Sir Oliver Написано Март 13, 2011 Пријави Подели Написано Март 13, 2011 skoro je čitano u crkvi šta ap. Pavle kaže o postu. Nije dobro da post bude kamen spoticanja, stoga je samo pitanje pogrešno postavljeno. Dobro je postiti ko posti, a ko ne posti ne posti... "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Март 13, 2011 Пријави Подели Написано Март 13, 2011 postoji li neka tema da se u njoj razgovara ozbiljno??? onako, sa malo manje prepucavanja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Март 13, 2011 Пријави Подели Написано Март 13, 2011 postoji li neka tema da se u njoj razgovara ozbiljno??? onako, sa malo manje prepucavanja. Ne,Tavita.Na žalost sve se svede na ovo. Prepucavanje. “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 postoji li neka tema da se u njoj razgovara ozbiljno??? onako, sa malo manje prepucavanja. Постоји - Utopija.com. Мислим, ипак смо само несавршена бића, као што сте и Ви, Тавита. Не очекујте од нас, а ни од себе, превише... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 ај сад сви лепо да прочитате шта меда јесте, а шта није написао 4chsmu1 Без цеђења комарца - јесте. 4chsmu1 није.ал најозбиљније. човек је већи од суботе, према томе и пост је мањи од љубави према човеку. није све у правилима, здрав разум је већи јер разлучује кад се примењују. ако због тога омрсиш, не видим разлог да јесте. мрс не треба поистовећивати са стомакоугађањем који ЈЕСТЕ грех. зато су неки људи убеђени да је на мрсу ''грешно'' се причешћивати. а то је равно погањењу од Бога дане хране. ај сад: где пише да сам укинуо пост? где пише да ја сам не постим све живе постове, као што постим? где пише да сме један да пребацује другом што једе или не једе? откад је греота што човек не пости јелом, може и другачије да се пости - свако према својем. како посте они који никад не једу мрс? откад је мрс = стомакоугађање? откад је јести = стомакоугађање? то што је Црква прописала - то је опште правило. које могу да се кладим, нико никад од нас није испунио од почетка до краја. још мање му је то могуће јер није савршен. дал сте постили устима, умом или свиме помало или никако, што се мене тиче, то је између вас и Бога и сматрам да вас не спречава да се причестите јер кад бисмо кренули сви колективно да испуњавамо свако слово - нико ништа никад не би испунио и сви би тужни отперјали од Православља јер не бисмо ни могли да испунимо једну заповест, а камоли пар дана узастопце. а нема ко од нас да не пати од смртног греха: клик - ПРИГОВОР 5 Неки приговарају говорећи да је Свето Причешће страшна ствар, и зато се од људи који се причешћују захтева свети живот, савршен и ангелски клик - ПРИГОВОР 8 Неки приговарају и говоре: “Зар ти који се често причешћују немају страсти чревоугађања, сујете, смеха, празнословља и многа друга слична? Како се они без обзира на све то често причешћују?” престаните да се гордите да испуњавате пост, кад то не радимо јер смо грешни. зато памет у главу кад пишете црно-бело: јер и себе осуђујете. и запамтите да СВЕ пада пред милошћу и љубављу Божјом, чак и залогај. ал то не значи да треба одустати или баталити - молите једни друге и бодрите се, јер без радости нема ни живота. malina :) је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Па да тако можемо све да избегавамо, све што је Црква прописала као типик, као правило можемо да испуњавамо када нам се ћефне, правдајући се да је човјек већи од суботе. Можемо и да се оправдамо да ако мрсимо намерно у посту да наводно оно шту улази уста не погани човека....То би била права таутологија чиме се правда сваки поступак који нам сине.....Али то није тако. Како је човјек већи од суботе, може мрсти у посту само у ситуацијама кад баш треба да дође у питање човештво, а не слово на папиру. То су посебне ситуације, животна опасност од глади, далеко путовање, велика болест, или постепено навикавање новокрштених итд...иначе који разлог осум ургентног може бити да се не пости? Нема ниједног разлога, осим наших пустих жеља које су претежније како за кога у неким ситуацијама од послушања Цркви. Онда то значи да смо потпуно не слободни у односу на Цркву као институцију. Она је институција која је прописала пост, а мирјани су ето тако народ који треба да испуњава акте једне институције... Бог да је хтео себи послушнике у смислу робова који ће беспоговорно да слушају Његове прописе, а не из љубави, онда би човека створио као роба који би слушао институцијализоване законе и прописе. Црква је далеко од онога што треба да буде, заједница која из љубави на пример пости, Црква тешко да данас сведочи такав начин живота. Чини се као да је и сама себи наметнула немогућу мисију и укључила и постове коју су били припрема за улазак у Заједницу Верних, а потом је пренела на верне, затим монашком најездом из пустиња у свет унела потпуну пометњу монашким типиком, запостављајући и заборављајући да не могу сви да буду монаси, а онда је пост свела на заповест једне институције и као средство помоћу кога се једино успоставља икона Царства Небеског, односно Црква, која у пуној форми у појединим местима изван поста и не постоји. Одатле и отпор верног народа на пост, зашто да постим када не знам зашто постим, када знам само да морам да постим јер је тако прописано. Да је Црква заједница верних у Љубави и да сведочи љубав не би јој представљало проблем нити да једе нити да не једе. Све док нешто није из љубави атак је на слободу, тек кад је са љубављу сведочанство је истините Цркве. Коначно морамо да преиспитамо колико смо заиста Црква и колико смо спремни да поставимо питање Светог Апостола Павла: " Ко си ти који судиш туђем слузи? Он свом господару стоји или пада. Али ће устати; јер је Бог кадар подигнути га." Рим 14,4 јер "Који једе нека не укорава оног који не једе; и који не једе нека не осуђује оног који једе; јер га Бог прими." Рим 14,3 јер 2 " Јер један верује да сме свашта јести, а који је слаб једе зеље." Рим 14,2 ово злата вреди колико је разумно 4chsmu1 4chsmu1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Без цеђења комарца - јесте. 4chsmu1 није.ал најозбиљније. човек је већи од суботе, према томе и пост је мањи од љубави према човеку. није све у правилима, здрав разум је већи јер разлучује кад се примењују. ако због тога омрсиш, не видим разлог да јесте. мрс не треба поистовећивати са стомакоугађањем који ЈЕСТЕ грех. зато су неки људи убеђени да је на мрсу ''грешно'' се причешћивати. а то је равно погањењу од Бога дане хране. Нека си жив и здрав ... Јел ти то озбиљно и да ли ова глупост важи и за остале телесне пошасти ?!кад се сетиш својих греха, почни да бројиш моје и крени да их упоређујеш. 4chsmu1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Шта наприча, о Истино... 4chsmu1 Благословите оче није вам добро, како могу да вам помогнем ... Нисте ове недеље никог преварили па реко да ли сте добро ... 4chsmu1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Иначе шта кажеш можда ти овај слоган "Идиотизам је само један" буде заштитни знак..Кажем да се безуспешно шлихташ модераторима и да немаш своје ја !Види, лепи, не можеш на основу једне теме да тумачиш да ли се неко неком улагује или не. Мораш да будеш темељнији.само га ти учи како да буде глупљи. postoji li neka tema da se u njoj razgovara ozbiljno??? onako, sa malo manje prepucavanja. Постоји - Utopija.com. Мислим, ипак смо само несавршена бића, као што сте и Ви, Тавита. Не очекујте од нас, а ни од себе, превише... а за ово ти скидам капу 4chsmu1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Треба да имаш став и да иако старијем од себе укажеш на чињеницу да греши ! О. Иван је урадио много грозних ствари са његовим другарима и за то ће одговарати пред надлежним судовима. Да ли си јадан како кажеш ... то Бог зна ! А то да ли неког знаш или си члан екипе која се опија или патиш за тим то ме не занима ... Ма јесте,немам друга посла него оформљеном човеку да мењам ставове.Иди бре човече мало смири се,моли се,пусти се злобе и нервозе. ништа ти не брини, моја мајка се у 55. пренула, крстила и кренула да пости и причешћује 4chsmu1 4chsmu1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 APOSTOLSKI KANON 66. "Ako se ustanovi da neko ko pripada kliru posti nedeljom i subotom sa izuzetno samo jedne(tj.Velike Subote) neka bude svrgnut, a lajik neka bude izopsten"(Trulski 55,56 Gangra 18; Petra Aleksndrijskog,15. Ali onda u Trulskom 56 "A isto tako saznali smo da u drzavi Jermeniji i u drugim rejonima neki ljudi jedu jaja i sir subotom i nedeljom Velikog Posta. Stoga je izgledano najbolje da se odredi da se Crkva Bozija u celoj vaseljeni pridrzava jedne prakse - da posti." Aleksandar Smeman(Veliki Post) Alexander Schmemman GREAT LENT Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 Треба да имаш став и да иако старијем од себе укажеш на чињеницу да греши ! О. Иван је урадио много грозних ствари са његовим другарима и за то ће одговарати пред надлежним судовима. Да ли си јадан како кажеш ... то Бог зна ! А то да ли неког знаш или си члан екипе која се опија или патиш за тим то ме не занима ... Ма јесте,немам друга посла него оформљеном човеку да мењам ставове.Иди бре човече мало смири се,моли се,пусти се злобе и нервозе. ништа ти не брини, моја мајка се у 55. пренула, крстила и кренула да пости и причешћује amen leteti Па да,али зависи да ли си је ти убедио у то.Надам се да ће ми Бог дати да видим своју мајку да се крсти и да оде у цркву.Само то ми треба.Ти си најсрећнији човек! amen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 "Sto se tice liturgicke sadrzine Velikog posta, odlucujucu ulogu je odigrala Liturgijska reforma koju je u devetom veku sproveo Studijski manastir u Konstantinopolju, a narocito sv. Teodor Studit. U vreme kada su katihumenat i krstenja odraslih iscezli iz crkvenog zivota karakter Velikog posta kao katihetske pripreme za krstenje, zamenjen je njegovim "pokajnickim" karakterom. Ovim novim naglaskom je prozeto delo velikog Studite - Posni Tipik je postao terminus and quem u istorijskom razvoju sezone Velikog posta. Moze se slobodno reci da je do desetog veka, zanemarujuci neznatne detalje, Veliki post dobio svoj danasnji oblik." Aleksandar Smeman(Veliki Post) Alexander Schmemman GREAT LENT Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Rada ex guscije pero Написано Март 14, 2011 Пријави Подели Написано Март 14, 2011 meda je htio reći da jeste grijeh mrsiti u postu i da on sam posti uvijek ali to ne znači da ne postoji neka osoba koja mrsi u postu a manje je grešna od Mede,mene i bilo kog od nas koji nešto hoćemo reći o ovom ??!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Март 15, 2011 Пријави Подели Написано Март 15, 2011 Треба да имаш став и да иако старијем од себе укажеш на чињеницу да греши ! О. Иван је урадио много грозних ствари са његовим другарима и за то ће одговарати пред надлежним судовима. Да ли си јадан како кажеш ... то Бог зна ! А то да ли неког знаш или си члан екипе која се опија или патиш за тим то ме не занима ... Ма јесте,немам друга посла него оформљеном човеку да мењам ставове.Иди бре човече мало смири се,моли се,пусти се злобе и нервозе. ништа ти не брини, моја мајка се у 55. пренула, крстила и кренула да пости и причешћује :butt: prstgore Па да,али зависи да ли си је ти убедио у то.Надам се да ће ми Бог дати да видим своју мајку да се крсти и да оде у цркву.Само то ми треба.Ти си најсрећнији човек! prstgore нема шта да је ја убеђујем, одвео је у манастир на славу и поред 300 људи мени жена каже да је мирно а до тад је ладно мислила да сам секташ. :229229229:ево сад ми се скоро и отац крстио, заједно са својом другом женом и дететом, у тројном крштењу 0409_feel и тако, има ја да живим до краја живота, само од тога .hvala. него бедак је што ме то не задовољава, па планирам да још кога крстимо из фамилије :cheesy: клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука