Jump to content

Постоји ли шанса да је Јуда сада у рају???

Препоручена порука

Ako dobro razumem tematiku, da juda nije uradio to sto je uradio hriscanstvo danas verovatno ne bi postojalo.

Zar nije to dovoljna zasluga?

• Волим 1
пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Ako dobro razumem tematiku, da juda nije uradio to sto je uradio hriscanstvo danas verovatno ne bi postojalo.

Zar nije to dovoljna zasluga?

Ha ha ha ha! :) 

"Обратио си плач мој у игру мени,

растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12)

Подели на овим сајтовима

147. Писмо

Гвожђару Радосаву И.: О Јуди издајнику

Питаш: "Да ли ће Јуди бити опроштен грех издаје учитеља и Господа свога Исуса Христа?" Не знам, због чега те ово интересује. Није ли за нас важнија брига, да ми својим неделима не издамо Господа свога? и претежније питање: како ми да спасемо своје душе? Јер гле, часовник нашег века брзо одбројава дане и сате опомињући нас на блиски излазак из овога света. И ми ћемо сви изићи пред вечнога Судију, који ће изрећи Свој праведни суд пред свима народима небеским о свему ономе што смо у овом животу радили. А кад људи иду на суд, свак помишља о својим гресима и неправдама, и о томе како ће себе пред судијом оправдати; нико нема времена ни воље да мисли на грехе осталог света, нити да улази у тајне ума судије који ће судити. Ко зна, како ће вечити Судија судити мени и теби? Извесно је само једно, да ће нам судити по правди а не по неправди. А ми би више волели, да нам суди не по правди него по милости. Али узалуд - он је обећао судити по правди. Због тога нас обузима страх и трепет. И зато ја не желим ни теби ни себи нити икоме у свету, да се нађе на оној страни на којој буде био Јуда издајник.

Јер Јуда је издајник. Он је издајник и Бога и људи и себе самога. Он је издао Христа, издао апостоле, издао и себе самог као човека. Христа и апостоле издао је Јудејима а себе ђаволу. Јер је речено: тада уђе у њега сатана (Јн. 13, 27). Тешко је измерити сву дубину зла, које је било овладало Јудом. Он је био безверник, и ненавидник, и лопов, и среброљубац, и лицемер, и издајник - најзад очајник и самоубица. Син Божији више пута га је опомињао, да би се тргао од свог злокобног пута, али он је остао упоран. Син Божији показивао је према њему исту бригу и љубав као и према осталим ученицима, но он је на љубав одговарао мржњом. Син Божији се спустио и ноге му опрао - пред саму издају, и из руке Своје дао му залогај хлеба умочен у со. Са хлебом и сољу ми дочекујемо високе госте. Смерни и понижени Господ хтео је уздићи достојанство Јудино; зато му је пружио хлеб и со. Поздравио га хлебом и сољу - пред саму издају! Јуда је руком примио хлеб и со из руку Сина Божијега, руком је примио али срцем је одбио с презрењем. Одбио је смртни човек љубав Бесмртнога! Зато га је Бог потпуно одбацио, и по залогају тада уђе у њега сатана. Од тога часа Јуда, бивши ученик Ису-са Христа и бивши човек, исписан је из реда људи и уписан у ред паклених духова. Сада ти кушаш Бога и питаш, да ли ће Бог хтети опростити пакленим духовима и спасти их? Ти кушаш милост Божију исто онако као што су Јевреји кушали моћ Божију на Голготи говорећи: ако си Син Божији, сиђи с крста! За своје кушање Јевреји су примили достојну плату и у овом свету. Чувај се и ти, да не примиш плату Јудиних једномишљеника.

Није тачно, да је Јуда био предодређен Богом, да буде издајник, као што ти мислиш. Јер да је тако, зашто би се Син Божији толико трудио, да Јуду одврати од зла дела? Зашто би га пре свега узео за ученика Свога, и држао уза се три године? Зашто 6и се понижавао пред њим, да се спушта и пере му ноге? Зашто би му из Своје свете руке давао хлеб и со? Читајући у души Јудиној опаку намеру Господ је чинио све ово да би га спасао од вечне пагубе. Ако ли је пак речено, да саблазни морају доћи, речено је још и ово као строга опомена: тешко човјеку оном кроз кога долази саблазан (Мт. 18, 7). Саблазнитељ је сам сатана, и као такав он мора чинити своје дело. Зато саблазан мора доћи - кроз њега и од њега. Али тешко човеку, који се пода сатани и постане оруђе његово. Тешко оном ко супрот љубави Божијој покаже љубав своју према противнику Божијем.

Моли се Богу, да те сачува од Саблазнитеља, који је саблазнио Јуду и Јудејце. Да никад не постанеш слуга и оруђе његове саблазни.

http://svetosavlje.org/biblioteka/vlNikolaj/MisionarskaPisma/Nikolaj08010147.htm

148. Писмо

Истоме: О спасењу свих грешника

Ти би хтео, да Бог помилује све грешнике на Страшном Суду Своме. Ти опет кушаш Христа као што Га је кушао онај противник Божији на Гори Искушења? "Ако си Син Божији многомилостиви, помилуј Јуду и Каина и све тешке грешнике, па ћу ти се поклонити!" Тако се може изрећи твоје кушање Христа. На то би ти сам Господ могао одговорити: нисам ли се ја довољно показао милостив, кад сам се из вечне славе Своје спустио у мрак људски и предао целога Себе на жртву за људе? Како да помилујем оне, који никад од Мене нису тражили помиловање? Који су до последњег издисаја презирали понуђену милост моју? Који су крв Мојих верних следбеника пролевали као воду? И који су до краја остали слуге сатанине?

И одкуд сад то, да се смртни људи пореде у милости са премилостивим Богом, и чак да се праве милостивији од Бога? Испитај дубоко самога себе и види, како је ограничена и ништавна милост људска. Испитај, да ли би ти лако опростио пријатељу, који би се три пут заклео да те не познаје? И да ли би опростио човеку, који би мачем гонио твоје рођаке до истребљења? И да ли би опростио ономе, ко би се ругао свему што је теби најсветије? А Господ Исус опростио је Петру, који Га се три пут одрекао. И опростио је Савлу, који је гонио следбенике Његове, сроднике Његове. И опростио је Августину, који се ругао светињи хришћанској. Опростио је он свима оним, који су се срцем покајали и обрнули противљење своје у ревност за Бога и светињу Божију. Опростиће Он чак и на Суду Страшном свима покајницима, који су се бар на самртном часу покајали за недела своја, признали Христа као Сина Божијег и завапили Њему за спасење. Опростиће и онима, који су у Његово име показали бар толико милости у веку овоме те чашом студене воде напојили једнога од малих следбеника Његових.

Али све то није доста кушачима Бога! Онима није то доста, који нису искусили ни шта значи опростити нити шта значи покајати се. Они не знају, како милост Божија премаша ум наш. Нити они знају, како су дубоке ране Христове за род људски. Они би хтели, да Бог помеша царство вечне светлости са тамом, те да буде мешавина добра и зла на небу као што је и на земљи. Хтели би, да Каин и Јуда, и све братоубице, и сви безбожници, крволоци, распусници, лупежи, ругачи светиње, исмевачи Бога - сви, сви непокајани злотвори, стану с десне стране Христа на последњем Суду, заједно са свецима, мученицима и праведницима, а да на левој страни Његовој не остане нико! Да ли је то правда? Да ли је правда дати једнаку плату и онима, који ни у вече нису ушли у њиву Домаћинову на посао као и онима, који су цео дан радили? Да ли је то милост - мешати светлост са тамом, истину са лажи, пшеницу са кукољем?

Но, о човече, ко си ти, да учиш правди Онога, који је основао правду? И да опомињеш на милост онога, који се из милости према људима дао на крст распети за људе? Поклони се светињи правде Његове и несагледној дубини милости Његове, па завапи: Свемилостиви, помилуј и спаси мене грешнога!

http://svetosavlje.org/biblioteka/vlNikolaj/MisionarskaPisma/Nikolaj08010148.htm

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ne ne ne ne! :D

...ne razumem?

Pa fantastican je nacin na koji si pokusao da ga "opravdas". To me je nasmejalo. :)

Подели на овим сајтовима

Pa fantastican je nacin na koji si pokusao da ga "opravdas". To me je nasmejalo. :)

Pazi, mozda ce ga tvoja ljubav i spasiti... Sve je moguce! :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...