Jump to content

Pojam Svetog Trojstva pre ovaploćenja Hristovog

Оцени ову тему

Препоручена порука

Мислим да мало превише истичеш значај знања. Хришћанство је вера откривења. Ми познајемо Бога, свако од нас појединачно, само онолико колико нам се Он открије. Узалуд нам све прочитане теолошке књиге, ако нам се Бог не открије. Ако читаш наше најобразованије светитеље, рецимо аву Јустина, можеш код њега наћи колико је често он сматрао себе незналицом пред неком неписменом баком која нема никакво теолошко знање. Стаљин, нпр је имао богословско образовање, као и неки српски комунисти, али они нису познали Бога, него су га одбацили.

Никада немој сметнути на уму да је Бог личност и да смо ми личности. Да је однос нас и Бога пре свега однос љубави, да су главне заповести Христове да волимо једни друге, и да волимо Бога. И због тога је реинкарнација потпуна бесмислица. Због тога ми чекамо васкрсење мртвих. Ако верујемо да ће мртви васкрснути, попут васкрслог Христа, нема места ренкаранацији. Наш Господ Христос је васкрсао, није се реинкарнирао.

Један од разлога зашто смо добили тако развијену теологију је чисто техничко питање, питање језика, и појмова. Треба у том правцу размишљати, јер наш језик је веома ограничен. Ако неко своје узвишено осећање покушаш да опишеш, можеш видети да често ниси у стању да то преточиш у речи. Појавом развијеног грчке филозофије, која је обогатила језик многим појмовима, који до тада нису постојали, појавила се могућност да се спознање Бога мало прецизније објасни.

Други разлог зашто нам се Бог открио као Света Тројица је стога што нам се тако открио у пракси. Послао нам је свог Сина Јединородног, а о Педестници и Духа Светога, да буде са нама до краја света и васкрсења мртвих.

Apsolutno se slažem da je reč forma koja ne može u potpunosti, ponekad nimalo, objasniti Boga koji nije forma.

No reč i slika ipak postoje i često su mi otvorili put ka nečem što sam kasnije kroz praksu usvojio srcem.

U teologiji i predanju me je oduvek zanimala ta igra simbola, tj. simboličnih opisa i nečega što je egzaktno, i mora se shvatiti

baš tako i samo tako kako je napisano, kao npr. vest o Hristovom vaskrsenju. Da, svi hrišćani doslovce veruju da je Hrist u telu

zaista živ!

Подели на овим сајтовима

Рецимо да први људи нису били зрели да одмах сазнају целу тајну о Светој Тројици. Кад је дошло време или пуноћа времена човечанству се открива и показује Друго Лице.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Tačno, i gore je ikonično prikazano konačno uzimanje njihovo sa Drveta Života i bogopozanja.

Da su ljudi tj. da su Adam i Eva (biblijski naziv za to najstarije čovečanstvo od koga smo potekli), od samog početka, od trenutka kada je čovek prizvan prizivom Božijim u slavu Božiju, izabrali blagosloveno drvo, umesto zabranjenog,

da su kroz poslušanje, ljubav i prinošenje sebe ka Drvetu Života... sjedinili sa Božanstvenim Logosom Božijim, prisnije rečeno - Sinom Božijim, savršeno bogopoznanje i ostvarenje  Tajne Hristove već bi tada započelo. Poznanje Boga bi bilo moguće, ali... Čudni su putevi Gospodnji, jer se na kraju sve opet vratilo početku, a cilj ostvaren, iako se sam način do cilja promenio - umesto uzlaznog, odigrao se nizlazni put (koji je podrazumevao i uniženje Božanstvenog Logosa Božijeg tj. Drugog Lica Svete Trojice, ili kako to Apostoli u poslanici kažu, a Apostol Pavle čak i definiše teološkim terminom, došlo je do - kenozisa).

Medeski, da li ti je ovakvo objašnjenje razumljivo?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Рецимо да први људи нису били зрели да одмах сазнају целу тајну о Светој Тројици. Кад је дошло време или пуноћа времена човечанству се открива и показује Друго Лице.

U kom smislu zreli? Da li to znači da su ljudi toga doba imali manje odgovornosti?

Подели на овим сајтовима

Вељо, брате помагај molimoli

Ево у ком смислу:

Први људи су у односу на нас и наш интелектуални (духовни) капацитет били на нивоу детета. Ако дете има одговорност као одрастао човек, ајде де.  Адам и Ева су тежим путем кренули.

Подели на овим сајтовима

Tačno, i gore je ikonično prikazano konačno uzimanje njihovo sa Drveta Života i bogopozanja.

Da su ljudi tj. da su Adam i Eva (biblijski naziv za to najstarije čovečanstvo od koga smo potekli), od samog početka, od trenutka kada je čovek prizvan prizivom Božijim u slavu Božiju, izabrali blagosloveno drvo, umesto zabranjenog,

da su kroz poslušanje, ljubav i prinošenje sebe ka Drvetu Života... sjedinili sa Božanstvenim Logosom Božijim, prisnije rečeno - Sinom Božijim, savršeno bogopoznanje i ostvarenje  Tajne Hristove već bi tada započelo. Poznanje Boga bi bilo moguće, ali... Čudni su putevi Gospodnji, jer se na kraju sve opet vratilo početku, a cilj ostvaren, iako se sam način do cilja promenio - umesto uzlaznog, odigrao se nizlazni put (koji je podrazumevao i uniženje Božanstvenog Logosa Božijeg tj. Drugog Lica Svete Trojice, ili kako to Apostoli u poslanici kažu, a Apostol Pavle čak i definiše teološkim terminom, došlo je do - kenozisa).

Medeski, da li ti je ovakvo objašnjenje razumljivo?

Blisko mi je sve to što si napisao Veljo, no ne mogu to direktno da razumem kao odgovor na ono što sam pitao nekoliko postova pre:

ne ide mi u glavu zašto smo baš mi koji živimo posle Hristovog dolaska imali tu privilegiju da živimo puniju Istinu?

Iako nisam siguran da li smo i koliko bolji i verniji od nekih ljudi iz starozavetnog perioda...

To je jos jedan dokaz koliko sama vest, tj. predanje ne pomaže puno bez živog doživljaja i iskustva Hristove blizine.

Вељо, брате помагај molimoli

Ево у ком смислу:

Први људи су у односу на нас и наш интелектуални (духовни) капацитет били на нивоу детета. Ако дете има одговорност као одрастао човек, ајде де.  Адам и Ева су тежим путем кренули.

Pa samo tako to da shvatim, dakle radi se verovatno o razvoju svesti u čoveka kroz istoriju.

Подели на овим сајтовима

Паде ми на памет ова мисао, везана је за ову тему. Колико ти се да, толико ти се и тражи. Људима пре Христа није било дано као нама сад, али им се и није тражило као нама сада. Јер са нашег угла гледано, дано нам је много ствари.

"Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином".

Достојевски

Подели на овим сајтовима

Е зато ће они лакше проћи на Страшном Суду. Мање им је дато, мање ће и да се тражи од њих.

Подели на овим сајтовима

Ispade da ce na strasnom sudu najbolje da prodju oni koji zive daleko od civlizacije na nekom pustom ostrvi koji nikada nisu culi ni za kakvog Boga i koji zive ui skladu sa prirodom..... :D

Verujem da sveko ljudsko biće ima u sebi "gen" za Boga, tako čak vele i neki duhovnici i teolozi, te da u svakome

otuda deluju Njegove sile. Kako se one manifestuju kod onih koji ili nisu ili neće da čuju za Hrista je za mene tajna.

Čak vladika Danilo Krstić je govorio o tome da se svako posle smrti krštava i uviđa Istinu. Dakle razvoj se navodno

nastavlja i posle fizičke smrti. No odgovornost nas koji smo jevanđelje čuli je verovatno mnogo veća.

I da, zašto se u pravoslavnom svetu zadnji sud uvek naziva strašnim ?

Zar nije lepša reč zadnji sud? Neće svima biti strašan.

Подели на овим сајтовима

Ispade da ce na strasnom sudu najbolje da prodju oni koji zive daleko od civlizacije na nekom pustom ostrvi koji nikada nisu culi ni za kakvog Boga i koji zive ui skladu sa prirodom..... :D

Знаш ти добро шта сам рекла. :D  Немој да претерујеш. :D

Подели на овим сајтовима

Знаш ти добро шта сам рекла. :D  Немој да претерујеш. :D

Ma znam :D nego zamisli sad zivis tamo negde bogu iza nogu,priroda,sunce,tvoji prijatelji nemas pojma nista ni o grehu,ni o spasenju ni o djavolu,ni o sudu....milina bre....ka u raju..... :D

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...