Милан Меденица :) Написано Август 4, 2010 Пријави Подели Написано Август 4, 2010 не знам шта је ми је Бог одредио, још увек не знам, сачекаћу crosseo и молити се да ми покаже који је то прави пут за менениси ти сестро за манастир, чим немаш идеју шта ти је чинити.Бог не диктира људима шта да раде, већ им нуди слободан избор. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 не знам шта је ми је Бог одредио, још увек не знам, сачекаћу bliss jeeee и молити се да ми покаже који је то прави пут за менениси ти сестро за манастир, чим немаш идеју шта ти је чинити.Бог не диктира људима шта да раде, већ им нуди слободан избор. Наравно да јој нуди слободан избор, зар је гријех што још увијек није одлучила, неке одлуке није лако донијети, а можда и не жели да погријеши. Зашто је уопште по твом мишљењу потребно да човјек одмах и у свему донесе суд без претходног размишљања? Не говорим само о овом питању него уопште, је си ли ти увијек сигуран да знаш шта ти је чинити, и шта је по вољи Божијој? Ја сам за ону три пута мјери - једном сјеци. Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vesna V. Lalovic Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 ''Ја сам за ону три пута мјери - једном сјеци''... bliss jeeee a kod mene se kaze u Zapadnoj Srbiji jos i ovako:''na dnu njive se pogadja''... ''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vesna V. Lalovic Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 zaboravila sam da dodam...da sam imala priziv da dojdem i ostanem u manastiru Preradovac... t4431 ''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 Otkud to da je devstvenost najuzvišenija vrlina? Zapravo, nisam to nikad ni poimao kao vrlinu. извињавам се, није врлина конкретно, већ блаженство.у посланици Јеврејима се помиње ан крају да је блаженија девственост у Духу Божјем од брака. Hm... ne sviđa mi se to... t4431 dada @Vesna: Zar čovek može da bira u koji manastir će da ide? Ja kad sam hteo da se zamonašim onomad... vladika šalje na iskušeništvo gde on smatra da treba. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vesna V. Lalovic Написано Август 5, 2010 Пријави Подели Написано Август 5, 2010 pa dobro...neka vladika kaze u koji manastir da idem.... t4431 mada mislim da su svi izabrali neki sebi drag manastir u kome su pronasli duhovni mir...a mozda opet gresim... ''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 6, 2010 Пријави Подели Написано Август 6, 2010 не знам шта је ми је Бог одредио, још увек не знам, сачекаћу greengrin и молити се да ми покаже који је то прави пут за менениси ти сестро за манастир, чим немаш идеју шта ти је чинити.Бог не диктира људима шта да раде, већ им нуди слободан избор. Наравно да јој нуди слободан избор, зар је гријех што још увијек није одлучила, неке одлуке није лако донијети, а можда и не жели да погријеши. Зашто је уопште по твом мишљењу потребно да човјек одмах и у свему донесе суд без претходног размишљања? Не говорим само о овом питању него уопште, је си ли ти увијек сигуран да знаш шта ти је чинити, и шта је по вољи Божијој? Ја сам за ону три пута мјери - једном сјеци.не видим нигде грех у неодлучности ... тачније не видим грех уопште.кад си за брак онда знаш да јеси и то је то, немаш потребу да мислиш већ делаш. ако мислиш, то је већ вагање користи, по мом мишљењу или нека несигурности која постоји у вези и потребно је или раскантати се после тога или се венчати кад се реши. потпуно аналогно томе видим и призив за монаштво, и сматрам да је исто изгарање да поделиш са Богом и монашком заједницом, или у отшелинштву и са Богом, свој живот као и за брак. мислим да тара погрешно размишља о томе како Бог људима некако диктира живот одређујући им Пут, а све што треба је само ходити њиме. али њен је живот и има право са њим да ради како жели што се мене тиче, али не би било лоше да се посаветује са својим исповедником или духовником па да реши тај проблем неодлучности. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 6, 2010 Пријави Подели Написано Август 6, 2010 Otkud to da je devstvenost najuzvišenija vrlina? Zapravo, nisam to nikad ni poimao kao vrlinu. извињавам се, није врлина конкретно, већ блаженство.у посланици Јеврејима се помиње ан крају да је блаженија девственост у Духу Божјем од брака. Hm... ne sviđa mi se to... greengrin :cheesy2: @Vesna: Zar čovek može da bira u koji manastir će da ide? Ja kad sam hteo da se zamonašim onomad... vladika šalje na iskušeništvo gde on smatra da treba. а што ти се не свиђа?па то ваљда ако немаш идеју где би, које је поента онда да те игуман неки позива код њега у манастир са благословом за останак? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Август 6, 2010 Пријави Подели Написано Август 6, 2010 Pa ne sviđa mi se naprosto izdizanje monaštva iznad ženidbe. Mislim da nije ispravno. A ovo drugo... to iguman ne bi mogao u suštini - bez blagoslova vladike. Prvo se valjda mora uzeti uopšte blagoslov za iskušeništvo (bar je to kod nas tako bilo), pa te vladika šalje gde hoće - ipak se vežbamo poslušnosti, a ne da biramo mi gde ćemo. E, sad, kad vladika u određenim situacijama dozvoli da izabereš... (znaš o čemu govorim greengrin) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Август 6, 2010 Пријави Подели Написано Август 6, 2010 Stvarno ne znam... mada dođe i logično da piše tako, jer je ap. Pavle koliko znam bio devstven. Al' pazi - ti znaš moj lični stav - a eto, meni se takva postavka ne sviđa. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 6, 2010 Пријави Подели Написано Август 6, 2010 да, ал колико знам, тад је била обавеза да се жене Јевреји, јел тако? тако да, неко ко би оставо ван брачне заједнице, илити девствен, био би оправдан саветом Апостола Павла? реална ситуације је да су и прво двоје мученика/светитеља били девствени - свети архиђакон Стефан Првомоученик и света Текла Равноапостолна Првомученица која је у више наврата успела да сачува своје девичанство уз Божју помоћ. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Август 6, 2010 Пријави Подели Написано Август 6, 2010 да, ал колико знам, тад је била обавеза да се жене Јевреји, јел тако? тако да, неко ко би оставо ван брачне заједнице, илити девствен, био би оправдан саветом Апостола Павла? реална ситуације је да си и прво двоје мученика/светитеља били девствени - свети архиђакон Стефан Првомоученик и света Текла Равноапостолна Првомученица. E, hvala za ovu informaciju! Ako je tako - pokazuje se samo kako se bukvalno sve mora posmatrati i sa istorijskog aspekta. U tom smislu bih rekao da je blaženija bila devstvenost jer je nosila sa sobom veći podvig - jer si činio nešto što nije dozvoljeno. Danas pak nemamo više takav "zakon", te zaista monaštvo (čak ni iz svoje perspektive) ne mogu da smatram blagoslovenijim od braka (ili ma kog drugog oblika života, recimo devstvenosti van manastira). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 6, 2010 Пријави Подели Написано Август 6, 2010 као и мараме у посланици Коринћанима и све остало ... не може да се разлучује ако се не познају околности ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Август 6, 2010 Пријави Подели Написано Август 6, 2010 I ne može (uvek i tek tako) da se primenjuje na današnji život. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 6, 2010 Пријави Подели Написано Август 6, 2010 I ne može (uvek i tek tako) da se primenjuje na današnji život. тај фазон, то му дође штетно разлучивање по телесности ...тачније, по сопственом менталном капацитету, тачније ограничењу у знању и Духу. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука