миркан Написано Октобар 23, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2013 Svi stanovnici jednog sela u Banatu su se udružili da bi svi ziveli bolje! Ujedinjeni Seoski Atari – Stanovništvo Bavaništa, kod Pančeva su udružili svoja imanja kako bi svi u tom selu živeli bolje. Bitna im je i imovina, ali i rad svakoga od njih! Veoma zanimljiv potez stanovnika Bavaništa dogodio se juče, kada su Agenciji za privredne registre predali dokumenta za registraciju “Ujedinjenih Seoskih Atara”. Naime, oni su osnovali udruzenje kao znak solidarnosti sa svojim meštanima koji su u izuzetno lošem materijalnom polozaju. Žena koja je pokrenula inicijativu, a danas je predsednica udruženja, Jasmina Ković za naš portal govori: -“U našem selu, a verovatno i u mnogim drugim selima, na svakom imanju ima previše posla za jednu porodicu, a premalo novca da bi se platili radnici. Lođa ekonomska situacija je naterala ljude da se otuđe, da svako gleda samo sebe i svoje, pa makar to radili na štetu drugih. Od svih, najgore su prošli oni sa malo ili ni malo imanja, najamni radnici, jer sada niko sa osrednjim imanjem ne može da im ponudi posao, a da ih zapravo plati. Onda sam doša na ideju da se svi udružimo, svoja imanja i svoj rad, da zajedno obrađujemo zemlju i da delimo plodove u zavisnosti od udela imovine i sati rada na poljima. Mislim da niko neće biti gladan, bar ne oni koji žele da rade, a oni sa najviše imanja neće zarađivati manje, jer ce stići da obrade svu zemlju i na njoj postici najveći kvalitet proizvodnje. Biće teško u početku dok se ne uhodamo, ali kada se uhodamo – zezaćemo krizu”, kaže kroz osmeh gospođa Ković. AFN: “ Kako su Vaši meštani prihvatili ovu ideju?” Gospođa Ković: “Prvo su bili skeptični. “Šta, sad i ovo malo zemlje ‘oćete da mi uzmete?”. Ali kada sam im pokazala Statut udruženja, počeli su da razmišljaju, jer je sve pravno regulisano. Trebalo mi je nekih šest meseci da sa svima popričam i da proširim ovo na celo selo. Ali, evo, uspela sam. “ AFN: “Da li ste imali podršku u početku?” Gospodja Kovic: “Ne. Prvo su mi se smejali i govorili kako na to niko neće da pristine. Posle toga su mislili da sam luda, jer ne odustajem od ideje, a onda su krenuli da razmišljaju o njoj. Tek kada su doooobro razmislili, onda su počeli da je podržavaju. Ali, tako je sa svim novim u zivotu. Prvo nam zvuči smešno, pa se onda čudimo, pa tek onda razmišljamo o tome. Drago mi je što sam ovo izgurala do kraja.” AFN: “I nama je drago. Imate li nešto poruciti drugim selima?” Gospođa Ković: “Imam. Ljudi, kad je teško, ne okrećite leđa jedni drugima, već se udružujte. Jedino tako na kraju ostajemo ljudi. Krize dolaze i prolaze, ali naše dostojanstvo kad se jednom izgubi, nikad se nece vratiti.” Redakcija AFN-a će pomno pratiti razvoj Ujedninjenih Seoskih Atara i obaveštavaće javnost o radu ovog udruženja. http://afflatusnews.com/Serbia/1/Svi_stanovnici_jednog_sela_u_Banatu_su_se_udru%C5%BEili_da_bi_svi_ziveli_bolje DYNABLASTER, -Владимир-, Млађони and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 23, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 23, 2013 То је код мене случај...као архитекта радим, поред редовног запослења, онлајн са иностранством и за сада, хвала Богу, доста добро иде, чак и не могу сам све да постигнем. План ми је самостаљивање и живот на селу. Немам жељу да будем велики пољопривредни произвођач, али бих свакако волео и земљом да се бавим...шљива или конопља...ко зна...у сваком случају бих волео башту из које ћу да се храним.. Даће бог да ти се жеља оствари. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 23, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2013 Mислим брате да "дебело" грешиш душу... Заиста не знам у каквом се ти "свету земљорадника" крећеш. Да ли су то све велепоседници, који заиста, како кажеш, својом механизациојом "одраде све у неколико дана" па после седе и гледају како жито расте... Могуће заиста! У Војводини, одакле си. Пример који сам ти навео, тиче се Мачве, конкретно село Баново Поље. и тамо заиста нико не седи. Сви раде све и свашта како би преживели. Ако је исплативост у томе да се имају поплаћати дажбине, трошкови, живети током године-у реду, онда се исплати. Али ти говорим да готово нема никаквог помака. Да већина сељака није у стању због недостатка новца, неимања "вишка" земље, понегде и ниског степена едукације, можда неспремности на "коцку", јер мале су шансе да те неко "заштити", дакле, већина је принуђена да ради онако како ти описах... То се зове у нашем народу, пресипање из шупљег у празно... Ако би и хтео можда нешто исплативије да ради, нарочито ови млади, прва препрека је недостатак новца, затим пласмана робе, тј. неуређеног тржишта, а и пласман робе је под великим упитом. Мачвански сточари су више пута задњих година надрљали са разним "Матијевићима", "Недељковићима", "БИМ Славијама" и осталом "сточарско-меснопрерађивачком" мафијом. Где се новац исплаћивао након неколико месеци, а последње поменута није исплатила никада... Решење би можда било што неко помену у задругама, у неким произвођачким еснафима, где би се више сељака удружило и пласирало своју робу било на пијаце, било великим трговинским системима. Али и ту понекада "прораде" наше нарави. Пример од пре неку годину. Локални трговац (држи човек сеоску продавницу), успео је да уговори пласман паприке за тадашњи "Ц маркет". На "селу" је било да ко хоће, своју паприку донесе овоме до 9 сати (што и није никакав проблем, паприка се лети, ко је ради, ионако бере од ране зоре-због врућине), он премери запише и тера за Београд. Исплата поврћа је поподне, када се врати из престонице. Цена такве паприке је била мања него да је изнесена на пијацу, али и већа него цена коју већина сељана добија од накупаца, који свакодневно иду селом и откупљују убрано. Межутим, он је посао одрадио само неколико пута (све је поштено платио по договору), јер је слаб био одзив, са коменатрима: "Ко му (псовање мајке), да он зарађује на нама"... Наше нарави... И то све тихо коментаришу док седе испред његове продавнице увече и пију пиво... Наравно, има и лепших примера. Тамо где у кући има више чељади, где су домаћини мало богатији, па се онда закупи тезга у Шапцу ил` Београду и онда наравно и има више зараде. Ал` у селу од 450 домаћинстава, таквих има 10 кућа. Тако да барем на примеру који знам, нико не седи, људи се погрбише од посла, ал` онај ко има "више руку", више земље, тај и заради, али свакако не седи. мој комшија поменути, такође не седи, ал` су му руке везане, па и нема неког напретка.... pa i radnici u fabrikama imaju isti problem, rade a male zarade a ako bi hteli da nesto pocnu, neki posao nemaju para a svakog jutra ustaju u 6 i niko ne kaze da mu se ne isplati raditio vec crnce svaki dan ... S tim sto su seljaci tu u puno boljoj poziciji i svaki seljak radi najmanje 10 puta manje od prosecnog radnika .... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 23, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2013 Jedasn dan za oranje, jedan za drljanje, jedan za sejanje i nista od ovoga se ne radi rucno, pa onda 8-9 mesreci gledaju u nebo i zvezde dok zito poraste pa onda jos jedan dan za zetvu i to mehanizacijom a jos i kukaju kako se ne isplati raditi . A u medjuvremenu nahrane gudu, koku naprave si slaninicu i kobaju da bi bolje kukali kako izgibose od posla ... A male posede imaju zato sto drzava ne oporezuje zemlju ....koliko bi tyrebala Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 23, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 23, 2013 S tim sto su seljaci tu u puno boljoj poziciji i svaki seljak radi najmanje 10 puta manje od prosecnog radnika .... Jedasn dan za oranje, jedan za drljanje, jedan za sejanje i nista od ovoga se ne radi rucno, pa onda 8-9 mesreci gledaju u nebo i zvezde dok zito poraste pa onda jos jedan dan za zetvu i to mehanizacijom a jos i kukaju kako se ne isplati raditi . A u medjuvremenu nahrane gudu, koku naprave si slaninicu i kobaju da bi bolje kukali kako izgibose od posla .. Овакве глупости може да изјављује само неко ко апсолутно никаквог додира са пољопривредом имао није.... Стварно, прекини да се бламираш и да лупеташ, нема смисла...... срамота.. матор си човек не иде да причаш овакве будалаштине. A male posede imaju zato sto drzava ne oporezuje zemlju ....koliko bi tyrebala А колике поседе ти имаш и где су ти? oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 23, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2013 Овакве глупости може да изјављује само неко ко апсолутно никаквог додира са пољопривредом имао није.... Стварно, прекини да се бламираш и да лупеташ, нема смисла...... срамота.. матор си човек не иде да причаш овакве будалаштине. Ma ne soli mi pamet, seljaci od setve do zetve ne mrdaju guzu od furune . Zene po malo nahrane zivinu i to je sve. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Октобар 23, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2013 Jedasn dan za oranje, jedan za drljanje, jedan za sejanje i nista od ovoga se ne radi rucno, pa onda 8-9 mesreci gledaju u nebo i zvezde dok zito poraste pa onda jos jedan dan za zetvu i to mehanizacijom a jos i kukaju kako se ne isplati raditi . A u medjuvremenu nahrane gudu, koku naprave si slaninicu i kobaju da bi bolje kukali kako izgibose od posla ... A male posede imaju zato sto drzava ne oporezuje zemlju ....koliko bi tyrebala Ја не знам да ли си ти луд, ил` се правиш луд, или тролујеш или си толико безобзиран да ја лично заиста немам речи... Многи су овде, између осталих и ја, покушали да ти прикажу како данас живи "мали човек", обичан пољопривредник на селу. Колико видим не желиш да уважиш ничије мишљење, него "тераш" своју причу, што је наравно твоје право, ја нити сам хтео, нити желим више да те убеђујем... Мени се заиста, после неких твојих речи овде-плаче... Највише због твог охолог приступа. Надам се да бар понекад останеш сам са собом, па се запиташ: Да ли сам ја увек у праву!? Мене што се тиче, не мораш одговарати на ово, ја заиста немам више шта да ти кажем. Жив и здрав био! Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 23, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 23, 2013 Ma ne soli mi pamet, seljaci od setve do zetve ne mrdaju guzu od furune . Zene po malo nahrane zivinu i to je sve. Не солим ти ја ништа, лупеташ глупости, ја гледам српске сељаке око мене сваки дан, стално нешто раде - не стају. Ти их реално овде вређаш...безобзирно безобразно и охоло. Као уостлаом што се понашаш и на свакој теми, док за мене покушаваш да продаш причу да немам принципе и сличне глупости. Када набавиш образ може да причамо о мојим принципима. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 23, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2013 Ја не знам да ли си ти луд, ил` се правиш луд, или тролујеш или си толико безобзиран да ја лично заиста немам речи... Многи су овде, између осталих и ја, покушали да ти прикажу како данас живи "мали човек", обичан пољопривредник на селу. Колико видим не желиш да уважиш ничије мишљење, него "тераш" своју причу, што је наравно твоје право, ја нити сам хтео, нити желим више да те убеђујем... Мени се заиста, после неких твојих речи овде-плаче... Највише због твог охолог приступа. Надам се да бар понекад останеш сам са собом, па се запиташ: Да ли сам ја увек у праву!? Мене што се тиче, не мораш одговарати на ово, ја заиста немам више шта да ти кажем. Жив и здрав био! Pa dobro, reci ti meni sta treba seljak da radi nakon sto poseje zito? Sta on to radi do zetve na toj njivi? Hajde opisi mi njegove obaveze? Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 23, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2013 Hajde reci mi zsta rede seljaci na zemlji od novembra do marta-aprila, a to je pola godine? Od cega im puca kicma? Od kog posla? Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 23, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 23, 2013 Hajde reci mi zsta rede seljaci na zemlji od novembra do marta-aprila, a to je pola godine? Od cega im puca kicma? Od kog posla? Не раде ни грађевинци. Лако је бити грађевинац.. много. Пола године не радиш ништа. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 23, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2013 Не солим ти ја ништа, лупеташ глупости, ја гледам српске сељаке око мене сваки дан, стално нешто раде - не стају. Ти их реално овде вређаш...безобзирно безобразно и охоло. Као уостлаом што се понашаш и на свакој теми, док за мене покушаваш да продаш причу да немам принципе и сличне глупости. Када набавиш образ може да причамо о мојим принципима. Stalno nesto rade? a sta rade? Zanju zito rucno preko zime? Okopavaju ? Sta rade preko zime? Tj pola godine i vise. Stalno nesto rade? Pa svi stalno nesto rade a ne samo seljaci. Domacice stalno nesto rade, kuvaju, peru, peglaju ... nomn stop nesto rade. Ceo svewt non stop nesto radi ...i sta je tu cudno? Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 23, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2013 Не раде ни грађевинци. Лако је бити грађевинац.. много. Пола године не радиш ништа. Ko ti to kaze da ne rade gradjevinci? Rade kao crnci i u sred zime a seljak se za to vreme greje uz furunu ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 23, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 23, 2013 Ko ti to kaze da ne rade gradjevinci? Rade kao crnci i u sred zime a seljak se za to vreme greje uz furunu ... А сељак ради пролеће, лето и јесен као црнац. А ако има стоку ради он и зими. Чисти шталу, храни стоку, музе краве, храни свиње, чисти обор, коље стоку, храни пилиће. Сељак који има стоку, зими оде у шталу, напоји краве, оде у обор, нахрани свиње, доноси бале и сено са тавана да би ту стоку нахранио. Мора да чисти сваких пар дана шталу и обор од балеге и гована, мора да цепа дрва и доноси у котао дрва сваки дан да ложи јер он нема централно грејање, мора сваки дан да чисти двориште од снега и леда јер нема комуналну службу да то ради уместо њега. Онда има да прода стоку ако има, да тргује свињама да би зарадио (јер се зими стока продаје) да музе краве ако има краве, сваки дан. од тога да прави сира, опет обавеза и послова. Лаган живот бре батко. Најлаганије је чишћење гована и балеге из штале и обора. Ако има воће када додђе пролеће, мај април, иде обрезивање воћки. По цео дан ти идеш од дрвета до дрвета пазиш да све то лепо изрезеш да дрво расте како ваља. А имаш например... 100 стабала. Па још ако има по неки пластеник... ауу.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 23, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2013 А сељак ради пролеће, лето и јесен као црнац. А ако има стоку ради он и зими. Чисти шталу, храни стоку, музе краве, храни свиње, чисти обор, коље стоку, храни пилиће. E vidis taj koji ima stoku i radi oko nje ima i para i treba da ih ima jer je pametan i vredan i taj ne kuka kako mu se ne isplati rad na zemlji. Ja bih vidis oporezovao zemlju, svu, i onda bih od poreza koji drzava uzme od onih koji imaju zemlòju a ne obradjuju je i od onih koji je obradjuju a ne umejju davao onima koji hoce da rade i koji znaju da rade. Te bi takvi imali sve vise i bili sve bogatiji a oni sto nece da rade imali sve manje dok ih ne bih uklonio sa zemlje potpuno. I onda bi imao velike posede i bogate seljake. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука