Sherlock H. Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 za tamno niksicko toceno sam uvek raspolozen milan. је реаговао/ла на ово 1 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Сигурно су телесни разлози били примарни, пре свега избацивање Причешћа путем повраћања што се лако може догодити на пун, али не и на празан стомак, затим и оно што је Срђан написао... Но треба да се запитамо какво је то наше духовно стање ако ујутру пред Литургију размишљамо о крки или пићу а не о Литургији, о Христу, каква је та наша припрема за сусрет са Највољенијим... Истина, има изузетака (болест, лек....)кад се толерише узимање мало воде и лекић или залогајчић због јачине лека, и то добро знају свештеници, па ако су сигурни да Причешће неће бити избачено дају благослов за причешће (дакле није да је нешто у стомаку препрека), али опет понављам:ако је мени ујутро прече јело или пиће од Литургије, тј телесна од духовне хране ја на њу не идем... Јер мој стомак је тада мој Бог... Шта је било са Христом кад ЗАИСТА огладне у пустињи? И после 40 дана неједења не хтеде да једе, а мени далеко 1 сат Литургије? Не живи човек о јелу и пићу, већ о свакој речи Господњој... Изгледа да оно што је Светим Оцима и Светим Људима (мислим на учеснике у Евхаристији - Светиње Светима) било потпуно јасно вековима да нису морали о томе да разглабају у ситна цревца, сад ми никако не разумемо "јер нигде не пише". Протестантизација православног предања, потпуно одсуство опитног познања или нешто треће... Дијана. је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
laetitia Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 ако је мени ујутро прече јело или пиће од Литургије Пре Литургије се умивамо и перемо зубе, па не значи да нам је то прече...хоћу рећи, не делује ми то као неки аргумент. milan. је реаговао/ла на ово 1 You catch me every time I fall... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ел Нињо Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Можда није у складу са овом темом, али мене занима зашто се прича да се не сме пољубити се са неким (у образ) непосредно после причешћа ? .mislise. И зашто, наравно ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Пре Литургије се умивамо и перемо зубе, па не значи да нам је то прече...хоћу рећи, не делује ми то као неки аргумент. Ај` овако: 1. изађи на дејт а да се не умијеш и опереш зубе 2. изађи на дејт а да не једеш Шта иде од ово двоје? "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Можда није у складу са овом темом, али мене занима зашто се прича да се не сме пољубити се са неким (у образ) непосредно после причешћа ? .mislise. И зашто, наравно ? Ја мало касније и куму пољубим руку , и куми образ То са целивањем икона и љубљењем уопште је због честица Причешћа, да нису случајно остали трагови Крви Господње на уснама... "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Све то има смисла, и добро звучи као објашњење зашто би евентуално било лепо да се не једе и сл., само ми није ни близу довољан разлог за неку врсту забране каква постоји... Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ел Нињо Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Ја мало касније и куму пољубим руку , и куми образ То са целивањем икона и љубљењем уопште је због честица Причешћа, да нису случајно остали трагови Крви Господње на уснама... Да, разумем ја то, али проблем је у томе кад те виде дежурни теолози (бабе и деде) испред цркве како се пољубиш са неким, направе од тебе богохулника и расколника greengrin Наравно, та њихова мишљења ме и не погађају, само ме интересује шта о томе мисле форумаши :0104cheesy: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
laetitia Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Ај` овако: 1. изађи на дејт а да се не умијеш и опереш зубе 2. изађи на дејт а да не једеш Шта иде од ово двоје? Ако поредиш са дејтом, онда си у праву, али ако упоредиш са https://www.pouke.org...nje-supruznika/, онда умивање може да изостане. Ја лично више волим да идем на Литургију празног стомака, али не мислим да тиме, већ да целим животом показујемо шта нам је од чега прече. milan. је реаговао/ла на ово 1 You catch me every time I fall... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Ne znam smisao, ali smara <_<. Mozda smara zato sto ne znam smisao :D ! Јанко је реаговао/ла на ово 1 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdjan Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Све то има смисла, и добро звучи као објашњење зашто би евентуално било лепо да се не једе и сл., само ми није ни близу довољан разлог за неку врсту забране каква постоји... Ова забрана постоји као и старозаветне забране и заповести које су у неку руку припрема за сусрет са живим Богом. Међутим, као што заповест о љубави испуњава и све остале заповести и превазилази их, тако је и ова забрана испуњена и превазиђена љубављу. Ако неко заиста љуби свом снагом Христа и чезне за њим, ишчекује га и тражи, а има потребу да попије мало воде или поједе неки залогај, он ће то и урадити, али неће згрешити. Само зато јер зна своју меру и испитао је своје реалне границе (јер љуби Бога свим својим бићем и има истините увиде), зна може ли или не може тело да издржи без још мало хране/воде. Али ако једе и пије само ради свог задовољства онда ступа на снагу закон који му грицка савест. Али, у великој већини случајева то није никакав проблем, шта је то суздржавати се девет сати ноћу? За оне који би то могли, а не желе да се суздржавају, за њих је забрана. Уствари, не постоји то "они-ови", сви смо углавном и овакви и онакви, то може за сваког до важи. Некад смо ношени крилима љубави, а некада као да ходамо у гвозденом оклопу на земљи... sleki and Јанко је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Све то има смисла, и добро звучи као објашњење зашто би евентуално било лепо да се не једе и сл., само ми није ни близу довољан разлог за неку врсту забране каква постоји... из те перспективе, испаде да нема потребе за било каквим постом а поготово евхаристијским поента је да је смисао (евхаристијског) поста послушање и изазивање жеље и воље ка утољавању како телесне тако и духовне глади за светим причешћем, самим Богом. ми се слабошћу спасавамо а силом (ситошћу) Божјом, немојте то никад да заборавите. C.A._R.I.A. and И.стојковић је реаговао/ла на ово 2 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Нема један, има их много. Не знам, заиста нигде нисам прочитао разлог евхаристијског поста (иако је, по свему судећи уведен веома рано), знам само шта се дешавало са агапама. Наиме, агапе су некада држане пре (због чега ми и није јасан разлог евхаристијског поста) евхаристије, па су се неки неотесани преједали и напијали пре евхаристије, па да би то спречили бацили су агапе иза евхаристије, а не иде напијање и преједање ни после евхаристије па су агапе на крају укинуте. Такође и богати нису делили храну са сиромашнима,па апостол Павле то критикује. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
C.A._R.I.A. Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Ne secam se takvog kanona. Ali ok, svejedno. U tom slucaju cu samo malo preforumulisati pitanje: zasto kanoni nalazu da treba da se drzi evharistijski post? Sta ce promeniti to ako sam pre pricesca npr. popio casu vode ili pojeo nesto? Погледај опширан одговор на твоје питање у књизи Патријарха Павла "Да нам буду јаснија нека питања наше вере"... Тамо пише да је поноћ крајња тачка од које се врши евхаристијски пост. Ако се не варам,евхаристијски пост је почињао после повечерја. Што се агапа тиче,неки кажу да је било следеће : богати су доносили своју богату храну,сиромашни своју. Богати су већину хране задржавали за себе а мали део делили другима,па зато ап.Павле критикује Коринћане да их агапе уместо спајања,раздвајају. Нисам сигуран да се евхаристијски пост увео због преједања,мада се слажем са тим мишљењем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марио Токовић Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Смисао свих забрана лежи у слабостима људи. Рани Хришћани су страдали као Хришћани. И нису познавали забране. Ми страдамо као људи,појединци,народи. Али ко од нас и наших страда као Хришћанин? Видљиво Е.Јован и његова Црква.Ми остали уживамо... Њему је забрањено све сем да живи,као затворник. И зато што избегавамо да страдамо као Хришћани,Црква(први ја), ми имамо силне забране,каноне,правила,"духовнике"... Млакост,као последња закрпа на хаљини Цркве. Ми смо обукли Невесту у хаљине млакости,и хвалимо се. А не видимо да смо као у царевом новом оделу. А Отац нуди злато жежено у огњу. И окусићемо од огња и злата,кад тад. Боље ми но деца наша. Јер сада сејемо оно што ће наша деца жњети. JESSY and Николa је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука