao svetitelj. Želim da svi oko mene budu sveti. Želim da ja, svi moji prijatelji i svi drugi budu sveti. Šta treba da radim? Eto po primeru oca Danila Sisojeva, mi smo nastavili da organizujemo misionarske pokrete za jevanđelizaciju društva, jer verujemo da je ova aktivnost most ka Carstvu Nebeskom. Šta mislite o tome?
Odgovor: Slažem se donekle, ali ako se istim žarom ne boriš za sopstvenu svetost, umesto što samo ljude privlačiš ka Crkvi, a ne boriš se da živiš u toj istoj Crkvi, porazićeš samog sebe. Veoma je važno da prepoznaš da je to dvojaka aktivnost: propovedanje Jevanđelja i život po Jevanđelju. Ove dve aktivnosti i nisu i jesu jednake. Jer ako živiš po Jevanđelju a ne propovedaš ga, ne živiš po Jevanđelju. I ako propovedaš Jevanđelje, a ne živiš po Jevanđelju, ne živiš po Jevanđelju.

https://svetosavlje.org/misionarski-seminar/?pismo=lat

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...