Adelaida Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 16 minutes ago, Ronald рече psihički zlostavljaju podjednako i muškarci i žene, međutim to uopšte nije lako utvrditi kako bi se zakonski kažnjavalo upravo u tome i jeste problem, to sto se ne moze dokazati adekvatno Ronald је реаговао/ла на ово 1 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 Grizli, amin! Potpuno se slazem s tobom. Al ovo nazalost nije vek ljudi kojima je dozvoljeno da procenjuju dobro/lose, vrednuje se neka neutralnost u vrednostima i onda su i muski i zenski zbunjeni. Jer da, da ti neko napadne dete potouno je logicno da ga osakatis ili kao drustvo da ga izolujes, ono sto nama fali je prvo ta individualna svest o tome, a drugo promena paradigme srustva. Gde sad svi lece svoje patologije nad nasilnicima. Molim lepo, zatvoris i bacis kljuc ALI ne osuzimas coveku prvo i prvo mogucnost licnog pokajanja i spasenja, a drugo rada na sebi. Jer najlakse lupiti etiketu, baciti kljuc i izivljavati se nad njim i leciti svoje komplekse pravednika. To sto ces da bacis kljuc ne iskljucuje ozbiljan rad pastirskog tipa jer je Hristos na Krstu dao zivot za sve nas. Ovako ga satro razumemo il ako je nesto bas monstruozno uradio ispoljavamo sopstveni sadizam i to je sve. Glede zena koje trpe, ti polazis iz pozicije ZRELE ODRASLE ODGOVORNE osobe, jbg 95% ljudi to nije, vise manje svi vucemo svoje patologije na kojima ne radimo i zakljucujemo na osnovu njih. Zene koje trpe nasilje nisu zrele i odgovorne osobe i Bogu hvala pa se i to menja. Ja sam imala prilike da vidim na delu koju to promenu donosi. Ne stil zene u crnom i feminizam i kuknjava jaoj jadne ugnjetene zene nego kad sam prvi put prisustvovala terapijskom radu jedne zene koja je trpela nasilje i kad joj je na prvu njenu jadna ja recenicu terapeut zaustavio recima - dobro za to si ti ODGOVORNA, hajde da vidimo gde je u tebi problem i sta ti radis da do toga dođe. Ja sam prvo ustuknula al kako se ta zena ponela me je odusevilo -da, ona je odgovorna, al nije kriva. I tu vidim prostor za rad i kolektivno i licno, jer su kod nas ti pojmovi potpuno nerazdvojeni. Zrtva nikad nije kriva za nasilje ali itekako moze biti odgovorna. To su dva potpuno sasvim totalno sasvim suprotna pojma. Al kod nas pogotovo se neguje jos od porodice kultura nametanja krivice bez ili sa jako malo svesti o odgovornosti. Dakle ako ne postavis granice odgovoran si ako ih neko predje, ako ne zakljucas kucu odgovoran si sto te je lopov orobio, ako ne vodis racuna o svom zdravlju odgovoran si... Al u svemu tome nisi kriv, jel ne mozes ti vladati pod a tuđim postuocima, a pod b, ne mozes emotivno upadati u zacarane krugove krivice. Odgovornost znaci plan akcije, onoga sto je do tebe, krivica znaci emotivno izjedanje dok te ne pokopa ili totalna destrukcija il totalna autodestrukcija. I svako preko 20god ma u kom s.anju bio odgajan i kakve traume prosao je sposoban da NAUCI razliku između ove dve stvari. Da, zrtve ne treba da se osecaju krivima, al moraju dobrano da lupe sebi virtuelni samar da presaviju tabak i kazu, ok ja zbog toga toga i toga nisam naucen(a) da cuvam i brinem o sopstvenom integritetu, granicama, samopostovanju i cemu sve ne, al jbg to je zivot, to me ne cini ni najboljom ni najgorom vec samo ljudakim bicem koje gresi, hajde da sad uradim nesto da to promenim i da naucim kako se to radi. Grizzly Adams, -Владимир- and Juanito је реаговао/ла на ово 3 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 4 hours ago, Дијана. рече Zato su zene zrtve i psihickog i fizickog zlostavljanja, kao i djeca, jer muskarac je vise sklon fizickom po prirodi zbog vece agresivnosti, ali psihicko ga prati, a zenama ostaje samo psihicko. Djecu zlostavljaju na oba nacina i jedni i drugi... Zlo je u prirodi homo sapiensa. У природи је и добро и нажалост и зло. И то зло понекада је горе него животинско и треба да настојимо да га што мање има, ради боље будућности за нас и наша покољења. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 4 hours ago, Ronald рече Gledajući prirodu, covjek može da napravi sa moralnog aspekta i dobre i loše stvari. Međutim muškarci zbog više testosterona su skloniji agresivnosti, ali i to se može smiriti bez lošeg uticaja na zdravlje. Može se i kanalisati kroz sport itd. Najveći problem je kako sprijeciti posledice lošeg ili traumatičnog odgoja, mada bi i to moglo ako bi se brinuli više o ljudima. Правилно васпитање је мајка за све. Треба омогућити родитељима да су што више уз своју децу током првих година, јер ако је добар "темељ"(васпитање у првим годинама живота, које је пресудно) би ће добра и кућа. Ако нема добар "темељ"после то нико не поправи, ма шта да се ради.Тако је и са агресивним понашањем. Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 9 minutes ago, Ненад Р. рече Правилно васпитање је мајка за све. Треба омогућити родитељима да су што више уз своју децу током првих година, јер ако је добар "темељ"(васпитање у првим годинама живота, које је пресудно) би ће добра и кућа. Ако нема добар "темељ"после то нико не поправи, ма шта да се ради.Тако је и са агресивним понашањем. А који то родитељ, осим Оца зна шта је "правилно васпитање" и ако "нико не поправи", шта радити са људима који јесу агресивни??? Grizzly Adams and Ненад Р. је реаговао/ла на ово 2 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 4 minutes ago, Снежана рече А који то родитељ, осим Оца зна шта је "правилно васпитање" и ако "нико не поправи", шта радити са људима који јесу агресивни??? - Брате, је л` си чуо ти за женска права и патријархат? - Па нисам знао, што ми бре раније нисте рекли... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 1 hour ago, Јелена011 рече Zene koje trpe nasilje nisu zrele i odgovorne osobe i Bogu hvala pa se i to menja. Ja sam imala prilike da vidim na delu koju to promenu donosi. Ne stil zene u crnom i feminizam i kuknjava jaoj jadne ugnjetene zene nego kad sam prvi put prisustvovala terapijskom radu jedne zene koja je trpela nasilje i kad joj je na prvu njenu jadna ja recenicu terapeut zaustavio recima - dobro za to si ti ODGOVORNA, hajde da vidimo gde je u tebi problem i sta ti radis da do toga dođe. Ja sam prvo ustuknula al kako se ta zena ponela me je odusevilo -da, ona je odgovorna, al nije kriva. I tu vidim prostor za rad i kolektivno i licno, jer su kod nas ti pojmovi potpuno nerazdvojeni. Zrtva nikad nije kriva za nasilje ali itekako moze biti odgovorna. To su dva potpuno sasvim totalno sasvim suprotna pojma. Al kod nas pogotovo se neguje jos od porodice kultura nametanja krivice bez ili sa jako malo svesti o odgovornosti. Из неког чудног разлога, људи више воле да препричавају приче и саблажњавају се како је неко неког "трпео триес година" него да јасно кажу шта ту треба да се ради. Опет мислим да је у питању нека блага психопатологија, јер ми волимо тај "осећај" кад о томе причамо и "саосећамо", а не свиђа нам се "хладан" одговор јер квари "забаву"... Уврнут је овај свет... Јелена011 and uros је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 Снежана, када се нешто у старту лоше одради, после је знатно теже поправити насталу грешку.Наравно са агресивним људима, треба радити да се поправе и да се уради све што може, али да се суштински они поправе много је тешко. За правилно васпитавање треба да се потруде оба родитеља уз подршку стручњака. Што се тиче слободе и права ја се апсолутно залажем да иумају сви подједнаку слободу, али да се то не злоупотребљава. Све може да се злоупотреби, нажалост. Џуманџи and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 1 minute ago, Ненад Р. рече Снежана, када се нешто у старту лоше одради, после је знатно теже поправити насталу грешку. Ненаде, да ти сестра без увреде каже, те приче о "добром" и "лошем" васпитању окачи мачку о реп, ја као мајка могу само да се трудим да васпитавам децу добро, да следим своју "визију", да "копирам" људе који су добро одрадили тај задатак, али то је куповина мачке у џаку, једино што ми преостаје је да молим Бога да ће изаћи на добро и да ће моје васпитање и дугогодишње "тупљење језика", донети плода :).... Хоћу да ти кажем да ништа на овом свету никоме није загарантовано. Grizzly Adams and Ненад Р. је реаговао/ла на ово 2 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 Снежана, апсолутно се слажем са тобом да ништа није загарантовано, али је најбоље за своју децу да их васпиташ како најбоље знаш. Ми сви виђамо све и свашта. Виђамо добре примере, али виђамо да та деца када одрасту туку и малтретирају и напуштају своје родитеље и постају проблем за друштво уопште. Добрим и правилним васпитавањем, можемо у знатној мери да смањимо ту могућност.Зар не? АлександраВ and Џуманџи је реаговао/ла на ово 2 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 13 minutes ago, Grizzly Adams рече Из неког чудног разлога, људи више воле да препричавају приче и саблажњавају се како је неко неког "трпео триес година" него да јасно кажу шта ту треба да се ради. Опет мислим да је у питању нека блага психопатологија, јер ми волимо тај "осећај" кад о томе причамо и "саосећамо", а не свиђа нам се "хладан" одговор јер квари "забаву"... Уврнут је овај свет... Pa jok, moramo mi da imamo osrcaj da smo dobri od Adama i Eve jos, taj nagon je ubitacan i ucauren u svakom, da sebe po nekim svojim kriterijumima vidi "dobrim". E da ne uplicem Crkvu koja to ekploatise do maksimuma, poenta je da nema dobrih losih ljudi nego postupaka i da treba da vodimo racuna o postupcima a ne o tome "jaoj vidi ga sta mu bi a bio je dobar covek". Al kad pod lupu krenes da stavljas sopstvene postupke i vidis koliko tu svakodnevno us.es stvar onda ti nije bas prijatno pa bi rado bego Onda ide ono nisam ja zena je, nisam ja zmija je, nisam ja majke mi imao sam dobre namere Snezo ima gi raznih nasilnika, nisu svi isti. Oni cije je nasilje samo deo psihopatologije, koji imaju poremecaj licnosti, tu pomoci nema, to je kljuc i ili batine zavisi sta je uradio i eventualno eventualno s godinama da mu bildujes svest s druge strane da shvati zasto jbg mora biti pod kljucem. I imas nasilnike koji jednostavno su vise verbalni retko eksesno fizicki nasilnici kojima je to jedini naucen nacin komunikacije iz porodice, gde i mozes ako hoce i ako je dovoljno zreo na drugim stranama to da shvati,dakle gde uz dobrani trud mozes da naucis takvu osobu zdravijem nacinu komunikacije. Ja licno svedok nekoliko takvih preobrazaja. Ali to je onda bukvalno krst i njima i porodici jer su recidivi cesti i period oporavka od naucenog ponasanja dug, i ne treba osudjovati one koji taj krst ne mogu nositi. Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 40 minutes ago, Ненад Р. рече Правилно васпитање је мајка за све. Треба омогућити родитељима да су што више уз своју децу током првих година, јер ако је добар "темељ"(васпитање у првим годинама живота, које је пресудно) би ће добра и кућа. Ако нема добар "темељ"после то нико не поправи, ма шта да се ради.Тако је и са агресивним понашањем. Ne postoji pravilno vaspitanje Nenade, neko moze da odraste u ludilu od okruzenja i bude dobar covjek, dok neko sa druge strane moze odrasti u blagostanju i posle toga napraviti mnogo losih stvari, medjutim postoje neke opsta moralna nacela oko kojih se svi slazemo i od kojih vecina ljudi polazi. Ja kad kazem da se suosjecamo, mislim da ojacamo institucionalne mehanizme, kako bi se djeci pomoglo na sve moguce nacine ukoliko se nalaze u losem porodicnom okruzenju. Ненад Р. је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 2 minutes ago, Јелена011 рече E da ne uplicem Crkvu koja to ekploatise do maksimuma Па не би ми били Поукаши да не поменемо све што треба... Снежана and Јелена011 је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 6 minutes ago, Ronald рече Ne postoji pravilno vaspitanje Nenade, neko moze da odraste u ludilu od okruzenja i bude dobar covjek, dok neko sa druge strane moze odrasti u blagostanju i posle toga napraviti mnogo losih stvari, medjutim postoje neke opsta moralna nacela oko kojih se svi slazemo i od kojih vecina ljudi polazi. Ja kad kazem da se suosjecamo, mislim da ojacamo institucionalne mehanizme, kako bi se djeci pomoglo na sve moguce nacine ukoliko se nalaze u losem porodicnom okruzenju. Слажем се са тобом Роналде, заиста има тога, само мислим да је много мали проценат да од лоших родитеља буду добра деца и об обрнуто. АлександраВ and Џуманџи је реаговао/ла на ово 2 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 11 minutes ago, Ненад Р. рече Слажем се са тобом Роналде, заиста има тога, само мислим да је много мали проценат да од лоших родитеља буду добра деца и об обрнуто. да ли ти заиста мислиш да они који батином утерују памет у главу својој деци мисле за себе да су лоши родитељи или да лоше васпитавају своју децу, не, и они за себе мисле да чине исправну ствар. Ronald је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука