Милан Ракић Написано Октобар 4, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2013 Пошто је брат Оби изразио жељу да прочита нешто више о аеродромима и летилиштима у Србији (а модерација мора да се слуша :bendoff:), ево теме по том питању Ван неких штурих дефиниција и подела, у најкраћем се може рећи да аеродроми служе за прихват војних и летелица генералне авијације, и спрам тога могу бити цивилни, војни и мешовити. Сваки аеродром мора да задовољи одређене стандарде које прописује држава (Директорат за ваздухопловство), а према ICAO и IATA захтевима, односно ти прописи морају бити у сагласју са нормама које су прописале Организација међународног цивилног ваздухопловства (ICAO) и Међународна организација за ваздушни саобраћај (IATA). Према овој стандардизацији, Србија има 7 међународних аеродрома, 20-ак аеродрома за унутрашњи саобраћај и за рад аеро клубова, 10-ак војних аеродрома и када се томе додају летилишта (за змајарство, ултралаке летелице,..), укупан број терена са којих се у Србији може полетети и слетети прелази цифру 50. Даље у овој теми, биће "обрађен" сваки аеродром. Закон о ваздушном саобраћају Правилник о аеродромима Правилник о летилиштима и теренима Правилник о коришћењу летилишта verum est in beer and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 4, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2013 Bravo! Vrlo zanimljiva tema, smatram da mi imamo veliki potencijal za razvoj regionalnog avio saobracaja, pa me zanima da nesto o tome procitam, a verujem da ce i drugima da bude interesantno... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Октобар 4, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 4, 2013 За међународни саобраћај на територији наше републике је оспособљено 7 аеродрома, и то: Београд, Батајница, Поникве, Лађевци, Ниш, Приштина и Вршац. 1. Београд-аеродром Никола Тесла - LYBE, BEG O овом аеродрому се мање-више све зна... Налази се западно од Београда, на територији општине Сурчин... Више о аеродрому имате овде Дужина ПСС је 3400 метара, а ширина 45 метара и писта је усмерена у правац 120-300 степени. Извор за фото Ignjatije, verum est in beer and obi-wan је реаговао/ла на ово 3 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Октобар 4, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 4, 2013 2. Ниш-аеродром Константин Велики - LYNI, INI Аеродром у Ниш(у) је мешовитог типа. Дакле служи и за међународни цивилни саобраћај, али и за потребе војске. Налази се на месту старог аеродрома, који је био и први српски аеродром, направљен још 1910. године... Иначе, радио сам тамо врло кратко, свега неколико месеци, али сам касније више пута долазио професионално на тај аеродром и његова позиција је врло занимљива у односу на центар града (то ми је било баш занимљиво), пошто се од истог налази на свега 2 километра ваздушне линије... Као када би београдски аеродром, у односу на Кнез Михаилову био на Славији, или пак врачарском платоу. Више о аеродрому можете видети овде. Дужина бетонске ПСС је 2500 м, ширина 45 метара. Tравната писта коју аеродром такође има, дугачка је 1700 и широка 50 метара. Писте су усмерене правцем 110-290 степени. Извор за фото Ignjatije and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 4, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2013 Налази се на месту старог аеродрома, који је био и први српски аеродром, направљен још 1910. године... Vrlo zanimljivo. A sto ovog (i drugih osim beogradskog) aerodroma nema obelezenog na flightradaru? Koliko vidim, tamo ima redovnog saobracaja... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Октобар 4, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 4, 2013 Vrlo zanimljivo. A sto ovog (i drugih osim beogradskog) aerodroma nema obelezenog na flightradaru? Koliko vidim, tamo ima redovnog saobracaja... Нема... Мислим нема сваки дан... Ево га сезонски ред летења. -линк- Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 4, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2013 Нема... Мислим нема сваки дан... Ево га сезонски ред летења. -линк- Pa opet ga ima, trebalo bi da takvog aerodroma ima na flightradaru. Tema je super, samo nastavi pricu dalje... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Октобар 4, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 4, 2013 3. Краљево-аеродром Морава - LYKV, KVO На тромеђи атара села Катрга, Обрва и Лађевци, а већим делом у овом потоњем, налази се још један међународни аеродром мешовитог типа. Ипак, цивилни саобраћај на овом аеродрому још увек није заживео. Иначе, аеродром је отворен 1967. године за потребе 235. ловачко бомбардерске ескадриле, да би током деценија и касније распадом бивше нам земље, постао дом још неколиких јединица-353. извиђачке ескадриле, 241. ловачко-бомбардерске, 98. пука и бригаде и напослетку 714. против оклопне хеликоптерске ескадриле где сам као млађан момак провео три године. Од 2011. године када је војној "додата" и цивилна намена, аеродром у Лађевцима се званично зове аеродром "Морава". Дужина бетонске ПСС је 2200 метара, ширина 30 метара. Писта је усмерена правцем 140-320 степени. obi-wan and Sudija је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Октобар 4, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2013 E imam ja pitanje, je lli ima neka škola, za obuku pilota, pri tom ne mislim na one putničke, neke mlazne ovo-ono, može i one dvokrilce sa propelerima, što ti vetar bije u glavu dok ih voziš, što se koriste za zaprašivanje? Ako ima ko sve može da se prijavi za to, koliko li košta obuka i koliko traju te obuke? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Октобар 4, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 4, 2013 Pa opet ga ima, trebalo bi da takvog aerodroma ima na flightradaru. Можда "служи" за полетање авиона за избацивање кемтрејлса Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Октобар 4, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 4, 2013 E imam ja pitanje, je lli ima neka škola, za obuku pilota, pri tom ne mislim na one putničke, neke mlazne ovo-ono, može i one dvokrilce sa propelerima, što ti vetar bije u glavu dok ih voziš, što se koriste za zaprašivanje? Ako ima ko sve može da se prijavi za to, koliko li košta obuka i koliko traju te obuke? Има, не једна него више њих... Можеш да се пријавиш кад хоћеш... Обука траје три месеца, али све иде у договору са наставником а доста зависи и од временских прилика, нарочито сада како иде јесен/зима. У та три месеца за ППЛ дозволу (PPL-private pilot license), потребно је одслушати око 130 сати теорије и одлетети око 50 сати, што ћете коштати у зависности од школе од 5000-8000 евра, а може и на рате. Нешто јефтинија је обука на ултралаким летелицама, ово је оквирна прича за "праве" авионе, оно као Мистер Но и тако то Наравно, основни услов је да имаш више од 16 година (уз дозволу оба родитеља), односно да си пунолетан и да лекарска комисија Ваздухопловно медицинског института на ВМА или диспанзера ваздухопловне медицине на аеродрому Никола Тесла, процени и оцени да си способан по критеријуму 2 или 3-углавном оно основно здравље за запрашивање к`о што кажеш... Е кад прођеш прегледе спремиш лову, загрејеш столицу, научиш теорију и уживаш у летењу... Да не би ја рекламирао сада било коју школу, изгуглај "школе летења" Banjaluka? Драги, наслов теме је у Републици Србији, ал` нема везе урадићемо и Банџлејк obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Октобар 4, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2013 Ја бих само додао да већина тајкуна, криминалаца и осталог олоша, гради куће и виле, са равним кровом... да може хеликоптер да слети и збришу... "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 4, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2013 потребно је одслушати око 130 сати теорије и одлетети око 50 сати Jel traze neki narociti lekarski pregled mozda? "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 4, 2013 Гости Пријави Подели Написано Октобар 4, 2013 Brate, svaka čast za temu facenew22222222 Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Октобар 4, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2013 5000-8000 евра Eh još samo da imam para Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука