Ignjatije Написано Јул 26, 2013 Пријави Подели Написано Јул 26, 2013 У задње време се овај термин почео користити на форуму. Чак је један члан себе окарактерисао као пинк православца. ‘Обзиром да и сам користим тај термин осећам потребу да то објасним, како самом себи тако и другима. И да наравно чујем мишљење осталих чланова. Под „пинк православцима“ подразумевам људе који припадају ПЦ и који нису ништа мањи православци од осталих. Није, значи, никакав термин за секташтво, отпадништво, јерес... Таман посла. Они су често веома добри и позитивни људи. Само су по неким питањим превише либерални. Често су везани за западни модел размишљања. Не само када се ради о економији, него и о законима, Уставу, понашању, секуларности, људским правима... Мислим да су превише везани за запад и да тај модел није у потпуности у складу са Православљем. Верују савременој науци и медицини готово у потпуности. Тако да скоро сви порджавају теорију еволуције и верују јој готово на исти начин као и атеисти. Верују да хомосексуалност није болест под утицајем СЗО. Националност виде као нешто заотало и чак као нехришћанско. Критикују скоро сваки помен националности, традиције, националног морала, Косова, и аутоматски све то везују за шовинизам, фашизам, расизам. Уз све те појмове додаје се и нацизам и комунизам. Теорије завере исмевају у потпуности. Иако за то има оправдања у одређеној мери, „пинк православци“ у потпуности не верују у завере. Али, као што панични заверолози који у свему виде заверу и верују у веома скори долазак Господњи, свакодневно тумачећи сваки симбол и догађај као планирани, нису у духу Православља, тако исто сматрам да и наступ поменутих православаца није православан. Стари Завет, Нови Завет и Свето Предање демантују тако искључив став према Завери. Поједини су веома (претерано) либералног става према посту, молитви, подвигу уопште. Сматрајући за фарисејство и зилотство одређена правила, упутства и савете. Благонаклони су (превише) према Екуменизму и КЦ. Веома често не разумеју нас „тврђе православце“, као ни ми њих. Постоји неразумевање које траје годинама и опет сви остају истих ставова као и на почетку. Све у свему њихови ставови и размишљања су доста слични модерним атеистима, осим наравно вере и њеног практиковања у животу. Православац би ипак требао да се разликује и буде изнад света,модерних трендова и савремених стихија у окружењу. Ови описи „пинк православаца“ су првенствено критички и описују неслагања која постоје и која су узрок бројних, често жустрих, расправа са осталим из исте нам Цркве. Тако да су оне њихове позитивне особине ( отвореност, приступачност свим људима без обзира на верску припадност, леп однос према неистомишљеницима...) овога пута доста запостављене. А можда „пинк православци“ и не постоје.... Дијана., Gerhard and -Владимир- је реаговао/ла на ово 3 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
verum est in beer Написано Јул 26, 2013 Пријави Подели Написано Јул 26, 2013 Мене то увек асоцира на то да су пинк Православци они који гледају пинк телевизију. Да су мало застранили у том погледу (гледају фарму, гранд и остала народна посела), али да су ипак наши. Мени је ипак Жељко крив за то, основао је парацркву. А те називе пинк, зилоти, преподобни, прави, оригинални... стављају и сврставају се у њих људи који су докони и не знају шта је Православље. Свако одвајање од Православља и сврставање унеке групе је нешто ново, тј секта. И јул је био кул и геј је ок и ми смо сви модерни. Gordana . је реаговао/ла на ово 1 orthodoxlighthouse Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Јул 26, 2013 Пријави Подели Написано Јул 26, 2013 Ја се сетим овог http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRbAph2KIaubxAhoNQC6XWFkn8bd_tnb-huJ7P_hEt1XxR6-IBu verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivan_grozny Написано Јул 26, 2013 Пријави Подели Написано Јул 26, 2013 On 26. 7. 2013. at 21:15, Ignjatije рече У задње време се овај термин почео користити на форуму. Чак је један члан себе окарактерисао као пинк православца. ‘Обзиром да и сам користим тај термин осећам потребу да то објасним, како самом себи тако и другима. И да наравно чујем мишљење осталих чланова. Под „пинк православцима“ подразумевам људе који припадају ПЦ и који нису ништа мањи православци од осталих. Није, значи, никакав термин за секташтво, отпадништво, јерес... Таман посла. Они су често веома добри и позитивни људи. Само су по неким питањим превише либерални. Често су везани за западни модел размишљања. Не само када се ради о економији, него и о законима, Уставу, понашању, секуларности, људским правима... Мислим да су превише везани за запад и да тај модел није у потпуности у складу са Православљем. Верују савременој науци и медицини готово у потпуности. Тако да скоро сви порджавају теорију еволуције и верују јој готово на исти начин као и атеисти. Верују да хомосексуалност није болест под утицајем СЗО. Националност виде као нешто заотало и чак као нехришћанско. Критикују скоро сваки помен националности, традиције, националног морала, Косова, и аутоматски све то везују за шовинизам, фашизам, расизам. Уз све те појмове додаје се и нацизам и комунизам. Теорије завере исмевају у потпуности. Иако за то има оправдања у одређеној мери, „пинк православци“ у потпуности не верују у завере. Али, као што панични заверолози који у свему виде заверу и верују у веома скори долазак Господњи, свакодневно тумачећи сваки симбол и догађај као планирани, нису у духу Православља, тако исто сматрам да и наступ поменутих православаца није православан. Стари Завет, Нови Завет и Свето Предање демантују тако искључив став према Завери. Поједини су веома (претерано) либералног става према посту, молитви, подвигу уопште. Сматрајући за фарисејство и зилотство одређена правила, упутства и савете. Благонаклони су (превише) према Екуменизму и КЦ. Веома често не разумеју нас „тврђе православце“, као ни ми њих. Постоји неразумевање које траје годинама и опет сви остају истих ставова као и на почетку. Све у свему њихови ставови и размишљања су доста слични модерним атеистима, осим наравно вере и њеног практиковања у животу. Православац би ипак требао да се разликује и буде изнад света,модерних трендова и савремених стихија у окружењу. Ови описи „пинк православаца“ су првенствено критички и описују неслагања која постоје и која су узрок бројних, често жустрих, расправа са осталим из исте нам Цркве. Тако да су оне њихове позитивне особине ( отвореност, приступачност свим људима без обзира на верску припадност, леп однос према неистомишљеницима...) овога пута доста запостављене. А можда „пинк православци“ и не постоје.... Постоје, како да не, само што често ако не и у 100% случајева забегавају тамо где не треба. Елем, пре месец дана читао сам о Нејтаном Монком (Nathan Monk). Човек само што је постао православан свештеник, па после неких 6-7 месеци пљунуо на свештенство и рекао да подржава хомосексуалне бракове и сву девијацију (нормално, то сада више нису девијације - како он каже) која проистиче из те болести. verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
verum est in beer Написано Јул 26, 2013 Пријави Подели Написано Јул 26, 2013 On 26. 7. 2013. at 21:30, Gordana Majkic рече Ја се сетим овог http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRbAph2KIaubxAhoNQC6XWFkn8bd_tnb-huJ7P_hEt1XxR6-IBu То је већ tiger Православље. orthodoxlighthouse Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јул 26, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 26, 2013 Шта је по вама "Пинк Православље" и ко су "Пинк Православци" ? http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivan_grozny Написано Јул 26, 2013 Пријави Подели Написано Јул 26, 2013 On 26. 7. 2013. at 21:44, Ignjatije рече Шта је по вама "Пинк Православље" и ко су "Пинк Православци" ? А дали је Пинк исто ко Pink? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 26, 2013 Пријави Подели Написано Јул 26, 2013 Ма то су фрикови неки... sqny and Драшко је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јул 26, 2013 Пријави Подели Написано Јул 26, 2013 On 26. 7. 2013. at 21:29, verum est in beer рече Мене то увек асоцира на то да су пинк Православци они који гледају пинк телевизију. Да су мало застранили у том погледу (гледају фарму, гранд и остала народна посела), али да су ипак наши. Мени је ипак Жељко крив за то, основао је парацркву. А те називе пинк, зилоти, преподобни, прави, оригинални... стављају и сврставају се у њих људи који су докони и не знају шта је Православље. Свако одвајање од Православља и сврставање унеке групе је нешто ново, тј секта. И јул је био кул и геј је ок и ми смо сви модерни. Што сам ја крив? Ignjatije and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 26, 2013 Пријави Подели Написано Јул 26, 2013 A sta kazes da napise neki pink pravoslavac tekst o crvenim pravoslavcima? Koji veruju u svaku mogucu teoriju zavere, bez obzira sto ne postoje nikakvi dobri dokazi. Koji veruju u propali komunisticko-centralisticki model ekonomije za koje postoje jasni dokazi da ne radi.Koji dozivljavaju vatikan i RKC kao najvece neprijatleje i sataninu decu, iako su im to sve braca i sestre u Hristu. Koji misle da nas Rusi vise vole samo zato sto je u rusiji pravoslavlje dominantna religija, bez obzira sto Rusi imaju i dorbe i lose apsekte odnosa sa Srbijom. Цитат Веома често не разумеју нас „тврђе православце“, као ни ми њих. Постоји неразумевање које траје годинама и опет сви остају истих ставова као и на почетку. Ne vidim po cemu ste vi "tvrdji" pravoslavci, po meni ste samo pravoslavci sa mentalitetom (politckog)komuniste. Nista novo u republici Srbiji, imali ste od koga da nasledite. Nema nikakve veze sa pravoslavljem vec sa nasim politickim resenjima i uverenjima. Јаков., Ljubičasta, Margareta and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јул 26, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 26, 2013 On 26. 7. 2013. at 22:27, Милосављевић рече po meni ste samo pravoslavci sa mentalitetom (politckog)komuniste И наш симбол је дакле овај ? Млађони and Јаков. је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
hansbrough Написано Јул 26, 2013 Пријави Подели Написано Јул 26, 2013 On 26. 7. 2013. at 21:15, Ignjatije рече Под „пинк православцима“ подразумевам људе који припадају ПЦ и који нису ништа мањи православци од осталих. Није, значи, никакав термин за секташтво, отпадништво, јерес... Таман посла. Они су често веома добри и позитивни људи. Само су по неким питањим превише либерални. Често су везани за западни модел размишљања. Не само када се ради о економији, него и о законима, Уставу, понашању, секуларности, људским правима... Мислим да су превише везани за запад и да тај модел није у потпуности у складу са Православљем. Naprotiv, upravo su u zapadnom hrišćanstvu postojale tendencije strogosti, antisekularnosti, moralnoj rigidnosti. Ovo se postepeno menjalo kako je tamo odbacivan takav način razmišljanja ... i kada malo bolje razmisliš da li to sa onim što čini dobru predstavu hrišćanstva ima išta slično ... da li moć, luksuz, hipokrizija, nasilje ima ikakve veze sa Hristovim poukama ili ovo što ti kritikuješ i u čemu se ne nalaziš? On 26. 7. 2013. at 21:15, Ignjatije рече Верују савременој науци и медицини готово у потпуности. Тако да скоро сви порджавају теорију еволуције и верују јој готово на исти начин као и атеисти. Верују да хомосексуалност није болест под утицајем СЗО. Zato što je borba protiv nauke zaludan i unapred izgunljen rat ... Slobodan si i na takav način da veruješ, ali samo kao osoba koja ne može da prihvati stvarnost, tvrdokoran sanjar koji radije bira da rupe u nauci popunjava verom, nego da u svemu što se otkrije nalazi potvrdu vere ... umesto ubeđenja da je dobar način dobar i da je tvoja vera ispravna, ma kako je ti ispitivao ti biraš neispitivanje vere jer ti ona sama odgovara ... Oko homoseksualnosti i bolesti ... pre svega, ostavimo medicinu i psihologiju onima koji su tim granama posvetili život, a to su stručnjaci u tom poslu ... nema šta osoba koja se ne bavi ovim oblastima da određuje i uobličava (to bi bilo slično kao kada bih ja tvrdio da vernički ili teistički lobi sprečava svrstavanje vere u određene Bogove kao bolest) ... što se tiče metaforičkog značenja reči bolest tako da ona predstavlja greh ili pad imaš slobodu da misliš tako, ali onda se postavlja pitanje zašto drugačije reaguješ kada neko ima momka ili devojku i kratke vezice kojima je cilj telesno uživanje (inače bi bili prijatelji ... kako uopšte odvojiti partnera od prijatelja? ) od gejeva ili lezbejki. Kako se osuđuje i kako nam se gadi osoba koja misli da je žensko, a muško je (ili obrnuto), a uopšte nam se ne gadi svako od nas koji imitira nešto što nema veze sa sopstvenom ličnošću i živi život kao neka drga osoba ... On 26. 7. 2013. at 21:15, Ignjatije рече Националност виде као нешто заотало и чак као нехришћанско. Критикују скоро сваки помен националности, традиције, националног морала, Косова, и аутоматски све то везују за шовинизам, фашизам, расизам. Уз све те појмове додаје се и нацизам и комунизам. Ovo su različite tvrdnje ... prvo se odnosi, uz dužno poštovanje prema tebi i ostalim poštenim nacionalistima (ne prema ovim balvanima, navijačima, huliganima i šovisnistima) na tvrdnju koja je tačna (probaj da je oboriš ) ... ne možeš biti istinski hrišćanin "ni jevrejin, ni grk ni srbin ni masai" ako ti je najvažnija stvar gde su granice države u kojoj živiš, kao što ne možeš pozivati na okretanje ka "carstvu nebeskom" dok se ispred tebe okreće točak na rulet - mašini ... imaš i stihove gde će ljudi ostavljati svoje roditelje, a neki neće da ostave granice kao da su one večne. Što se drugog tiče ... ne znam ko je to pominjao ovde od vernika ... sve to što si pomenuo je nacionalizam, samo što ovo ima gadnu manu da prerasta u nešto loše kada krenu pokušaji da se takva razmišljanja nameću drugima. On 26. 7. 2013. at 21:15, Ignjatije рече Веома често не разумеју нас „тврђе православце“, као ни ми њих. Постоји неразумевање које траје годинама и опет сви остају истих ставова као и на почетку. Све у свему њихови ставови и размишљања су доста слични модерним атеистима, осим наравно вере и њеног практиковања у животу. Православац би ипак требао да се разликује и буде изнад света,модерних трендова и савремених стихија у окружењу. Pa kako da bude iznad sveta i kako da se razlikuje ... ako je slično fundamentalističkim američkim protestantima što se tiče protivljenja TE, ako je slično etničkom nacionalizmu što se tiče Kosova, ako je slično tradicionalizmu što se tiče anti - gej stanovništva ... ti izgleda ne shvataš da je sve što se ovde preuzeto pod oznakom pravoslavno ustvari samo kopija nečega drugoga i ima veze samo sa protivljenjem nečemu, a ne zalaganjem za nešto ... On 26. 7. 2013. at 21:15, Ignjatije рече Теорије завере исмевају у потпуности. Иако за то има оправдања у одређеној мери, „пинк православци“ у потпуности не верују у завере. Али, као што панични заверолози који у свему виде заверу и верују у веома скори долазак Господњи, свакодневно тумачећи сваки симбол и догађај као планирани, нису у духу Православља, тако исто сматрам да и наступ поменутих православаца није православан. Стари Завет, Нови Завет и Свето Предање демантују тако искључив став према Завери. Kakve teorije zavere ... šta smatraš pod istima ... :.mislise. On 26. 7. 2013. at 21:15, Ignjatije рече Поједини су веома (претерано) либералног става према посту, молитви, подвигу уопште. Сматрајући за фарисејство и зилотство одређена правила, упутства и савете. Благонаклони су (превише) према Екуменизму и КЦ. Opet ne znam na šta misliš ... tačno je da svaka religija ima svoja pravila, ali to ne znači da ih treba postavljati kao nešto bez čega se ne može živeti ("jer ne postoji čovek radi subote, već subota radi čoveka") ... a blagonaklonost prema ekumenizmu ima veze sa logičnošću da je malo čudno misliti da će je neko svet samo zato što je rođen na pravom mestu. The only normal people you know are the ones you don’t know very well. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Јул 26, 2013 Пријави Подели Написано Јул 26, 2013 Цитат Они су често веома добри и позитивни људи. Само су по неким питањим превише либерални. Nisu liberalni nego naivni i priglupi. Nekritički prihvataju skoro sve što dolazi sa zapada,pa čak i ako je to suprotno zdravom razumu i njihovoj vjeri. Цитат Верују савременој науци и медицини готово у потпуности. Тако да скоро сви порджавају теорију еволуције и верују јој готово на исти начин као и атеисти. Верују да хомосексуалност није болест под утицајем СЗО. Dva najbolja primjera za ovo sto sam napisao gore. Dakle, prihvataju lažnu naturalističku hipotezu koja, čak i da ima nekih dokaza za nju, izvrće naglavačke kompletno pravoslavno učenje. Kada im postaviš pitanja o tome kako da riješe problem koadamita, postojanja smrti prije pada u grijeh itd, onda se zbune. Takođe, homoseksualizam prihvataju kao nešto normalno da jer su strašljivi. Da im se "svet" ne posprda. A mudrost ovog svijeta je ludost pred Bogom. Цитат Националност виде као нешто заотало и чак као нехришћанско. Критикују скоро сваки помен националности, традиције, националног морала, Косова, и аутоматски све то везују за шовинизам, фашизам, расизам. Уз све те појмове додаје се и нацизам и комунизам. To je posljedica ispranog mozga. Zapad ih je ubijedio da je biti autošovinista kul, a još kada to uviješ u pravoslavno ruho, onda si ultra-kul. Sam Hristos je bio nacionalista (rodoljub). Rekao je "ja sam došao samo k izgubljenim ovcama Izrailja". Apostol Pavle takođe. Napisao je da bi pristao da bude odlučen od Hrista za braću Izrailjce koji su mu rod po tijelu. Цитат Благонаклони су (превише) према Екуменизму и КЦ. To je isto forme radi - da se bude kul u javnosti. Koliko su ekumenistički nastrojeni vidi se na odnosu prema dojučerašnjim pravoslavcima (zilotima,artemijevcima)... Цитат Све у свему њихови ставови и размишљања су доста слични модерним атеистима, осим наравно вере и њеног практиковања у животу. Православац би ипак требао да се разликује и буде изнад света,модерних трендова и савремених стихија у окружењу. Razmatraju ljubav Božiju odvojeno od pravde Božije, samim tim pretvarajući Božiju ljubav u opravdanje moralne svedozvoljenosti, kako reče arhimandrit Rafail Karelin. Баба је реаговао/ла на ово 1 Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 Једно моје размишљање на ову теме... На почетку православног форумашења,дакле пре једно 7-8 година , израз пинк православци био је везан за верујуће људе,који су покушали да разобличе ригидне православце,који су заиста својим затвореним,ускогрудим ставовима, имали једну тотално промашену представу о вери православној. Мислим да се данас тај израз "пинк" не може употребити, јер ова нова екипа либералних хришћана је нешто сасвим ново на виртуелној сцени. Ако би се нека боја могла приписати либералима,онда се она не би ограничила на једну боју,већ би била вероватно у бојама дуге... Оно што је основно у начину опхођења либералних хришћана, јесте да више верују,истичу и полажу наде ,пре свега у секуларно-демократско-либералном поимању човекове слободе и права, него ли што се позивају на еванђеље и њен став на исту тему. Док су ригидним православцима уста била пуна Христа и свих светитеља, до те мере да човеку постане непријатно, ови пак иду у другу крајност ,па их уопште и не спомињу... Ако свему томе додамо,мада је Игњатије то већ споменуо, готово патолошку опседнутост научним и технолошким достигнућима модерног света , уз наравно идеалан економски либералани систем, рај на земљи већ постоји, и да ли нам неки други уопште треба? Вероватно је страх од смрти још нешто што их веже за Христа, мада ако наука буде напредовала до те мере да ће пресађивање главе са тела на тело бити доступна свима, а има наговештаја ,упознати смо овде на форуму о томе, бесмртност либерализма је загарантована! Баба, -Владимир- and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 3 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 Ти на које ви мислите су зрели, разумни људи који су избегли или преболели "дечје болести" кроз које већина верника пролази у почетку. Људи који имају храбрости да свет сагледају реално, како заиста јесте и шта је у њему могуће, а шта не. Људи који су потпуно сигурни у своју веру и није им потребно да своју несигурност бране нетрпељивошљу према другима, негирањем науке и слично. "Пинк православци" су у ствари они које називате "тврда струја" чији ставови су у ствари "новотарија" - и у колизији са православним хришћанством, а више се могу наћи на западу међу екстремним протестантима. Вероватно нисте свесни колико је "патријотска екипа" слична америчким протестантима... Као јаје јајету. Аурор and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука