Баба Написано Август 28, 2014 Пријави Подели Написано Август 28, 2014 Dakle moramo se odluciti, da li hocemo masovnost u Crkvi, da li hocemo da se dicimo kako je 95% Srba pravoslavno, a za uzvrat dobijamo "los kvalitet" vjerovanja, ili hocemo dobar kvalitet vjerovanja sto ce znaciti minoran procenat prisutnih u Crkvi koji zasita razumiju vjeru, razumiju liturgiju, razumiju sta znaci biti spreman i razumiju sta znaci sjediniti se sa Hristom u pricescu. Ова дилема је довела до појаве монаштва Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 28, 2014 Пријави Подели Написано Август 28, 2014 Mislim da se tu ne moze nista vise uciniti. Koliko god neko sad pokusao to da promjeni, proimjenuce u vrlo malo procentu, ali nista znacajno. Takva je ljudska priroda, to moramo prihvatiti. Слажем се. Па наравно, аутентична вера је за малобројне (говорили су и говоре многи упућени у ствар вере), тј. мало људи жели и има добре воље да верује. Зато и мислим да текстови типа "литургијска обнова" итд. више не пију воду. Пробало се добрих 20 и кусур година, али не иде. Треба ићи даље. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 28, 2014 Пријави Подели Написано Август 28, 2014 аутентична вера је за малобројне Мислиш као код нас "Истина је само једна" ? Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 28, 2014 Пријави Подели Написано Август 28, 2014 Мислиш као код нас "Истина је само једна" ? Хаха, па ... скоро да је тако Проблем тих "истина је само једна" и јесте непоуздање (неверовање) у Бога и Цркву (тј. невера да упркос "папистима" и "новотарцима" Он и даље држи конце), већ тражење идола (најчешће у виду неког гуруа) којима се верује. Лакше је веровати декици са панагијом, него неком тамо невидљивом Невидљивом. Свако се треба тога чувати. Па ипак, не могу да се отмем утиску да је вера ипак помало "елитистичка" ствар, тј. има је мало и ретко. Trifke, Дијана., Баба and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Август 28, 2014 Пријави Подели Написано Август 28, 2014 Ако сам добро разумео овај предлог је покушај помирења "новотара" и "ревнитеља". Сукоб између ове две струје је пре неколико година био веома изражен (прекидање литургија, протести, жучне расправе, обарање сајтова...) али данас је он готово превазиђен. Не кажем да не постоје и даље ове две струје, али то више није толико актуелно. Једноставно, све се смирило. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 28, 2014 Пријави Подели Написано Август 28, 2014 Ако сам добро разумео овај предлог је покушај помирења "новотара" и "ревнитеља". Сукоб између ове две струје је пре неколико година био веома изражен (прекидање литургија, протести, жучне расправе, обарање сајтова...) али данас је он готово превазиђен. Не кажем да не постоје и даље ове две струје, али то више није толико актуелно. Једноставно, све се смирило. Nije se smirilo prijatelju nego su revnitelji otisli kod Artemija pa sada sve izgleda mirno. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Август 28, 2014 Пријави Подели Написано Август 28, 2014 Како год. Ево кад се овде на форуму последњи пут жучно расправљало о овим темама? А некад су форуму врвели од таквих расправа. Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 28, 2014 Пријави Подели Написано Август 28, 2014 Како год. Ево кад се овде на форуму последњи пут жучно расправљало о овим темама? А некад су форуму врвели од таквих расправа. Pa vrlo cesto se raspravlja pitanje pricescivanja. Ima ga vrlo cesto i na temam koje nisu direktno povezane. Pa onda duhovnistvo. Malo malo pa se ukrste koplja oko pojedinih "duhovnika" i njihovih gluposti. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Август 28, 2014 Пријави Подели Написано Август 28, 2014 Pa vrlo cesto se raspravlja pitanje pricescivanja. Ima ga vrlo cesto i na temam koje nisu direktno povezane. Pa onda duhovnistvo. Malo malo pa se ukrste koplja oko pojedinih "duhovnika" i njihovih gluposti. То је нешто друго и не може се поредити са ситуацијом од пре 7-8 година кад је чак и раскол био врло извесна ствар. feeble and Баба је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 28, 2014 Пријави Подели Написано Август 28, 2014 То је нешто друго и не може се поредити са ситуацијом од пре 7-8 година. Pa dobro ako hoces tako uredu. Samo taj sukob nikada nece prestati dok god episkopi ne sednu i saborno se ne dogovore oko svih tih pitanja. Samo malo dobre volje i sva ta pitanja bi mogla da se rese. Ovako samo je pitanje kada ce neki otkaceni kaludjer ponovo izazvati nevolju ala Artemije. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 28, 2014 Пријави Подели Написано Август 28, 2014 Ако сам добро разумео овај предлог је покушај помирења "новотара" и "ревнитеља". Сукоб између ове две струје је пре неколико година био веома изражен (прекидање литургија, протести, жучне расправе, обарање сајтова...) али данас је он готово превазиђен. Не кажем да не постоје и даље ове две струје, али то више није толико актуелно. Једноставно, све се смирило. Све се смирило зато што је дошло до поделе. Нису сви отишли код Артемија. А има и оних који су паралелно и тамо и вамо. Сад смо добили две непомирљиве струје у цркви. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Август 28, 2014 Гости Пријави Подели Написано Август 28, 2014 E, ja bas pitao na forumu ovih dana za ovu praksu i kazu mi da se tripujem Ovo cini Vladika Ignatije. U njegovoj Eparhiji nema snimanja posle procitanog jevandjelja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 28, 2014 Пријави Подели Написано Август 28, 2014 Ovo cini Vladika Ignatije. U njegovoj Eparhiji nema snimanja posle procitanog jevandjelja. Ма фебло пита за ишћеривање оних који нећеду да се причесте са литургије верних. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Август 28, 2014 Пријави Подели Написано Август 28, 2014 Ма фебло пита за ишћеривање оних који нећеду да се причесте са литургије верних. Ja nisam za izbacivanje vec za dobrovoljan izlazak, sto sam vec i poceo odnedavno da praktikujem kad se ne pricescujem. Trifke је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 28, 2014 Пријави Подели Написано Август 28, 2014 Ja nisam za izbacivanje vec za dobrovoljan izlazak, sto sam vec i poceo odnedavno da praktikujem kad se ne pricescujem. Ти знаш да ја ретко дођем на литургију ако се нећу причестити. Јер ми је то ко да сам дошо на славу код пријатеља а нећу да учествујем у трпези. Ипак на славу се не долази само због трпезе, већ и због друштва. Мислим ако ме разумеш... Плутон, алиса, Драгана Милошевић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука