Jump to content

Прижељкујем и помишљам да се замонашим... недоумице, осећања и искуства

Препоручена порука

Радујем се предавању, јер је ово једна од тема која ме занима, баш као и синоћна, из више личних разлога.

Андреј је био одличан синоћ, предавање динамично, модерно, никако сувопарно... Али, ја га нисам чула до краја, заспала сам.....  isus-sinai  :cheesy2:

Верујем да многима није касно предавање у 22 и 30, некада ни мени није било касно, али синоћ, савладао ме је умор.

Речено је да ће након СП у фудбалу, предавања почињати раније.  isus-sinai

Да ли ће и где бити окачено синоћно предавање о сектама???

Вкусите и видите јако благ Господ....

Подели на овим сајтовима

• Одговори 213
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Gospodo postavite ovde pitanja ako imate u vezi teme jer nece svi zainteresovani moci da s eprikljuce da cuju direktno pa bar da odgovorimo na njihova pitanja

Моје питање је, ако знаш, због чега неки говоре да је Света Гора најбоље место за будуће монахе, и као разлог наводе, то што у Србији владика може стално да те премешта? greengrin

Онда, од чега зависи (или од кога), колико ће година искушеник у искушеништву бити?

Како се одређује ново име на монашењу?

Читајући Васељенске саборе, запазих да постоји канон, који говори о томе, да је монасима забрањено да се баве световним послом.

Али, има монаха који предају веронауку и сл.

Шта о том' да мислимо?

Волео бих на предавању да причаш и о младима, поводом ове теме. 0102_laugh

Подели на овим сајтовима

imam i ja pitanje, da li moze da se desi da neko ceo zivot u manastiru provede kao iskusenik????

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Brate da li bi mogao da napraviš neki presek monaštva u pravoslavlju, u smislu kako se razvijalo od davnina pa do sada. Možda bi nekadašnji monasi Sv.Antonije, onda neki monasi - stolpnici, isihasti i dr. na današnje monahe koji voze džipove i komuniciraju uz pomoć tehnologije, rekli..."lepo to monaštvo".

Ono što me još više zanima to je uporedno monaštvo kroz religije...

Da li postoje neke sličnosti (koje) u duhovnim disciplinama koje primenjuju "monasi" različitih hrišćanskih kongregacija, kao i monasi u nekim drugim nehrišćanskim religijama, ako se ti podvižnici mogu uopšte nazvati monasi.

Ukoliko to ne odstupa od plana tvog predavanja, unapred ti zahvaljujem na odgovoru.

Ja sam čak po nekim pričama koje sam čitao, našao recimo dosta sličnosti sa zen budistićkim monasima i pravoslavnim. Pre svega u ophođenju prema okolici (neka snishodljivost) kao i u načinu molitve i truda uloženog u istu.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

МИслим да није лоше да се предавачу кога ми одаберемо да држи предавање преко TeamSpeaka, овде унапред поставе питања на задату тему. На основу тога он би могао и да креира предавање. Наравно, то не искључује да се постављају питања и уживо питања после предавања. МОрам да признам да су ова предавања изузетно интересантна и очекујемо да ускоро проширимо капацитете. Наравно, све и највише зависи од вас.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

imam i ja pitanje, da li moze da se desi da neko ceo zivot u manastiru provede kao iskusenik????

Мислим да не.

Зато што је циљ одласка у манастир задобијања "ангелског образа" (монашке схиме).

Подели на овим сајтовима

Мислим да не.

Зато што је циљ одласка у манастир задобијања "ангелског образа" (монашке схиме).

Има таквих људи заиста, већином су старији. Ја знам за једнога, а мислим да сам чуо за више случајева, чак и на Св. Гори ако се не варам.

Најбољи одговор ће нам дати Димитрије.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Пожелела јесам...желим још увек... Понекад су ти налети ужасно јаки, понекад мало утихну... Ухватим себе како са изузетном топлином размишљам о томе, организујем свој живот у складу са послушаљима, са осећајем мира и спокоја посвећујем се молитви, служабама, чак сам себи ''дала'' и монашко име  0205_whistling

Некако осећам да то јесте мој пут, да је Господ мени баш то наменио, али све некако размишљам да нисам достојна бити монахиња, да моја вера и љубав нису довољно дубоке и велике да бих била Божија невеста.

Пуно још знања и љубави мени треба да бих кренула тим путем.

Још увек, због обавеза према неким особама, морам бити у овом свету мирјана, али потајно се надам, да ће ми се једног дана, када будем била спремна и та жеља испунити.

Када помислим на своју будућност, једино што ми ствара мир је помисао на монашење....

Даће Бог... bleh ;)

Вкусите и видите јако благ Господ....

Подели на овим сајтовима

Najsavrseniji oblik zivota na zemlji, ali za mali broj ljudi.

Хм, зависи како се гледа. По мени, брачни, породични жовот уопште није мање савршен од монашког. Свакако, зависи како се води. Зато, мислим да је суштина управо у овој последњој реченици- како за кога.

Подели на овим сајтовима

Пожелела јесам...желим још увек... Понекад су ти налети ужасно јаки, понекад мало утихну... Ухватим себе како са изузетном топлином размишљам о томе, организујем свој живот у складу са послушаљима, са осећајем мира и спокоја посвећујем се молитви, служабама, чак сам себи ''дала'' и монашко име  0110_hahaha

Некако осећам да то јесте мој пут, да је Господ мени баш то наменио, али све некако размишљам да нисам достојна бити монахиња, да моја вера и љубав нису довољно дубоке и велике да бих била Божија невеста.

Пуно још знања и љубави мени треба да бих кренула тим путем.

Још увек, због обавеза према неким особама, морам бити у овом свету мирјана, али потајно се надам, да ће ми се једног дана, када будем била спремна и та жеља испунити.

Када помислим на своју будућност, једино што ми ствара мир је помисао на монашење....

Даће Бог... 0110_hahaha greengrin

Па шта чекаш сестро ондаК ?  0110_hahaha

Ако су таква осећања, онда не треба да буде чекања. Ни знање ни много љубави нису потребне, потребан је само грам љубави за почетак. Када се осећа призив, никад се не одуговлачи.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...