Jump to content

100 година опште релативности

Оцени ову тему

Milan Nikolic

Препоручена порука

Зато кажу да фотон нема масу мировања. Иначе, можда си у праву за гравитацију - можда гравитација као честични ентитет не постоји. Али тако су некада говорили и за фотон, да постоји само као сила некаквог таласа по етру.

Још не знамо природу просторвремена. Зато су научници одлучно кренули ка новим методама које се крију у М-теорији и значењу мистериозних квантних информација.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

brate kosmička brzina nije nikakva konstanta,ona zavisi od udlaljenosti od izvora gravitacije koji treba da se anulira,ako si dalje od planete treba ti manja brzina da je anuliras,ako si blize ,veća... kako to ne kontaš. za h=0 brzina je onih 8km/s

da ne bi ja dalje pisao o tome,jesi li ikada čuo za projekat svemirskog lifta,to bi ti bilo uže iz svemira spušteno na površinu planete,to uže na onom kraju koji se nalazi u svemiru bi imalo teg,veliku masu,to bi bio ustvari geostacionarni satelit,a donji kraj tog uzeta bi se nalazio na površini planete i ne bi se nigdje pomijerao,kao uže iz neba i onda bi to mogao da koristiš da se penješ u svemir. taj projekat za sada nije izvediv zbog toga sto nema dovoljno kvalitetnog materijala u smislu čvrstine za izradu užeta,da ono ne pukne od sopstvene mase.

ovo za gravitaciju si potpuno u pravu,moja greška

Znaš kako malo mi je glupo pored ovakve teme i ovakvih stvari koje smo pomenuli da se zadržavamo i raspravljamo o pojmu, koji je čovek uveo. Ovo što mi radimo više je neka leksikografska rasprava nego li fizička :D

Uglavnom ja mislim da je I kosmička brzina minimalna brzina kojie je dovoljna da neko telo napusti se odupre zemljinom gravitacionom polju ili ta ga napusti. A pošto je zemljina gravitacija najjača na h=0 onda se to uzima za tu brzinu, jer ako se uzme bilo koja manja brzina, telo neće moći da poleti sa zemlje i napusti je (grafinaciono polje).

Ovo me podseća kao na maksimane dozvoljene napone koaksialnih kablova, gde postoji jednačina za jačinu gde je kolika, i u zavisnosti od toga koji prečnik se uzme  veličina će biti različita, ali se uzima ona najmanja, i to predstavlja napon na koji može kabal da se prikljiči.

Isto i ovde ukoliko se telo nalazi na zemlji i ako se uzme bilo koja manja brzina od I kosmičke telo neće moći da napusti zemljino graviationo polje dok ukoliko se uzme ta brzina, ono će biti u mogućnosti da ga napusti.

Подели на овим сајтовима

ne mogu sad da gledam ove klipoe,ali cijenim da se radi o ovim gravitacionim sočivima,ali to meni malo smrdi...

zašto bi i na koji način gravitacija privlačila fotone kad ona može da privlači samo masu i ništa drugo,fotoni nemaju masu,imaju samo kad treba nekome da mu ne propadne neka luda teorija. ovdije gravitacija savija prostor,a foton se uvijek prostire pravolinijski,kako se savio prostor tako je on putovao savijenim prostorom pa na promatrače dijeluje kao da je nešto skrenulo fotone sa pravolinijskog kretanja,napravili fotoni volej,al to uopšte nije istina,fotoni su se ravno kretali po prostoru,ali prostor je iskrivljen.

ovo za crnu rupu također,kolaps,prostor vremena,nema kuda foton da izađe,ne postoji način da izađe,to uopšte ne dokazuje da gravitacija privlači fotone,samo da krivi prostor

Fotoni imaju energiju. A masa=energija. Tako da gravitacija u stvari privlači energiju fotona, koja se kao što sam rekao, zbog jednostavnosti pretvara u neku imaginarnu masu, koja u stvari ne postoji, ali ta energija (koja zavisi od talasne dužine ) je ekvivalentna toj masi

Подели на овим сајтовима

Znaš kako malo mi je glupo pored ovakve teme i ovakvih stvari koje smo pomenuli da se zadržavamo i raspravljamo o pojmu, koji je čovek uveo. Ovo što mi radimo više je neka leksikografska rasprava nego li fizička :D

Uglavnom ja mislim da je I kosmička brzina minimalna brzina kojie je dovoljna da neko telo napusti se odupre zemljinom gravitacionom polju ili ta ga napusti. A pošto je zemljina gravitacija najjača na h=0 onda se to uzima za tu brzinu, jer ako se uzme bilo koja manja brzina, telo neće moći da poleti sa zemlje i napusti je (grafinaciono polje).

Ovo me podseća kao na maksimane dozvoljene napone koaksialnih kablova, gde postoji jednačina za jačinu gde je kolika, i u zavisnosti od toga koji prečnik se uzme  veličina će biti različita, ali se uzima ona najmanja, i to predstavlja napon na koji može kabal da se prikljiči.

Isto i ovde ukoliko se telo nalazi na zemlji i ako se uzme bilo koja manja brzina od I kosmičke telo neće moći da napusti zemljino graviationo polje dok ukoliko se uzme ta brzina, ono će biti u mogućnosti da ga napusti.

nećemo se raspravljati o tome,to je sitnica.nije važno sad to toliko,ali mislim da grešiš,evo sad si se pogrešno opet izrazio,napisao si maksimalna umijesto minimalna brzina da tijelo anulira gravitaciju,posto je ona najveca na povrsini trebalo bi i jeste da je na povrsini 1 kosmicka brzina najveca,a na visini 100 km iznad povrsine planete,gravitacija je manja i samim tim 1 kosmička na toj visini je manja,prva kosmička brzina je uslovljen termin,uslovljava ga jačina gravitacije u nekom prostoru,nije konstanta.

Подели на овим сајтовима

Fotoni imaju energiju. A masa=energija. Tako da gravitacija u stvari privlači energiju fotona, koja se kao što sam rekao, zbog jednostavnosti pretvara u neku imaginarnu masu, koja u stvari ne postoji, ali ta energija (koja zavisi od talasne dužine ) je ekvivalentna toj masi

masa=energija,gravitacija privlači masu a ona jednaka sa energijom je šuplja analogija po meni

Подели на овим сајтовима

@@Odahviing,

И не само то. ОТР подразумева да и притисак доприноси маси (енергији). Ово је донело нешто неочекивано.

Наиме, поред позитивног притиска који доприноси гравитацији, установљено је да постојање негативног притиска доприноси антигравитацији. Сви су се изненадили због могућности да то буде доминантна ,,маса'' - антигравитација - у целом космосу.

То је ваљда изједначено са тамном енергијом. Због ње космос има убрзану експанзију.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

http://en.wikipedia.org/wiki/First_cosmic_velocity#List_of_escape_velocities

Evo pogledaj i ovde listu, za I kosmičku brzinu se uzima ta minimalna brzina, na mestu gde je gravitacija najjača.

http://en.wikipedia.org/wiki/Orbital_speed

A ovo je ono što si ti mislio da je I kosmička brzina.

Подели на овим сајтовима

Escape velocity ja ne priznam za prvu kosmicku brzinu pa makar išao na sud sa tobom brate :)

E kada se sa: http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9F%D1%80%D0%B2%D0%B0_%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0_%D0%B1%D1%80%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%B0

Klikne na English, tj da ode na englesku stranicu, ono prebaci na:

http://en.wikipedia.org/wiki/Orbital_speed

Izgleda da si ti ipak u pravu, a da su mene loše učili u školi.

Ili je wiki pogrešila, možda. 

Подели на овим сајтовима

Друга космичка брзина (параболичка брзина, брзина ослобађања) је најмања брзина коју је потребно дати објекту (чија маса је занемарљива у односу на масу планете од које одлази) да би објект напустио гравитационо поље планете.

A prva je orbita

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...