Jump to content

Bog je postao covek?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Него, Јупитеру твоје довођење у сумњу православног тумачења Светог Писма су веома занимљива. Мада оно што ту недостаје је елементарно познавање православног како тумачења тако и теологије уопште. Заиста, као православни теолог, твоје критике видим као прилично неозбиљне и више увесељавајуће. Са друге стране, мислим и да имаш жељу да се бар са основама православне теологије упознаш.

Ево, један од форумаша, Соломон Кане, ти је поставио дивно питање позивајући се на Јеванђеље по Јовану. Твој коментар је прилично детињаст. И баш оно што спочитзаваш православнима да су искључиви ти си се ту показао баш такав. Промисли о речима које ти је човек написао. Па их мимо твоје матрице измотај по глави. Видећеш да управо Христос ту говори о Светоме Духу као једној од три Личности Свете Тројице.

И пази, ако покушаваш то да наведеш на причу које је националности, или како је узео при крштењу Христовом обличје голуба па како то онда да буде божанска Личност, ево питања за размишљање; ако је Бог као Творац (ти би рекао Креатор а то значи исто) и ако је све створио зар не може ради откривања људима да узме било какво обличје? Ако не може, онда он није господар створеног света. Или није Бог. Како онда тумачиш ствари као што су Аврамово гостољубље, жртвовање Исака и анђела који се њему јавља и који каже "..не дижи руке своје на дете, и не чини му ништа; сад познах да се бојиш Бога, кад ниси пожалио сина свога, јединца свога, мене ради..", рвање Јаковљево и име Израел (Израиљ), како "човека" који је са тројицом младића ушао у ужарену пећ у књизи пророка Данила, или пророштво Исаијино о рођењу детета од девојке и имену Емануил...

Дакле, ако Бог нема власт над својом творевином и ако кроз Св. Писмо не узима разна обличја да би се људима показао и са њима лицем у лице говорио, онда си у праву да је илузорно да може постати човек. А ако није тако, онда је заиста постао човек не престајући да буде Бог и то један од Тројице, Син Божији. А како то? Размисли о Јеванђељу по Јовану па ћемо даље...

Подели на овим сајтовима

Иначе браћо форумаши правите се овде фини и толерантни према хулитељима и секташима,као ето не би ли их придобили и показали своју ширину,док нас православне свештенике који живимо са и од Писма ,једва чекате да погрешимо и онда зна се,спуштања, исмејавања, супротстављања, теме типа на ломачу са поповима- Што не покажете толеранцију према нашим ставовима,него дозвољавате да вас врти око малог прста једна секташка будала као што је Јупитер.

Извините оче

Али Ви који живите од Писма , треба да разумете и форумаше и овог изгубљеног човвека

Не видим да Јупитера ико подржава На овом форуму

Људи ако не коментаришу његово писање не значи да се слажу са његовим мишљењем

Нисмо ми дебили да нас Јупитер може да врти око малог прста

Мислим да треба да се обратите администрацији везано за Јупитера , а не форумашима .

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

Иначе браћо форумаши правите се овде фини и толерантни према хулитељима и секташима,као ето не би ли их придобили и показали своју ширину,док нас православне свештенике који живимо са и од Писма ,једва чекате да погрешимо и онда зна се,спуштања, исмејавања, супротстављања, теме типа на ломачу са поповима- Што не покажете толеранцију према нашим ставовима,него дозвољавате да вас врти око малог прста једна секташка будала као што је Јупитер.

Оче, тешко је на интернету разлучити ко је свиња а ко није па да не бацамо бисере узалуд.

А што се свештеника тиче - људи вас идеализују па отуд и критике. Кривица је наша али праштајте.

Подели на овим сајтовима

oče, oprostite što ću biti direktan ali preterali ste. Odakle vam pravo i kako znate ko se od nas pravi fin i glumi širinu a ovamo napada popove. Ja bih i uživo pričao sa bilo kim iz sekte pa to i ovde činim - do granice kad vidim da bespotrebno pričam. O napadanju popova nema potrebe da komentarišem ali ostaje činjenica da kome je mnogo dato mnogo će mu se tražiti... otuda verovatno ogorčenost medju vernicima za koju ne mogu reći da je uvek opravdana ali eto, imam slobodu da mislim da znam odakle potiče.

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Sve je potpuno konfuzno Isus je cas " Gospod Bog ", cas je " drugo lice trojice ", a on kaze da ima svog Boga, kako Gospod Bog moze da ima " svog Boga " ? Hrist nije izabrao nista, sve mu je dao Otac, ukljucujuci i apostole, Jovan 17. Sve sto je Hrist rekao su reci Oca i sva dela koja je uradio su dela Oca. Sveti farisej Pavle nikada nije cuo jednu rec iz usta Hristovih, osim glasa na famoznom " putu za Damask " za koji on sam tvrdi da je to bio Isusov glas.

Naravno da je konfuzno jer Isus često o sebi govori kao o čoveku a nekad kao o Sinu Božijem... moraš to da razgraničiš. Drugo, po svetim ocima koje mi poštujemo i smatramo nosiocima Duha čije stavove uvek potvrdjuje Crkva (sabranje)  saborno, svako javljanje Boga u Bibliji je javljanje Sina - barem koliko je meni poznato. Sin služi za komunikaciju sa ljudima.

a on kaze da ima svog Boga, kako Gospod Bog moze da ima " svog Boga "

Naravno da može jer priča o sebi kao o čoveku, Isusu. Inače, čudi me da te ovo zbunjuje jer

»Reče Gospod Gospodu mome...

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

У великој мери знам да је џабе, оче. Са друге стране, просто пар упута неће ни мени ни Јуитеру шкодити.

Ствар је не само у томе колико смо информисани о тексту Св. Писма, него колико га схватамо. Ако га можемо сами од себе схватити. Мислим да не и да је велика прелест рећи да можемо. Само онај који је надахнуо писце, Дух Свети, може и нас да отвори да га разумемо.

Подели на овим сајтовима

@jupiter

Лутао сам, као и многи. Као клинца ме повело протестантско учење. Нисам осетио пуноћу, постављао себи питања и почео да упознајем православље.

Да, створено носи своје атрибуте ограничења. Бог је без ограничења. Створени смо нижим типом слободе - моћи  не грешити - и духовним узрастањем у добру, доспевамо до вишег - не моћи грешити.

Човек је постао роб греха, немоћан да не греши, тако да спасење зависи и од Бога и Његове благодати. Бог жели да се сви спасу и дођу у познање истине. (Тим 2.4)

Опет, дата нам је слобода избора. Блажено почивши патријарх Павле је рекао да нисмо бирали ни место, народ ни време у ком ћемо се родити али бирамо једно - да ли ћемо бити људи или нељуди. Свакако имамо избор спасења. 

Разум нам је дат ради промишљања наших поступака. И свако разумно биће је у исто време и слободно. Чак и навике које су под влашћу наше воље, потчињене су разуму и мењају се под његовим вођством.

Подели на овим сајтовима

Da to je jako lep izgovor na kljucno pitanje o mnozini u Postanku i prici o " Trojici ", ako si tako siguran u tu pricu, odgovori na pitanje o imenima.

Ako neces, nikome nista, samo je cinjenica da namas argumente za pricu o " Trojici ".

To znaci da i Otac i Sveti Duh imaju oblicje coveka, kao i Hristos. Koja su njihova imena i narodnost. isus je jevrejin, dalje ?

U njemu je istina o celokupnoj istoriji coveka, ako to za coveka nije Sveto, onda ne znam sta je.

Ja ga zovem Sveto Pismo ili Biblija, ako za druge nije Sveto, ja sigurno zbog toga necu pokrenuti globalnu depresiju.

Па, ево ја се питам над нечим. Уколико је то тако како кажеш да јесте, а вјерујем да то заиста и мислиш, онда се испоставља пар проблема. Конкретно што се тиче Новог Завјета аутори тога писма су чланови Цркве и Црква је одредила шта је канон Светог Писма. Е сада, уколико је Свето Писмо настало у Цркви и Црква је гарантом да су свједочења садржана у њему истинита (пошто је постојао јако велики број књига са сличном тематиком) - како онда тумачити писмо ван Цркве, која је његовим гарантом и чуваром. До нас данас, оно је доспјело кроз Цркву, тако да ауторитет по  питању тумачења не би требао бити споран.

Наравно, могуће ја да се варам, али заиста ме интересује шта мислиш о томе...

Подели на овим сајтовима

mnogi od nas greše u ovim dijalozima... kome smeta ne treba da dolazi na ovu temu a administracija ima zadnju reč, to je sigurno. Ljudi koji diskutuju često nemaju sa kim da popričaju o duhovnim stvarima pa im ovo znači, makar se i prepirali i imali malo oštriji ton

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

mnogi od nas greše u ovim dijalozima... kome smeta ne treba da dolazi na ovu temu a administracija ima zadnju reč, to je sigurno. Ljudi koji diskutuju često nemaju sa kim da popričaju o duhovnim stvarima pa im ovo znači, makar se i prepirali i imali malo oštriji ton

У праву си. Сад се стави у лик просечног читаоца форума. Шта ће он мислити? Чини ми се да ће одавде отићи више слуђен него што је дошао. А није нам циљ да било кога слуђујемо. Све има своју меру па и дијалог.

Подели на овим сајтовима

Meni planeta jupiter liči na uspešnog jehovinog svedoka kome nedostaje par bodova da bude član mense. (postoji)

Definitivno da bi pričao sa njim u onoj meri i onako kako smo pričali i ovde. (ovo je moj zaključak)

Inače dovoljno smo ludi da nas niko ne može vrteti oko malog prsta i pri tom mu iskazivati lažnu širinu privodjenja Istini.

A što se tiče iskrenog privodjenja Istini onaj naš Apostol Pavle (Savle) je bio dosta gori od planetarnog malog princa (lažnog)...

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

У праву си. Сад се стави у лик просечног читаоца форума. Шта ће он мислити? Чини ми се да ће одавде отићи више слуђен него што је дошао. А није нам циљ да било кога слуђујемо. Све има своју меру па и дијалог.

Па, како то...да водимо дијалог докле нам се допада, а посље да забранимо? Постоје различити начини да се врши мисија, а ово је један од њих. Уколико је неко примитиван и уврједљив, како ја то разумијем, летиће са форума. Уколико, пак, аргументовано расправља и има отворен ум, те не декламује научене пјесмице - зашто не би било разговарано са њим? Мислим да  немамо чега да се плашимо...

Подели на овим сајтовима

čovek je jehovin svedok ili adventista pre ovo prvo kao i ovaj Andjelković došli su ovde ne da pričaju duhovne razgovore nego da provociraju! armagedon je blizu!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...