Sidarta Написано Новембар 24, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2013 @@Sidarta, Не знам да ли ће у потпуности да одговори на ваше питање: Хришћански пост To je koliko vidim post na pravoslavni način ili kako ga utvrdila pravoslavna crkva. Hrišćanstvo je širi pojam i ne posti se u svuda u hrišćaskim crkvama ovakav post. Trebalo bi da stoji ili da je to pravoslavni post ili samo post, jer post generalno nije ničiji; on je od Boga ustanovljen i praktikuje se u svim religijama, a, kao zanimljivost i u socijalističkoj Rusiji su se ljudi lečili postom tj. gladovanjem Kod budista je post samo jedan deo jednog celog sistema čišćenja tela, a posledično tome i duha. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Новембар 24, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2013 Trebalo bi da stoji ili da je to pravoslavni post ili samo post, jer post generalno nije ničiji; А ово је примедба коју би требао да упутиш писцима књиге, ваљда? Значи, адресирано је погрешно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 24, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2013 Dobro je uzdržanje , jako je dobro ! Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anton Perak Написано Новембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2013 sve jo ovo lepo receno , ali , sta sa ljudima koji rade teske fizicke poslove a i mozda nemaju razumevanje ukucana za post Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
миркан Написано Новембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2013 Ја сам прво почео да постим прве и последње недеље Божићног поста (наравно пост на почетку ми је био једење посне хране а нисам постио умом). Кад сам видео да сам преживео следеће године сам одлучио да постим цео Божићни пост, и тај ми пост сам постио само храном, али осетио сам напредак кад за ново годину нисам јео сарму док сам гледао скијашке скокове Тако сам слично почео да постим и Васкршњи пост, али сам полако почео да постим и умом. И онда сам одлучио да постим оба велика поста са храном и алкохолом а умом колико сам могао.Кад сам видео да ми пост храном и пићем није проблем онда сам постио по једном канону, који је мало строжији, поговото Васкшњи пост где прва два дана поста се неузимао ни храну ни пиће, 30 и нешто дана на води, 15ак дана на уљу и 2 дана риба. Кад сам видео да Богу хвала могу тако да постим покушавам да што год више постиш умом.На крају поста ми буде једноставно жао што "морам" да мрсим ... и приметићеш после одређеног број постова, уз труд да што више постиш умом како би постао што бољи човек, читаш Свето Писмо и молитве и ... добијаћеш временом Божију благодат коју можда нећеш ни приметити, најједноставније како то могу опистати је да си срећан и скроз испуњен и задовољан а да ти не знаш зашто. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Новембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2013 Хахаха,извини бата Миркане,али ово је лудило... "Постим на уљу ,алкохол,и помало умом,нисам јео сарму док сам гледао скијање"... verum est in beer and Mironosica је реаговао/ла на ово 2 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Teodulija Написано Новембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2013 Статус члана Церски вук заслужује тему...Помаже Бог, браћо. Сутра као што знамо почиње Божићни пост. Ја имам намеру да постим целих 40 дана па ако неко може да ми објасни, пошто би ми то био први пост како то све иде. Да ли се први дан поста иде у цркву и када се за време поста иде у цркву? Искрен да будем стидим се што не знам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Новембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2013 У Цркву може да се иде без обзира да ли је пост или не , сваки дан, уколико су црквена врата отворена... Или конкретније на јутрење и вечерње службе,радним данима, суботом и недељом на литургије, бденије уочи празника... Распоред служења имате на огласној табли сваке цркве... Ово се не практикује у свим црквама,ово је распоред за Бгд цркве и вероватно у другим већим градовима,али оно што је набитније,литургије су недељом у свим црквама и ту нам је важно бити,остало по потреби и кад се може... Друго,немојте себи преписивати као почетници,нека строга правила у посту, Божићни пост је нешто блажи, те можете постити на уљу, и јести рибу сваког викенда ... Дакле без панике, недељом на литургију,то је важно-ако имаш жељу и времена ,на неку јутарњу-вечерњу службу-молитвица ујутро-увече,прочиташ неку књигу,- за клопу пребранац и кисели купус... и кад постите,немојте то показивати да други виде,да глумите неке преподобне изнемогле и покуњене подвижнике,будите нормални и весели ,зрачите позитивношћу и смиреношћу... За све остале детаље које вас муче,питајте свештенике, или се обратите старцу Зосими... Mилена КШ, verum est in beer, Silence and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Teodulija Написано Новембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2013 Da bi se ispostio veliki post,treba biti duhovno jak.Post je da kazemo onako najprostije jedna vrsta treninga.Ne treba se zaricati ,pogotovo ako prvi put postimo,da cemo ispostiti svih 40 dana,jer je to veliki duhovni podvig pogotovo za prvi post.To je kao da hocemo da istrcimo maraton a nismo videli kako izgleda ni trka na sto metara! Najbolje je ispostiti onoliko dana sada za prvi put koliko mozes,da ti se ne desi da dodjes do polovine posta i odustanes,jer velika su iskusenja i samo ko je duhovovno uznapredovao u postu i molitvi moze da ih izdrzi.Ovo govorim iz sopstvenog iskustva!Tako sam i ja u pocetku zelela da ispostim ceo Vaskrsnji post,krenula i pala u veliko iskusenje i prekinula.Eee onda su mi objasnili da sam veliko breeme stavila na svoja tada jos nejaka duhovna ledja.U svakom slucaju,najbolje je posavetovati se sa duhovnikom,jer niko od nas gresnih ljudi nije isti. R.Žiskar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mилена КШ Написано Новембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2013 tako je Teodulija s tim sto bih dodala da je jako neophodan i tzv.post u delu (ako razumes) http://www.youtube.com/watch?v=skAGp_OwU10 http://youtu.be/lKgI7Cxm0go Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Банатски деран Написано Новембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2013 Желео бих да постим Божићни пост,можда не цео али бар једну недељу или две,зависи од могућности и да се причестим(код нас у Банату може сваке недеље скоро) али проблем је што је тамо нећу ићи наредне две недеље. Како да постим и кога да питам кад ми мој свештеник није ни близу сада? Ако неко може конкретно да помогне,био бих му захвалан. Равно,нигде брда све је равно... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
miraemira Написано Новембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2013 E suma sumarum kaže- kuvani pirinač, po želji kasnije dodati so ili šećer sa cimetom , kuvana pšenica, razne vrste džemova, pečeni krompir iz rerne (sve skupa sa korom, samo ga oprati pre ubacivanja), turšija, kupus, rendana jabuka i šargarepa sa šećerom... hm i voće! Ako ima neko još neku zanimljivu kombinaciju bila bih zahvalna Stavite u vatrostalnu ciniju red pirinca, red rendane bundeve, suve sljive,moze jabuke pa opet bundeva , jedna solja vode secer i cimet po ukusu i to se zapece u rerni. prijatno Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2013 Ideje za svakodnevni posni jelovnik Anton Perak је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Новембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2013 Желео бих да постим Божићни пост,можда не цео али бар једну недељу или две,зависи од могућности и да се причестим(код нас у Банату може сваке недеље скоро) али проблем је што је тамо нећу ићи наредне две недеље. Како да постим и кога да питам кад ми мој свештеник није ни близу сада? Ако неко може конкретно да помогне,био бих му захвалан. Твој свештеник нема телефон??? Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Банатски деран Написано Новембар 27, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2013 Не познајем их лично,дошли су нови и млади свештеници а а нисам редован тамо на литургијама јер не живим у том банатском граду. Равно,нигде брда све је равно... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука