Jump to content

На ломачу с поповима

Оцени ову тему

Препоручена порука

@@свештеник Александар,

Вараш се, ја много волим свештенство, зато и критикујем оно што не ваља. Овде смо добили по носу сви као хришћани, а посебни ви свештеници и то треба да примимо мушки. Свако да види шта је његова одговорност и да се то поправи, а не да цмиздримо ко снајке.

Знаш како, полако пролази време када је свештенству све могло да прође и да Црква ћути. Студенти који су масовно пришли Цркви 90-тих нису више деца него зрели људи са по 40 година који неће више само да целивају руке и смешкају се, већ ће да приговоре јасно и гласно шта не ваља. Ви сте ту да служите верном народу, нисте недодирљива класа о којој само "све најлепше". Од сада ћете добијати критике и има да одговарате за своје поступке као сви други људи. Овај спот је требало одавно да сними верни народ, а не да чекамо неког тамо левог да нам набија на нос. Срамота је у каквом је стању СПЦ. Брука. И то се неће решити "подизањем гласа", него да се мењамо и поправљамо.

А ја праве свештенике изузетно волим и поштујем. Оне који раде свој посао и брину се за верни народ, као овај наш поп Иван. Али он је у Цркви "црна овца", многима за подсмех и ругање што ради и труди се око нечега. Е њих не волим. Обећао сам да ћу без длаке на језику од сада, коме се не свиђа немој да чита.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Одговори 243
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Бравоо за текст, браво браво.Десиће се чудо као и увек које ће да демантује оне који нападају Цркву, опет ће се показати јачом и постојаном.

spoljašnji napadi jačaju crkvu ali je unutrašnji slabe...

Подели на овим сајтовима

Највише нас слаби што смо постали "национални јавни сервис". Мора да се направи јасна граница - ко је у Цркви, а ко није. Нема ту "Срби православни народ" и остале бесмислице. Црква треба да мисионари у народу, али да се зна јасно ко спада у "верне", а ко у "оглашене". Народне традиције и обичаје нека чувају бабе, то није хришћанство. И да се оставимо политике и национализма. Осим тога, да се уреди тако да свештенство живи од верног народа, а не од свега и свачега. Свештеницима да се забрани да иду около и служе за нецрквене људе па да то наплаћују. Нема шта за њих да се служи, они нису верни. Ако желе да буду хришћани нека дођу у Цркву, ако неће - њихов проблем. А верни народ нека сакупља прилог за свештеничке плате, а не да се наплаћују крштења (!), венчања и сахране.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ви сте ту да служите верном народу, нисте недодирљива класа о којој само "све најлепше". Од сада ћете добијати критике и има да одговарате за своје поступке као сви други људи. Овај спот је требало одавно да сними верни народ, а не да чекамо неког тамо левог да нам набија на нос. Срамота је у каквом је стању СПЦ. Брука. И то се неће решити "подизањем гласа", него да се мењамо и поправљамо.

što je Govorio vladika Grigorije, došlo je novo vreme, više se neće smatrati dobrim sveštenikom onaj ko na broj ima najviše venčanja, krštenja i sl...

Ponekad se samo zapitam da li laici u Crkvi služe samo kao neme figure ili smo mi ta pokretačka snaga koja mora da čisti one koji za nas žrtvu prinose, a nije im mesto u mantiji...

Подели на овим сајтовима

što je Govorio vladika Grigorije, došlo je novo vreme, više se neće smatrati dobrim sveštenikom onaj ko na broj ima najviše venčanja, krštenja i sl...

Ponekad se samo zapitam da li laici u Crkvi služe samo kao neme figure ili smo mi ta pokretačka snaga koja mora da čisti one koji za nas žrtvu prinose, a nije im mesto u mantiji...

Па ко ће ако нећемо ми?

Него је "стара гарда" мудро знала да се заштити тако што су уверили неофите да је критиковати свештенство "велики грех", да владикама ништа не сме да се приговори итд. То је балавудрија која је масовно приступала Цркви прихватила без поговора и ето.

Знате како - сви смо ми браћа у Христу. Само је твој посао да служиш пред олтаром, а мој на другом месту. И то "оче" не значи да нико ништа не сме да ти приговори, чак и кад правиш глупости. Оставите се ви тог "гуруизма", сви смо ми у Цркви само Христове слуге. Сваки верник може да приговори и критикује све од реда - од патријарха до ђакона. Није то никаква "непослушност", нити "растурање Цркве" - напротив! То је Црква. Ово што су направили од СПЦ је непослушност, неодговорност и растурање.

И оваквих спотова треба што више. Да се раскринка све што не ваља и остане оно што је заиста хришћанство. Требало је ми да то радимо, а ако раде "непријатељи Цркве" - хвала им.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

A onaj koji bi nešto da menja, taj uvek nalazi nešto da menja, odatle najveće podele i raskoli.

Да, да, sure ... а јел ту спада и Онај који је рекао "Покајте се!" (метаноиа - промените се, преумите се) ... ?

Христос би први данас трговце и бизнисмене у Цркви опет изјурио бичем напоље, као ономад.

Подели на овим сајтовима

То је то лукаво и покварено подметање о ком сам писао. Ко год хоће нешто да "мења" тај је "протестант и рушитељ Цркве". Зато сви лепо ћутите и трпите, а ми ћемо да наставимо све баш овако како је у споту снимљено.

Е па неће бити. Оно што не ваља мора да се мења и да се поправи. То је хришћанство. Ко неће да се мења и поправља не може да буде хришћанин.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Sveštenici me najviše podsećaju na profesore sa fakulteta,zaštićeni ko beli medvedi.
Zna se ko je korumpiran,ko prodaje diplome,ko spava sa studentkinjama za ocenu a nikome ne fali ni dlaka sa glave

Подели на овим сајтовима

Sveštenici me najviše podsećaju na profesore sa fakulteta,zaštićeni ko beli medvedi.

Zna se ko je korumpiran,ko prodaje diplome,ko spava sa studentkinjama za ocenu a nikome ne fali ni dlaka sa glave

Фарисејство. 

Одувек су ми ови стихови били занимљиви : "..Него вежу бремена тешка и незгодна за ношење, и товаре на плећа људска; а прстом својим неће да их прихвате. А сва дела своја чине да их виде људи: раширују своје амајлије, и граде велике скуте на хаљинама својим. И траже зачеље на гозбама и прва места по зборницама, И да им се клања по улицама, и да их људи зову: Рави! Рави!" ... "А највећи између вас да вам буде слуга.  Јер који се подиже, понизиће се, а који се понижује, подигнуће се"

Подели на овим сајтовима

Ма ти си Драги добар лик и драг си ми још од старих дана када смо се расправљали са протестантима. Али не разумеш овде неке ствари. Ништа се ја нисам променио. Као што сам тада бранио Цркву од суботара, сада је браним од онога што не ваља код нас самих. Јер ми је досадило више да трпим и ћутим.

Имамо оног педера у мантији, као дигла се нека бука и шта се десило? Ништа. Још се покренула прича како је све то некаква "кампања" и "напад на Цркву"...!? Какав бре "напад", еј? Човек епископ - читајте шта Писмо каже за епископа какав треба да буде - а он доводио дечаке тамо. И после излазио да служи, проповеда о хришћанству и причешћује људе. И тако годинама, деценијама, сви око њега знали. Па то је верни народ моткама требало да решава.

Али не - ми сви треба да ћутимо као овце, гледамо у патос и чекамо да сабор "изда саопштење", још млако, без мириса и укуса. Какво бре саопштење!? Да ли сте нормални бре... Какав је то начин? Какво хришћанство!? То је испирање мозга. Да ми на таквим стварима "вежбамо смирење"... Ма иди бегај. Још ако неко тражи објашњење добије по носу јер је "непослушан". Све је то "напад на Цркву" зато што "бранимо Косово".

Значи, ту ништа, а онда се дигла дрека око некаквог спота... Ма дај молим те. Постали смо лицемери и то најгори.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Reče sam: Isterao je trgovce i biznismene, nije slušao njihove (Zvonkove) savete..

Pre bih rekao da su ti trgovci i biznismeni oni popovi koji se bogate preko crkve. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Вера не значи да будеш глуп и наиван, па трпиш свакакве глупости.

А најбољи људи нам одлазе из Цркве јер их је блам више од свега... Овај форум је више урадио за углед СПЦ него сви остали заједно.

Али "мачка је изашла из џака" што кажу. Тек ћемо о свему да расправљамо. Нисам ја једини који све ово види и мисли, само сам најмање мудар да први кажем.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Понашају се бре као нека олигархија... За најгоре ствари "саопштење", некакве "пензије" и "премештаји". Где је извињење верном народу? Где је молба за опроштај? Где су сузе, кајање, одговорност? Где је, не хришћанство, него најобичнија људска реакција? Јок. Само нека сувопарна "саопштења"...

На Христову столицу седоше књижевници и фарисеји.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Па јесте, имаш обавезу да брата и критикујеш кад треба. Имаш обавезу и да се посвађаш кад мислиш да греши, да му лупиш и шамар да се поправи. То је саставни део љубави и заједнице.

Ако ми неко није брат и није у истој кући, шта ме брига за њега. Са њим сугурно нећу да се свађам...

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...