Jump to content

Благоје Јововић - човек који је убио Анту Павелића

Оцени ову тему

Ромејац

Препоручена порука

Ја не знам одакле толика потреба да се дело Благојево оправда из хришћанског угла. Већ смо се сложили да је разумљиво, људски, храбро, пуно срца, правдољубиво, саосећајно... али у складу са хришћанством и поруком јеванђеља не може бити па до сутра да расправљамо. Не знам што је то тешко прихватити.

Свети Нестор Солунски (умро 306) је хришћански светитељ и мученик за веру. Био је ученик светог Димитрија Солунског у Солуну.

Око 306. године цар Максимијан је приређивао разне игре и увесељења за народ. А царев љубимац је био вандал Лије, голијатског раста и снаге. Као царев гладијатор Лије је изазивао на мегдан сваки дан људе, и убијао их. Међу Лијевим жртвама су били и многи хришћани. Јер када се некога дана нико не би добровољно пријавио на мегдан Лију, тада су по царевој наредби хришћани довлачени силом, да се боре са Лијем. Свети Нестор је решио да изађе сам на мегдан Лију, пошто није могао да трпи страдање хришћана. Претходно је отишао у тамницу светом Димитрију и потражио од њега благослов за то. Свети Димитрије га је благословио и прорекао му да ће победити Лија, али да ће и сам погинути за веру. После тога је Нестор изашао Лију на мегдан. Ту је био присутан и цар са много народа. Нестор је савладао Лија, и бацио га на копља која су била око арене. Тада је сав народ викао: „Велики је Бог Димитријев!“ Цар се разгневио на Нестора и на Димитрија, па је наредио да Нестора мачем посеку, а Димитрија копљима избоду. Свети мученик Нестор је убијен 306. године.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 171
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Meni licno je tesko da prihvatim i osudu ovopg Blagojevica jer je istovremeno sa pozivom na oprastanje upucen poziv i na neosudjivanje .... Pa zasto onda osudjujemo nekoga ko je ubio posto ni to nije u duhu hriscanstva?

Неосуђивање значи прихватити човека и поред греха, не одбацивати га као недостојног љубави или мање вредног, а не значи да не треба дела називати правим именом. Ако кажемо да оно што је Благоје учинио није хришћански не значи да му судимо. Судили бисмо му када бисмо рекли да је злочинац, зао и сл. А назвати његов чин хришћанским је немогуће. Сме се судити делима, начелно, иначе не било могуће изрећи никакав став, не би се могло рећи да је абортус нехришћански, да је опијање нехришћански итд.

Pa ne bi bilo Otkrovenje u Novom zavetu da je u suprotnosti sa onim sto je govorio Hristos .... te me stoga zanima sta znace ove reci iz Otkrovenja? Ko ce to da tera u ropstvo one koji su terali u ropstvo i ko ce da ih ubija?

Стварно не бих знао, и ја бих волео да сазнам.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Свети Нестор Солунски (умро 306) је хришћански светитељ и мученик за веру. Био је ученик светог Димитрија Солунског у Солуну.

Око 306. године цар Максимијан је приређивао разне игре и увесељења за народ. А царев љубимац је био вандал Лије, голијатског раста и снаге. Као царев гладијатор Лије је изазивао на мегдан сваки дан људе, и убијао их. Међу Лијевим жртвама су били и многи хришћани. Јер када се некога дана нико не би добровољно пријавио на мегдан Лију, тада су по царевој наредби хришћани довлачени силом, да се боре са Лијем. Свети Нестор је решио да изађе сам на мегдан Лију, пошто није могао да трпи страдање хришћана. Претходно је отишао у тамницу светом Димитрију и потражио од њега благослов за то. Свети Димитрије га је благословио и прорекао му да ће победити Лија, али да ће и сам погинути за веру. После тога је Нестор изашао Лију на мегдан. Ту је био присутан и цар са много народа. Нестор је савладао Лија, и бацио га на копља која су била око арене. Тада је сав народ викао: „Велики је Бог Димитријев!“ Цар се разгневио на Нестора и на Димитрија, па је наредио да Нестора мачем посеку, а Димитрија копљима избоду. Свети мученик Нестор је убијен 306. године.

Св. Нестор је одузимајући један живот спасао многе друге. Ако је Благоје убио Павелића имајући на уму да спаси неке конретно угрожене животе, слава му и хвала, већ сам то рекао. Ако је само хтео да освети стотине хиљада страдалих од  усташке руке, онда се ипак не може поредити његова прича са делом св. Нестора. 

Иначе, немам ништа против да и убица може постати светитељ и да чак и убиство и свако друго дело може бити у духу хришћанства у одређеном контесту.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Čovek je ubio aktivnog ustašu kakve osvete kakvi bakrači.....

Ko zna koliko je života spašeno zbog toga.

Tako je, kao sto sam ja reko ranije, to je za mene bilo ratno dejstvo. Ruski FSB ide po kavkazu i preventivno likvidira teroriste prije nego sto dobiju sansu da raznesu neku zgradu ili metro stanicu i to je opravdano. U ovom slucaju pavelic je bio aktivan u emigraciji i radi se isto o planiranju teroristickih akcija.

Подели на овим сајтовима

"Зло чинити, од зла се бранећи, ту злочинства нема никаквога" Свети Петар II Петровић Његош

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...