horatio Написано Јул 24, 2013 Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 On 24. 7. 2013. at 20:47, Жељко рече На рвацком се каже : Објекат А на српском: Обекат. 0110_hahaha Мислиш да је то обективно Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јул 24, 2013 Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 On 24. 7. 2013. at 20:49, horatio рече Мислиш да је то обективно Обективније нема. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Fildza Написано Јул 24, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 hrvati veci srbi od srba... Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јул 24, 2013 Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 Но ме чуди једно што у ијекавици ове речи изговарају екавски: грешка, крепост, огрев, прећи, ждребад, црепови, преводити, напредовати, вреднији... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јул 24, 2013 Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 Па није ваљда извор свих информација интернет? Кажем ти имаш код Стјепан Митров Љубише у Приповијестима. Знам да у народу има употреба разних имена за разне месеце. Такође је и овај општи колендар што нам је дошо преко Цркве више заступљен него тај неки старињски народни, али постоји и народни. Не знам колико је то икоме било битно да се тиме бави. Ни мени сад није то нешто о главу, али бем ли га кад сам чуо својим ушима имена неких месеци , читао по разнијем књигама, сад најбоље да сумњам сам у себе и своје сећање и памћење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Јул 24, 2013 Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 On 24. 7. 2013. at 1:05, Ћириличар рече Хрвати говоре чистијим српским него сами Срби. Примјер типичног балканског парадокса Срби су толико упропастили свој језик..расчеречили га..,уосталом и целокупну своју културу, .. Тако да, .. ај'да се кладимо ,... да ће за коју годину сами Срби доћи до закључка да Српски и не постоји .. Сигурно ће за то постојати јако добар, хумани, финансијски, братство-јединствени, либверални, ..и козна какав све још не, разлог ... А можда то буде и услов уласка Србије у Европу .. (Пардон! - за почетак преговора о добијању датума за почетка преговора о уласку у Европу) ...јер, Божемој, у Европи већ постоји један такав језик - откад је Рватске у истој .....па зашто компликовати, збуњивати..оптерећивати друге .. просто схватити да је то Исти Хрватски који је већ поодаУно ЕУропски ... Па зар није тако .. то је так красно .. Баба је реаговао/ла на ово 1 الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јул 24, 2013 Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 On 24. 7. 2013. at 22:13, Dragi рече Na internetu u najmnjem nalazimo izvore i radove ili uput na ove, ali ni toga nema. A Stjepan Mitrov Ljubiša nije bio istoričar nego političar i književnik koji je pisao pripovetke. I pored najbolje namere ako je ovu imao ne znači da je sve validno šta je napisao ili da se sam nije uhvatio varke. http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D1%98%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D0%BD_%D0%9C%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2_%D0%89%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%88%D0%B0 Писао их народним језиком, језиком који су користили његови стари. Занимљиво ће бити са Стјепаном, јер већ сам нашао на пар места да га Хрвати својатају управо због језика, иако је чоек био србенда. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Јул 24, 2013 Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 On 24. 7. 2013. at 14:40, Стева Ченејац рече Српски језик и нема називе за месеце, ми користимо називе позајмљене из других језика. Данашњи ''српски'' заисат нема.. уосатлом као и много тога другог што нема... Али је имао .. Сечко - Фебруар Дерикожа - Март Лажитрава - Априла Цветањ - Мај Трешњар - Јун Жетвар - Јул Гумник - Аугуст Гроздобер - Септембар Шумопад - Октобар Студен - Новембар Коледар - Децембар الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јул 24, 2013 Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 On 24. 7. 2013. at 22:18, Рилски рече Срби су толико упропастили свој језик..расчеречили га..,уосталом и целокупну своју културу, .. Тако да, .. ај'да се кладимо ,... да ће за коју годину сами Срби доћи до закључка да Српски и не постоји .. Сигурно ће за то постојати јако добар, хумани, финансијски, братство-јединствени, либверални, ..и козна какав све још не, разлог ... А можда то буде и услов уласка Србије у Европу .. (Пардон! - за почетак преговора о добијању датума за почетка преговора о уласку у Европу) ...јер, Божемој, у Европи већ постоји један такав језик - откад је Рватске у истој .....па зашто компликовати, збуњивати..оптерећивати друге .. просто схватити да је то Исти Хрватски који је већ поодаУно ЕУропски ... Па зар није тако .. то је так красно .. Па...није тако. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Јул 24, 2013 Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 Наравно да није ... али наставимо ли овако као до сада .. БИЋЕ .. Биће још и луђе од овога .. А не заборавимо д асе то са Српским десило већ пар пута у историји .. А да нам се данас пред носем дешава да постоји и Црногорски, и Босански, Бошњачки (за који чак београд штампа уџбенике .. као својевремно за бугарски и бугарске школе усред Лесковца рецимо)..А хрватски д ане помињем... а тек македонски без ког.. заправо 50% српског не постоји .. Зато и има све мање српског ... а све више других који су српскији од српског الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 24, 2013 Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 And what's the freakin' difference? Аурор and Juan Valdez је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Fildza Написано Јул 24, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 24, 2013 cek malo...? pa hrvati su su se najvise bunili u sfrj...? Tita su zvali srpskim drzavnikom, Jugoslaviju su zvali Velikom Srbijom, zato su se i otisli od nas... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јул 25, 2013 Пријави Подели Написано Јул 25, 2013 On 24. 7. 2013. at 0:35, Margareta рече ma što rekla moja keva- Hrvatima svaka čast, oni makar smisle svoju reč,al' neće da uzmu tuđicu. Sta je tu za "svaka cast", zar se ne smejemo svi nekim njihovim novim izrazima? :O To sve pokazuje koliko je banalno to "drzanje do svog" na tupavo patrijotski nacin... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 25, 2013 Пријави Подели Написано Јул 25, 2013 Знам Хрвате који се исто тако смеју "новокомпонованим" изразима, посебно млади... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јул 25, 2013 Пријави Подели Написано Јул 25, 2013 On 25. 7. 2013. at 1:35, Стева Ченејац рече Знам Хрвате који се исто тако смеју "новокомпонованим" изразима, посебно млади... Pa naravno. Ali bitno da su ovi nasli na kom mestu ce da "drze do svog"... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука