Jump to content

Помолимо ли се пре него што нешто напишемо на форуму?

Оцени ову тему

trapa

Препоручена порука

Понекад се запишем на форуму, водим некакве дубоке дискусије, дајем своје одговоре и ставове на нека питања о Богу о православљу, и кад се тргнем видим да се правим паметан и да притом иако пишем о Богу заиста не мислим на Њега већ сам се одвојио и упао у мудровање овога света. Притом за сво то време ниједном се у себи не помолим Богу барем да ме просветли мало да не напишем некакву глупост и да то што пишем има неког корисног утицаја како на мене тако и на остале. Да ли је уопште могуће мисионарити а притом се не помолити Богу. Мислим кад би се сви помолили пре него што напишемо нешто на овом форуму, било би мање "свађа и грубих речи" а више живих речи утехе.

Изволте можете поделити ваша искуства и ставове по том питању.  :smiley:

Подели на овим сајтовима

Пусти Јорге мене, ја сам рекао своје, него јел ти кажеш барем једно помилуј пре него што напишеш нешто о Богу. Ваљда се подразумева читање светих отаца и јеванђеља, али моје мишељење је да једна иста реч изречена из срца и уз молитву се много разликује него кад је изговоримо онако чисто из ума, па било у питању и реч неког светог оца. Нико није помињао непрестану молитву нити откривење од Светог Духа. Ето моје искуство је да се много боље мисионари или уопште говори о вери кад барем имамо осећај стајања пред Богом, а ја га обично немам. Но, ово не треба да буде критика мене, него да ви изнесете своје искуство.  0104_cheesy

Подели на овим сајтовима

Bas lepa tema...

Ne samo pre pisanja na forumu, molitve nam nedostaje...

Na kraju vecernjih molitvi u molitvenicima nekim ima ono "svakodnevno ispovedanje greha", negde to i nisam nasla.

Samo da malo vise mislimo na onog ko cita i kome su reci upucene, a manje ta to sta "ja" zelim reci...

:drugarstvo:

Stalno posmatram kolika je neosetljivost osetljivih ljudi prema osetljivosti njihovih bližnjih.

Подели на овим сајтовима

хм ...

не молим се за писање на форуму.

зар би требало?

молим се само кад треба нешто да прочитам, кад су тешке теме, да увидим знање и мудрост а да се не купим на мудровање.

Подели на овим сајтовима

Domache vaspitanje,chojstvo,vjera svake osobe izlazi u svaki post.

Mozda bi se trebali zamisliti da li bi u lice nekome rekli shto bi napisali u poruki?

Da li bise bojali shamarchine  ili bi nas bilo stid.

Ne ne molim se prije pisanja,vodim rachuna ,mozda i nesvejsno,da budem ono shto sam i chija sam.

:drugarstvo: 0102_laugh :cheesy2:

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

takeoff braćo i sestre!

Dragi brate Trapo,

blagodarim Bogu i Tebi što si otvorio ovako važnu temu i svima koji dadoše svoj doprinos u njoj a verujem da ona zaslužuje mnogo veću pažnju od svih nas.

hvala Bogu, verujem da si pogodio ono najvažnije za život i rad ovog foruma a i svih drugih.

U moru informacija na ovoj svetskoj globalnoj mreži, u ovoj inflaciji reči, šta znači još samo jedna izgovorena (napisana) reč? Bojim se da toga nismo svesni!

A opet, Reč Jevanđelja nas upozorava: da će svaki od nas, za svaku praznu reč, dati Bogu odgovor u dan strašnog Hristovog suda! Čujemo li mi to ili teramo po starom: što na um - to na drum?! Vladamo li se mi po prvim željama grešnoga srca ili čekamo na Reč od Gospoda, kako za sebe, tako i za bližnje?

Bojim se da je previše govora "iz glave", pametovanja, što bi rekli naši stari, za "punjenje tela" i nadimanje a to može mnoge da sunovrati, uprkos korišćenju i pozivanju na svetitelja ovog ili onog, na kanon ovaj ili onaj.

SMIRIMO SE, naš Bog je Veliki bog i Svemogući i ne treba mu naša pomoć, ne radi On na našu "gurku". Tako ćemo samo kvariti i smetati i povređivati i sebe i druge.

DIVAN JE BOG U SVETIMA SVOJIM! Da i amin.  0510_music

Ali, hoćemo li shvatiti da se ovde, baš na ovom forumu, verom naših srca On želi i može (!) proslaviti, kroz naše obične, male živote, ali na jedan silan i vidljiv način? 0104_cheesy

Sveti apostoli, Crkveni oci, Sveti mučenici, prepodobni Sveti, i mnogi drugi znani i neznani, su OSTAVILI SVOJE SVEDOČANSTVO VERE I LJUBAVI, ne da bi se "skrivali iza njihovih misli, života i dela", no da bi se mi duhovno nahranili i bili ŽIVI SVEDOCI HRISTA U OVOM VREMENU I U NAŠIM SREDINAMA!  https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/slavabogu.png

Zato, dragi brate Trapa, hvala što si pokrenuo ovu temu i podstakao da molitveno,i sa strahom Božjim, verom i ljubavlju, prema Bogu, braći i sestrama i bližnjima svojim, pristupamo.

Napisana ili izgovorena reč, može da bude Reč Života ali avaj, čak ta ista reč može da bude na smrt! Jedan naš pesnik ostavi i epitaf: UBI ME PREJAKA REČ.

Ne dao nam to Bog! I da nas sačuva!

Stoga, braćo, da naša reč ne bi bila na smrt, na ubistvo, neka svaka reč bude solju začinjena. To je jedino moguće U LJUBAVI bOŽJOJ! Ako umiremo sebi i ne tražimo svoju slavu, već U SVEMU (bilo jeli, bilo spavali, bilo radili, bilo omarali ...), naše srce bude gore ("gore imajmo srca", ali ne samo u hramu :smiley:) a mi "U IMENU GOSPODNJEM". I da iz srca iznosimo Žive Reči Utehe, koje smo NAJPRE MI SAMI ISKUSILI VEROM, u svojim životnim potrebama, da bi one mogle i drugima da pomognu.

https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/amin-nas.png :cheesy2:

"NIJE ISKREN,

NITI PRAVEDAN,

onaj ko govori istinu u lice, niti onaj ko je obznanjuje pred svetom,

no onaj ko  IMA LJUBAV i ISTINIT ŽIVOT, i KAD TREBA GOVORI S RAZUMEVANJEM."

Подели на овим сајтовима

• 5 years later...

било би лепо ....molitva-1.jpg

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...