Milan Nikolic Написано Јул 7, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 7, 2013 Милане, ставићу ти поруке на одобравање ако наставиш да смараш. Претерао си сваку меру. Сада видим ово упозорење. Прихватам да прекинемо дијалог одмах како не бисмо дошли до тих проблема. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јул 7, 2013 Пријави Подели Написано Јул 7, 2013 Мене занима једно техничко питање, извините што упадам у дискусију : колико су прецизни преводи отачких текстова и израза који су они користили? Да ли речи попут "кроз", "по" (...Сина, Сину) сигурно имају исто значење на које су светитељи који су их употребили мислили? Питам јер рецимо у енглеском, француском и српском рецимо неке речи се групишу на различите начине, користе се различити предлози и прилози за исте реченице (нпр Имам 20 година, I am 20 yrs old, J'ai 20 ons...), па ме занима да ли се поуздано зна која реч треба тачно да се употреби у српском да би се изразило тачно оно што стоји у оригиналу, јер стекао сам утисак да су у питању јако деликатне ствари у којима је свака реч пажљиво изабрана... Надам се да ме разумете. Иначе, Милане, ако Вам/ Ти није тешко, пошто сте неколико пута нагласили да је појашњавање ове теме битно и за практични живот у Цркви, волео бих мало детаљније о томе, кад буде времена... Јер мени лично ова тема нимало не делује као дилема због које би неко могао да изгуби спасење, да успори у врлини или било шта озбиљније на плану свакодневног духовног живота. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 7, 2013 Пријави Подели Написано Јул 7, 2013 Милане Стварно више не могу да се убеђујем са тобом да не познајеш ни значење основних појмова, а да улазиш у дискусију о компликованим богословским питањима. Тврдити да син има онтолошку улогу у исхођењу Духа значи ништа друго него исповедати Филиокве. Ако мислиш да те вади то што кажеш да Дух исходи само од Оца као Узрока, вараш се. То само сведочи да ти не разумеш појмове којима се фрљаш. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 7, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 7, 2013 Опет кажем: дај пример. Твој, отачки, било чији. Ако не даш пример сматраћу да не знаш и да све ово причаш напамет. А ја опет тврдим, а и колега Лазар ће се верујем сложити, да је овај израз оксиморон Дај ми простора да пронађем прво чега сам се сетио. Тражим књигу па ћу поставити. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 7, 2013 Пријави Подели Написано Јул 7, 2013 Дај ми простора да пронађем прво чега сам се сетио. Тражим књигу па ћу поставити. Ајде, баш ме интересује... Али, немој ми качити целу књигу. Хоћу само кратак и јасан пример оног што си тврдио. Да видимо како се то аргументовано образлаже и изриче нешто што је неизрециво? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 7, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 7, 2013 @@Александар Милојков, Душа ми трепери од онога што проналазим што си захтевао да чујеш. Признајем да немам толику суровост да ти то срочим у лице. Нека буде све на моју штету. Ако буде дан за бољи дијалог и смирено слушање међу нама, тада ћу се јавити. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 7, 2013 Пријави Подели Написано Јул 7, 2013 Душа ми трепери од онога што проналазим што си захтевао да чујеш. Признајем да немам толику суровост да ти то срочим у лице. Слободно. Дај да видимо то што ти сматраш "апофатичком аргументацијом". Невероватно колико си сигуран у своје разумевање, а са друге стране спреман да сваког другог, без пардона, квалификујеш да греши (то ти је ужасно лош наступм који сведочи одсутво академског образовања и искуства). Ајде што си мене тако квалификовао (и људе у овој дискусији), иако ниси компетентан за тако нешто, јер ја сам мастер теолог, докторанд теологије и потребне су ти одређене квалификације (које ти немаш ни у назнаци) да би компетентно ценио моје познавање теологије. Не мислим да си ти геније попут Тесле па да ти не треба званично образовање да би изградио своје компетенције. То што си умислио да имаш "искуство" (које ти даје компетенције у теологији), то је твоја лична ствар и ствар твог духовника. Али ставимо на страну мене, за тебе греши и Ава Јустин и сви други који говоре, јасно, да су твоје конструкције погрешне. Неко ти је већ чини ми се рекао: школски пример прелести. Kolega2357 and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 7, 2013 Пријави Подели Написано Јул 7, 2013 Што се мене тиче, уздражаваћу се од дискусије са тобом на богословске теме. Можемо причати о свему другом. А колегама и колегиницама из администрације остављам да процене колико је твоје писање (на богословске теме) добро за овај форум и људе који читају. Ја са тим нећу да се бакћем да не буде да сам злоупотребио своја администраторска овлашћења. Дакле, што се мене тиче, широко ти поље. Толико. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Јул 7, 2013 Пријави Подели Написано Јул 7, 2013 Што се мене тиче, уздражаваћу се од дискусије са тобом на богословске теме. Можемо причати о свему другом. А колегама и колегиницама из администрације остављам да процене колико је твоје писање (на богословске теме) добро за овај форум и људе који читају. Ја са тим нећу да се бакћем да не буде да сам злоупотребио своја администраторска овлашћења. Дакле, што се мене тиче, широко ти поље. Толико. Nemojte se svađati, svađa nikom nije dobro donela. Izbegavajte lične napade jedan na drugog. Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 7, 2013 Пријави Подели Написано Јул 7, 2013 Nemojte se svađati, svađa nikom nije dobro donela. Izbegavajte lične napade jedan na drugog. Не свађамо се, Боже сачувај. Милана познајем лично, ОК је то човек. То што претерује по овом питању, шта да му радимо...нек је жив и здрав. Kolega2357 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Јул 7, 2013 Пријави Подели Написано Јул 7, 2013 Не свађамо се, Боже сачувај. Милана познајем лично, ОК је то човек. То што претерује по овом питању, шта да му радимо...нек је жив и здрав. Hvala Bogu da se ne svađate. Zloupotrebu administratorskih prava treba i dokazati na bilo koji način. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 7, 2013 Пријави Подели Написано Јул 7, 2013 Покушавам да усвојим једну дивну особину коју је имао мој уважени професор покојни прота Радован Биговић. Јако је лепо умео да говори а када би наишао на бесмислене испаде то би пропратио смирењем и ћутањем. И заиста, у таквим ситуацијама ћутање највише говори за оне који имају уши да чују. Kolega2357 and Anette је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Јул 7, 2013 Пријави Подели Написано Јул 7, 2013 Покушавам да усвојим једну дивну особину коју је имао мој уважени професор покојни прота Радован Биговић. Јако је лепо умео да говори а када би наишао на бесмислене испаде то би пропратио смирењем и ћутањем. И заиста, у таквим ситуацијама ћутање највише говори за оне који имају уши да чују. U ćutanju je sigurnost na prvom mestu. Svako bi trebao da se ugleda na profesora Radovana Bigovića po pitanju besmislenih ispada. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 7, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 7, 2013 То је особина коју заиста треба свако да има. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 7, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 7, 2013 @@Александар Милојков, Да ли си читао књигу (односно спис) ,,О девичанству'' светог Григорија Ниског? Нисам је ни ја читао. Не желим сада да полемишемо. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука