Sherlock H. Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Ma nemoj, veri je bas mesto u skoli, jer je vaspitno-obrazovna ustanova ...koja pripada drzvai,koja je sekularna. (sta znaci vaspitanje, obicno, moralno ponasanje,a o kakvom moralu govorimo van vere?) Itekako mozemo govoriti o moralu van vere.Ateisti su takodje moralni ljudi.Zapravo,ja smatram da su i moralniji od vernika. li da pomenem sve ono sto deca rade iz srpskog (eventualno stranih jezika), muzickog, likovnog, istorije, geografije, sociologije...i objasnjenja srpske, evropske i svetske kulture, umetnosti, istorije,filozofije, knjizevnosti itd.itd. da dobiju od tih profesora a ne od teologa? Hoce li bolje znati da objasni znacenje i sustinu Svetog Pisma, Jefimijine pohvale knezu Lazaru, Slova ljubve, Zitija sv.Simeona, Save i ostalih, Mokranjcevu Liturgiju i ostalo, Mikelandjelovog Mojsija, Davida, Sikstinsku kapelu, Kracuna,Lajbnica, Tomu Akvinskog i dr,krstaske ratove, vaseljenske sabore, srpske slave, neradne dane Vaskrs, Bozic i Sretenje, manastire itd, itd Sve navedeno se na casovima srpskog izucava sa knjizevne strane,na likovnom sa umetnicke itd.A tu teolozi svakako nisu kompetentnji niti potrebni.Profesori koji predaju te predmete su sasvim dovoljni da to objasne na pravi nacin sa svog aspekta. i to u zemlji gde je ogromna vecina i to pravoslavno verujucih vekovima, Apsoolutno nebitno.Drzava nije pravoslavna vec sekularna. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 aha, mislis otprilike da su kompetentniji fizicari da govore o biologiji od biologa, i knjizevnici o matematici od matematicara??? I da o recimo polinomima govori sa svoje strane recimo hemicar, biolog, fizicar, ali matematicar nikako, posto su ovi dovoljno kompetentni sa svoje strane, nije potrebno da matematicar govori o polinomima, dovoljno je da profesori drugih prirodnih nauka kazu o njegovom??? Nije bitna tradicija, istorija, jel? Zanemari ti svoje pradede, cukunbabe i ostale pretke, cak i da to uradis, u tebi tece njihova krv, i nosis nesto od tog nasledja;zasto bi onda ucili i istoriju, i bilo sta sto se bavi desavanjima iz prethodnih vremena, posto je to nebitno? To sto su ateisti moralni, oni se i ne znajuci drze verskih postulata; ko je dao te moralne norme, otkad one postoje? o, ne, i one vode poreklo iz davnina kad nije bilo ovih savremenih bulaznjenja, ispraznih, besmislenih, nego kad je sva knjizevnost bila religiozna; znaci taj ateisticki moral o kome govoris je zapravo teisticki Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
IgorEr Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Петре за похвалу је то што си научио шта значи секуларизација, али проблем је у томе што си се само на томе и задржао, и што ниси ушао у његову суштину. Наиме мораш бити свестан да држава у којој је 90% православаца (користим се подацима из ранијих постова), једноставно неможе бити у потпуности одвојена од вере, па самим тим и цркве. О чему ти говори и наша химна "Боже правде" (по твом критеријуму и химна онда представља дискриминацију према атеистима 0409_feel ). Држави је управо у интересу да се вера очува, па самим тим и индетитет нашег народа, који је озбиљно био пољуљан када је твоја секуларизација узела у руке, а то се најефикасније може остварити управо кроз веронауку. Међутим, као студент права ти морам ипак рећи да ту нема АМА БАШ НИКАКВЕ ДИСКРИМИНАЦИЈЕ, јер постоји СЛОБОДА ИЗБОРА, тако да, кога не занима вера, или му се не свиђа програм рада на веронауци, може лепо да изабере грађанско и тих 45 мин недељно му ништа неће фалити. А то што говориш о томе да апсолутно све верске заједнице морају бити заступљене, можеш наћи једино у утопији, а реалност је ипак да влада већина... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Наиме мораш бити свестан да држава у којој је 90% православаца (користим се подацима из ранијих постова), једноставно неможе бити у потпуности одвојена од вере, па самим тим и цркве. Moze i mora! по твом критеријуму и химна онда представља дискриминацију према атеистима Naravno. Држави је управо у интересу да се вера очува, па самим тим и индетитет нашег народа Ne vidim na koji nacin ce pravoslavlje pomoci boljem ekonomskom standardu Srpskog naroda?I pravoslavlje nije idnetitet naseg naroda.To bi znacilo da oni koji nisu pravoslavci nisu Srbi. А то што говориш о томе да апсолутно све верске заједнице морају бити заступљене, можеш наћи једино у утопији, а реалност је ипак да влада већина... I baz zato sto utopija ne postoji,treba je ukinuti i izmestiti u crkve,jer vecina ne sme da diskriminise manjinu. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 aha, mislis otprilike da su kompetentniji fizicari da govore o biologiji od biologa, i knjizevnici o matematici od matematicara??? To nisam nigde rekao.Al jesam rekao da je sa umetnicke strane kompetentniji da govori o npr.manastirima profesor likovne umetnosti a ne profesor veronauke. Nije bitna tradicija, istorija, jel? A gde sam ja rekao da istorija nije bitna? znaci taj ateisticki moral o kome govoris je zapravo teisticki Naprotiv.Moral ima evolutivno poreklo.Dokazana cinjenica. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
IgorEr Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Наиме мораш бити свестан да држава у којој је 90% православаца (користим се подацима из ранијих постова), једноставно неможе бити у потпуности одвојена од вере, па самим тим и цркве. Moze i mora! по твом критеријуму и химна онда представља дискриминацију према атеистима Naravno. Држави је управо у интересу да се вера очува, па самим тим и индетитет нашег народа Ne vidim na koji nacin ce pravoslavlje pomoci boljem ekonomskom standardu Srpskog naroda?I pravoslavlje nije idnetitet naseg naroda.To bi znacilo da oni koji nisu pravoslavci nisu Srbi. А то што говориш о томе да апсолутно све верске заједнице морају бити заступљене, можеш наћи једино у утопији, а реалност је ипак да влада већина... I baz zato sto utopija ne postoji,treba je ukinuti i izmestiti u crkve,jer vecina ne sme da diskriminise manjinu. Православље није индетитет нашег народа??? Па реци ми онда шта нас је то одржало док смо били вековима под Турцима? Бојим се да си ти један од оних "либерала" који воли само да критикује, а у суштини никакве идеје нема, нити зна шта у ствари хоће... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Православље није индетитет нашег народа??? Па реци ми онда шта нас је то одржало док смо били вековима под Турцима?To sto je tada vera imala odredjenu ulogu u odrzavanju naseg naroda,ne daje nikome za pravo da kaze da je Srbin=pravoslavac.Da te podsetim da je etnofiletizam saborski osudjena jeres.Бојим се да си ти један од оних "либерала" који воли само да критикује, а у суштини никакве идеје нема, нити зна шта у ствари хоће... Ja sam na ovoj temi veoma jasno izneo sta hocu. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
IgorEr Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Православље није индетитет нашег народа??? Па реци ми онда шта нас је то одржало док смо били вековима под Турцима?To sto je tada vera imala odredjenu ulogu u odrzavanju naseg naroda,ne daje nikome za pravo da kaze da je Srbin=pravoslavac.Da te podsetim da je etnofiletizam saborski osudjena jeres.Бојим се да си ти један од оних "либерала" који воли само да критикује, а у суштини никакве идеје нема, нити зна шта у ствари хоће... Ja sam na ovoj temi veoma jasno izneo sta hocu. Колико сам видео, а исправи ме ако грешим, ти си само изнео шта нећеш, а ту је велика разлика! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Православље није индетитет нашег народа??? Па реци ми онда шта нас је то одржало док смо били вековима под Турцима?To sto je tada vera imala odredjenu ulogu u odrzavanju naseg naroda,ne daje nikome za pravo da kaze da je Srbin=pravoslavac.Da te podsetim da je etnofiletizam saborski osudjena jeres.Бојим се да си ти један од оних "либерала" који воли само да критикује, а у суштини никакве идеје нема, нити зна шта у ствари хоће... Ja sam na ovoj temi veoma jasno izneo sta hocu. И Јустин Ћелијски је имао такву мисао. 0409_feel (Србин=православац) У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Ne,na ovoj temi sam od pocetka naglasio da hocu da drzava bude sekularna i da se na taj nacin podjednako vrednuju prava svakog coveka pojedinacno,bez obzira na njegovo versko opredeljenje. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Православље није индетитет нашег народа??? Па реци ми онда шта нас је то одржало док смо били вековима под Турцима?To sto je tada vera imala odredjenu ulogu u odrzavanju naseg naroda,ne daje nikome za pravo da kaze da je Srbin=pravoslavac.Da te podsetim da je etnofiletizam saborski osudjena jeres.Бојим се да си ти један од оних "либерала" који воли само да критикује, а у суштини никакве идеје нема, нити зна шта у ствари хоће... Ja sam na ovoj temi veoma jasno izneo sta hocu. Колико сам видео, а исправи ме ако грешим, ти си само изнео шта нећеш, а ту је велика разлика! 0409_feel У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Православље није индетитет нашег народа??? Па реци ми онда шта нас је то одржало док смо били вековима под Турцима?To sto je tada vera imala odredjenu ulogu u odrzavanju naseg naroda,ne daje nikome za pravo da kaze da je Srbin=pravoslavac.Da te podsetim da je etnofiletizam saborski osudjena jeres.Бојим се да си ти један од оних "либерала" који воли само да критикује, а у суштини никакве идеје нема, нити зна шта у ствари хоће... Ja sam na ovoj temi veoma jasno izneo sta hocu. И Јустин Ћелијски је имао такву мисао. 0409_feel (Србин=православац) Pa?Jel to mene obavezuje da se sa njim slazem? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Ne,na ovoj temi sam od pocetka naglasio da hocu da drzava bude sekularna i da se na taj nacin podjednako vrednuju prava svakog coveka pojedinacno,bez obzira na njegovo versko opredeljenje. Држава и јесте секуларна. 0409_feel У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Ne,na ovoj temi sam od pocetka naglasio da hocu da drzava bude sekularna i da se na taj nacin podjednako vrednuju prava svakog coveka pojedinacno,bez obzira na njegovo versko opredeljenje. Држава и јесте секуларна. 0409_feel Malo sutra. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Православље није индетитет нашег народа??? Па реци ми онда шта нас је то одржало док смо били вековима под Турцима?To sto je tada vera imala odredjenu ulogu u odrzavanju naseg naroda,ne daje nikome za pravo da kaze da je Srbin=pravoslavac.Da te podsetim da je etnofiletizam saborski osudjena jeres.Бојим се да си ти један од оних "либерала" који воли само да критикује, а у суштини никакве идеје нема, нити зна шта у ствари хоће... Ja sam na ovoj temi veoma jasno izneo sta hocu. И Јустин Ћелијски је имао такву мисао. 0409_feel (Србин=православац) Pa?Jel to mene obavezuje da se sa njim slazem? Полако.Ко ти дрма кавез?Ја само кажем да је било таквих мисли и међу светитељима. У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука