Grizzly Adams Написано Јул 15, 2013 Пријави Подели Написано Јул 15, 2013 Разум и слободна воља. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јул 15, 2013 Пријави Подели Написано Јул 15, 2013 Па исто и у књизи Постања. Писац једноставно жели да каже да је Бог човека "оживео" што идентификује са "дисањем". Поједностављено: "Бог је оживео човека који је почео да дише и постао живо биће". Nije jer Bog coveka stvara po svom liku... i neposredno ga formira i udahnjuje mu dah zivota za razliku od svega ostalog... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јул 15, 2013 Пријави Подели Написано Јул 15, 2013 Разум и слободна воља. Ako je razum ....objasni mi po kojem to razumu ti verujes u Boga? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јул 15, 2013 Пријави Подели Написано Јул 15, 2013 ... po liku i podobiju. Coveku je vec tada na pocetku dato da moze posle pada da se usavrsava i postane bogolik. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 15, 2013 Пријави Подели Написано Јул 15, 2013 Па на свом примеру сам се уверио да Неко то од горе види све... Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јул 15, 2013 Пријави Подели Написано Јул 15, 2013 Па на свом примеру сам се уверио да Неко то од горе види све... U kom smislu? Brine o tebi? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 15, 2013 Пријави Подели Написано Јул 15, 2013 Ма шалим се мало на рачун свог надимка. Дискусију си скренуо у погрешном смеру. Егзегеза текста не зависи од тога на основу чега ја верујем у Бога, него од језика, контекста и слично. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јул 15, 2013 Пријави Подели Написано Јул 15, 2013 El ti verujes u besmrtnu dusu tj da dusa nakon smrti ne gubi svest i da se vraca Bogu kao sto recimo pise u Otkrivenju ili kao sto Apostol Pavle kaze da mu je zelja napustiti telo i nastaniti se kod Gospoda? Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 15, 2013 Пријави Подели Написано Јул 15, 2013 Верујем, о моћни Торкемадо... Благовесник and SHADOWS OF THE LIGHT је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јул 15, 2013 Пријави Подели Написано Јул 15, 2013 Pa ako verujes onda si sam sebi rastumacio dah ili ti duh zivota u coveku....mocni egzegeto....... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јул 15, 2013 Пријави Подели Написано Јул 15, 2013 a propo subote sta kaze Maxim Ispovednik.... У Закону и у Пророцима помиње се субота (Ис. 66; 23), суботе (2. Мој. 31; 13) и субота над суботама (3. Мој. 16; 31), и обрезање и обрезања и обрезање над обрезањима (Пост. 17; 1013), и жетва и жетве и жетва над жетвама (3. Мој. 23; 10). Прво се тиче потпуног испуњења практичке, како природне тако и теолошке, философије; друго, раздвајања од свега насталог и од (унутарњих) логоса; треће, чулног и умног задобијања среће. Разумевајући ова три (типа), зналац (гностик) схвата разлог због којег је Мојсије имао да, на крају, уприличи суботу изван свете земље (4. Мој. 34; 5), зашто је Исус Навин обрезао сав народ по преласку Јордана (Ис. Нав. 5; 3) и зашто они који наследише обећану земљу приносе Богу сноп првина од друге жетве (3. Мој. 23; 10). 37. Субота је бестрашће разумне душе, из које су разумном делатношћу изгнана обележја греха. 38. Суботе означавају слободу разумне душе, која је духовним созерцањем природе обоготворила чак и природну активност чула. 39. Субота над суботама је духовно смирење разумне душе, која ум свој чак и од созерцавања божанских логоса у створеном повлачи и која се, кроз љубавну екстазу, само Богом сва испуњује, остварујући тако, кроз мистичку теологију, умирење у Богу. Субота је Божија иотпуно поимање Њега од стране створеног, умиривањем у њему неизрецивом активношћу Божијом природних активности; јер Бог, обустављајући својом неизрецивом активношћу у (човеку као) бивствујућем случајну природну делатност, у оноликој мери у коликој се природа бивствујућег (човека) везује за Бога, успоставља његову (човекову) властиту природну активност у Богу. 51. Шести је дан (стварања), по Писму, стварање (остваривање) бивствујућих што су подређени природи. Седми дан разграничава од тока (кретања) временитог, а осми дан представља вид натприродног и надвременог. 52. Ко шести дан разуме у односу на Закон, напушта активности (које су последица) страсног подређивања душе, пролазећи тако море без страха и иде ка пустињи, док његову суботу чини одмор (мир) од страсти. Но, тек кад пређе Јордан и остави иза себе пуко одмарање (уздржавање, апстинирање) од страсти, ступа у посед врлине. 53. Шести је дан, по Еванђељу, задобијање стања врлине што је попут пустиње лишено зла, у коме је субота мир ума чак и од острашћених уображења душе, а пошто су први грешни покрети (импулси, пулзије душе) умртвљени. Ко је прешао Јордан сели се у област познања; где ум, то јест, храм, што је миром мистички саздан (скућен), постаје, у Духу, обитавалиште Божије. 54. Које, по божанском примеру, испунио делом својим и мишљењем шест дана, превазилази, с Божијом помоћи, оно што је као природно и као временито успостављено, ступајући тако у стање мистичког созерцања будућег века, којим се причешћује. Његова је субота потпуно и непојмљиво умно напуштање и превазилажење свега бивствујућег. Но, ко се удостојио осмог дана, из мртвих је устао; то јест, из свега чулног, умног, изрецивог и именивог; а оно што је у односу према Богу ниже смењује блаженство Божијег живота, који је (у суштини) једини (стварни) живот, доживљавајући га таквим обожује се и сам постаје Бог. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 15, 2013 Пријави Подели Написано Јул 15, 2013 Само немој да ме развлачиш на оне справе, све ће се договоримо.... Ја и даље ценим да онај 2:7 нема пуно везе са "душом" у том смислу. У Старом Завету читава та прича још није била довољно развијена, посебно не у време када су писане најстарије књиге попут Постања. И ту греше многи који покушавају да на основу Постања нешто "доказују" по питању "смртне/бесмртне душе" и слично. Као што рекох - аутор је само хтео да каже да је Бог човека "оживео". Нема никакве потребе ту сад учитавати нешто што песник није хтео да каже. Чак квари лепоту описа Стварања у 1. Мојсијевој. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Јул 15, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 15, 2013 „И онемоћав умрије Аврам и би прибран к роду својему“ (1 Мојс. 25,8). Da li ovaj stih znaci da je Avram bio sahranjen u zajednickoj grobnici, ili potvrdu zagrobnog zivota? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 15, 2013 Пријави Подели Написано Јул 15, 2013 То је највероватније нека језичка фраза која се користила у то време и не мора дословно да буде потврда о веровању у загробни живот. Мораћемо да сачекамо неког ученијег да дефинитивно одговори, ако је то уопште могуће... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Јул 15, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 15, 2013 Ali recimo (1 Mojs.29) kaze Potom im zapovedi i rece kada se priberem k rodu svojemu pogrebite me kod otaca mojih u pecini koja je na njivi Efrona Hetejina. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука