lab_man Написано Март 15, 2014 Пријави Подели Написано Март 15, 2014 I Vitaliju, sojino mleko... a ne, ono je na ulju, da. misliš na mleku? Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Март 15, 2014 Пријави Подели Написано Март 15, 2014 Ima li neko nešto kao nedeljni jelovnik ? I zar nije lepo da svi vernici jedu istu hranu tokom celog posta :0442_feel: kao real family ? Pa Subotom i Nedeljom sem Velike Subote se ne posti na vodi. lab_man је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Март 15, 2014 Пријави Подели Написано Март 15, 2014 Pa Subotom i Nedeljom sem Velike Subote se ne posti na vodi. Можда је мислила на седмични , на јеловник за целу недељу тј. оних пет дана. Arsenija је реаговао/ла на ово 1 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Март 15, 2014 Пријави Подели Написано Март 15, 2014 Da. Mislila sam za jelovnik za celu nedelju. To je korisno. Imaš plan i ne razmišljaš o hrani.Neko ko ima iskustva sa postom bi mogao da sastavi posni jelovnik,i ja bih mu bila veoma zahvalna na tome. I tako kad bi me nekao pitao,šta ti jedeš-ja bih mu odmah pokazala jelovnik,i onako me merzi da se raspravljam i dokazujem svoj stav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Март 15, 2014 Пријави Подели Написано Март 15, 2014 Da. Mislila sam za jelovnik za celu nedelju. To je korisno. Imaš plan i ne razmišljaš o hrani.Neko ko ima iskustva sa postom bi mogao da sastavi posni jelovnik,i ja bih mu bila veoma zahvalna na tome. I tako kad bi me nekao pitao,šta ti jedeš-ja bih mu odmah pokazala jelovnik,i onako me merzi da se raspravljam i dokazujem svoj stav. Па, можеш од свих ових рецепата (које имаш и на теми "Идеје за свакодневни посни јеловник") сама да направиш недељни јеловник. Кренеш да читаш па преписујеш оно што ти се свиђа и тако неколико рецепата (доручак, ручак, вечера и ужина) за сваки дан и ето га Arsenija је реаговао/ла на ово 1 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Март 15, 2014 Пријави Подели Написано Март 15, 2014 dosta je o hrani....Sutra je nedelja i vreme je za duhovnu hranu... Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nebojš.a Написано Март 15, 2014 Пријави Подели Написано Март 15, 2014 misliš na mleku? Ne, pa nije na mleku. Na nekom mlečnom proteinu je a to kažu da ne znaju da li ima veze sa mlekom. Tj. to kažem ja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Март 15, 2014 Пријави Подели Написано Март 15, 2014 odličan je džem od drenjina...A alva nije na vodi, bar ne ona kupljena...sadrži dodatno ulje od susama, mislim (kako sam procitao na deklaracijama vise vrsta grčkih) Moja mama sprema samo od sljiva i kajsija tako da,daj sta das..A "taanalva" to mi moji salju iz Makedonije isto majka sprema u domacoj varijanti i koristi umesto susamovo ulje smesu taan.Znam da se koristi susamovo ulje zato ja uglavno ruckam subotom i nedeljom. lab_man је реаговао/ла на ово 1 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Март 15, 2014 Пријави Подели Написано Март 15, 2014 Ne, pa nije na mleku. Na nekom mlečnom proteinu je a to kažu da ne znaju da li ima veze sa mlekom. Tj. to kažem ja. kako nema veze sa mlekom kada se iz njega dobija i glavna je komponenta kačkavalja i domaćih sireva... ako hoćeš da postiš tako, uzmi bar butkicu... Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Март 15, 2014 Пријави Подели Написано Март 15, 2014 Moja mama sprema samo od sljiva i kajsija tako da,daj sta das..A "taanalva" to mi moji salju iz Makedonije isto majka sprema u domacoj varijanti i koristi umesto susamovo ulje smesu taan.Znam da se koristi susamovo ulje zato ja uglavno ruckam subotom i nedeljom. i ja je jedem subotom i nedeljom i u vreme Božićnog posta...Inače, nigde u Beogradu ne mogu da nađem kvalitetan humus. Znate li za neku prodavnicu zdrave hrane gde ga ima, a da je kvalitetan? Данче* је реаговао/ла на ово 1 Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mилена КШ Написано Март 15, 2014 Пријави Подели Написано Март 15, 2014 pravim pire ili jedem sveze voce jedne godine je mama pravila ajvar bez ulja pa smo i njega jeli (milina koliko je lepsi). lab_man and Данче* је реаговао/ла на ово 2 http://www.youtube.com/watch?v=skAGp_OwU10 http://youtu.be/lKgI7Cxm0go Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Март 15, 2014 Пријави Подели Написано Март 15, 2014 pravim pire ili jedem sveze voce jedne godine je mama pravila ajvar bez ulja pa smo i njega jeli (milina koliko je lepsi). kako se pravi ajvar bez ulja? Данче* је реаговао/ла на ово 1 Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Георгина Написано Март 15, 2014 Пријави Подели Написано Март 15, 2014 још једна паштета или намаз је мени добра изблендира се око 200 грама маслина, исто толико или мање млевених ораха, мало течности од маслина или воде, по укусу може и бели лук, а неко дода и презлу или још неке семенке и супер је :-) lab_man, Јелина and feeble је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Март 15, 2014 Пријави Подели Написано Март 15, 2014 i ja je jedem subotom i nedeljom i u vreme Božićnog posta...Inače, nigde u Beogradu ne mogu da nađem kvalitetan humus. Znate li za neku prodavnicu zdrave hrane gde ga ima, a da je kvalitetan? Humus??? :.mislise. Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Март 15, 2014 Пријави Подели Написано Март 15, 2014 Питање:Prvi put ozbiljno postim, a moja majka i ja imamo veliki problem sa namirnicama. Ljudi u postu cesto koriste slatku pavlaku i ostale namirnice koje u sebi sadrze mlecni protein, a mi nismo sigurne da je to dozvoljeno s obzirom da u imenu sadrzi rec mleko.Veoma nam je tesko da shvatimo sta je stvarno posno, a sta samo light, mozete li nam pomoci.? Hvala unapred!S postovanjem Кристина Одговор:Драга сестро Кристина,Кад си први пут чула и научила која је храна посна, сазнала си да посну храну чине сви биљни производи, дакле: воће, поврће, морски плодови, прозводи пчела, а у одређеним данима и риба. Мрсну храну чине производи од меса, млека и јаја. Раније, док су се ови производи употребљавали у њиховом природном облику, дакле директно у исхрани, није било дилеме шта је посно, а шта мрсно. Међутим, кад се хемија умешала у исхрану, кад је почела најразноврснија комбинација састојака у поједним прехрамбеним производима, верници се све теже сналазе у одабирању посне хране. Данас, када имамо шницле и гулаш од соје, биљну маст, сир и млеко на бази биљних производа, посни маргарин, пост постаје готово неприметан. И сад, у тим производима од биља произвођач, по својој обавези, напише да ту има и 0,о1% беланчевине (а можда нема ни трунке), што значи да ми тај производ треба да сматрамо мрсним и да га у време поста не употребљавамо. Савремена индустрија од много биљака, које свеже или куване једемо у дане најстрожег поста, прави данас јестиво уље, које нећемо јести кад строжије постимо, како кажемо, на води. И заиста, верници који почну да проучавају, да пажљиво читају ситна слова састојака на производима, западају често у недоумице, коју храну треба сматрати за посну и употребљавати је, а која је сумњива и ње се клонити. Најбоље је да се у посту користи свежа и необрађена храна, дакле свеже воће и поврће, које ћете сами припремити, са или без додатка биљног уља, по вашем избору. Маргарин је у принципу постан, као и биљна маст и све врсте зејтина, па и биљни сир, надоместак за сир.Међутим, у том тражењу посне хране треба пазити да се не упадне у опасност формализма. Уместо да нам пост буде средство ради постизања молитвеног расположења и духовног усавршавања, он прође у цепидлачењу промила неког млечног производа. Јер, много је важније и колико ћемо унети посне хране у организам, него њен хемијски састав. Пост се састоји не само у одређеној храни, већ и у уздржавању од преједања.Сам телесни пост не доприноси души, ако није везан са настојањима да се човек промени, да сузбије своје нагоне, да обузда своју вољу и њене прохтеве, а да појача молитву, да разбукта у себи љубав према Богу и ближњему, да отвори душу своју за праштање и срце своје за помоћ потребитима.Ето, драга сестро, пости тако и овај предстојећи Велики и часни пост, не фарисејски. већ искрено и скромно, по савету Господа Исуса Христа: А кад постите, не будите суморни као лицемери, јер они натмуре лица своја да се покажу пред људима како посте... А ти лада постиш, намажи главу своју и лице своје умиј, да те не виде људи како постиш, него отац твој који је у тајности, и Отац твој који види тајно, узвратиће теби јавно (Матеј 6, 16.18).Души и тело користан Велики часни пост жели Тио. Душан http://www.svetosavlje.org/pastir/index_sve.php?qa=2202 Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на ово 1 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука