Jump to content

Хришћански поглед на свет - Моралне дилеме у светлу православља

Препоручена порука

Наш живот је препун моралних дилема. Оне су у суштини сукоб вриједности, различитих моралних норми.

Да ли слагати да би се спасио живот ближњег свог?

Да ли убити да би се спријечило силовање?

Да ли украсти лијек да би се помогло свом болесном дјетету?

Да ли отети новац од богатих да би се дало сиромашнима?

Којих принципа се држати? Макијавелистичког да "циљ оправдава средство", деонтолошког који акцентује универзалне моралне вриједности, без обзира на добре или лоше посљедице тих поступака, тражења "златне средине", ситуационог ("од случаја до случаја") или неког десетог?

Какав је православни поглед на ово, односно како православље рјешава ове дилеме?

Pravoslavni pogled na ovo je Jevandjelski... ladan

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Одговори 58
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Пошто је мој православни поглед доведен у питање моли бих да се мој одговор у овој теми гледа са резервом.

Бог је створио земљу и дао је људима да је користе. Дао ју је свима нама. Али су неки људи присвојили па кажу ово је моје. Питање је нису ли они украли од Бога? И да ли кад украдеш од лопова и сам постајеш лопов. Из потребе да себе учинимо већима у очима других људи јер овај свет вреднује људе по материјалним богатствима, ми присвајамо Божје и крадемо од наше браће. Могло би се рећи да ако узимамо оно што је Бог дао свима нама, ми не крадемо. Међутим постоје закони земаљски који кажу да је то крађа. А Св. Ап Павле каже да је свака власт од Бога и да се мора поштовати. Јер закон је ради злих а не ради добрих. Јер ако поштујемо закон љубави који је изнад земаљских закона, ми можемо да не поштујемо земаљске законе, али онда постоји могућност да по земаљским законима будемо осуђени. Како ћемо знати, дали да се равнамо по закону љубави или по земаљском закону. Бог нам је дао разум да можемо да испитујемо шта је стварно добро и ком тренутку. Тако да ако је живот у питању ми можемо свесно да преступимо земаљски закон ризикујући казну по том закону, али знамо да смо пред Богом прави јер живот спашавамо. Бог нам неће узети за зло то што смо преступили земаљски закон. Али ако се у страху од земаљских закона оглушимо и не учинимо оно што је потребно да се живот спаси бићемо праведни по замаљском закону ал ћемо бити и криви пред Богом јер смо дозволили да живот пропадне. Сваки човек зна кад присваја туђе с каквим циљем то ради и дали ће Бити крив Богу за то што чини. Наша осећања пуно говоре о томе какав суд доносимо. 

Увек кад је наш суд погрешан ми се осећамо лоше,гнев, бес, љутња и остала лоша осећања су поуздан знак да наш суд није добар. Док су лепа осећања прилично поуздан знак да је наш суд добар. А превише лепа осећања, она еуфорична су опет знак да смо отишли у другукрајност. Дакле преиспитујући своје одлике од ситуације до ситуације ми можемо знати шта нам ваља чинити.

Подели на овим сајтовима

Nisam znao. I šta kaže evangelije u vezi ovih pitanja?

36. Учитељу! Која је заповест највећа у закону?

37. А Исус рече му: Љуби Господа Бога свог свим срцем својим, и свом душом својом, и свом мисли својом

38. Ово је прва и највећа заповест.

39. А друга је као и ова: Љуби ближњег свог као самог себе.

40. О овима двема заповестима виси сав закон и пророци.

Ето , просто ко пасуљ.

Подели на овим сајтовима

Ako je prosto kao pasulj, a imajući u vidu da su nam bližnji svi ljudi (priča o milostivom Samarićaninu), objasni kako da ljubav pokažemo prema čovjeku koji se sprema da ubije drugog koji je nevin.

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Увек кад је наш суд погрешан ми се осећамо лоше,гнев, бес, љутња и остала лоша осећања су поуздан знак да наш суд није добар. Док су лепа осећања прилично поуздан знак да је наш суд добар. А превише лепа осећања, она еуфорична су опет знак да смо отишли у другукрајност. Дакле преиспитујући своје одлике од ситуације до ситуације ми можемо знати шта нам ваља чинити.

Problem je što se ta osjećanja često puta jave tek kad učinimo nešto.

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

na ta pitanja moze samo da se teoretise

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Ako je prosto kao pasulj, a imajući u vidu da su nam bližnji svi ljudi (priča o milostivom Samarićaninu), objasni kako da ljubav pokažemo prema čovjeku koji se sprema da ubije drugog koji je nevin.

Прича о самарићанину говори да нам је ближњи онај који чини милост а не сви људи. Само они који чине милост и Љубав су ближњи.

Подели на овим сајтовима

Покушаш да га спречиш .

Подели на овим сајтовима

Problem je što se ta osjećanja često puta jave tek kad učinimo nešto.

А не! Поведи рачуна о својим мислима и видећеш да су осећања присутна и док размишљамо о томе шта да чинимо. Можда и више него кад чинимо јер смо тад већ донели одлуку и осећања зна и да не буде. Постоје земаљско судови, чаше и којешта друго, из тих судова се једе или пије оно што је у њима, Вода, Вино Сок,итд.. А и небески судови садрже пиће. јер кад судимо лоше ми пијемо гнев, бес, јад...а кад је наш суд добар онда пијемо љубав. Тако од суда зависи шта ће ко да пије.

Подели на овим сајтовима

zasto bi to bio jedini nacin? mozes da ga ranis i tako onemogucis, bzvze se fantazira i teoretise, nije smisleno

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

А не! Поведи рачуна о својим мислима и видећеш да су осећања присутна и док размишљамо о томе шта да чинимо. Можда и више него кад чинимо јер смо тад већ донели одлуку и осећања зна и да не буде. Постоје земаљско судови, чаше и којешта друго, из тих судова се једе или пије оно што је у њима, Вода, Вино Сок,итд.. А и небески судови садрже пиће. јер кад судимо лоше ми пијемо гнев, бес, јад...а кад је наш суд добар онда пијемо љубав. Тако од суда зависи шта ће ко да пије.

A šta ćemo sa afektima?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...