SHADOWS OF THE LIGHT Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Tako je!Meni je npr bliži Starozavetni Bog nego Novozavetni! Pa slicniji je nama....ljuti se,gnevi se,ljubomoran,trazi da ga postujes..onako surovo muski..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Naravno,Bog po sebi stvori čoveka Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 To da je Bog ljubav, da je dobar je nasa potreba i projekcija koju mi bacamo na Boga.... Pa slicniji je nama... ljuti se, gnevi se, ljubomoran, trazi da ga postujes... onako surovo muski... Ne slažemo se svi sa tim da je Bog ljubav,da je dobar,blag milostiv i slično....možda bih se složio da je dobar u smislu pravedan,a pravda vrlo često nema veze sa dobrotom. Moram da vam cestitam, braco, ne da ste se nalupali na ove dve strane, nego ko lonce niz stepenice. Nije mala gre`ota i drskost pricati o Roditelju ovako nesto... Биљана је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Moram da vam cestitam, braco, ne da ste se nalupali na ove dve strane, nego ko lonce niz stepenice. Nije mala gre`ota i drskost pricati o Roditelju ovako nesto... Realnost te demantuje, dragi Obi Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Realnost te demantuje, dragi Obi O ovakvoj temi mozemo dalje da pricamo samo kad uzmes da detaljno proucis neki dobar katihizis. To isto vazi i za Shadows-a. Iima ih dosta na nasem jeziku, pa izvolite. A dok malo ne naucis osnove, vidimo se na nekoj temi o avijaciji... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sudija Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 O ovakvoj temi mozemo dalje da pricamo samo kad uzmes da detaljno proucis neki dobar katihizis. To isto vazi i za Shadows-a. Iima ih dosta na nasem jeziku, pa izvolite. A dok malo ne naucis osnove, vidimo se na nekoj temi o avijaciji... Svako ima pravo na svoju zabludu Doćiće Dan Kada Dan Neće Doći Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 To da je Bog ljubav, da je dobar je nasa potreba i projekcija koju mi bacamo na Boga.... Тако је причао и владика Игнатије. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Svako ima pravo na svoju zabludu To niko ne spori... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Тако је причао и владика Игнатије. Ako stvarno jeste, onda qq lele... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Ako stvarno jeste, onda qq lele... Једино ако сам ја погрешно разумео. Говорио је да ми не можемо да условљавамо Бога шта ће да учини, и дао пример Старог Завета. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Једино ако сам ја погрешно разумео. Говорио је да ми не можемо да условљавамо Бога шта ће да учини, и дао пример Старог Завета. Mi zaista i ne mozemo da ga uslovljavamo, ali ne vidim kakve to veze uopste ima sa tim kakvim nam se Bog otkrio (tj. da je On ipostasna, besprekorna, savrsena Ljubav)... Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Borea Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Mi zaista i ne mozemo da ga uslovljavamo, ali ne vidim kakve to veze uopste ima sa tim kakvim nam se Bog otkrio (tj. da je On ipostasna, besprekorna, savrsena Ljubav)... Ljubav je naziv koji koristimo za pojavu privlacenja izmedju dva subjekta ili subjekta i objekta. Ja nemam pojma sta ti podrazumevas pod ljubavlju ali kakod taj pojam je neprikladno poistovecivati sa Bogom. Ono sto o Bogu smemo reci jeste da je on sto je i sam rekao za sebe: "Ja sam onaj koji jesam" (Izl. 3,14). Sva druga naklapanja tipa Bog je Ljubav, Bog je Dobrota ( Nije li Adam upravo zbog spoznaje dobra i zla izbacen iz Raja? ), i slicne individualne ideje sentimentalnog karaktera nisu nista drugo do najveca moguca jeres. Licna predstava o Bogu coveka samo udaljava od Boga. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Ljubav je naziv koji koristimo za pojavu privlacenja izmedju dva subjekta ili subjekta i objekta. Ja nemam pojma sta ti podrazumevas pod ljubavlju ali kakod taj pojam je neprikladno poistovecivati sa Bogom. Ono sto o Bogu smemo reci jeste da je on sto je i sam rekao za sebe: "Ja sam onaj koji jesam" (Izl. 3,14). Sva druga naklapanja tipa Bog je Ljubav, Bog je Dobrota ( Nije li Adam upravo zbog spoznaje dobra i zla izbacen iz Raja? ), i slicne individualne ideje sentimentalnog karaktera nisu nista drugo do najveca moguca jeres. Licna predstava o Bogu coveka samo udaljava od Boga. Bog nije ljubav, nego Ljubav - ipostasna (= licna), savrsena Ljubav. To otkrivenje je jedan od temelja bogopoznanja... Биљана, Volim_Sina_Bozjeg, Срђан Шијакињић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Август 11, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Ево ја сад размишљајући у свему, дођох до неког закључка. Наиме, као што су већ неки споменули овде, она и ова времена нису била иста. Тадашња времена су била више сурова (мада нису ни данашња нешто пуно нежна), више се ратовало, људска популација је имала мали број и живот је био више борба за опстанак. Мада и то је данас, али онда када није било развијене технологије, медицине, науке, живот је био тежи. Због тога су људи често ратовали и самим тим постајали сурови. Вероватно знате како неке старије особе, деке и баке кажу за свој унука: ''Какав је смотан, крхк, лењ, ко да није мушкарац, у моја времена тога није било него се радило за хлеб'' и слично. Неке особе тако кажу заиста. Е таква си она времена била, сурова, па је самим тим Бог док је причао својим пророцима давао вероватно сурове текстове разумљив за њих. Замислите да се садашњи човек појави у она времена и почне да прича о неким људским правима и слободи да се противи ропству, сви би га чудно гледали, можда и напали рекли да је под утицајем ђавола, да је луд итд. Мислим немам ја ништа против људских права, нема ни Бог, али је такав био карактер тих људи. А све то је било потребно ради опстанка. Јевреја није било много и они су били једини са монотеизмом, па су на неки начин били попут угрожених панди. Бог је желео да његов народ опстане, па се морао прилагодити тадашњим условима, да ратује и да води суров живот који нама сада делује ужасно. У томе је вероватно цела поента, прилагођавање средини и борба за опстанак. Колико год говорили како Бог није љубав, да није добар, не заборавимо да је Он принео свога сина за жртву и спасење нас самих. Многи, пре свега атеисти кад полемишемо, спомињу само оно негативно и сурово о Господу, све оне ужасне цитате а не спомињу оне добре да је Бог многе спасао, да је Бог многима учинио добра дела, сви се ватају за оно што на први поглед делује лоше. А ни не помињу узроке и последице тог лошег. Овде је неко споменуо да је Бог Онај који јесте. У праву је. И он је пре свега Бог. Зна праве разлоге, зна шта је најбоље, зна за шта је шта потребно и пре свега Он се и бори за нас, а борба је сурова. Борба не мора увек да буде оно негативно. Нека нам Бог опрости за све, за сумње које смо гајили према Њему, пре свега ја сам гајио, не знам за вас, јер ме много изненадило ово, помало и наљутило, али ето ваљда сам укапирао поенту. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 11, 2013 Пријави Подели Написано Август 11, 2013 Родитељ који стоји пред тек рођеном бебом изгледа ка мутна слика, са магловитим контурама. Када дете узрасте, црте се изоштре, слика постаје јаснија. Родитељ је, пак, један и исти. Оно што се мења јесте дете које расте, његова перцепција. Богопозноње је акт две слободе - божанске и људске. Богопознање креће од Бога, тако што се Он открива. Тај покрет божанске воље среће се са другим, са човеком, са његовом вољом и слободом. Многи људи када размишљају на овакве теме заборављају важну ставку - да је човек слободан. Од те слободе зависи и његово Богопознање. Слобода човека је та која треба да сазри да би дошла до пуноће сусрета слободе која јој је пошла у сусрет - до живога Бога (апостол Павле каже "када бејах дете као дете гледах..."). Не очекујте да ће Бог завршавати ствари које се тичу искључиво нас. Ми смо ти који са својом слободом и својим узрастањем чинимо шта и како хоћемо. У противном, нисмо слободни. А ако нисмо слободни, нисмо иконе Божије. А ако нисмо иконе Божије, онда ништа од заједнице љубави са Њим. А ако нема заједнице љубави са Њим, онда ништа ни од нашег вечног живота. Запамтите, Бог може све, осим једног - да натера човека да Га воли, ако овај то неће. Ако ово успете да схватите, схватићете и зашто је Богопознање прошло фазу коју је прошло. Ignjatije, Биљана, Volim_Sina_Bozjeg and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука