Искушеник Написано Јануар 7, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2010 Ех то монаштво... Мислим да су два једнака и два једнако спасоносна пута монаштво и брак. Јеванђеље је једнако дато свима. Али увек ме копка оно што је изговорио Господ Христос : И сваки који је оставио кућу, или браћу, или сестре, или оца, или матер, или жену, или ђецу, или земљу, имена мога ради, примиће сто пута онолико, и наследиће живот вечни. " (Мт. 19,29) Још је "занимљивије" када Господ каже да је савршен онај који остави све и крене за њим. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 7, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2010 Kadam sam pitao jednog mladog čoveka koji je primio monaški čin o čemu je razmišljao i kako se odlučio.On mi je rekao da nije razmišljao nego se radovao!!! ?????1993 рече: DEJAN рече: Kadam sam pitao jednog mladog ?oveka koji je primio monaški ?in o ?emu je razmišljao i kako se odlu?io.On mi je rekao da nije razmišljao nego se radovao!!! ?? ?????????, ??? ?? ?? ??????? ???? ????? ????????? ??? ???????. ????? ?????, ????? ?????????, ?? ???? ???? ?? ?? ???????... Cvele da bi ti rekao nešto na ovu temu zaista bi morao dobro da te upoznam.Moj jedan drug je imao nameru da ode u manastir,hvala Bogu nije otišao.Totalno pogrešne razloge je imao itd. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Јануар 7, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2010 А и мати Макарија из Соколице (Косово) каже да треба размишљати... чак и о браку, јер је и брак велика обавеза. И рекла је да треба ићи у манастире, у неколико и видети дал би ти такав начин живота одговарао. Ваљда она зна, боље од тебе?! Она прелепо слика, њене иконе коштају неколико хиљада евра и имала је изложбу у САД. Она је исто тражила, паре од Тачија и оградила манастир Соколицу, јер су око шиптарске куће... Био сам тамо прошле године...обилазио мало, Косово... Ružarumena је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gospodin Jakov Написано Јануар 7, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2010 Kadam sam pitao jednog mladog ?oveka koji je primio monaški ?in o ?emu je razmišljao i kako se odlu?io.On mi je rekao da nije razmišljao nego se radovao!!! ?? ?????????, ??? ?? ?? ??????? ???? ????? ????????? ??? ???????. ????? ?????, ????? ?????????, ?? ???? ???? ?? ?? ???????... Cvele da bi ti rekao nešto na ovu temu zaista bi morao dobro da te upoznam.Moj jedan drug je imao nameru da ode u manastir,hvala Bogu nije otišao.Totalno pogrešne razloge je imao itd. Ako nije previše što tražim, možeš li da napišeš koje razloge je imao? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 7, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 7, 2010 Kadam sam pitao jednog mladog ?oveka koji je primio monaški ?in o ?emu je razmišljao i kako se odlu?io.On mi je rekao da nije razmišljao nego se radovao!!! ?? ?????????, ??? ?? ?? ??????? ???? ????? ????????? ??? ???????. ????? ?????, ????? ?????????, ?? ???? ???? ?? ?? ???????... Cvele da bi ti rekao nešto na ovu temu zaista bi morao dobro da te upoznam.Moj jedan drug je imao nameru da ode u manastir,hvala Bogu nije otišao.Totalno pogrešne razloge je imao itd. Ako nije previše što tražim, možeš li da napišeš koje razloge je imao? video je koje poštovanje monasi imaju od vernika,dosta izražen nacionalizam,jednom sam ?itao knjigu oca Justina a kad sam mu pri?ao o knjizi kaže on ,možda ?eš i moje knjige tako ?itati .Sada je on mnogo druga?i sazreo je,a ova njegova ideja je bila ?ista detinjarija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јануар 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јануар 7, 2010 Мој рођени брат је искушеник, ако Бог да ускоро монах, знам само да се он није пуно премишљао. Чак ни ја нисам био упознат са његовим жељама да оде у манастир, само ми је јавио да је отишао. Ево, скоро две године је искушеник. Сада има 19 година. Мислим да је неко заиста рођен за монашки живот и да се кроз те људе, ако су у послушности својој Светој Цркви, заиста пројављује воља Божија. Иначе, ја изузетно волим и ценим монаштво, јер је заиста велика љубав тих људи. Иначе, многи монаштво доводе само у везу са безбрачним животом. По тој логици, многи наши "момци и девојке" који су прешишали четрдесете су већ монаси и монахиње, али неће бити да је то монаштво (не само то). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Јануар 8, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2010 Прихваћам твој савет 1405_love Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Јануар 8, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 8, 2010 Па да, може...тема је супер. Не морамо о приватни плановима, него о монаштву уопште... Рецимо како изгледа дан једног монаха? А да није са Хиландара... :smiley: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јун 12, 2010 Пријави Подели Написано Јун 12, 2010 Ех то монаштво... Мислим да су два једнака и два једнако спасоносна пута монаштво и брак. Јеванђеље је једнако дато свима. Али увек ме копка оно што је изговорио Господ Христос : И сваки који је оставио кућу, или браћу, или сестре, или оца, или матер, или жену, или ђецу, или земљу, имена мога ради, примиће сто пута онолико, и наследиће живот вечниi. " (Мт. 19,29) Све то јесте...а шта ако се одлучиш за монаштво, и проведеш цио живот тако, а на крају се испостави да је то превелик залогај за тебе? Треба дооообро размислити, спознати себе и своје лимите, па се одлучити. Ја се много ломим и око пуно мањих ствари, и још не могу да дођем до правог одговора. Казаће ти се само - тј.Бог ће ти казати кад дође вријеме за то. Што се мене тиче, Богу хвала, немам двоумљења и нејасноћа око тих ствари. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Јун 12, 2010 Пријави Подели Написано Јун 12, 2010 Ех то монаштво... Мислим да су два једнака и два једнако спасоносна пута монаштво и брак. Јеванђеље је једнако дато свима. Али увек ме копка оно што је изговорио Господ Христос : И сваки који је оставио кућу, или браћу, или сестре, или оца, или матер, или жену, или ђецу, или земљу, имена мога ради, примиће сто пута онолико, и наследиће живот вечниi. " (Мт. 19,29) Све то јесте...а шта ако се одлучиш за монаштво, и проведеш цио живот тако, а на крају се испостави да је то превелик залогај за тебе? Треба дооообро размислити, спознати себе и своје лимите, па се одлучити. Ја се много ломим и око пуно мањих ствари, и још не могу да дођем до правог одговора. Казаће ти се само - тј.Бог ће ти казати кад дође вријеме за то. Што се мене тиче, Богу хвала, немам двоумљења и нејасноћа око тих ствари. Divno! bighugbighug Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Emilijan Написано Јун 12, 2010 Пријави Подели Написано Јун 12, 2010 2.Осећај пролазности свега (када човек расуди да оовај живот брзо пролази а да многе ствари одвлаче од спасења, он на неки начин прави рачуницу, жели "да прода целу њиву и купи скупоцени бисер") Овакав је мени осећај, мада силно желим да заволим Господа. Размишљам...живот је сувише кратак, па што не би дао максимум, кад волим молитву и богослужење. Манастир ми се много свиђа! А и имам жељу да се касније, ако Бог да, осамим, да живим у природи... Један монах ми је рекао, да многи пробају да виде како грех изгледа, па после цео живот лече ране задобијене од њих, а онај ко неће да прави грех, јача из силе у силу. Јер, грех је сладак на кратко, а горак за дуго. Још ми је рекао, ако истрајем у жељи за девственошћу, да ћу бити благослов родитељима и украс Цркви... Па шта ми Бог да... ovako SVAKA CAST za temu..... sto se tice boldiranog covek je OBJASNIO, da tako kazem..... a sto se mene licno tice, ja jos merim...... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јун 12, 2010 Пријави Подели Написано Јун 12, 2010 Reci su zaista mudre i tacne, izviru iz mnogovekovnog opita Crkve Bozije i svetih staraca, ali treba voditi u mnogome racuna, da hriscanski monaski zivot nema sebi za cilj moralno savrsenstvo, jer je to karakteristika i drugih ne hriscanskih monaha, vec nesto iznad toga a to je sjedinjenje sa Gospodom i zajednicom za vecnost kroz, odnosno u svetoj Evharistiji. Moral jeste vazan cak jedan od najvaznijih cinilaca monaskog bivstvovanja, pre svega jer omogucava licnosti da se ne stegnuta telesnom robovanju vine u sozercavanje Carstva, ali ako ostane na nivou i merilu sebe radi (mislim na moral), monah biva istrgnut od svoga sustinskog priziva, a to je potreba za sjedinjenjem u Svetoj Evharistiji. Stara i mudra monaska izreka govori da je pakao pun gordih devstvenika. Nemajuci nameru da opovrgavam znacaj devstvenosti, cak je u skladu sa svetim Ocima, posebno Zlatoustim radosno pohvaqujem, zelim da ukazem, da je monaski put u mnogome siri nego sto je sticanje zemnoga i propadljivoga savrsenstva, jer monastvo blista nezalaznom slavom vecne Evharistije... radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јун 17, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 17, 2010 Недеља, 20. јуни у 22:30Монаштво у 21. векуПредавач је Димитрије Плећевић, ипођакон. Пријавите се за приступну шифру администраторима форума преко приватне поруке на форуму. Администраторима су имена на форуму обележена црвеном бојом.Пре приступа предавањима прочитајте УПУТСТВО ЗА КОРИШЋЕЊЕ TeamSpeakaВажно обавештење:Предавања су ограничена за 40 корисника на једном предавању. Због тога пожурите да заузмете своје место. Само чланови форума могу да присуствују предавањима. Ваше Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јун 17, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 17, 2010 Одлично што ће нам брат Димитрије држати предавање на ЖРУ-у. Верујем да ће њим бити одушевљени сви који нису имали прилике до сада да га чују на трибинама и предавањима која је држао ! dada Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јун 17, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 17, 2010 Да, предавања која он држи су феноменална! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука