Aquilius Cratus Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 A Hristos rece i da ima jos mnogo toga sto nam ne rece jer nemozemo nositi. To jest onaj deo o pedagogiji a ne tacnoj definiciji. Jer nam definicije ne pomazu uvek da se spasimo a pedagogija je i tek kako potrebna. I na to je mislio Nikola kad je rekao da se Hristos sa time ne slaze sto je Sam rekao. Pakao je nemogucnost da se podnese Bozije prisustvo. Nego, zbog necega se tebi ideja takve mogucnosti ne svidja i zbog toga tako radikalno nastupas. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 To sto je rekao ne opovrgava ovu prethodnu rec... "moje reci nece proci", veli On... I nemam ja nista protiv da se svi spasu, kao sto to i sam Bog prizeljkuje, ali je sam Hristos otkrio da spasenje nece postici ni priblizno svi ljudi, ne zato sto im ko brani, nego jer tako sami biraju... Razmisli, zasto Crkva ne spominje samoubice i recimo Judu Iskariotskog na svojim predlozenjima? Kad bi tvoja tvrdnja bila tacna, onda bi ovo ne pominjanje bila cista diskriminacija... I da malo odmorim, sutra me cekaju obaveze, a vec sam okasnio - Oci su sva vazna pitanja resili vec, i to vrlo jednostavno, pa ne vidim nikakvu svrhu da samo radi nase misaone gimnastike dovodimo u pitanje njihovo u istini duhonosno iskustvo... Time sebe postavljamo i iznad same Crkve, a to vec ne izgleda kao zdrava pozicija za bogoslovlje... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 To sto je rekao ne opovrgava ovu prethodnu rec... "moje reci nece proci", veli On... I nemam ja nista protiv da se svi spasu, kao sto to i sam Bog prizeljkuje, ali je sam Hristos otkrio da spasenje nece postici ni priblizno svi ljudi, ne zato sto im ko brani, nego jer tako sami biraju... Razmisli, zasto Crkva ne spominje samoubice i recimo Judu Iskariotskog na svojim predlozenjima? Kad bi tvoja tvrdnja bila tacna, onda bi ovo ne pominjanje bila cista diskriminacija... I da malo odmorim, sutra me cekaju obaveze, a vec sam okasnio - Oci su sva vazna pitanja resili vec, i to vrlo jednostavno, pa ne vidim nikakvu svrhu da samo radi nase misaone gimnastike dovodimo u pitanje njihovo u istini duhonosno iskustvo... Time sebe postavljamo i iznad same Crkve, a to vec ne izgleda kao zdrava pozicija za bogoslovlje... Mnogo vise otaca protivreci ovom tvom tumacenju nego sto ga podrzava. Apokastazu stu koliko znam podrzavale cetiri od 6 teoloskih skola rane Crkve. Zbog toga i stojim iza tvrdnje da je osuda takvog ucenja iz pedagosakih razloga jer ta odluka samo tako ima smisla i nikako drugacije. To sto Njegove reci nece proci ne znaci da nam je otkrio sve sta ce biti. Po onom sto sam do sada shvatio Crkva sada je sam predukus eshatona ne vidim kako eshaton moze biti determinisan na taj nacin. Takodje to sto su mnogi izabrali pogresno ne znaci da isto takoe jednom nece moci da izaberu nesto suprotno tome. Sto kaze sveti Isak Sirin pre ili kasnije ce izabrati Istinu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 30, 2010 Пријави Подели Написано Август 30, 2010 Reci Jevandjelja i tumacenje Teofilakta (koji se inace nadovezuje na Zlatousta) sasvim opovrgavaju takvo misljenje... Inace, jednu takvu skolu je Vasilije Veliki ostro kritkovao, i njena tumacenja nazivao "bapskim pricama"... Ali da ne duzim vise, ne vidim koristi da istu pricu ponavljam ukrug... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Август 31, 2010 Пријави Подели Написано Август 31, 2010 Premda je Aquilio iznosio dovoljno adekvatnih argumenata, samo bih dodao u skladu sa temom onima koji govore da nema pokajanja ni slobodne volje u eshatonu sledece... Kakvo je bilo pokajanje apostola Pavla - dobrovoljno ili prinudno? Nije li se Bog njemu javio mimo njegove slobodne volje i oslepeo ga prividno nestvorenima energijama, a sto je kasnije rezultiralo njegovim preobrazajem? Kako mozemo da znamo da Bog Trojica nece na istovetan nacin i druge spasiti koji se nisu, kako neki kazu, na vreme pokajali i na vreme slobodno opredelili??? Otkud mi znamo kako ce izgledati susret jednog velikog gresnika sa nestvorenim energijama??? Sta ako to bude ushicenje ka licnom preobrazaju a ne samoosuda??? http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 31, 2010 Пријави Подели Написано Август 31, 2010 Opet prazna prica i misaona gimnastika - sta bi bilo, kad bi bilo... Svaka mogucnost da se pitanje iz teme sada uopste sagleda u celini - je iscezla, posle sveg ovog silnog verbalnog razvodnjavanja i dobacivanja... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 Postoji li šansa da je Juda sada u raju? Da. ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Поповић Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 Postoji li šansa da je Juda sada u raju? Da. Da li shvatas da je ovo vrlo ozbiljno pitanje? Jer se ovo ne tice samo Jude, vec pitanje pakla uopste. Ako zbog samoubistva nije otisao u pakao, to znaci da i ostali koji su pocinili samoubistvo nisu otisli, a sa druge strane ucenje nase Crkve je takvo da za njih nema ni opela, osim ukoliko se dobije specijalni blagoslov (kada su u pitanju psihicki bolesnici). Ovo pitanje udara u temelje hriscanskog verovanja u postojanje pakla, i iako je pakao vrlo jasno prikazan u Svetom Pismu mi i danas imamo teoreticare koji ce reci da pakao ne postoji... Vrlo ozbiljna stvar. Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 Da li shvatas da je ovo vrlo ozbiljno pitanje? Da Ako zbog samoubistva nije otisao u pakao, to znaci da i ostali koji su pocinili samoubistvo, a sa druge strane ucenje nase Crkve je takvo da za njih nema ni opela, osim ukoliko se dobije specijalni blagoslov (kada su u pitanju psihicki bolesnici). Odakle znaš da i on nije imao teški psihički poremećaj? Šalu na stranu...ali možeš li zmisliti koliko se osjećao loše nakon izdaje kada je presudio sebi i osudio se na pakao? Ovo pitanje udara u temelje hriscanskog verovanja postojanja pakla, i iako je pakao vrlo jasno prikazan u Svetom Pismu mi i danas imamo teoreticare koji ce reci da pakao ne postoji... Naravno da postoji pakao...mislim da smo trenutno u njegovom degažmanu...vrata desno vode u raj. Sinoć me je zamislila ova tema. Pitala sam se, koliko smo spremni da sudimo i tako sigurno stojimo iza onoga što tvrdimo? Ko smo mi? Neuki, netolerantni, mali, plašljivi, sebični, spremni na izdaju, stroge kritike...i eto, takve nas Gospod voli. Ako voli nas takve i prašta nam...oprostio je i Judi. Da, vrlo ozbiljna tema. Никола Поповић and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 2 ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 Hm.. video sam nekad i kod staraca, da govore o sledećem... I djavo bi se vratio Bogu ali on ne želi pokajanje. Ovde je otvoreno zanimljivo razmišljanje koliko mi danas ovako slabi izdajemo Hrista i kakav je naš povratak Bogu. Sudeći po pokajanju i svetoj milosti Božjoj svašta je moguće, jer Bog nije stvarao svet sa greškom nego je Tvorevina Njegova savršena. Ponovno obnavljanje sve Tvorevine i svakog stvora odjednom je po meni nemoguće niti svi isto grešimo niti imamo isto pokajanje, a Božja pravda je jednaka za sve. Dakle opominjajući se Jude opominjimo i sebe, tek tada će nam možda svetlost izgledati jasnija i mogućnost da svaki stvor Božji nadje Boga i nastavi po blagodati Božjoj život za koji je i stvoren. Ja još nisam u raju praštajte pomenite... Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Поповић Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 Sinoć me je zamislila ova tema. Pitala sam se, koliko smo spremni da sudimo i tako sigurno stojimo iza onoga što tvrdimo? Ko smo mi? Neuki, netolerantni, mali, plašljivi, sebični, spremni na izdaju, stroge kritike...i eto, takve nas Gospod voli. Ako voli nas takve i prašta nam...oprostio je i Judi. Da, vrlo ozbiljna tema. Da, razumem sta hoces da kazes... Dogodilo se da sam poznavao neke momke koji su nazalost izvrsili samoubistvo i jednu kolegenicu (Boze ni dan danas ne mogu da se opasuljim), od njih je jedan bas bio dobar i nista vise me ne bi obradovalo, nego saznanje da je on pomilovan... I sam sam razmisljao zasto je samoubistvo toliko strasni greh, zasto kada covek onda samo sebi naudi, ali kako mi je neko objasnio - to je cin kada ti bukvalno pljunes celu nebesku tvorevinu i namerno je unistis, a nije tvoje vlasnistvo.. (malo parafraziram). Otuda mi je i jasna ona recenica - skupo ste placeni, kao i ,,i kosa na glavi vam je izbrojana", sto govori da mi nismo nistavni, vec Bozija tvorevina i kao takvi nemamo pravo ni sebe da ubijemo... Ozbiljna tema.. Пг је реаговао/ла на ово 1 Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 ... sto govori da mi nismo nistavni, vec Bozija tvorevina i kao takvi nemamo pravo ni sebe da ubijemo... U pravu si, nemamo pravo ali radimo to, svjesno ili ne, svakim dahom, pokretom...nemilice radimo protiv sebe. Mislim, na kraju, da ovdje nije pitanje samog (ne)djela protiv sebe, već naša mogućnost da prepoznamo i prihvatimo dobro. Nekako mi je bliže da vjerujem u Njegovu milost i ljubav koja je toliko velika da nam je, ovakvima kakvi smo, čak i neshvatljiva. Prije ću vjerovati u to nego u osudu nečije izdaje...samim tim postoji šansa i da tako veliki grijeh bude oprošten...eto toliko Mu vjerujem. Saznaćemo sve na kraju ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 U Pismu nijesu eksplicitno dati odgovori na mnoge stvari, jer nijesu na korist ili se mogu zloupotrijebiti kao i odgovor na pitanje u ovoj temi. Gospod je u molitvi bio jasan, sacuvao je sve osim sina pogibli. Juda je bio Hristov Apostol, dakle u Njegovom prisustvu i upućen u sve tajne Carstva, tako da tu nema mjesta tumačenjima popularne psihologije. Pokajanje ili preumljenje je dato ljudima na korist koju je moguće ostvariti samo dok smo u ovom tijelu. I da se ne zaboravi, raj nije stvar mjesta nego izbora. Mislite o tome Дијана., Пг and Млађони је реаговао/ла на ово 3 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 Da nije bilo jude, ne bi bilo hriscanstva. Isus bi ziveo 50- ak godina maksimum, propovedao svoje misli i tolko. Mozda bi imao par sledbenika ali bez vaskrsenja ne bi imao ikakve sanse za omasovljenjem svog pokreta. S druge strane, stice se utisak da je Isus unapred sve znao (logicno) i dopustio judi da uradi to sto treba jer bez toga nema rezultata koje je zaplanirao? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Мај 6, 2014 Пријави Подели Написано Мај 6, 2014 Ja mislim da jeste, ja se nekako saosecam sa njime. On je ipak bio samo covek, a bio je kljucni igrac u celoj prici oko Gospoda... da nije bilo jude - ne bi bilo ni raspeca ni vaskrsnuca. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука