No name Написано Јул 15, 2010 Пријави Подели Написано Јул 15, 2010 Pa ti meni izgledas mrsavo 0205_whistling kako onda imas 100 kg :cheesy: Imam teške kosti confused Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Beban Написано Јул 15, 2010 Пријави Подели Написано Јул 15, 2010 Pa ti meni izgledas mrsavo :cheesy: kako onda imas 100 kg confused Imam teške kosti 0102_laugh hehehe sto volim taj odgovor 0205_whistling Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
No name Написано Јул 15, 2010 Пријави Подели Написано Јул 15, 2010 Pa ti meni izgledas mrsavo greengrin kako onda imas 100 kg greengrin smej.gif Imam teške kosti smej.gif hehehe sto volim taj odgovor :cheesy: :o Znam, i ja. A, pa imam skoro 1.90 eto zato. Nego, važnije od hrane ti je "čišćenje misli" Naravno, nećeš izdržati u tim godinama ni sat vremena, a da ne pomisliš na Lepu Brenu ili na Vesnu Zmijanac (ukusi su različiti, a ja se šalim) tako da će ti verska literatura (i ŽRU) biti od koristi. Naravno, neiskustvo se nulira požrtvovanošću, važno je da spartanski kreneš u post, pa kolko izdržiš greengrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Јул 15, 2010 Пријави Подели Написано Јул 15, 2010 Naravno, nećeš izdržati u tim godinama ni sat vremena, a da ne pomisliš na Lepu Brenu ili na Vesnu Zmijanac Jel on u tim godinama uopste cuo za doticne... ? U njegovim godinama danas, decaci se vise ne loze na Brenu i Vesnu... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Beban Написано Јул 15, 2010 Пријави Подели Написано Јул 15, 2010 Pa ti meni izgledas mrsavo smej.gif kako onda imas 100 kg smej.gif smej.gif Imam teške kosti smej.gif hehehe sto volim taj odgovor :o greengrin Znam, i ja. A, pa imam skoro 1.90 eto zato. Nego, važnije od hrane ti je "čišćenje misli" Naravno, nećeš izdržati u tim godinama ni sat vremena, a da ne pomisliš na Lepu Brenu ili na Vesnu Zmijanac (ukusi su različiti, a ja se šalim) tako da će ti verska literatura (i ŽRU) biti od koristi. Naravno, neiskustvo se nulira požrtvovanošću, važno je da spartanski kreneš u post, pa kolko izdržiš greengrin Hehe vazi :cheesy: greengrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Beban Написано Јул 15, 2010 Пријави Подели Написано Јул 15, 2010 Naravno, nećeš izdržati u tim godinama ni sat vremena, a da ne pomisliš na Lepu Brenu ili na Vesnu Zmijanac Jel on u tim godinama uopste cuo za doticne... ? :cheesy: U njegovim godinama danas, decaci se vise ne loze na Brenu i Vesnu... Hehehehe sada je Ceca aktuelna i tako te Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 16, 2010 Пријави Подели Написано Јул 16, 2010 Jer bi mi roditelji rekli da se glupiram i da im ne pada na pamet da kupuju posnu hranu za mene. A, mama mi ne bi dala da sam sebi kuvam - jer se mora jesti ono sto ona spremi. Sta da radim????? sHa_sarcasticlol ја не могу ништа паметно да те посаветујем, то би требао да се врло озбиљно посаветујеш са парохијским свештеником или исповедником који ће те водити и све то проћи са тобом..могу само да ти испричам моје искуство кад сам се крстио са 21 годином и тада почео да постим. значи ово није универзално правило него мој договор са свештеником који ме водио тад према мојим духовним и телесним могућностима. сем тога, обрати пажњу да нисам уносио саблазан у моју кућу а да сам гајио своју веру и био сам више него пунолетан са својим послом и издржавањем. моји нису дозвољавали да се у кући пости, и игнорисали су моје потребе за таквим духовним утврђивањем, тако да сам по цео дан јео на улици годину дана. кући се то сводило на хлеба и џем или мед. свештеник ми је благословио да мрсим кад год не могу више да издржим, јер сам практично стално постио на води среду и петак и све велике постове. значи с неба па у ребра. није било лако, и уздржање је било велико од самог почетка, али је и благодат била велика и то ми је омиљени период мојег православног живота. држао сам све врло тврдо и врло ретко сам мрсио, само кад нисам имао више пара и то искључиво код куће, због мојих родитеља да их не би излагао срамоти да по кућама једем јер нисам сиромах. што је више времена пролазило, искушења су постајала тежа и од стране родитеља и од стране околине, и на крају су постала неиздржљива да сам се преселио код тадашње девојке на неко време. исти град исто све, само мирније и хришћанска породица која пости и причешћује се. Бог је милостив и чува своје као зеницу ока, да то имаш у виду. сачуваће те од свега, само ако му поклониш мало поверења. после навршене године, то је постала нормална пракса у мојо кући да ја постим и да ми се спрема посебно храна, постигнут је договор са родитељима, али су замрзели моју девојку, јер нису могли мене. и тако, никад ниси победник, увек негде цури ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Јул 16, 2010 Пријави Подели Написано Јул 16, 2010 Ja sam verovatno vise dosadna sa onim "Idi kod svog svestenika i pitaj njega" idea Ali stvarno mislim da ce ti to mnogo znaciti, jer u nekim slucajevima post moze i da se ublazi. Mozda ce to bas biti i tvoj slucaj... U svakom slucaju, pokusaj da izbegnes svadje sa roditeljima oko toga, jer ces postici samo kontra efekat... Pokusaj mamu lepo da zamolis, roditelji su bolecivi na dobrotu svoje dece :group111: Никако досадна. Ово је, по мом скромном мислењу, опет најбољи савет и по овом и по свим другим духовним питањима - посебно обзиром на узраст. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kasijana Написано Јул 16, 2010 Пријави Подели Написано Јул 16, 2010 Имамо исти проблем онда. Мени су родитељи допуштали у почетку да постим,скоро све постове-али кад су видјели да ја не одустајем од свега тога,то ми је укинуто. Сад постим једну,евентуално двије седмице Јер нема користи да тјерам по свом и против њих,јер је то просто немогуће. Мораћу да се стрпим и готово.У почетку ми је било тешко да прихватим то,али с временом ми је мало лакше-јер знам да не могу пуно утицати на то. Знам да ти нисам ништа помогла,али макар да знаш да нас има још са сличним проблемом. Мени је мој свештеник увијек говорио да морам слушати родитеље,да ми је то најважније. Некада ми не дају да "превише" идем у цркву и слично. Прије ми је то јако сметало и знала и да се посвађам са њима.Али сад није тако.Јер неће то заувијек бити тако Буди стрпљив, све ће то доћи на своје :cheesy: Читај духовну литературу,моли се. Мир ти и радост од Господа брате :cheesy: Не дај се :mad: "Slusaj, dete moje! Kad Bog dopusta da se dogodi nesto lose, na kraju se iz toga radja nesto dobro. Upamti to." Iz Ja-grada u Ti-grad Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Јул 16, 2010 Пријави Подели Написано Јул 16, 2010 Jer bi mi roditelji rekli da se glupiram i da im ne pada na pamet da kupuju posnu hranu za mene. A, mama mi ne bi dala da sam sebi kuvam - jer se mora jesti ono sto ona spremi. Sta da radim????? :cheesy: Ja sam verovatno vise dosadna sa onim "Idi kod svog svestenika i pitaj njega" :cheesy: Ali stvarno mislim da ce ti to mnogo znaciti, jer u nekim slucajevima post moze i da se ublazi. Mozda ce to bas biti i tvoj slucaj... U svakom slucaju, pokusaj da izbegnes svadje sa roditeljima oko toga, jer ces postici samo kontra efekat... Pokusaj mamu lepo da zamolis, roditelji su bolecivi na dobrotu svoje dece :mad: Никако досадна. Ово је, по мом скромном мислењу, опет најбољи савет и по овом и по свим другим духовним питањима - посебно обзиром на узраст. Slazem se. Potpuno. To ti je najbolje da uradis. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vessna Написано Јул 16, 2010 Пријави Подели Написано Јул 16, 2010 Idi kod svestenika i kazi mu sve kao i nama sto si ispricao.Kako ti on kaze,to ti je. Majku probaj da "uhvatis" na bolecivost.Pricaj joj o tome kako nemasna hrana ima svoje prednosti u prevenciji nekih bolesti,i da je bolje da sad dok si mlad i zdrav steknes zdrave navike,nego se da posle pitas odakle holesterol.I nema sta da kupuju posebno za tebe,nego,mogu i da ustede na mesu. Neka ti je Bogorodicaaaaaa brza pomocnica. Bog zna potrebe svakog čoveka,meru snage i moć nemoći svakoga. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јул 16, 2010 Пријави Подели Написано Јул 16, 2010 Jer bi mi roditelji rekli da se glupiram i da im ne pada na pamet da kupuju posnu hranu za mene. A, mama mi ne bi dala da sam sebi kuvam - jer se mora jesti ono sto ona spremi. Sta da radim????? Једна дјевојка која има исти проблем јер су јој родитељи ваљда атеисти,је питала владику Атанасија,а он јој је одговорио:Једи ти срећо моја слободно мрсну храну у вријеме поста јер то што ти је мајка спремила спремила је из љубави. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Beban Написано Јул 16, 2010 Пријави Подели Написано Јул 16, 2010 Izgleda da je duhovni post mnogo znacajniji, nego telesni, sto naravno ne znaci da bi trebali (telesni) iskljuciti smej.gif Ali, ako se bas ne moze (odmah), onda postepeno i molecivo 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Јул 16, 2010 Пријави Подели Написано Јул 16, 2010 Izgleda da je duhovni post mnogo znacajniji, nego telesni, sto naravno ne znaci da bi trebali (telesni) iskljuciti Ali, ako se bas ne moze (odmah), onda postepeno i molecivo 0203_cool Па јес , једна брбљива особа је питала духовника да пости на води цео пост, а овај јој рекао да једе шунку сваки дан и да ћути. Прво се бунила у фазону како је не сматра за озбиљног хришћанина а онда прихватила. После три дана долази духовнику да му каже да не може да издржи тај пост. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Beban Написано Јул 16, 2010 Пријави Подели Написано Јул 16, 2010 ha ha ha kako je dobro 0203_cool :cheesy: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука