Гости Guest Светлана Написано Јун 1, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јун 1, 2009 Smeh jaca psihu Smeh ne prija samo telu nego i našoj psihi. Hormoni srece serotonin, endorfin, dopamin i noradrenalin, koji se luce usled smeha, deluju direktno na ljudski mozak stvarajuci osecaj zadovoljstva i prijatnosti. Osim što podstice dobro raspoloženje, smeh je delotvoran odbrambeni mehanizam koji pomaže ljudima u kriznim životnim situacijama, dajuci im snagu da ih uspešno prebrode i pružajuci veru u buducnost. Oslobada ili svodi na podnošljiv nivo psihicki bol koji nastaje kao posledica razlicitih kompleksa (na primer, zbog fizickog izgleda, osecaja manje vrednosti i sl.). Kako smeh ljudima daje snagu, ohrabruje ih i cini optimisticnim, on dokazano podstice i ubrzava proces ozdravljenja. Terapija smehom pomaže u ublažavanju psihickih oboljenja kao što su depresija, anksioznost, nervni slom ili nesanica, ali smanjuje i razlicite emocionalne i psihicke poremecaje. http://www.narodnilijek.com/index.php?name=news&op=view&id=1164 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Izida Написано Јул 16, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 16, 2009 Ovo je bas lepo receno.A ja hvatam sebe da se smejem kad pricam o nekim tragicnim dogadjajima iz svog zivota. 1414_feel Mislim da mi je to dobar mehanizam odbrane. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Izida Написано Јул 16, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 16, 2009 Miroslav Ilic - Smej Se Smej Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јул 16, 2009 Пријави Подели Написано Јул 16, 2009 Не знам...овда прича о смијеху ми је некако превише опасна,више ми смијех дјелује као ђавоља работа. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Izida Написано Јул 16, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 16, 2009 Grijesis,sinko moj.Hriscani treba da se smeju i raduju uvek.Zbog Hristova Vaskrsenja. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јул 16, 2009 Пријави Подели Написано Јул 16, 2009 Блажени који плачу јер ће се утјешити. Мислим да би било боље да плачемо овдје тих 80-ак година а да се читаву вјечност смијемо.Мало је теже смијати се овдје и тамо. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tanja Написано Јул 16, 2009 Пријави Подели Написано Јул 16, 2009 Zar Dodjite i vidite moze tuzno da se izgovori? I u toj suzi u kojoj se vidi Hristov sjaj moze bez osmeha? 0409_feel ines је реаговао/ла на ово 1 Жив ми Господ мој Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јул 16, 2009 Пријави Подели Написано Јул 16, 2009 ДА,свакако да васкрсење треба славити и смијати се али некако ми је хришћанскије састрадавање са онима који пате. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Светлана Написано Јул 16, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 16, 2009 U drevnim vremenima u Indiji postojali su mudraci koji su putovali zemljom i umesto uobičajenog propovedanja i podučavanja ljudi oni su se samo smejali. Gledajući i slušajući ih kako se smeju i drugi su se smejali sa njima i tako učili koliko je smeh moćan i važan. Prema nekim zapisima bolnice u staroj Grčkoj bile su građene u blizini pozorišta zbog toga da bi pacijenti mogli da čuju smeh i vesele povike publike, što im je pomagalo da se brže oporave od bolesti. ... U vreme najtamnijih dana II svetskog rata, prema izjavi jednog od preživelih u koncentracionim logorima, molitva i humor su bili njihova najbolja odbrana od iskušenja kojima su bili izloženi. On je napisao “Posle svega, sigurniji sam nego ikad da je humor jedan od najvećih darova koje je Bog dao čoveku da može da se izvuče iz beznađa.” Osamdesetih godina dvadesetog veka dr. Hanter Pač Adams, osnivač Gesudheit Instituta došao je na ideju da leči pacijente koristeći humor, smeh i dobro raspoloženje. On je začetnik ideje o angažovanju klovnova – terapeuta u radu sa bolničkim pacijentima, posebno na dečijim odeljenjima, što je kasnije široko prihvaćeno od mnogih bolnica širom sveta. Godine 1976. u jednom engleskom medicinskom časopisu objavljen je članak Normana Kazna, novinara koji je detaljno opisao tok svoje bolesti i izlečenja. Kazn je bio oboleo od teškog oblika ankiloznog spondilitisa i toliko ophrvan bolovima, da su mu lekari davali male šanse za izlečenje. Odlučio je da preuzme sudbinu u svoje ruke, napustio bolnicu, iznajmio sobu u hotelu i svakodnevno gledao humorističke filmove kao što su “Skrivena kamera”, “Braća Marks” i sl. koji su ga zasmejavali.Vrlo brzo je ustanovio da mu desetak minuta žustrog smeha omogućava oko dva sata mirnog sna. Ovo mu je prešlo u rutinu nastavio je tako da živi sve dok nije potpuno ozdravio. U knjizi koju je kasnije napisao pod naslovom “Anatomija jedne bolesti” između ostalog je naveo da je, u cilju ozdravljenja, težio da u svoj život unese širok dijapazon pozitivnih emocija kao što su ljubav, nada, vera, želja za životom, radost i odlučnost. ... Danas smeh već uveliko nalazi svoj put do mnogih profesija koje su usmerene da pomažu drugim ljudima. Mnoge bolnice, domovi za stare i ljude sa posebnim potrebama, rehabilitacioni i antistres centri koriste smeh kao korisno pomoćno terapeutsko sredstvo. Naučna istraživanja sve više potvrđuju koliko je smeh potreban i koristan. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јул 16, 2009 Пријави Подели Написано Јул 16, 2009 Нисам спорио да смијех има неко љековито својство али колико се смијати?И у којим ситуацијама бити озбиљан? Дешава да смијех пређе у навику и онда човјеку постаје тешко да се уозбиљи. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Светлана Написано Јул 17, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 17, 2009 Smehom do lepše figure Osobe koje se svakodnevno smeju 15 minuta mogu svake godine sagoreti dovoljno kalorija za gubitak više od dva kilograma masnog tkiva, tvrde američki naučnici. Istraživanjem na Univerzitetu Vanderbilt utvrdjeno je da prilikom snažnog smeha dolazi do potrošnje energije ekvivalentne onoj koja je potrebna da se predje udaljenost od gotovo jednog kilometra. Naučnici su u časopisu koji se bavi problemom gojaznosti "International Journal of Obesity" objavili da smeh podstiče brži rad srca i istovremeno aktivira veliki broj mišića. Prateći 45 ispitanika, istraživači su utvrdili da se zbog smeha tokom gledanja filmskih komedija troši 20 odsto više energije nego kada je telo u stanju mirovanja. Ranija istraživanja su pokazala da smeh pogoduje zdravlju srca i funkcionisanju imunološkog sistema, kao i da ublažava osećaj bola i povećava izgled za uspeh postupka veštačke oplodnje. (Tanjug) http://www.zdraviilepi.com/Magazin-424.aspx Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Izida Написано Јул 17, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 17, 2009 "Zdravlje se osmehom prenosi!" Ovo je novi slogan Ministarstva zdravlja u Republici Srbiji.Savetuju nasim lekarima,kao i medicinskim sestrama i tehnicarima da budu ljubazni i nasmejani.Lepa rec i osmeh mnogo znace svakom.A bolesnom coveku narocito. https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/0110_hahaha.gif Evo,recimo ima jedna apoteka "Una" u Kragujevcu,gde je osoblje uvek nasmejano,ljubazno,uvek udele po koji savet,sve lepo objasne,etc.Ja ih nikada,ali nikada necu zaboraviti.Secam se kad sam pre dve godine dosla kod njih nakon gastroskopije("gutanja sonde"),doktorka nije napisala u specijalisticki izvestaj dozu amoxiciklyna,radnica nije bila sigurna,vlasnica apoteke,koja je farmaceut je rekla:"Za Helicco Bacter se daje 500mg,ali cu ja ipak sada pozvati dr Mircic da pitam..."I tad mi je zena rekla:"HBP se dobija na razne nacine,cak se ponekad prenosi poljubcem.To si mozda dobila na lep nacin.Nemoj da ti bude krivo!" 0104_cheesy Uvek su me tu fascinirali i vec upola lecili i pre terapije... Sada kada sam krenula iz Kg,sam odlucila da im poklonim svoje kaktuse,koje sam godinama gajila.Videla sam da u apoteci imaju dosta cveca,kao i malu prelepu bastu ispred,koju vlasnica sama odrzava.Dosla sam sa tatom.Vlasnica je izasla,pruzila mu ruku i rekla:"Imate krasnu kcerku!"i nasmesila mu se.A onda meni pruzila ruku,poljubila me tri puta i pocela da place.Rekla je da sam je mnogo dirnula,i da cu joj mnogo nedostajati.Zena nema pojma kako se ja zovem.I zacudilo me je da ona,koja je uvek nasmejana,ljubazna,optimisticna,vedra,pocne da place. 0442_feel Hocu samo da kazem da meni osmeh mnogo znaci i pomaze.No,verovatno ima mrguda,kojima nista ne znaci,i koji mogu u enciklopediji da procitaju sta je osmeh i ljubav za bliznje,ali da je osete i pruze ne umeju,samim tim ne mogu ni da osete i shvate vrednost upucenog osmeha. Ja inace imam seretski smisao za humor,tako karakteristican za Zapadnu Srbiju,i veoma volim i postujem ljude,koji nisu sa tih podneblja,a koji ga imaju. :cheesy2: https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/Plava_ptica.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='0203_cool' /> :smiley: 0104_cheesy 0102_laugh Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PD Написано Јул 18, 2009 Пријави Подели Написано Јул 18, 2009 Dobro je podeliti smeh i podeliti tugu...ne skrivati osecanja...Smej se smej, uvek se smej...ima na jednoj od prethodnih stranica. 0104_cheesy 0705_read My wish for you Be with God-and may God be with you! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lice Написано Август 22, 2009 Пријави Подели Написано Август 22, 2009 Smeh jaca psihu Smeh ne prija samo telu nego i našoj psihi. Hormoni srece serotonin, endorfin, dopamin i noradrenalin, koji se luce usled smeha, deluju direktno na ljudski mozak stvarajuci osecaj zadovoljstva i prijatnosti. Osim što podstice dobro raspoloženje, smeh je delotvoran odbrambeni mehanizam koji pomaže ljudima u kriznim životnim situacijama, dajuci im snagu da ih uspešno prebrode i pružajuci veru u buducnost. Oslobada ili svodi na podnošljiv nivo psihicki bol koji nastaje kao posledica razlicitih kompleksa (na primer, zbog fizickog izgleda, osecaja manje vrednosti i sl.). Kako smeh ljudima daje snagu, ohrabruje ih i cini optimisticnim, on dokazano podstice i ubrzava proces ozdravljenja. Terapija smehom pomaže u ublažavanju psihickih oboljenja kao što su depresija, anksioznost, nervni slom ili nesanica, ali smanjuje i razlicite emocionalne i psihicke poremecaje. http://www.narodnilijek.com/index.php?name=news&op=view&id=1164 Gospodar svoje volje sluga svoje savesti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lice Написано Август 22, 2009 Пријави Подели Написано Август 22, 2009 "Sete srca svoga ne bih menjala za ljudske radosti,niti bih volela da se u grohot preobraze suze koje patnja toci iz dubine moga bica.Zelim da mi ceo zivot suza i osmeh ostane:suza mi srce prociscava,tumaci mi tajne zivota i njegove zagonetke,osmeh me zblizava sa meni srodnim i biva simbol moga slavljenja bozanstva.Uz suzu sa svojim setnim srcem drugujem,a sa osmehom izrazavam radost sto postojim." Драшко је реаговао/ла на ово 1 Gospodar svoje volje sluga svoje savesti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука