Grizzly Adams Написано Јун 14, 2013 Пријави Подели Написано Јун 14, 2013 Мора негде да се почне. Кад наиђе лопов прво залаје куче испред куће. Теби, о. Ивану и осталим вредним свештеницима свака част. То нико не доводи у питање. Gordana . је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Јун 14, 2013 Пријави Подели Написано Јун 14, 2013 Zasto bi to radila? Pa i bog je Adamu presudio po kratkom postupku, nije ni pokusao da zaleci "bolesnu nogu" nego je na prvi simtom bolesti samo odseko... nema zuti, odma crveni karton... Сад ми је јасно зашто си ти атеиста! Бог је Адама, тј. човека саздао слободним и самовласним. Дакле, Адам није саздан ни смртним ни бесмртним, већ, како бих ја лаички рекао, пријемчивим за обоје. Да се Адам држао Божијих заповести, тада би се држао и пута ка бесмртности. тј. примио би ''плату'' и могао је постати Бог, али пошто је преступио заповест Божију, кренуо је пречицом, тј. сам је кренуо путањом смрти и тако сам постаје узрочник смрти... Будући да се сам Адам удаљио од Њега, Бог је само допустио тај распад како овај не би постао бесмртан у греху! Дакле, Бог није дао Адаму никакав ''црвени картон'', него је због Његовог великог човекољубља, управо пружио човеку једно велико доброчинство, како Адам-човек не би вечно остао у греху... "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Јун 14, 2013 Пријави Подели Написано Јун 14, 2013 isti odgovor kao i ocu Aleksandru to da se žalimo vladikama mi je malo preterano,nisam nikad bila cinkaroš Значи, лакше је паушално ЦИНКАРИТИ целу Цркву, него конкретно исправљати-помагати неким појединцима да се поправе! хм, врло чудно! Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јун 14, 2013 Пријави Подели Написано Јун 14, 2013 Сад ми је јасно зашто си ти атеиста! Бог је Адама, тј. човека саздао слободним и самовласним. Дакле, Адам није саздан ни смртним ни бесмртним, већ, како бих ја лаички рекао, пријемчивим за обоје. Да се Адам држао Божијих заповести, тада би се држао и пута ка бесмртности. тј. примио би ''плату'' и могао је постати Бог, али пошто је преступио заповест Божију, кренуо је пречицом, тј. сам је кренуо путањом смрти и тако сам постаје узрочник смрти... Будући да се сам Адам удаљио од Њега, Бог је само допустио тај распад како овај не би постао бесмртан у греху! Дакле, Бог није дао Адаму никакав ''црвени картон'', него је због Његовог великог човекољубља, управо пружио човеку једно велико доброчинство, како Адам-човек не би вечно остао у греху... Da dopunim, posto ce oblacic na to imati zamerku, dakle ako covek oce da bude Bog, mora imati licnu odgovornost, bez cega bi i mogao biti Bog, ali bi se brzo desilo (samo)unistenje svega. Kao sto vidimo da se i desava, a ovo je ujedno i odgovor na temu. Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vockica Написано Јун 14, 2013 Пријави Подели Написано Јун 14, 2013 Ima dobrih argumenata i od strane onih koji vide realno stanje i greske koje velikodostojnici Crkve cine i oni koji se opet drze sa strane i cekaju Bog da naplati svoje. I to se delimicno desava, sve sto je isplivalo na povrsinu je samo Bozija volja i to sto mi verni i oni neverni vidimo to i to je jasno nama dato da bi se znalo da se istina nece vecno zataskavati i kriti, da niko apsolutno niko ne moze da se sakrije od sveprisutnog Boga naseg, koji je glava Crkvi. A to kako ce se sve zavrsiti, da li ce Crkvi biti bolje, da li ce u svakoj eparhiji biti posteni i casni svestenici i episkopi i da li ce narod vise ici u crkvu iz poboznosti, a manje iz sujevernih i tradicionalnih obicaja, to cemo videti. Pa opet mi sto vidimo nepravdu i trpimo je, jer ne mozemo nista bez volje Bozije da promenimo, pa valjda smo mi to malo stado. Gordana . је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 14, 2013 Пријави Подели Написано Јун 14, 2013 Ваљда је нормално да о томе разговарамо, а не да се правимо да је све бајно и сјајно. Jakov Edeski је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 14, 2013 Пријави Подели Написано Јун 14, 2013 Ево да прокоментаришем детаљније, да не буде забуне: @Zvonko M Звонко то за шта се залажете је позив на обнову наше Цркве која укључује обнову Епископата, свештенства али и вас лаика. Управо тако. То се не може постићи свађама на сајтовима,можете овде само да дајете идеје и предлоге.Потребна је поново обнова у богословијама као и литургијско-теолошко -врлинска обнова код парохијског свештенства.Али то је процес. Па где је тај "процес"? Не видим никакав процес, зато и питам. Наравно да се неће постићи разговорима на сајтовима (нико се овде не "свађа"), али ваљда бар може да се разговара? Да се размене мишљења, да видимо шта ко мисли.Зашто се овакве дискусије непрестано ућуткују? Нећете добити обнову ако регулишете наплаћивање треба путем ослањања на народ,у смислу колико ко да.Такве приче су потпуни промашај.Нећете ни путем увођења плата свештеницима, као у Грчкој. ОК, можда грешим (мада ми "грчки модел" није ни на крај памети), али ја сам бар дао неки предлог, неку идеју. Где су други предлози, друге идеје? Једино што чујем је "ћути, не знаш ти ништа". Па ваљда има неко паметан ко зна?А моја идеја је да верни народ и свештеник буду егзистенцијално везани - не у филозофском смислу, него у оном најматеријалнијем. То не може да буде лоше никако. Јер свако највише пажње посвећује на оно од чега живи. Није то никаква критика, него животна чињеница. Намера вам је исправна,али метод и начин-путем ћаскања на сајту, је промашај. А шта има лоше у томе да разговарамо? То вам говори презвитер који је -нека будем и нескроман-обновио читаво једно место-градић које никада није имало цркву нити било какав литургијски живот, - ево за ових 15 година свештенства колико их имам.Свест народа, менталитет,навике,и то што нас гледају као сервисере, нећете никада укинути у једном делу српског народа,па макар били старац Порфирије у сваком погледу. Па шта ви тражите у народу који вас гледа као "сервисере"? Да ли себе сматрате за "сервисере"?То нас враћа на оно што сам рекао - свештеник треба да живи од верника. То су они који сваке недеље долазе на Литургију и живе црквеним животом. И онда би вас било баш брига како вас гледају неки тамо нецрквени људи. Њихов проблем. Другим речима Ви постављате неки идеал само Вама знан који сте сами исконструисали,повређени пре свега неморалом у једном делу наше Цркве.На основу тога не можете то пројектовати на целу СПЦ. Ма немој да ми персираш, то само ставља неку неприродну баријеру између браће у Христу.Мој "идеал" је Црква у којој свештеник живи са својим народом и од свог народа, где су људи блиски, помажу једни другима, служе Богу и све што треба. Није то толико везано за "неморал". Можемо сви да будемо морални 100% и да опет будемо хладни и окорели. То се не решава нервозом и бесним свађалачким писањем,заједљивим тоном и саркастичним спуштањем анонимним саговорницима.Ревност за веру није падање у ватру и распиривање ломаче за попове.Може вам се вратити на главу, јер ко је на попа лајао тај се кајао-проверена српска пословица.То ради сајт Борба за веру и слични.Нећете доћи до решења на овој теми,јер се само вртите у круг и позлеђујете и себе а и друге. Па нећемо да се вређамо сад... Нема код мене никакве нервозе, нити свађања, има по мало сарказма, али то је уобичајено и прихватљиво за овај начин комуникације. Али немој да ме поредиш са "чорбом за вечеру" и сличнима молим те. Нити "лајем на попове", нити распирујем ломаче. Само покушавам да братски, смирено, достојанствено разговарамо. Лазар Нешић, Милан Ракић, Анастасија and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јун 14, 2013 Пријави Подели Написано Јун 14, 2013 Мора негде да се почне. Кад наиђе лопов прво залаје куче испред куће. Mudro rečeno. Dragi and Gordana . је реаговао/ла на ово 2 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Јун 14, 2013 Пријави Подели Написано Јун 14, 2013 Па ако направимо параболу да је наша кућа наша Црква, и да је више него очигледно да су лопови кренули ка нашој Кући, (без обзира како нам је стање у кући, ми морамо то сами решити... и НИКАКО не дозволити да нас посвађају разно-разни лопови, како би нас лакше покрали...) куче је прво које залаје! Питам се и питам вас: - Да ли треба да мењам НикНејм из Голуба у Куче? Gordana . је реаговао/ла на ово 1 "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 14, 2013 Пријави Подели Написано Јун 14, 2013 А, па не може. Ја сам први добио тај ник... Golub је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Јун 14, 2013 Пријави Подели Написано Јун 14, 2013 Само да додам, ако ти неко нападне на светог Кнеза Лазара, на Карађорђа ... просто зажалим што нисам куче! Sara" је реаговао/ла на ово 1 "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Јун 14, 2013 Пријави Подели Написано Јун 14, 2013 Zvonko opet pio limunadu Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јун 14, 2013 Пријави Подели Написано Јун 14, 2013 Zvonko opet pio limunadu you talkin' to me? Sara" and Gordana . је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jakov Edeski Написано Јун 14, 2013 Пријави Подели Написано Јун 14, 2013 Ево да прокоментаришем детаљније, да не буде забуне: Управо тако. Па где је тај "процес"? Не видим никакав процес, зато и питам. Наравно да се неће постићи разговорима на сајтовима (нико се овде не "свађа"), али ваљда бар може да се разговара? Да се размене мишљења, да видимо шта ко мисли. Зашто се овакве дискусије непрестано ућуткују? ОК, можда грешим (мада ми "грчки модел" није ни на крај памети), али ја сам бар дао неки предлог, неку идеју. Где су други предлози, друге идеје? Једино што чујем је "ћути, не знаш ти ништа". Па ваљда има неко паметан ко зна? А моја идеја је да верни народ и свештеник буду егзистенцијално везани - не у филозофском смислу, него у оном најматеријалнијем. То не може да буде лоше никако. Јер свако највише пажње посвећује на оно од чега живи. Није то никаква критика, него животна чињеница. А шта има лоше у томе да разговарамо? Па шта ви тражите у народу који вас гледа као "сервисере"? Да ли себе сматрате за "сервисере"? То нас враћа на оно што сам рекао - свештеник треба да живи од верника. То су они који сваке недеље долазе на Литургију и живе црквеним животом. И онда би вас било баш брига како вас гледају неки тамо нецрквени људи. Њихов проблем. Postoji ideja,ili je postojala,da svestenici potpuno budu nezavisni od parohijana,ali i od drzave(u uzem smislu).To je da svaki svestenik ima jednostavno neki drugi posao,da bude lekar,profesor,pedagog,socijalni radnik,advokat,racunovodja,u zavisnosti od obrazovanja koje bi dodatno imao,uporedno sa teoloskim,a da praznicima samo sluzi liturgije i ispunjava ostale adm. obaveze,koje priznacete,nisu velike ko zna koliko.Time bi se resila dva pitanja,finansijsko i ono mnogo bitnije,pitanje ljubavi prema Bogu.Deo od ovoga principa/ideje vec polako funkcionise na Zapadu.Mozda jednog dana,ko zna.... greengrin Миљан Крстић је реаговао/ла на ово 1 What on earth can you do with a degree in theology? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Јун 14, 2013 Пријави Подели Написано Јун 14, 2013 you talkin' to me? .smeha. I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука