Славен Написано Октобар 14, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 svi smo čuli za onu staru jevrejsku kletvu dabogda imao,pa nemao i to je stvarno gadno. da je Bog zlo i da uživa u našem mučenju,pa ovaj svijet bi bio daleko bolje mijesto,a na onom svijetu bi nam sve to uzeo i mučio nas maksimalno,također bi nam valjda emocije učinio još jačima kako bi mogli da se patimo mnogo intenzivnije По чему знаш да није? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Славен Написано Октобар 14, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 Ne moze zla namera da bude mucenje ali vodjen zlom namerom mozes da ostvaris mucenje, ali zla namera je po sebi destrukcija, jer zla namera ima da se nekom nanese neko zlo, zeljom svojom, voljom svojom, cilj ti je da naneses ( namera samim tim obuhvata umisljaj a to je da je u necijem misaonom procesu preradjena i proizasla ta zla namera), pa makar da ga ostetis novcano, pa makar DA JEDNU SUZU OD BOLA PUSTIO.... Управо тако. Злонамерно, свемоћно биће можда само жели да ужива у мучењу нас. Не убијању, не деструкцији... јер је деструкција коначна, а мучење траје. Капираш? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Славен Написано Октобар 14, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 ili ako neće da se zamara pa da nas vaskrsava poslije smrti,postoje hiljade riješenja kako je mogao mnogo lakše i sigurnije da nas obmane da on nije zlo,da nam pusti srecu i svu radost,pa da nas onda na drugom mijestu gdje ostali ne vide muči onako potanko,mogao je recimo da kaže ljudima da nakon sto napune 50-ti rođendan idu na drugo mijesto,sveto mijesto gdje je sve mnogo lijepse,ulaze npr.u neki svemirski brod i odvoze ih na drugu planetu koja je pravo mučilište za sve,ja sad neću da režiram tu ne znam šta,ali imao bi zao bog mnogo kreativnijih načina da nas muči nego što je ovaj svijet И добри Бог би могао на наш 50ти рођендан да нас стави у свемирски брод и одвезе на другу планету која је прави рај... итд. итд. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 Ne moze zla namera da bude mucenje ali vodjen zlom namerom mozes da ostvaris mucenje, ali zla namera je po sebi destrukcija, jer zla namera ima da se nekom nanese neko zlo, zeljom svojom, voljom svojom, cilj ti je da naneses ( namera samim tim obuhvata umisljaj a to je da je u necijem misaonom procesu preradjena i proizasla ta zla namera), pa makar da ga ostetis novcano, pa makar DA JEDNU SUZU OD BOLA PUSTIO.... Ne vredi brate,tu ti je ista situacija kao i sa moralom,kod teista i ateista nije ista definicija ni morala ni zla,ateisti destrukciju smatraju kao jedan element zla,a mi hrišćani shvatamo zlo kao destrukciju i ne vredi.mene samo zanima kada su se takve definicije,ove ateisticke pojavile,kad su formirane ,možda zadnjih stotinjak godina,ne znam,znam zašto su kreirane te definicije,zbog destrukcije,znam kao i pravoslavac ko je mješao prste u sve to,samo sveto pismo nam kaže da će biti sve gore i gore kako vreme bude odmicalo,a ono stavrno jeste tako.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 По чему знаш да није? izvini,ne znam na šta konkretno si mislio,na pojačavanje emocija ili ? ako si na to mislio,pa imamo dosta hladnih ljudi,to svako zna,šta je sa njima,ne ispunjavaju svoju svrhu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ZarkoZ Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 Управо тако. Злонамерно, свемоћно биће можда само жели да ужива у мучењу нас. Не убијању, не деструкцији... јер је деструкција коначна, а мучење траје. Капираш? Problem je sto destrukciju poimas samo kao potpuno unistenje kao krajnje ,,nista" , a sama ta njegova zla namera je destruktivna jer zeli da me muci.... a kako god okrenes doolazimo do konacnog ishoda i zle namere i destrukcije...... Jer u tom mucenju bilo da suza kane zbog bola, muke ili krv da prolije ili parce koze da mi podere jeste unistenje, pa bilo to na nivou celije..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Славен Написано Октобар 14, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 svi smo čuli za onu staru jevrejsku kletvu dabogda imao,pa nemao i to je stvarno gadno. da je Bog zlo i da uživa u našem mučenju,pa ovaj svijet bi bio daleko bolje mijesto,a na onom svijetu bi nam sve to uzeo i mučio nas maksimalno,također bi nam valjda emocije učinio još jačima kako bi mogli da se patimo mnogo intenzivnije izvini,ne znam na šta konkretno si mislio,na pojačavanje emocija ili ? ako si na to mislio,pa imamo dosta hladnih ljudi,to svako zna,šta je sa njima,ne ispunjavaju svoju svrhu По чему знаш да није овај свет управо онакво место каквим си га горе описао. Можда је ово најгоре што наше душе могу да поднесу Problem je sto destrukciju poimas samo kao potpuno unistenje kao krajnje ,,nista" , a sama ta njegova zla namera je destruktivna jer zeli da me muci.... a kako god okrenes doolazimo do konacnog ishoda i zle namere i destrukcije...... Jer u tom mucenju bilo da suza kane zbog bola, muke ili krv da prolije ili parce koze da mi podere jeste unistenje, pa bilo to na nivou celije..... По чему је то проблем за овај мисаони експеримент? Зашто причаш о уништењу тела, кад је очигледно да се вера бави душом. Тако и овог малеволентог духа не интересује тело и уништење тела, већ мучење душе (неуништиве, по православној догматици, зар не?) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 И добри Бог би могао на наш 50ти рођендан да нас стави у свемирски брод и одвезе на другу планету која је прави рај... итд. итд. Ne bi Slavene,zato što moramo da se izgradimo kao ličnosti u baš ovakvom svijetu,ovo nam dođe kao neki prijemni ispit ako mogu tako prosto da se izrazim Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ZarkoZ Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 По чему је то проблем за овај мисаони експеримент? Зашто причаш о уништењу тела, кад је очигледно да се вера бави душом. Тако и овог малеволентог духа не интересује тело и уништење тела, већ мучење душе (неуништиве, по православној догматици, зар не?) Pa ti si tvrdio da Zlonameran bog nije destruktivan, a ja tvrdim da jeste zlonameran bog destruktivan....nije problem za ovaj misaoni eksperiment. Pa nije bilo precizirano sa tvoje strane.... to sta muci je irelevantno i nece biti manje destruktivan Preciziraj, sta ti je cilj? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 По чему знаш да није овај свет управо онакво место каквим си га горе описао. Можда је ово најгоре што наше душе могу да поднесу nije najgore,ljudi mogu da podnesu generalno mnogo veće zlo nego što je to danas,to možemo da zaključemo ako pogledamo živote mučenika,na primjer preživjele logoraše iz jasenvca,aušvica,znate one priče iz medija,držao ženu 25 godina zaključanu u podrumu i takve stvari.možemo mi da podnesemo dosta,psiha nam nije slaba. Također sa druge strane imamo ljude koje ne okuse baš mnogo muka u svom životu,zbog čega se oni sviđaju zlom bogu,ako je on na sceni ? zašto veliki zlotvori prsnu sa svijesti,svi smo čuli skrenuo snajperista zbog toga sto je promatrao svoje žrtve,djevojčicu kako se igra u dvorištu prije nego je upucao u karlicu (ispovijest jednog stranog snajperiste sa sarajevskog ratišta,kome danas tresu ruke,zašto bi zao bog kaznio svog slugu?) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Славен Написано Октобар 14, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 Pa ti si tvrdio da Zlonameran bog nije destruktivan, a ja tvrdim da jeste zlonameran bog destruktivan....nije problem za ovaj misaoni eksperiment. Pa nije bilo precizirano sa tvoje strane.... to sta muci je irelevantno i nece biti manje destruktivan Preciziraj, sta ti je cilj? Да ми теисти одговоре по чему је веровање омнималеволентно биће мање оправдано него веровање у омнибеневолентно биће кад су разлози идентичне тежине (у огледалу). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 Да ми теисти одговоре по чему је веровање омнималеволентно биће мање оправдано него веровање у омнибеневолентно биће кад су разлози идентичне тежине (у огледалу). zato što realnost pokazuje drugačije,Bog nije zlotvor koji uživa u našem mučenju,da jeste mučio bi nas jače jer možemo da izdržimo veću muku, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ZarkoZ Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 @@ZarkoZ, Ух, свидео ми се текст, али ми опет ништа није лакше да се изборим са питањима типа "где је Бог у Аушвицу"... У тексту се све време посматра из перспективе света оваквог какав је и покушава се објаснити позиција Бога у односу на овај свет, са правилима игре каква постоје у њему. Али нигде се не поставља питање, пошто је Бог свемогућ у тренутку стварања света (ако се и самоограничио што каже Жижек, Он је то урадио после стварања) и пошто је сведобар, зар није постојао начин да створи свет и човека тако да човек оствари апсолутну слободу, да свет буде апсолутно слободан, да човек путем слободе достигне своје предодређење (једном речју да се човеку да све што му је дато и у оваквом свету), а да се у тај свет ипак не укључе неке ужасне ствари попут страдања невине деце например. Зар није постојао неки начин за то, зар сврха не би била испуњена и са мало мање патње... Или се слобода могла остварити само овако, само у оваквом свету, па је Бог самоограничио себе чак и у моменту стварања... У ком смислу? Да, јесте Он поделио трагичност постојања са нама, патио је и пати можда и више од било ког човека икада, јер и воли више и јаче него било који човек, али то ми опет не одговара на питања зашто је све морало овако... То што се Бог није извукао из свега, већ пати и више него ми не оправдава нашу патњу, не даје јој смисао, зашто пати човек кад није ни бирао да постоји, камоли пристао на патњу, док је Бог слободно одлучио да створи овакав свет. Зар није могао исти циљ да се постигне, да се исти човек створи и спасе на безболнији начин, када већ Божја свемогућност нема границе... Једино што ми се понекад чини да можда ја ту погрешно сагледавам свемогућност - јер ипак није могуће да две ствари буду различите а исте. Хоћу рећи можда је Бог и могао да ствари и проведе кроз историју, од стварања до есхатона, истог човека и исти свет, али без патње, без искуства патње и зла какво имамо у оваквом свету, човек ипак не би био човек какав је сада... Питање је само да ли постоји ишта што може да оправда, да искупи толику патњу којом су људи патили... Можда само овакав свет, понекад непојмљиво зао и неправедан, може да роди човека који ће се уздићи до Бога, не знам, то лепо звучи, али ипак нема потпуно задовољавајућег одговора... Ипак се надам да ћемо добити тај одговор од Бога, а не као што аутор текста помиње на једном месту да нам оно што не знам сада на ову тему неће бити јасније ни на оном свету. To kod Dostojevskog i Ivan Karamazov pita .... ,,ako svi moraju patiti da bi stradanjem platili vecnu harmoniju, sta ce onda tu deca" ili ,,i stoga se te najvise harmonije potpuno odricem.Ona ne vredi jedne suzice , ni samo onog jednog izmucenog deteta, sto je tuklo sebe sacicom u grudi i molilo se ,,bogi" u svojoj smrdljivoj jazbini neiskupljenim suzicama svojim! Ne vredi, jer su suzice njegove ostale neiskupljene. One moraju biti iskupljene, inace ne moze biti harmonije.Ali cime, cime ces ih iskupiti? Zar je to mogucno? Zar time sto ce one biti osvecene? Ali sta ce mi ta osveta, sta ce mi pakao za mucitelja, sta tu moze pakao popraviti, kad su ona vec namucena? I kakva je to harmonija, kada je tu i pakao: ja hocu da oprostim i hocu da zagrlim, ja uopste necu da se vise strada. I ako su patnje decije otisle na popunjavanje one sume patnji koja je bila neophodna da se plati ta istina, onda tvrdim unapred da sva ta istina ne vredi te cene ..." E sad o kvantitetu i kvalitetu zla.....uhhhhh:D mozda je ovo najmanje, minimum.....( stanem kakav li je maksimum....ako je malo, malo ovo stradanje) .... Kako to Lajbnic racionalisticki posmatra , ,,najbolji od mogucih svetova" u kojem zlo ima pedagosku funkciju, pa Lajbnic klasifikuje tri vrste zla: 1.meta fizicko zlo u smislu ontoloske konacnosti-stvarnosti sveta. 2 eticko zlo u smislu u smislu gresne volje i nemoralnosti 3. fizicko zlo u smislu bolova i tome slicnih ogranicenja stvorene prirode, a dalje zlo sistematizuje kroz 4 modaliteta A) celina-deo>ono sto je u jednom delu celina sveta naizgled zlo postoje neko dobro na planu celine sveta. B) kontrast: postojece zlo pomaze da se iskusi, pozeli, i spozna njegova suprotnmost- dobro V.) relativan odnos: manje zlo je zapravo neko ,,dobro" u odnosu na vece zlo i G) pedagoska funkcionalnost: u slucaju fizickog ,,zla", bol zapravo signalizira coveku opasnost iz koje proizilazi potreba da se leci, pa ta boljka u stvari i nije neko zlo. Ako izostavimo i oslobodimo socomorfnog poimanja Boga, ljudi su ti koji su prestali da zive Bogo realnoscu, nego je proistekao sociomorfni Bog. Ovaj svet nije Boziji svet, da to nije svet kakav je prvobitno bio u planu a sam promasaj predstavlja to, a da se Boziji svet projavljuje u ovaj, i objavljuje i objavljen je i projavljen je . Strada Hristos.... Mogaoje pilatski postupiti....... a On gle hoce da saucestvujuci u patnjama a ne narusavajuci slobodu da ispuni i ispunjava prvobitni plan..... Дијана. and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 Eпикуреј [341–270 B.C.] : Да ли је Бог вољан да спречи зло, али није способан? Онда није свемогућ. Да ли он може, али није вољан? Онда је злонамеран. Да ли је и способан и вољан? Онда одакле долази зло? Да ли он није у стању нити је вољан? Па зашто га зову Бог? "Jer misli vaše nisu moje misli i putevi moji nisu vaši putevi" Ignjatije, -Владимир- and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 3 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Октобар 14, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2013 pročitah tekst i stigoh do 5. strane ovde pa da se upišem za sad samo Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука