Jump to content

Сплит тема - Савремени Срби католици

Оцени ову тему

Препоручена порука

Kakve veze sad ima ako neko misli i kaže da nije dušekorisno da se izabere RK ?

Baš je upravo pošteno to reći i ne umanjuje čoveka kao ličnost ni malo već navodi Istini koju autor komentara poznaje.

Što se mene lično tiče,znači moje lično mišljenje u vezi sa time,kad neko iz pravoslavlja pređe na rikomkatolicizam ja mislim da gubi na dušekorisnosti,ničega tamo duhovnog nema što u pravoslavlju nema na višem nivou,ali ima sumnja koja se otvara za ljude sa strane na motive za takav prelazak

Подели на овим сајтовима

Хришћанство и јесте и треба га живети као веру изнад националног идентитета. Није ми прво запало то србин... Мада, размишљам по себи, тражим, куцам и ако ми се не отвори одма, тежим да будем истрајан у вери. Мислим да нико није остао ускраћен благодати приступивши чистог и отвореног срца.

Дакле, слажем се да морамо бити људи а такође и истрајни у вери.

Подели на овим сајтовима

ova tema ostavlja "gorak ukus " .....

srbi i jesu katolici

a ima i srba rimokatolika

čitajući temu samo mi se javlja pitanje : da li je bitno koje si vere ?

zar nije najbitnije kakav je neko čovek ?

Зависи за чега.

За међуљудске односе то је најбитније.

За спасење је најбитнија благодат а њена пуноћа је у православној Цркви, барем ми тако верујемо.

Подели на овим сајтовима

Što se mene lično tiče,znači moje lično mišljenje u vezi sa time,kad neko iz pravoslavlja pređe na rikomkatolicizam ja mislim da gubi na dušekorisnosti,ničega tamo duhovnog nema što u pravoslavlju nema na višem nivou,ali ima sumnja koja se otvara za ljude sa strane na motive za takav prelazak

to sam i rekao brate :)
  • Волим 1

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

naravno brate,ja sam morao da se nadovežem svojim riječima da se vidi da nisi sam,ako grešiš, grešim i ja sa tobom!

hvala brate iz rova ću ja prvi da podignem glavu stariji sam :) (veliko je zajedništvo Srbi su zaboravili da se okupe i budu jedno sa Duhom Svetim i u Spasu Hristu sa bespočetnim Ocem) Kad se oko Svetinje ne okupljamo na šta li nam tek liči garnizon, policija, sudstvo, ambasadori,politika, BRATSTVO?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Za to su krivi upravo sami - Srbi. Svi su sposobni da se odvoje od zlocinackog dela njihove istorije i da prihvate zlocince i da odvoje daj zlocinacki nacionalizam od normalnog. Jedino mi Srbi svoje zlocince nazivaju herojima. Ne znam kako ti nije jasno, da kod nas vlada totalno iskrivljen pojam nacionalizma gde je sve nacionalno i dobro sto je protiv "nasih neprijatelja" bez obzira cak i ako je zlocin prekriven nacionalizmom.

Kolega (web-programiranje) i brate, moram da prokomentarišem ovo tvoje.Ja upravo zbog ovakvih predrasuda ne mogu da gledam televizor i ne palim ga godinama,jer se iznerviram da bi se najradije ujeo za glavu kad bi mogao,to mi ne valja ali takav sam.

Prvo riječ Nacionalizam se namijerno i smišljeno  koristi na krivi način.Nacionalizam ti je vrsta političkog pokreta isto kao Socijalizam ili neki drugi,Zvuči bombastično i primiče se Fašizmu.Ja koliko znam u Srbiji nikada u skupštini nije egzistirala ni jedna Nacionalistička stranka makar i sa jednim poslanikom,ali zato su medijima puna usta nacionalizma sa ciljem da narodu ispiraju mozak.Ono na šta si ti mislio kada si ovo pisao se zove rodoljublje i lažno rodoljublje ili na anglo-saksonštini patriotizam i lažni patriotizam!

Ja sam uvijek protiv svakog zločina i svaki zločinac je sa mnom nepomirljiv,ali ti znaš u kakvom mi svijetu živimo,on je poprilično zao,mi smo bića koja egzistiraju u zlom svijetu i nemoguće je ne imati posla sa zlom i svako od nas je u nekom procentu zlo. Sada se postavlja pitanje,da li bi ti isporučio zločinca,koji je npr.radio zločine ali je i svojim djelima poštedio stotine hiljada duša od sličnog ili još goreg zla,da li bi takvu osobu isporučio još gorim zločincima od njega koji su još tuđini,a ovaj je tvoj i da li bi ti bila mirna savijest zbog toga? da li bi sutra očekivao ako ne daj bože dođe opet do nekog rata,da takvi slični opet rizikuju glavu za tvoju slobodu,ako ne bi to očekivao,ko bi te branio.ovo je teška tema za opisati riječima i sigurno ima grešaka u ovom što sam pisao,ali bar pokušaj da razmisliš na tu temu,zato da razumiješ ljude iskrene patriote koji boli nepravda čak i kad je zlo u pitanju

Подели на овим сајтовима

Зависи за чега.

За међуљудске односе то је најбитније.

За спасење је најбитнија благодат а њена пуноћа је у православној Цркви, барем ми тако верујемо.

a blagodat ti je data  .... kako ?

samo tako što si pravoslavac ?

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

a blagodat ti je data  .... kako ?

samo tako što si pravoslavac ?

И то што сам православац је некакав двиг, покрет, избор, као што је Мидрашев покрет био ка римокатоличанству.

Могао сам да будем и атеиста.

Или будиста или агностик.

Или шта било.

А благодат се даје за покајање, али у Цркви.

А ово је форум и ми размењујемо мишљења, није нужно да моје ставове и мишљење прати некаква пројектована од стране читалаца емоција. Можда је има, можда је нема. То знам ја. Могу да ти кажем да је углавном нема, но ствар је поверења да ли ћеш ми веровати.

Није је било ни на теми о Бранкци.

Просто сам истраживачког духа, волим да видим како размишљају људи који не размишљају као ја.

Некада се служим и провокацијама јер су данас људи летаргични и невољно улазе у дијалог или износе своје мишљење.

Најблесавији најрадије и најчешће много говоре и свашта говоре, али ја увек желим да ишчачкам и оне који мало шта говоре а имају став. Као рецимо ти.

:)

Подели на овим сајтовима

Тачно. Али у контексту у ком ти то разумеш који је онда смисао Цркве?

Црква је пуноћа истине...остали имају само део истине али ипак Дух дише где хоће.

Подели на овим сајтовима

Судиш да га немам? 

Или ти је смешан одговор с обзиром на саговорника?

daleko od svega toga što si naveo !

na ovoj temi su toliko teške reči izgovorene

dao si ptavi odgovor

nadam se da će se za teške reči na ovoj temi neki ljudi pokajati

:)

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...