Jump to content

Православни пост – сврха, смисао, избор хране и разлози за придржавање правила поста

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 20. 9. 2012. at 13:16, Трива рече

Код пуно људи примјетим да се превише оптерећују тиме, јел се ваља, ово јел не ваља оно, јел се смије ово, јел се не смије оно. Умјесто да се сконцентришу на заповијести Христове, заповијести Љубави, они себе смарају неким забранама и правилима. Не би пост требао да нам буде "реда ради", већ вријеме када ћемо иправљати себи и да на крају поста не завршимо тако што ћемо почети дерати по мрсној храни, него да изађемо као бољи људи у срцу. Пост сам по себи није циљ, пост је средство за постизање Вишег Циља.

Препоручујем књигу "Велики пост" Александар Шмеман.

Ако сам нешто погрешно рекао, молио бих ученије људе да исправе.

Иначе идем у теретану и кад је пост (и једнодневни и вишедневни) и кад није. Једем шта стигнем и не оптерећујем се храном, и нисам имао проблема. Ионако кад прочитам како су неки Свети људи постили (нпр. Серафим Саровски) буде ми смјешно што нама као нешто тешко пада овај "наш" пост. Наравно немамо сви ту снагу као свеци, али треба се трудити...

nema nikakvog opterecenja u ovom slucaju naprotiv meni post pada kao nesto sto radim sa velikom ljubavlju i bas zato jer poznajem smisao posta pitam da li je ispravno jer u toku posta su sve misli treba da su s Bogom,da se suzdrzavamo od raznih zadovoljstava a vjezbanje i jeste jedan vid zadovoljstva jer njegujemo time nase tjelo ako znas sta je post razumjeces o cemu pricam,upravo zbog toga me je zanimalo ovo

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 20. 9. 2012. at 12:47, DankaM рече

@,

Sa kojim kilažama radiš?

Ako nije intimno :)

nije tajna naravno :) vise se bavim fitnesom i drugim tipom vjezbi ,zavisi na spravama recimo radim sa opterecenjem od 25 kg prosjek sve zavisi koje su sprave a na bendz dradim 3 serije 15 ponavljanaj sa 20 kg ,prilagodjavam tezinu mogucnostima,tek sam i pocela al svejedno ne planiram velike tezine da dizem to mi nije cilj :)

Подели на овим сајтовима

On 21. 9. 2012. at 5:31, IvonaG рече

nije tajna naravno :) vise se bavim fitnesom i drugim tipom vjezbi ,zavisi na spravama recimo radim sa opterecenjem od 25 kg prosjek sve zavisi koje su sprave a na bendz dradim 3 serije 15 ponavljanaj sa 20 kg ,prilagodjavam tezinu mogucnostima,tek sam i pocela al svejedno ne planiram velike tezine da dizem to mi nije cilj :)

A, pa dobro, nije to onda frka, smanjiš broj ponavljanja, i eto :)

• Волим 1

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

On 20. 9. 2012. at 13:42, Sir Oliver рече

o bodibildingu da ne pričamo, jednostavno ništa ne može zameniti proteine životinjskog porekla, riba je ok ali ne samo ona, a i ona se u principu ne jede u postu.

Znači moraš birati između sporta koji voliš i pravoslavlja, jer NIKAKO ne smeš zaboraviti post.

Глупост неопевана..... http://www.bodybuilding.com/fun/vegetarian-bodybuilding.htm

http://www.lowdensitylifestyle.com/can-you-build-muscle-without-meat/

Ретко који животињски протеин је добар за бодибилдера, због односа протеин маст, билдери углавном једу пилетину од животиња.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Mladiću pripazi na rečnik. Uostalom odi na stranicu bodibildera koji nisu vegetarijanci pa vidi šta će ti oni reći.

Ništa ne može zameniti proteine životinjskog porekla ma koliko ti cenio posnu/vegansku kuhinju.

(mogu možda samo veštački sintetizovani proteini)

• Волим 1

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

On 21. 9. 2012. at 16:21, Sir Oliver рече

Mladiću pripazi na rečnik. Uostalom odi na stranicu bodibildera koji nisu vegetarijanci pa vidi šta će ti oni reći.

Ništa ne može zameniti proteine životinjskog porekla ma koliko ti cenio posnu/vegansku kuhinju.

(mogu možda samo veštački sintetizovani proteini)

Шта да припазим на то да је информација коју си рекао неоснована? Чуј, прпазио бих ја на речник када би ти припазио шта причаш.

Постоје професионални спортисти који су вегани, и сасвим им комотно мења све животињске протеине.

http://www.thefruita...nd-sportswomen/

Уз то да не причам да си брепио информацију без икакве основе без икаквог чланка који би потврдио то што причаш, без ичега на основу чега би могао да подупреш оно што тврдиш а то је нетачна информација да су животињски протеини незамењиви.

Прво имамо спортисте који су вегани, друго имамо животиње које не једу друге животиње па су физички јаче и крупније од месоједан.

И уопште нема везе са тиме шта је подржавам шта не подржавам ја нит сам боди билдер нит професионални спортиста али не волим апсолутну кафанску науку коју слушам сваки дан...

ево бодибилдера вегана

babyboom54_3_big.jpg

Подели на овим сајтовима

Moja informacija nije neosnovana, i za nju se ne informišem preko interneta već sa izvora. Mani me članaka i videa koji govore ono što ti želiš da veruješ.

I ovo što ja govorim si nazvao kafanskom naukom...

Goveda pojedu 100 kg trave dnevno imaju 6 puta duža creva od tela i dva žaluca ne bi li iskoristili ono malo proteina što se u travi nalaze.

Ovaj lik je kao što je Dejan primetio na steroidima garant, jerbo nema živog čoveka koji u definiciji može imati preko 100 kg a da nije na steroidima (to znači da ima 5,6 % masti), ali steroidi su u potpunosti veganski proizvod pa je to onda u redu...

Ne znam odakle ti te ideje uopšte i zašto misliš da nisam u pravu, uostalom pročačkaj po netu sigurno ćeš naći nešto o proteinima, vitaminima itd. koji su neophodni telu a nema ih u biljkama, ja nemam živaca da ti to podastirem.

Ljudi su građeni kao svejedi, ne isključivi biljojedi i naravno ne isključivi mesojedi.

Uopšte mladiću srljaš u propast, inače bi znao da se nije pametno zamerati čoveku koji pripada super tajnoj organizaciji.

• Волим 1

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Цитат

Уз то да не причам да си брепио информацију без икакве основе без икаквог чланка који би потврдио то што причаш, без ичега на основу чега би могао да подупреш оно што тврдиш а то је нетачна информација да су животињски протеини незамењиви.

Прво имамо спортисте који су вегани, друго имамо животиње које не једу друге животиње па су физички јаче и крупније од месоједан.

И уопште нема везе са тиме шта је подржавам шта не подржавам ја нит сам боди билдер нит професионални спортиста али не волим апсолутну кафанску науку коју слушам сваки дан...

Da, taj vegan nosi apoteku sa sobom

Upravo je tvoja prica kafanska nauka! Nisi sportista, bodybilder...pa kako onda znas!? Jesi li nekada vezbao sa jednim tipom ishrane i onda promenio rezim i krenuo drugu ishranu!?

Nijedna vegan hrana, pa cak i vestacki protein ne moze da zameni MESO!

Banalan primer ti dajem, na OI kazahstanski reprezentativci u dizanju tegova su se zalili i nisu ostvarili ocekivane rezultatesamo zato sto nisu u ishrani imali konjsku kobasicu koja je nacionalno jelo i cesta u ishrani u Kazahstanu a nisu je dobili zato sto VB ima rigorozne mere uvoza hrane i mesa. Da ne pominjem ishranu olimpijskih reprezentativaca Kine...itd

Post i teretana (kad kazem teretana, mislim na musko vezbanje, bukvalno powerlifting) nije lako i pad snage i intenziteta je siguran.Nema napredka u rezultatima....

Rekreativni vezbanje i post -svakako bez problema!!!!

Ne smeju nas savetovati razni ,,dokttori" poput Nenada Rosa, onda saveti iz Means Health koji su pfff.... i saveti profesionalnih bildera koji ulazu u sebe nedeljno koliko ja godisnje :D

Подели на овим сајтовима

On 21. 9. 2012. at 21:10, Sir Oliver рече

Moja informacija nije neosnovana, i za nju se ne informišem preko interneta već sa izvora. Mani me članaka i videa koji govore ono što ti želiš da veruješ.

Ког извора прича по теретани? Ја нисам видео да си дао иједан извор.

А по теретанама сам свашта чуо. Свакојаке и глупости и паметне ствари и полуистине и неистине и пуне истине. И то и од бодибилдера професионалних, полупрофесионалних аматера итд... Бар за неке ствари за које знам да су глупости.

Ево неких неистина:

Например чуо сам једну велику неистину а то је да тренинг не може да повећа број мишићних влакана...

Такође сам чуо да већи мишић обавезно значи јачи мишић.

А чуо сам да ако ставиш око појаса фолију да се ту више знојиш да ћеш да губиш сало са стомака.

Цитат
I ovo što ja govorim si nazvao kafanskom naukom...

јесам зато што нигде нисам видео да биљни протеини не могу да замене житовињске нити ми ти то икако оспораваш сем причом да ти то једноставно знаш

Цитат
Goveda pojedu 100 kg trave dnevno imaju 6 puta duža creva od tela i dva žaluca ne bi li iskoristili ono malo proteina što se u travi nalaze.

Не видим што ми то причаш. Шта оћеш да кажеш да у свим биљкама има мало протеина као у трави?

Пасуљ је рецимо пребогат протеинима.

Цитат
Ovaj lik je kao što je Dejan primetio na steroidima garant, jerbo nema živog čoveka koji u definiciji može imati preko 100 kg a da nije na steroidima (to znači da ima 5,6 % masti), ali steroidi su u potpunosti veganski proizvod pa je to onda u redu...

А какве везе има да ли је на стероидима или није? Стероиди стимулишу грађу мишића, протеини га граде. Поента је да је лик јео биљке и постао оволики док ти тврдиш да мора да једе искључиво месо да би постао оволики.

Цитат
Ne znam odakle ti te ideje uopšte i zašto misliš da nisam u pravu, uostalom pročačkaj po netu sigurno ćeš naći nešto o proteinima, vitaminima itd. koji su neophodni telu a nema ih u biljkama, ja nemam živaca da ti to podastirem.

Пре ће бити да немаш аргумената да ми докажеш да биљни протеини не могу да мењају животињски ал ајд сад.

Цитат
Ljudi su građeni kao svejedi, ne isključivi biljojedi i naravno ne isključivi mesojedi.

Дибро ко то спори? Ко овде прича која је исхрана добра за људе? Оно што ја причам нема везе са тиме већ са тиме да си ти изјавио једну неистину а то је да биљни протеин не може да замени животињски у грађи мишића и да биљне масти не могу да замене животињске. Што једноставно није истина.

Можеш комотно да билдујеш и да добијеш резлтате у повећању попречног пресека мишића и снаге хранећи се биљем.

Цитат

Uopšte mladiću srljaš u propast, inače bi znao da se nije pametno zamerati čoveku koji pripada super tajnoj organizaciji.

Ти очигледно ниси информисан да сам ја вођа масонског храма овде и првоизабрани кокаколичар.

Подели на овим сајтовима

Znači u istu ravan stavljaš moju tvrdnju da su proteini životinjskog porekla mnogo kvalitetniji od onih biljnog, i da kesa oko struka topi masti sa stomaka...

(za one koji ne znaju, salo sa stomaka ne tope gomila urađenih trbušnjaka, nego dijeta i trčanje)

Nema mi druge nego da te ostavim u tvojoj zabludi, vidim uporan si.

Obaveštenje za one koji čitaju ovu temu: ne slušajte ovog mladića jer ne zna šta čini.

soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Мислим да је класично билдање концепт који је превазиђен и систем тренинга који је неприродан и стран телу.

Из више разлога: не постоји начин да се природним путем, било каквим природним радом постигне таква мишићна маса. Даље, таква мишићна маса не мора да значи и већу снагу. Пребилдовано тело није ни естетски лепо (питајте било коју девојку шта мисли о мушкарцима који се баве претежно powerlifitngom). Постизање оваквих пропорција подразумева наприродан и екстремно суров начин живота, тј. комбинацију тешких тренинга са тежинама, суровог аеробног тренинга и екстремно дисциплиноване исхране.

Ово није спојиво са православним постом.

Са друге стране, систем тренинга који је у попуности спојив са православним постом је тренинг који има акцент на аеробим вежбама. Ефекти су феноменални: сало се истопи, метаболизам се уједначи и доведе у баланс, због обимног презнојавања доста прљавштине се избацује из организма, а постиже је велика кондиција, снага и издржљивост. О изгледу нећу ни да причам.

Хоћу да кажеш да класично билдање је концепт који је одавно превазиђен, обично је штетан по здравље, а ствара ружан ефект по изглед мушкарца.

Препоручујем овакав тренинг, ради се кући, није потребна теретана, а ефекти су незамисливи:

Подели на овим сајтовима

http://www.youtube.com/watch?v=gNcImJ-57_I&feature=player_embedded

Ja ne mogu da verujem, sta se ovde tvrdi!!! "U pocetku misle to su mladi ljudi, slobodni ljudi, izrazavaju svoje misli, svoje ideje, pa proci ce ih to.

A vi u medjuvremenu trujete ljude...pa to su opasne frekvencije..."

Bas me zanima da li 100gr pasulja ima istu vrednost i iskoriscenost kao 100 gr. mesa!!???

,,Da bi se izracunala bioloska vrednost koristi se formula:

Kolicina azota zadrzana u telu/kolicina azota apsorbovana u telu*100 %

Ako je vrednost veca od 70 % to znaci da je 70 % proteina iskorisceno.

Neto proteinska iskoristljivost nekih namirnica

Jaja 100

Meso, riba 84

Mleko 75

Krompir 71

Pirinac 57

Soja 56

Pasulj, grasak, socivo 47

Zita 40..."http://www.yu-fitness.com

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу