Jump to content

Није грех бити глуп

Оцени ову тему

Дејан

Препоручена порука

Ne postoji premudar covek. To je greska u stilskoj figuri, realno nema gradacije reci "mudar" za coveka. To je vise tepanje i ukazivanje casti, ali smisleno je na istoj ravni kao i mudar.

Kao rec sampion... nema presampinjon 0110_hahaha

Ko je mudar taj je mudar, ne postoji merilo za premudrost.

Ето колко си глуп! па нико и није реко да постоји премудар човек. Бог је једино премудар!

Подели на овим сајтовима

Да се разумемо: бити глуп значи не користити разум. И то је озбиљан грех,  јер не користити разум значи не обраћати пажњу на Бога који живи у самом човеку. Глуп и неразуман је једно исто. Сви имају разум, то је део нашег бића, Али су многи све учинили да не чуји његов глас. Затиснули су уши да не чују! Интелектуалац разумноме изгледа као глуп а и разуман интелектуалцу исто изгледа! Ко је онда глуп. Разуман схвата да је судбина немилосрдна према интелектуалцу и разуме да су његове шансе за спас мале, па га и не назива глупим већ пре несрећним човеком, коме судбина баш и није поделила најбоље карте. Док интелектуалац за разумног нема разумевања, он је дефинитивно глуп! Па ви сад видите ко је ту глуп!?

Подели на овим сајтовима

A osobina mudre osobe je mudrost sto je termin da oznaci njenu osobinu.... :D  To je kao ono deda sta je to iluzija?Pa to to ti je sine od italijanske reci iluzione sto znaci iluzija :ani_biggrin:

Mudrost nikada ne bira,ne meri, ne vaga,ne poredi,ne velica ,ne unizava to radi pamet,razum i inteligencija.....mudrost vidi sustinu....ne kroz ta poredjenja nego kroz osecaj,intuiciju.....mudrost je delovanje iz nase sustine kao bica.....a to je ljubav...nacin postojanja...mi jesmo samo kad volimo....a nismo kad smo  u strahu...to su dva osnovna pokretaca psihicke energije ,libida.....a to je nas odnos,relacija sa drugima.....strah da se odnos ne pokvari....i ljubav da se taj odnos odrzi....malo sam izfilozofirao ali to je to otprilike.... :kriminalac:

Може бити да је таква преувеличана формулација мудрости да се не дели моје мишљење, истина, нисте мало изфилозофирали, него доста. Мудар се може бити козмолошки, историјски, теолошки, психолошки, итд. У томе је чар. Мудар итекако бира, мери, вага, пореди, свестан је своје логосности ( мисао која га везује са Богом), - у потпуном одсуству набројаног је на пола пута или раскрсници - одавде по молитви, учењу и искуству, не по филозофији, јер је она мучеништво.  Интелигенција и разум не унижвају, то ради неко ко није добар (лош и зао човек).

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

zato se glupi i oni koji za Hrista niokad čuli nisu,neće spasiti jelte ;)

Hrišćani su uvek bili oni koji su mislili svojom glavom,naročito u prvim vekovima.

I bili su elita u svakom smilu bez obzira što su i rbovi bili...

Мени је мало сумњива та хришћанска елита; јер ево шта Св. Ап. Павле каже

Јер погледајте знање своје, браћо, да нема ни много премудријех по тијелу, ни много силнијех ни много племенитијех;

Него што је лудо пред свијетом оно изабра Бог да посрами премудре; и што је слабо пред свијетом оно изабра Бог да посрами јако;

И што је неплеменито пред свијетом и уништено изабра Бог, и што није, да уништи оно што јест,

Да се не похвали ниједно тијело пред Богом.

Из којега сте ви у Христу Исусу, који нам поста премудрост од Бога и правда и освећење и избављење.

Одакле одједном толико интелектуалаца и хришћанству.

Подели на овим сајтовима

Deki u stvari nije najsrećnije izrazio ono što je Grigorije sinait rekao mnogo bolje

Za saznanje istine čulo blagodati jeste vladajuće ozakonjeno. Ostali, treba da se misaono izražavaju i stvari nazivaju dokazujući.

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Ето, ја вас шаљем као овце међу вукове: будите дакле мудри као змије и безазлени као голубови.

Матеј 10,16

:351780:

Подели на овим сајтовима

Ето, ја вас шаљем као овце међу вукове: будите дакле мудри као змије и безазлени као голубови.

Матеј 10,16

i men se čini da je ovo najbitnije

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

За веру мислим да није битан интелект поготово православну, јер ти интелект не може помоћи да ти више верујеш или будеш ревноснији у вери. 

Царство Божије није у речи него у сили

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...