Toma Написано Октобар 7, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2013 Kakvo god da je zatečeno stanje, može biti bolje. Ako neko nasledi livadu od dede, može na njoj primetiti neko trnovito šiblje i po selu gundjati što deda nije posekao šiblje. A može da pozajmi sekiru i motiku, i da se dobrano oznoji dok livadu ne učini pogodnijom za više trave. Ili nešto drugo što se može posejati na toj livadu ali ... to zahteva čak i oranje i ostalo.... Da li grešim ako mislim da na ovom forumu često pišu pobožni ljudi koji imaju dar od Boga da šire Božiju reč, koji imaju Bogom-danu emociju da vole i Crkvu i Božanstvenu Liturgiju? Jedan takav je mene doveo na Liturgiju. Doduše, u toku te prve Liturgije sam jadva puta izlazio da posedim i odmorim noge i popušim cigaru a i on je izlazio sa mnom. Sada znam kakva je bila njegova žrtva ali ... Da njega ne beše takvog nebi ja bio gde sam sada....Elem, kakvo god da je zatečeno stanje, možemo ga učiniti boljim,uz Božiju pomoć i znoj.... Милан Б, Broken, Јанко and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Октобар 7, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2013 bez paganizma u nekoj ludoj mašti čak i mogu da zamislim srbe al bez falusoidnih simbola nikako LOL a ovo nam je sveta gljiva w.a.mozart and Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 2 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 7, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2013 Noshenje hrane na groblje mi je strashno! Nikad necu zaboraviti kada sam otishla na groblje i jedna zena razvuche stolnjak preko groba i krene da redja hleb, razne vrste pechenja, kolacha, alkoholnog i bezalkoholnog pica, kafe i ko za vraga - chiniju sa grozdjem! Tada nas spopadoshe pchele, ose, shta vec, razbezali smo se kud koji! http://www.diskusije.net/religija/paganski-obicaji-kod-srba-13177/ Kod starih Slovena grožđe je bilo simbolom krvi i posmrtnog života. Pogledajte sad ovaj paganski ritual na dražičkoj mohili, staroslovenskom pogrebištu u Dražičkama, u Češkoj, To su ta niska bregovita uzvišenja u šumi, lupka se u činiju kako bi se prizvali pokojnici na večeru koju smo im tamo donijeli. Upravo sad krajem ovog mjeseca oktobra bude taj staroslovenski paganski praznik dziadzy - djedova tj. mrtvih predaka, Mohyly Dražičky 040 Ovo se danas kod Srba zove "slavskim kolačom". Objetine - žrtveni darovi slovenskim bogovima, među njima je i kesica s duvanom. Ovi mali briježići u šumi su staroslovenske mohile - grobnice običnih manje značajnih ljudi. To je porodična mohila nekih značajnijih osoba u plemenu. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 7, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2013 Taj mladenec očigledno sjedi na keltskoj ili staroslovenskoj mohili a da to valjda ni ne zna, na grobovima se nema sjedit a ni po njima hodat. Pagansko svetilište Paganski oltar Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 7, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2013 Ah, da, svatohaj, svetogaj, svaty les, sveta šuma, kako se danas ona zove u Srbiji? Šuma svetog ....koga? Kod nas je to sad šuma sv. Prokopa u Prokopskoj dolini kod Praga. Tamo je i pećina sv. Prokopa i oranje sv. Prokopa, tj. prokopska brazda, sve je to tamo sad sv. Prokopa. Slike Prokopske doline kod Praga. https://www.google.cz/search?q=prokopsk%C3%A9+%C3%BAdol%C3%AD+praha&num=100&newwindow=1&site=webhp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=9zdTUuivO8XX0QWV94CgDw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1016&bih=633&dpr=1 Svätoháj Rodnej Viery - tamo imate i daču, taj veliki stol u šumi gdje jedu zajedno s pokojnicima, tamo na 2:35 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Paganska grobnica iz halštatskog perioda tj. doba, 800-450 g. prije Hrista, to je morao biti nekakav njihov TITO halštatski. Nalazi se kod Češkog Broda. Čertova brazda koju je napravio đavo kad je bio upregnut u plug kojim ga je sv. Prokop krotio. Kad je doorao, đavo je bio natjeran sv. Prokopom skinut i očistit blato s pluga, to je ta slika gore s tom mohilom. Prema narodnom predanju ona ima bit ta gomila blata s tog pluga što je ostala poslije oranja sv. Prokopa s đavlom. A slavisti su pronašli da je to ustvari bio ćort iz staroslovenske mitologije a naslikan je u i toj takotvanoj Đavoljoj Bobliji, toj najvećoj Bibliji na svijetu..Staroslovenski ćorti nisu bili tako dušepogubni kao satan i dali su se izdresirat da rade razne korisne stvari i pomažu ljudima. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Čertova brázda http://www.ceskatelevize.cz/porady/10394032041-stopy-fakta-tajemstvi/413235100201018-certova-brazda/ http://bit.ly/12ns7xh Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Stalno mi izlazi ć umjesto Č, naravno da se piše ČORT a ne ćort, evo vam ih na slikama pa razgledajte, hahahaha. To su filmski, rađeni filmskim maskerima. Dole su još fotke od te maskerke, ima zanimljivu naslovnu stranu na tom svom blogu. Běda těm, kdo říkají zlu dobro a dobru zlo,kdo vydávají tmu za světlo a světlo za tmu.Izajáš 5,20 http://www.bela-lugosi.websnadno.cz/FX-CON-2008.html http://www.katrin-taillefer.estranky.cz/fotoalbum/ http://www.katrin-taillefer.estranky.cz/ Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 To su fotke s tih FixConu: http://www.katrin-taillefer.estranky.cz/fotoalbum/akce/ http://www.katrin-taillefer.estranky.cz/fotoalbum/akce/f_x-con-2008/ http://www.certi.cz/ Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Ma slazem se sa tim.Ja na primer procitam pouku da se "demoni smeju onima sto brojanice nose iz mode" i onda odes u neku crkvu/manastir a ono boje i dezeni kao da si krenuo na rejv zurku na Havaje. Ali fora je u tome sto su konkretno veroucitelji (bar sam ja imao takva iskustva) u fazonu,moj predmet nije primaran,necu da zamaram decu.Kao sto je obicno likovno,muzicko itd.Jos jedan problem je u tome sto crkva nema jedinstven odgovor na mnooooga pitanja danasnjice te verujem da vam (kapiram da si i ti veroucitelj) nije nimalo lako raditi sa danasnjom decom i omladinom.Ja prvi ne znam kako bih se izborio sa mnogim temama a da pri tom ostanem pri stavu otaca i danasnjem poimanju zdravog razuma istovremeno. :.mislise. Има и таквих, али ови млади који су позавршавали високе школе ме (већином!) одушевљавају ентузијазмом и жељом да штогод доброг ураде (неки старији као ја, који нису изучили знање-а као неофити васпитавали су се по манастирима и библиотекама-често праве дебеле гафове ). Никакав проблем није бити при ставу Светих Отаца, само тврде монашке приче не причати мекој дечијој души... Јеванђелске приче и примери љубави и пожрвовања светих су довољни... "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Vidim da se i Makedonci priglasili svojim paganskim korijenima, samo više ne znam da li staroslovenskim ili starojelinskim? I to pod vođstvom i u organiziciji njihovog folklornog instituta. Tipičan primjer za onu izreku: dok se dvoje svađa, treći iz tog ima najviše koristi. Zanimljivo bi bilo vidjet kako je to u Crnoj Gori, možda slično kao u Makedoniji?. Vevčani carnival 2012 Вевчански карневал S folklorističkog gledišta vrlo zanimljivi tanci: 1. Pogrebni paganski tanec. http://bit.ly/19x5Hw8 2. Ritualni tanec obožavanja "svateho dilda" ili što reče Moca obludno velikog faloformnog idola. http://bit.ly/1a7Qv3R Ancient Slavic Mythology and Art | Pagan Metal Music | History Maras Let the pagan flame burn Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Занимљив је овај последњи видео, посебно због голотиње: показује да паганизам може, на неки начин, да инспирише хришћанство. Наиме, да се оно (хришћанство) врати својим коренима и свом односу према телу, који је сушта супротност данашњем односу. То јест, једноставно речено: да прихвати тело и његову голотињу. И то не само декларативно и принципијално, већ и светотајински, тј. у оквирима богослужења и слично. Добро је познато да су се - вековима уназад - хришћани крштавали сасвим голи. Наравно, подражавајући голог Христа: Zayron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Занимљив је овај последњи видео, посебно због голотиње: показује да паганизам може, на неки начин, да инспирише хришћанство. Наиме, да се оно (хришћанство) врати својим коренима и свом односу према телу, који је сушта супротност данашњем односу. То јест, једноставно речено: да прихвати тело и његову голотињу. И то не само декларативно и принципијално, већ и светотајински, тј. у оквирима богослужења и слично. Добро је познато да су се - вековима уназад - хришћани крштавали сасвим голи. Наравно, подражавајући голог Христа: To je u nedogledu, mi smo jednostavno dosta u tom nekako promašili i istočno i zapadno hrišćantsvo u odnosu na naturalne datosti koje ni Hrist nije imao namjeru nekako bitno mjenjati ili to posebno kako duboko "teologizirat". Valjda je to nasljedstvo iz možda tih nekih srednjovjekovnih zastranjenja a danas ih se teško riješit. Tako imamo danas na zapadu "skrupulozno puritanski" odnos pozivajući se na pogrešno shvaćenu i aplikovanu ispovjednu praksu i pravila a na istoku "velikodušno puritanski" odnos pozivajući se na mistiku svetih otaca i monaško viđenje svijeta. A oboje na kraju sa skičnim rezultatom u nevjerovatno pretjeranom infantilno-puritanskom odnosu prema tijelu, spolnosti i braku a nedostojno hrišćanstva kao učenja jer ispada u praksi da i hebraizam i islam imaju daleko ozbiljniji i dostojniji odnos prema svemu tome nenarušen psevdopuritantsvom i neumjesno besmislenom "blasfemijom" nad svim i svačim što se tiče tijela, spolnosti, braka, seksualnog dospijevanja tj. sazrijevanja itd. Hrišćanstvo nije zaslužilo takvu mizernu metaforičku sliku neprestano sablažnjene osobe nad svim i svačim oko sebe što se tiče te golotinje, spolnosti, braka, sazrijevanja itd. Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 @@Zayron, Управо! Зато и паганизам, понекад, није тако лоша ствар Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 @@Zayron, Управо! Зато и паганизам, понекад, није тако лоша ствар Pa da, natjeraće nas to da razmislimo u čemu griješimo. A ja znam tačno i kako i kada smo s tim greškama započeli, barem kod Slovena - bilo je to baš ovdje na Moravi. Sveti Vojthej je nekoliko put "lomio štap" nad Slovenima vidjevši ih kako i oni pokršteni znovu opet i opet opšte ko je stigao prije s kim, na Ivana - Kupale to orgije bile ko u starih Grka i Rimljana, iako im je hrišćanski nauk bio predan, objašnjen i rastumačen. Pa se krenulo s "pritvrđivanjem" sve dok se nisu odučili Sloveni orgijanja a na kraju s prljavom vodom izlili smo i dijete. Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука