Jump to content

Како заинтересовати младе за Цркву

Оцени ову тему

Препоручена порука

Sto se tice veronauke u skoli treba da postoji...znaci jako! A ostalo zavisi od profesora! Moj profesor nas je vodio cesto u crkvu, na ekskurzije, pricao, ma jednostavno umeo da nas zainteresuje za neke stvari... Kad je on otisao, dolazile neke zene da nam predaju ali to nije imalo veze sa veronaukom!

Господе, Ти који гледаш у срце човечије, душу моју очисти од отрова, од мржње, сујете и гордости, од ватре похоте и јарости, избави мене Свемоћни!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Sto se tice veronauke u skoli treba da postoji...znaci jako! A ostalo zavisi od profesora! Moj profesor nas je vodio cesto u crkvu, na ekskurzije, pricao, ma jednostavno umeo da nas zainteresuje za neke stvari... Kad je on otisao, dolazile neke zene da nam predaju ali to nije imalo veze sa veronaukom!

Slazem se, i ja sam imao jednog profesora veronauke koji je znao kako da postupa sa nama, i kako da nam priblizi sve te teme, tako da su ti casovi zaista bili korisni. Ali mozda problem lezi upravo u tome, sto se nastava iz veronauke bazira upravo na harizmi profesora, mislim da bi se tome trebalo vise posvetiti, i napraviti jedan ozbiljan plan rada, pa bi i rezultati bili bolji...

Подели на овим сајтовима

Slazem se, i ja sam imao jednog profesora veronauke koji je znao kako da postupa sa nama, i kako da nam priblizi sve te teme, tako da su ti casovi zaista bili korisni. Ali mozda problem lezi upravo u tome, sto se nastava iz veronauke bazira upravo na harizmi profesora, mislim da bi se tome trebalo vise posvetiti, i napraviti jedan ozbiljan plan rada, pa bi i rezultati bili bolji...

Пази, Игоре, тако је у сваком предмету. На ЕТФ-у ми је математику 1 предавао профа-суви геније, али није умео да пренесе знање, пише човек кобасице из рукава али га већину ништа нисмо разумели.А математику 2 предавао такође баја профа, али кад је почео да везе о интегралима,тек тад ми свануло, иако сам се њима бавио претходних 2 године. Дакле, умеш или не умеш да пренесеш знање, није све у дипломи и количини накупљеног знања, пуно тога је до човека...

И слично је са свим предметима у школи: исти планови за све профе истог предмета, али учинак и љубав ђака према предмету- од професора до професора...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=14067.msg444110#msg444110 date=1305830506]

Шта мислите како треба мисионарити међу младима? .mislise.

па причај о радости, а за будалаштину се наоружај знањем.

пре свега прихватањем.

greengrin pivo stadaradim

Подели на овим сајтовима

Шта мислите како треба мисионарити међу младима? 4chsmu1

Veronauka... i ?

Iz mog iskustva,nisam zakljucio da veronauka ima nekakvu korist.Svi koji su se odlucili za tu opciju,su to ucinili jer su tradicionalni vernici,ali ih nista vise od toga ne zanima.Zapravo,ovako kako je organizovana i bolje da je nema.Posto sam u osnovnoj menjao profesore veronauke,imao sam priliku da vidim na sta sve to lici.Ne kazem da je tako svuda i da nema dobrih profesora,ali ocigledno je da ima i onih losih.Tako sam od jedne moje profesorke iz osnovne cuo kako se pravoslavna nauka moze pisati samo cirilicom(?)...i slicne gluposti.

Гледаш у оног који је имао корист.  0705_read  :)

Jedan od koliko?

A jedan od koliko u Srbiji je redovan u crkvi?

Подели на овим сајтовима

Пази, Петре, да на крају не дођеш до закључка да укинемо Литургију јер већина свештеника не богословствује и негује парохијски живот како и колико би требало, а на Литургију долази сваки стоти суграђанин иако се 97 % њих изјашњавају као православни...

Подели на овим сајтовима

Veronauku treba pre svega ukinuti jer negira sekularnost.Crkva moze postojati bez veronauke,ali ne moze postojati bez Evharistije,koja predstavlja njen identitet.

Takodje,ja nigde ne govorim o ukidanju veronauke,vec o njenom izmestanju iz skola u crkve.Mislim da bi na taj nacin moglo bolje da se organizuje i da bi imalo vise ucinka.

Medjutim,ukoliko veronauka sluzi za sirenje zatucanosti i neznanja,onda joj stvarno nije mesto ni u skolama,niti pri crkvama.Ne mogu da zamislim kakvih sve profesora ima,koji decu truju ovakvim i slicnim knjigama. https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,14213.0.html

Najpre treba da se zapitamo kako takva literatura moze da se prodaje sirom Srbije,bez ikakve kontrole od strane nadleznih episkopa.Ukoliko ne mozemo da kontrolisemo sta se izdaje,kako ocekujes da pravilno odgovorimo na pitanje kako prici savremenom coveku?Ako vec zelimo nesto da radimo-onda odradimo to ljudski.Ne mogu deca na veronauci da uce kako je greh ontoloska kategorija,a zatim da u raznim knjigama o grehu citaju kao o jednom strogo juridickom terminu,dok je Bog predstavljen onako kako su ga dozivljavali drevni Jevreji-,leteti,gnevan,koji trazi zrtvu radi oprostaja grehova(=prekrsaja zapovesti).Da ne spominjem onu knjigu "Sta treba da zna svaka pravoslavna devojcica",koja na najgori moguci nacin potcenjuje ulogu zene u gotovo svim segmentima ljudskog zivota.Sad sam zapoceo mnogo tema,ali su sve one veoma blisko povezane.Dok ne resimo sve te probleme,nema svrhe nadati se kako ce se ista bitno promeniti kada je u pitanju crkvena svest i prosvecenost naseg naroda.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Pa o tome i govorim.Ja nesto ne vidim da je veronauka doprinela podizanju eklisioloske svesti medju mladima.Niti mislim da ce pomoci.Em je program neprilagodjen deci,em profesori ne znaju kako da pridju mladima.

Да брате али ако годишње њих 100-150 постане верујуће,то није добро?

Па чекај да нема те веронауке,ја бих и даље био атеиста,тако да је мени глупо да помислим да се укине веронаука.А чекај како то веронаука укида секуларност наше државе?Где да се премести у цркве црни човече,на веронауци у мом одељењу иду цело одељење,мислиш да би они дошли у цркву да слушају нешто?Дај стварно је нелогично то што причаш.И нико се не би сложио са тобом о верујућих,главу дајем!

Подели на овим сајтовима

Па чекај да нема те веронауке,ја бих и даље био атеиста,тако да је мени глупо да помислим да се укине веронаука.

Nisam rekao da se vec premesti.

.А чекај како то веронаука укида секуларност наше државе?

Tako sto drzava propagira religiju.

Где да се премести у цркве црни човече,на веронауци у мом одељењу иду цело одељење,мислиш да би они дошли у цркву да слушају нешто?

Znam da ne bi dosli.Ali to nam ne daje za pravo da ucestvujemo u diskriminaciji ostalih verskih zajednica,koje nemaju mogucnost da drze casove verske nastave.

И нико се не би сложио са тобом о верујућих,главу дајем!

Totalno nebitno,kada je u pitanju ispravnost odredjenih stavova.

Подели на овим сајтовима

Па чекај да нема те веронауке,ја бих и даље био атеиста,тако да је мени глупо да помислим да се укине веронаука.

Nisam rekao da se vec premesti.

.А чекај како то веронаука укида секуларност наше државе?

Tako sto drzava propagira religiju.

Где да се премести у цркве црни човече,на веронауци у мом одељењу иду цело одељење,мислиш да би они дошли у цркву да слушају нешто?

Znam da ne bi dosli.Ali to nam ne daje za pravo da ucestvujemo u diskriminaciji ostalih verskih zajednica,koje nemaju mogucnost da drze casove verske nastave.

И нико се не би сложио са тобом о верујућих,главу дајем!

Totalno nebitno,kada je u pitanju ispravnost odredjenih stavova.

Како може да утиче на секуларност брате мили кад нико није приморан тамо да иде?А грађанско јел утиче на секуларност?Свако бира где хоће да иде и шта хоће да слуша,нема то везе са секуларношћу.

Ајде да си рекао да школска слава св.Сава треба да се укине па да те разумем,јер ту су "сви" приморани да учествују,али веронаукааа.

Која дискриминација,ја немам муслимана у одељењу?Дај не измишљај сад стварно!

Подели на овим сајтовима

I da,pored tih 150 verujucih godisnje(sto jeste pozitivno),nastaje barem duplo vise onih koji su zatucani,protive se nauci,dok je jedino sto znaju iz teologije preuzeto iz zapadnog bogoslovlja.

Ууу ал си га рекао.Дај немој више да лупаш и "мислиш",ако знаш из свог живота,па да те разумем,али пошто не знаш,ћути.

Подели на овим сајтовима

I da,pored tih 150 verujucih godisnje(sto jeste pozitivno),nastaje barem duplo vise onih koji su zatucani,protive se nauci,dok je jedino sto znaju iz teologije preuzeto iz zapadnog bogoslovlja.

.please. 0442_feel Браво,ајде сад то докажи. 0442_feel

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

Како може да утиче на секуларност брате мили кад нико није приморан тамо да иде?

Niko nije primoran da ide,ali kako god okrenes drzava propagira religiju.

А грађанско јел утиче на секуларност?

Gradjansko bi trebalo da bude obavezno.

Свако бира где хоће да иде и шта хоће да слуша,нема то везе са секуларношћу.

Kad svako bira sta ce da slusa,sto ne buide omoguceno da se odrzavaju i casovi astrologije,hiromantije isl?Vise ce ucenika(pogotovo devojaka) ici na to nego na veronauku.

Ајде да си рекао да школска слава св.Сава треба да се укине па да те разумем,јер ту су "сви" приморани да учествују,али веронаукааа.

I to takodje.Jednom u potpunosti verskom obredu,nije mesto u skolama.

Која дискриминација,ја немам муслимана у одељењу?Дај не измишљај сад стварно!

Diskriminacija se nalazi u tome sto prema zakonu samo sedam verskih zajednica ima pravo da organizuje verksu nastavu,dok su sve ostale uskracene za to pravo.Ako to nije diskriminacija,ja ne znam sta je.A cak i da se taj problem prevazdije(sto je nemoguce),i dalje ostaje cinjenica da religija nema sta da trazi u skolama u koje idu i pravoslavci,muslimani,katolici,jehovini svedoci,ateisti,deisti isl.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...