Jump to content

Хришћански поглед на свет - Моралне дилеме у светлу православља

Препоручена порука

Да ли слагати да би се спасио живот ближњег свог? - Зависи шта треба слагати. Нпр. у време гоњења хришћана да се појавио неко и слагао да то у ствари нису хришћани већ многобошци. Тиме не би учинио услугу мученицима а ни себи.

Да ли убити да би се спријечило силовање? - Тешко је замислити ситуацију у којој имате оружје којим би могли да спречите силоватеља а не употребљавате га за застрашивање већ баш директно за убиство. Треба их застрашити па макар ако се тако ризикује и свој живот.

Да ли украсти лијек да би се помогло свом болесном дјетету? - Питање је у каквој се ситуацији неко може наћи па да исцрпи све остале могућности и да му ништа не преостаје него да украде лек. Ако је баш таква (јако мало вероватна) ситуација - да.

Да ли отети новац од богатих да би се дало сиромашнима? - Не. Треба да разговарамо са богатима и објаснимо им да схвате да сами треба да дају милостињу.

Све ово има везе са причом када се мањим грехом спречава већи грех, али је сваки случај за себе и није могуће генерализовати. https://www.pouke.org/forum/topic/24056-proklinjanje/

Не ваља свашта к срцу примати.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 58
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Када би се могла планирати реакција у афекту, онда то не би били афекти.

Da li je onda čovjek oslobođen odgovornosti ako ubije u afektu?

Поведи рачуна о својим мислима и видећеш да су осећања присутна и док размишљамо о томе шта да чинимо.

Grom, evo ja se "ubih" od razmišljanja kod ovakvih dilema i nikako da mi se javi neko iskristalisano osjećanje prema kojem bih se mogao upravljati. Možda sam bezosjećajan? :D

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Kako, ako je jedini način sprečavanja da ga kokneš?

То никада није једини начин. Али да неким чудом и дође до тога све зависи од човека и  ситуације. Није то тако просто па да кажеш у ситуацији А учини ово А у ситуацији Б оно, Библија није Куран па да ти управља сваким аспектом живота . И онај који убије да заштити невиног биће оправдан као и онај који не учини ништа јер се нада да ће се убица једном покајати и спасти се, јер и један и други делују из љубави.

Подели на овим сајтовима

Када би се могла планирати реакција у афекту, онда то не би били афекти.

Моје искуство с афектима говори да је то могуће контролисати ако неко кроз искуство на неки начин маркира ситуације па буде спреман пре него се деси да се заустави. Али ми се исто дешавало да када се деси ситуација сасвим нова, која ме изненади и ја је дочекам неспреман, више не могу да контролишем себе и незна се шта може да изађе из тога. У афектним ситуацијама се види колко  стварно човек влада собом.Већина људии незна да треба да влада собом, тако да су препуштени животним стихијама. Незнам како после судити човеку који није у стању да влада собом. Пијан човек коме су прорадили хормони гледајући оскудно обучену девојку питање је колко се може обуздати. А пошто је наука доказала да женски феромони делују на мушкарце на нивоу несвесног, какве су шансе да се такав човек одупре пориву? Преузима ли на себе одговорност девојка која се оскудно обучена шета у пијаном друштву? Зато ја нисам за то да се олако доноси суд о нечијој кривици, нарочито кад се узме незнање које влада. Ја знам да окренем главу на другу страну кад видим да ми осећања комешају ум. И знам да су ми за такву врсту контроле биле потребне године. а колико мушкараца још то зна. Како им судити?Или како судити женама које се оскудно облаче а не знају како то може да утиче на мушкарце и до чега све може да доведе?

Подели на овим сајтовима

Grom, evo ja se "ubih" od razmišljanja kod ovakvih dilema i nikako da mi se javi neko iskristalisano osjećanje prema kojem bih se mogao upravljati. Možda sam bezosjećajan? :D

Ево, замисли да ти је комшија обио стан, или да те жена вара, па мало у глави разрађуј ствар. Љубим руку ако се не појаве емоције.

Подели на овим сајтовима

На грађанском суду вероватно има неку олакшицу пошто нема предумишљаја.

Није на нама да судимо и процењујемо туђе грехе већ да покушамо да живимо у љубави према Богу и према ближњем, а у складу са Божијим заповестима и Јеванђељем. Не треба замарати мозак са хипотетичким ситуацијама из хорор филмова, треба живети реалан живот и помоћи људима око себе колико можемо.

Не ваља свашта к срцу примати.

Подели на овим сајтовима

То никада није једини начин. Али да неким чудом и дође до тога све зависи од човека и  ситуације. Није то тако просто па да кажеш у ситуацији А учини ово А у ситуацији Б оно, Библија није Куран па да ти управља сваким аспектом живота . И онај који убије да заштити невиног биће оправдан као и онај који не учини ништа јер се нада да ће се убица једном покајати и спасти се, јер и један и други делују из љубави.

Konačno jedan zreliji odgovor.

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Ево, замисли да ти је комшија обио стан, или да те жена вара, па мало у глави разрађуј ствар. Љубим руку ако се не појаве емоције.

A kako da zamislim situacije iz uvodnog posta a da mi se pojave emocije?

Подели на овим сајтовима

На грађанском суду вероватно има неку олакшицу пошто нема предумишљаја.

Није на нама да судимо и процењујемо туђе грехе већ да покушамо да живимо у љубави према Богу и према ближњем, а у складу са Божијим заповестима и Јеванђељем. Не треба замарати мозак са хипотетичким ситуацијама из хорор филмова, треба живети реалан живот и помоћи људима око себе колико можемо.

Ja sam mislio na Božji sud. Valjda On Sam jedini zna.

Ne procjenjujem ničije grijehe nego pokušavam da dođem do nekog etičkog principa kojeg bi se morali pridržavati.

Подели на овим сајтовима

A kako da zamislim situacije iz uvodnog posta a da mi se pojave emocije?

Па то је исто ко кад би питао писца; јели чико, ја би да пишем књигу па ако би мого да ми објасниш како се то ради?

Благо теби кад незнаш да пишеш, бар не мораш да трпиш критике критичара?

Подели на овим сајтовима

Bilo bi ona nasa stara batina je iz raja izasla...bio bi ih pedagoski ko volove u kupusu...i komsiju i zenu... greengrin

Подели на овим сајтовима

Прича о самарићанину говори да нам је ближњи онај који чини милост а не сви људи. Само они који чине милост и Љубав су ближњи.

Slušao sam onoga sveštenika Vesina, jel se tako preziva? On je zaključio da ta priča govori da su nam bližni svi ljudi.

Zbog bogolikosti.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...