Jump to content

Православни пост – сврха, смисао, избор хране и разлози за придржавање правила поста

Оцени ову тему

Препоручена порука

У сваком случају, смисао тог цитата није да је "пост на месу" икономија јер тако посте и светитељи, нити да се то представи као разуман однос према нечему што уопште није пост, него да пост сам по себи није идол. И ако су они то радили из било ког разлога, није то оно према чему треба да се оријентишемо, него она норма од које су они одступили.

Апдејт. О животу св. Јована зна се само оно што је о њему у Житију написао монах Данико Раитуски: "Свети Јован је, за разлику од сурових испосника, јео хлеб, рибу, и мед. Тако је он премудро кршио гордост, да се ум не би хвалисао претераним аскетизмом. Али јео је врло мало, како би смирио стомакоугађање». Па сад ти спој то с тврдњом да је постио на месу.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.8k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Свештено лице, коме би оваква жена дошла и оваквим речима се исповедила, а он јој одговорио занемаривши мишљење специјалисте лекара, испољио би најгори облик гордости, гордост иницирана собом а не знањем.

А да је дошла с мишљењем специјалисте лекара из приче о. Јоила, који је ингениозно дијагностиковао  аненцефалију савршено здравом детету, шта би онда урадио смирени свештеник? И колико је само таквих случајева? Таквим лекарима би требало одузети лиценцу после прве сугестије да се абортира плод који они нису у стању ни да поштено осмотре. Друга грешка се не сме догодити. У земљама с озбиљном медицином ултразвучном дијагностиком се не баве приучени гинеколози, него специјалисти радиолози. И тамо се за овакве грешке мења професија, па такви стручњаци иду да чисте улице, што је апсолутно награда за злочин који чине. Таквим незналицама предати се у руке и дати им да доносе одлуке о нашим животима нарочито је знак смирења и невероватне духовне расудности.

Подели на овим сајтовима

У сваком случају, смисао тог цитата није да је "пост на месу" икономија јер тако посте и светитељи, нити да се то представи као разуман однос према нечему што уопште није пост, него да пост сам по себи није идол. И ако су они то радили из било ког разлога, није то оно према чему треба да се оријентишемо, него она норма од које су они одступили.

Апдејт. О животу св. Јована зна се само оно што је о њему у Житију написао монах Данико Раитуски: "Свети Јован је, за разлику од сурових испосника, јео хлеб, рибу, и мед. Тако је он премудро кршио гордост, да се ум не би хвалисао претераним аскетизмом. Али јео је врло мало, како би смирио стомакоугађање». Па сад ти спој то с тврдњом да је постио на месу.

OK, ovo je definitivno "zbogom pameti"...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Мила, испаде сви доктори злотвори, а сви свештеници свеци.

Не. И једни и други су то што треба да буду само условно. Нити сви лекари умеју да лече, нити сви духовници да руководе.

Подели на овим сајтовима

Мила, испаде сви доктори злотвори, а сви свештеници свеци.

Не. И једни и други су то што треба да буду само условно. Нити сви лекари умеју да лече, нити сви духовници да руководе.

Дакле може да се деси и обрнута ситуација од ове коју си описала. Стручан и моралан лекар каже трудници да не би смела да пости, а свештеник који не уме да руководи каже да не слуша тог лекара јер пост је пост и тако прописује црква.

Подели на овим сајтовима

Мила, због чега сте Ви толико константно, на сваког и због свега љути ?

0409_feel

0212_rolleyes

1405_love

0442_feel

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Дакле може да се деси и обрнута ситуација од ове коју си описала. Стручан и моралан лекар каже трудници да не би смела да пости, а свештеник који не уме да руководи каже да не слуша тог лекара јер пост је пост и тако прописује црква.

Лош пример. Доктор који каже да је пост у трудноћи проблематичан није стручан. Mоја стручна и морална докторка, која везе нема са Црквом, није видела никакав проблем у томе што ћу постити. Није да би ми њена реч нила пресудна, али тако се потрефило.  

Подели на овим сајтовима

Лош пример. Доктор који каже да је пост у трудноћи проблематичан није стручан. Mоја стручна и морална докторка, која везе нема са Црквом, није видела никакав проблем у томе што ћу постити. Није да би ми њена реч нила пресудна, али тако се потрефило.  

Рекла ти је да не види проблем што постиш из могућих неколико разлога:

1. са твојим организмом је било све у најбољем реду и ниси имала никаквих проблема које труднице знају имати,

2. она је нестручна, а можда и недовољно упозната са исхраном за време поста,

3. што би ти противуречила и објашњавала кад је ионако баш брига, на крају крајева што се ње тиче то је твоје здравље и твоје дете.

Како можеш одмах рећи је да доктор који не препоручује пост у трудноће нестручан?

Подели на овим сајтовима

Како можеш одмах рећи је да доктор који не препоручује пост у трудноће нестручан?

Зато што је бесмислица да краткорочна веганска исхрана може имати било какве негативне последице и по плод, и по мене. А моја докторка није ништа од набројаног. Породила је 15000 жена, моја је лична пријатељица и нагледала се свега.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...