Jump to content

100 година опште релативности

Оцени ову тему

Milan Nikolic

Препоручена порука

mene nešto zanima sada,odakle njima dokaz za ovo o čemu ste pričali,za to isparavanje crnih rupa,koje eto ako su manje malo po malo isparavaju,pa izgube masu,pa na kraju nestanu u eksploziji poput super nove,kak oznaju da to zračenje koje detektuju nije obična materija u blizini crnih rupa,šta im garantuje da nije tako,može li neko da mi pojasni to

Ako misliš na eksperimentalni dokaz, on ne postoji. Hokingovo zračenje je teorijski koncept koji proizilazi iz OTR. A u ovom trenutku i nemamo tehnologiju kojim bismo ga izmerili, jer teorija predviđa da je ono strahovito slabo.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

@@kordun,

Тешко се нешто може одупрети ентропији. Морамо бити реални иако смо хришћани. :)

Што се тиче црних рупа, данас имамо сателите са специјалним уређајима за откривање црних рупа. Много тога се дешава непосредно око црних рупа, што се теоретски предвидело - као много чега другог - и потом потврдило.

Надам се да разумеш оно што питаш. Ти тражиш егзактни доказ о нечему где не бисмо преживели ако бисмо тамо дошли.

НАСА је лансирала специјалозован сателит - изузетно сложена и скупа мисија - искључиво за истраживање црних рупа. Подаци већ стижу- са много страна. Не постоји више питање да ли црне рупе постоје.

Као што је математички предвиђено да црне рупе постоје, тако данас предвиђа ситуацију на хоризонту догађаја црне рупе, као што је Хокингово зрачење, затим мера ентропије у скривеним информацијама, итд.

Ако хоћемо ,,доказати'' нешто од тога, морамо се позабавити квантном космологијом - теоријом струна и сличним моделима. Уверавам те да ту има сасвим логичких, ,,опипљивих'' механизама. Треба само да уђемо у тај ,,свет'', тј. у ту причу о ,,ентропији и скривеним информацијама'' и у све што нам помаже у томе а то су квантне теорије.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Jako se teško odupreti entropiji,ali ima nekih stvari nerazijašnjenih,znaš sigurno za maksvelov demon,zamislejni uređaj koji bi propuštao toplije molkeule gasa na jednu stranu,dok bi hladne ostajale tamo gdje jesu i time bi se termodinamički polarizovao takav uređaj,još niko nije dao kvalitetno riješenje za taj problem,postoje samo polovična riješenja.

entropia jima velikih problema i u astrofizici,tačnije u samoj teoriji vvelikog praska,ustavri najveća oblast sa kojom s eastrofiziak bavi je ustvari da obijasni kako je od relativno jednostavnog gasa te i te temperature i apsolutne homogenosti uopšte moglo doći do ovakvih struktura u svemiru,kao sto su zvijezdani sistemi,galaksije,jata galasija,super jata galaksija,izuzetno složene strukture. mi znamo iz entropiej da se složene stvari razlažu na jednostavvnije jel tako,a u velikom prasku imamo skroz suprotan efekat i ko nam brate podesi te konstante da sve može ovako da egzistira kako egzistira,zasto sve inije zavrsilo u crnim rupama ili zasto nije zauvijek ostao onaj prvobitni gas koji bi se vec ohladio skoro na apsolutnu nulu

Подели на овим сајтовима

Доста тога је објашњено. Поновићу, морамо се позабавити најновијим сазнањима да бисмо одговорили на та питања.

Ентропија је ваљано објашњена од тренутка Великог праска до данас. Мистерија је како се космос обрео у неизрециво високој уређености.

Али шта је то уређеност у почетку космоса? Важно је правилно разумети појам уређености и неуређености, ентропије, итсл., што је све повезано са појмом ,,информација'' - толико битан детаљ данашњице да тога мало ко да је свестан.

Џон Вилер је скромно затрубео о важности ,,информација''. Данас сви завршавају са питањем информација у научним предавањима.

Тек кад будемо дошли до тога да објашњавамо - или се трудимо објаснити - квантне информације, бићемо на каквом таквом путу, једином на који наилазимо, да докучимо логички шта је по среди. У супротном, вртећемо се као по мраку.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

za mene informacija može samo da potiče od inteligencije,a inteligencija samo od živog bića,dakle u ovom slučaju Boga!

mnogo toga u svemiru bez programiiranja ne bi funkcionisalo,ne znam čemu onda očekivati čak i kad se dokaže da bez infoormacije nema ništa da je sve se samo razvilo umijesto sebi priznati fantastični su ovi mehanizmi koje je Bog osmislio i čemu onda vijerovati da je svijetlost do nas putovala 13,7 milijardi godina da bi je mi ugledali,kad je Bog stvorio sve to za nas u danu,uključujući i dovlačenje te same svijetlosti iz daljina,ja to tako gledam,ali kad je čovijek sluđen onda ne vidi planinu od sopstvenog nosa

Подели на овим сајтовима

šta je za tebe izvor informacija, jel mi možeš to definisati nekako?

То је потпуна енигма, као и питање како уопште квантне информације функционишу. Једино знамо да су квадратне Планкове јединице - на површини црне рупе - извесне ћелије које таје по један ,,бит'' скривених информација.

Да бисмо ушли у ту тајну морамо се позабавити квантним теоријама, почев од теорије струна и М-теорије, и другим сличним моделима. То је изузетно тешко јер се наша логика свакодневице мора искључити, због тога што суштина релативности ту испливава свом снагом.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

То је потпуна енигма, као и питање како уопште квантне информације функционишу. Једино знамо да су квадратне Планкове јединице - на површини црне рупе - извесне ћелије које таје по један ,,бит'' скривених информација.

Да бисмо ушли у ту тајну морамо се позабавити квантним теоријама, почев од теорије струна и М-теорије, и другим сличним моделима. То је изузетно тешко јер се наша логика свакодневице мора искључити, због тога што суштина релативности ту испливава свом снагом.

meni nije enigma,tebi ako je brate i ti imaš prevelik nos pa ne vidis planinu od njega u tom je stvar.

Подели на овим сајтовима

za mene informacija može samo da potiče od inteligencije,a inteligencija samo od živog bića,dakle u ovom slučaju Boga!

mnogo toga u svemiru bez programiiranja ne bi funkcionisalo,ne znam čemu onda očekivati čak i kad se dokaže da bez infoormacije nema ništa da je sve se samo razvilo umijesto sebi priznati fantastični su ovi mehanizmi koje je Bog osmislio i čemu onda vijerovati da je svijetlost do nas putovala 13,7 milijardi godina da bi je mi ugledali,kad je Bog stvorio sve to za nas u danu,uključujući i dovlačenje te same svijetlosti iz daljina,ja to tako gledam,ali kad je čovijek sluđen onda ne vidi planinu od sopstvenog nosa

Миришеш на креационисту. :)

Жао ми је, али морам рећи да тиме Бога ограничаваш као човека. Нема времена у Божијем постојању. То би било све о томе.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Миришеш на креационисту. :)

Жао ми је, али морам рећи да тиме Бога ограничаваш као човека. Нема времена у Божијем постојању. То би било све о томе.

a šta ti je kreacionizam,daj mi to definiši

Подели на овим сајтовима

Ентропија је ваљано објашњена од тренутка Великог праска до данас

jeeste obijašnjeno luđe neg ijedna bajka

jednom u miljardu velikih praskova bi mogle ovakve konstante da ispadu i  omoguce sve ovo,eto tako ti je obijasnjeno,ali čak ni to nije najveći problem,to mu dođe jedan od manjih problema

Подели на овим сајтовима

Суштина ове приче је да избегнемо срозавање Бога - а тиме и наше преузношење. Изузетно је важно да Бога не спроводимо на наш ниво - осим јеванђељски у домену теологије.

У супротном, ова тема ће изгубити сваки укус. Само би то да кажем.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

a šta ti je kreacionizam,daj mi to definiši

Ма бре не спомињи Бога и дане у овој теми. :) Молим те, јер не бих да се искључим. Нисам за ту причу.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

jeeste obijašnjeno luđe neg ijedna bajka

jednom u miljardu velikih praskova bi mogle ovakve konstante da ispadu i omoguce sve ovo,eto tako ti je obijasnjeno,ali čak ni to nije najveći problem,to mu dođe jedan od manjih problema

Можда ниси још чуо објашњење. Ради се о инфлаторној космологији.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Можда ниси још чуо објашњење. Ради се о инфлаторној космологији.

ma daj brate...ta inflatorna teorija samo povećava ovo što sam ja reko sa jednom u  milijardu na 100 milijardi

i daj mi definiši pojam kreacionizam,pošto si me pokušao etiketirati njime,sad mi definiši šta je to

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...