Jump to content

Верници су срећнији од атеиста

Оцени ову тему

Препоручена порука

Vjernici su sretniji od ateista
  • mo-v_63078S1.jpg

Objavljeno: 18.03.2008

LONDON - Religija pozitivno utječe na opći osjećaj sreće u životu, a vjernici su u prosjeku sretniji od ateista ili agnostika, pokazalo je novo britansko istraživanje.

Prema rezultatima studije, provedene u više europskih zemalja, vjera djeluje kao svojevrsno 'životno osiguranje' protiv životnih razočaranja. Redovni posjetitelji crkve uglavnom se bolje nose s gubitkom posla, pa čak i razvodom, iako mu se u prosjeku snažnije opiru od ateista.

Ideja o vjeri kao 'utvrdi' nije nova, međutim, istraživanja su pokazala kako ona djeluje i kao 'osiguranje', odnosno kao 'amortizer stresa'.

Utjecaj vjere na sreću i mentalno zdravlje nije još potpuno rasvijetljen, no znanstvenici vjeruju kako se on također može povezati s povećanim osjećajem 'smisla života'.Autori istraživanja smatraju kako bi stabilnije prilike u religioznim obiteljima mogle biti jedan od ključnih čimbenika. 'Utvrdili smo kako religiozni ljudi svakodnevno doživljavaju nagradu umjesto da je očekuju u budućnosti', objasnio je profesor Andrew Clark iz Paris School of Economics.

Predstavnici suprotstavljenih skupina - ateista i vjernika, očekivano su različito reagirali na rezultate studije.

Predsjednik udruge National Secular SocietyTerry Sanderson, izjavio je kako su ovakve studije besmislene. - Nevjernici se ne mogu okrenuti vjeri samo kako bi bili sretni. Ako su vam vjerske tvdnje nevjerojatne, nećete vjerovati u njih kakva god bila navodna nagrada u smislu osobnog ispunjenja - rekao je Sanderson.

S druge strane teološki čelnik Evangeličke alijanse Justin Thacker ističe kako postoji više razloga za povezanost vjere i sreće. - Dijelom je to osjećaj zajedništva i međuljudske povezanosti… No veliki dio te veze može se pripisati osjećaju smisla, svrhe i vrijednosti koji daje vjera u Boga - objašnjava Thacker. (BBC; njd) 

http://www.jutarnji.hr/vjernici-su-sretniji-od-ateista/246660/

Подели на овим сајтовима

Ја лично уопште немам утисак да су верници, као група, срећнији од било које друге групе...

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

On 14. 8. 2013. at 11:56, Снежана рече

To je zato što smo gluplji od ateista :D

Да. Научно доказано "како је лепо бити глуп"   4chsmu1

Подели на овим сајтовима

Obe teme su za Recycle Bin ,ko upopste moze generalizirati odredjene grupacije ljudi i odredjivati pojmoce o sreci i o inelektu?

Dal' je smeh radost?Dal je intelekt(mudrost)stanje duha ili uma?

Ne treba mi neko drugi da mi odredi ko sam i sta sam u zivotu.

Verujem Gospode, pomozi mome neverju (Mk 9, 24).očisti me od tajnih(grehova),i od voljnih sačuvaj slugu Svoga (Ps. 19;12-13)

Подели на овим сајтовима

On 14. 8. 2013. at 12:54, Жељко рече

Ова тема не може бити контра оној теми пошто је стереотип да су глупи људи срећнији.

Ma,čista kontra. Sam naslov je kontra.

Подели на овим сајтовима

On 14. 8. 2013. at 11:56, Снежана рече

To je zato što smo gluplji od ateista :D

Логичан закључак. А има и она народна: благо оном ко рано полуди, изрека је стара, весело му вазда срце из недара! :)

Подели на овим сајтовима

И да ме неко убеди да је интелигенција са друге стране, ја бих остао са Христом а против интелигенције. Шта ћу кад сам неинтелигентан. :)

Подели на овим сајтовима

On 14. 8. 2013. at 13:19, Александар Милојков рече

И да ме неку убеди да је интелигенција са друге стране, ја бих остао са Христом а против интелигенције. Шта ћу кад сам неинтелигентан. :)

Aco i ti si bio ateista pa više nisi. 

Подели на овим сајтовима

On 14. 8. 2013. at 13:25, Kolega2357 рече

Aco i ti si bio ateista pa više nisi. 

Да, у међувремену сам полудео. :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...