Jump to content

Православни пост – сврха, смисао, избор хране и разлози за придржавање правила поста

Оцени ову тему

Препоручена порука

I jos jednom: principijelne cinjenice u kanonskom pravu NE POSTOJE, ako ima ko da cuje...

Пошто не постоје, значи да за труднице важе општа правила Цркве. Ако породиље у пасхалном посту могу да добију разрешење највише на уље и вино, ако болесници добијају разрешење на рибу, а чак ни смртни болесници не добијају разрешење на месо, теби то звучи као да труднице, које се и не помињу као категорија која има посебан третман, могу да уопште не посте?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

I jos jednom: principijelne cinjenice u kanonskom pravu NE POSTOJE, ako ima ko da cuje...

Пошто не постоје, значи да за труднице важе општа правила Цркве. Ако породиље у пасхалном посту могу да добију разрешење највише на уље и вино, ако болесници добијају разрешење на рибу, а чак ни смртни болесници не добијају разрешење на месо, теби то звучи као да труднице, које се и не помињу као категорија која има посебан третман, могу да уопште не посте?

Zanima me da li su deca razresena posta?

Ako ni deca nigde nisu razresena posta, to znaci da ja svom desetomesecnom detetu treba da ukinem meso, mleko i jaja? Mislim ako ni smrtni bolesnici ne dobijaju razresenje na meso, zasto onda moje zdravo dete  ne bi postilo? Je li to logika koje se drzimo? Meni malo smrdi, ne znam za Vas?

Подели на овим сајтовима

Ako ni deca nigde nisu razresena posta, to znaci da ja svom desetomesecnom detetu treba da ukinem meso, mleko i jaja? Mislim ako ni smrtni bolesnici ne dobijaju razresenje na meso, zasto onda moje zdravo dete  ne bi postilo? Je li to logika koje se drzimo? Meni malo smrdi, ne znam za Vas?

Nesto razmisljam, ako deca nisu razresena posta ,a ja odem i pitam svestenika da li treba da moje dete posti i svestenik mi odgovori potvrdno i ja ukinem detetu mleko, meso, jaja, masnoce, pa tada svoje dete pocnem da hranim barenim povrcem i time direktno dovedem zdravlje svog deteta u opasnost, onda nesto gadno nije u redu sa mojim psihickim zdravljem, ili svestenikovim rasudjivanjem ili moram priznati onda sa nasom religijom nesto debelo nije u redu!!!!

Valjda se onda sve isto odnosi i na moje nerodjeno dete?

Подели на овим сајтовима

Не капирам,што се ви сестро Фиона осећате тако погођеном   1000000001010

Нико ти не брани,роштиљај сваки Божји дан, ,овде је само било речи о томе,да канони а ни аутоматизам нису искључили пост за труднице. И колико схватам,само је лекар тај који одлучује о исхрани за време трудноће.

Као друго,не једна,већ три сестре су се изјасниле,да су постиле за време трудноће,без било каквих неприлика по здравље детета,а при том,ником нису наметале,да то раде !

Мало сам гуглао по нету,везано за исхрану трудница,и нисам баш приметио да су кобасице и шваргла обавезни,дапаче,масноће се не препоручују! А осим млечних производа ,готово све остало је посно.

Лично,ако једног дана дочекам,да ми цепају кошуљу, жени ,ако не смета и не прави проблеме,нека пости,ако лекар тражи ,здравља ради,другачију исхрану,ако треба држаћу  кокошке и козу,на тераси...  bangin

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Не знам зашто се жалите мени. Ако Вам логика црквених правила не одговара или смрди, жалите се онима који су их писали.

Колико знам, деца не посте.

Подели на овим сајтовима

ја јесам једна од те три "сестре". али написах да сам се и породила раније и да је беба  била ситна. опет, не повезујем да је то са постом. а можда и јесте? не размишљам о томе. рекао свештеник: "пости!". ја послушала.

сад исто рекао свештеник:"пости!". а ја губила млеко, а беба мала. и не постим.

фиона, делује ми да смо колегинице. одрешито си одговорила и заиста ми се твоји досадашњи постови на овој теми јако допадају. најискреније то мислим. бај д веј-добродошла на форум!  1000000001010

uCttp1.png

Th1rp1.png

Подели на овим сајтовима

Не знам зашто се жалите мени. Ако Вам логика црквених правила не одговара или смрди, жалите се онима који су их писали.

Колико знам, деца не посте.

Ne mogu da se zalim onima koju si ih pisali, zato sto su umrli pre vise vekova! To je , nadam se, svima ovde jasno!

Postoji li kanon koji decu razresuje posta? Svesna sam da se ponavljam, ali nisam dobila konkretan odgovor na pitanje!

Подели на овим сајтовима

фиона, делује ми да смо колегинице. одрешито си одговорила и заиста ми се твоји досадашњи постови на овој теми јако допадају. најискреније то мислим. бај д веј-добродошла на форум!  bangin

Ne znam da li smo koleginice, ali  savakako smo obe majke  1000000001010 Hvala puno na pohvalama i dobrodoslici!  1405_love

Подели на овим сајтовима

Не капирам,што се ви сестро Фиона осећате тако погођеном  bleh

Нико ти не брани,роштиљај сваки Божји дан, ,овде је само било речи о томе,да канони а ни аутоматизам нису искључили пост за труднице. И колико схватам,само је лекар тај који одлучује о исхрани за време трудноће.

Као друго,не једна,већ три сестре су се изјасниле,да су постиле за време трудноће,без било каквих неприлика по здравље детета,а при том,ником нису наметале,да то раде !

Мало сам гуглао по нету,везано за исхрану трудница,и нисам баш приметио да су кобасице и шваргла обавезни,дапаче,масноће се не препоручују! А осим млечних производа ,готово све остало је посно.

Лично,ако једног дана дочекам,да ми цепају кошуљу, жени ,ако не смета и не прави проблеме,нека пости,ако лекар тражи ,здравља ради,другачију исхрану,ако треба држаћу  кокошке и козу,на тераси...  1414_feel

Bilo bi dobro da raspravljate samo o kanonima ali ovde sam procitala da se trudnice savetuju sa svojim svestenicima oko ishrane. Bio kanon ili ne, to samo ideoloski zaslepljenim ljudima moze biti od presudnog znacaja, zdravlje i zivot dece meni su jako vazna tema i tesko mi je kad shvatim da se neke majke kockaju sa tim!Odatle i moja potreba da nesto kazem i ja na ovu temu!

Divno je sto ste guglali po netu i informisali se oko ishrane trudnica ali ,znate, fiziologija i patofiziologija se na medecinskim fakultetima temeljno izucavaju, kao i embriologija, neonatologija, pedijatrija i ginekologija. Ono sto sam zelela u prethodnim postovima da istaknem jeste da je neodgovorno od strane buduce majke da svesteniku prepusti odluku o ishrani  (a time i zdravlju nerodjenog deteta) zato sto svestenik takodje moze da gugla po netu, pa opet da ne bude dovoljno informisan! Znate li Vi koliki je neophodni dnevni unos proteina u toku trudnoce? Znate li koje namirnice su bogate proteinima?  Ne bih bila protiv posta u trudnoci da sam sigurna da su zene dovoljno informisane o ishrani, potrebnim materijama i potrebnom dnevnom unosu. Masti  jesu bitne, zato sto ako ih trudnica ne unosi dovoljno (tokom posta na vodi) organizam ce aktivirati energiju iz rezervi (masnih naslaga), sto ce dovesti do toga da se masne kiseline mnogo brze razlazu u jetri, sto dovodi do pojacanog stvaranja  ketonskih tela, koja se nagomilavaju ,prvo u krvi ( poznato kao ketonemija),a kad bubrezi vise ne mogu da preciste krv, dolazi do pojavljivanja ketonskih tela u mokraci -ketonurija, a sve to dovodi do pojave ketoze. Zanima me da li ste znali sve ovo? Da li su "tri sestre" znale ovo i da li su njihovi svestenici imali ovaj podatak?

Kada su pisani kanoni ljudi nisu imali ovakva saznanja. Da jesu, sigurno bi ih uzeli u obzir! 1414_feel

Подели на овим сајтовима

Fiona,ne mogu a da se ne javim

šta mislite o nesavjesnim doktorima?

Не могу ни ја да одолим да изигравам дрвеног адвоката, али какве то везе има са темом?

kako nema ,non stop se spominju sveštenici kao oni koji odlučuju hoće li trudnica postiti ili ne,a već je dobrano utvrđeno da je na prvom mjestu zdravlje i majke i djeteta,a tek posle post.

Dakle ako nesavjestan ljekar da savjet koji nije na mjestu,kako ćete znati,i hoćete li ga poslušati

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Slažem se sa Fionom u svemu što je napisala, a ono što ću ponoviti je da je trudnoća blagosloveno stanje i podvig jer je od Gospoda blagoslov doneti dete na svet. Ovo je toliko važan zadatak poveren ženi da sve drugo mora biti sporedno pa tako i post. Najvažnije je preduzeti sve da se dete ničim ne ugrozi. To je dato od Boga da se izvrši i najvažniji je zadatak te sva druga poslušanja moraju da sačekaju.

Meda reče nije ga briga za trudnicu već za bebu. Ne misliš valjda tako. Šta će beba bez majke? Moje mišljenje je da sva ostala podvizavanja idu na čekanje dok se nosi i kasnije doji beba, a ima o tome i kod Svetog Teofana Zatvornika.  

Подели на овим сајтовима

Slažem se sa Fionom u svemu što je napisala, a ono što ću ponoviti je da je trudnoća blagosloveno stanje i podvig jer je od Gospoda blagoslov doneti dete na svet. Ovo je toliko važan zadatak poveren ženi da sve drugo mora biti sporedno pa tako i post. Najvažnije je preduzeti sve da se dete ničim ne ugrozi. To je dato od Boga da se izvrši i najvažniji je zadatak te sva druga poslušanja moraju da sačekaju.

Meda reče nije ga briga za trudnicu već za bebu. Ne misliš valjda tako. Šta će beba bez majke? Moje mišljenje je da sva ostala podvizavanja idu na čekanje dok se nosi i kasnije doji beba, a ima o tome i kod Svetog Teofana Zatvornika.  

bleh  1414_feel  1414_feel  :cheesy:  bleh

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...