Sara" Написано Мај 29, 2013 Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 Pitanje za sveštenike Zašto sveštenici toliko vole da ih narod zove oče kad u bibliji piše "I ocem svojim ne zovite nikoga na zemlji;jer je u vas jedan otac, koji je na nebesima" (Mt. 23, 9) .mislise. I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Мај 29, 2013 Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 Као што знамо, све секте заговарају тезу о " општем свештенству ", при том позивајући се на следеће цитате: (Отк. 1.5-6;5.10;20.6 ; 1Пет. 2.5)." Опште свештенство " - о којем говоре оба апостола, у ствари значи да су хришћани Божији народ, и као такви, одељени од свих других људи! Само то, и ништа више. А ако запазимо у : (Отк. 20.6) уопште се и не говори о садашњем времену, већ о будућем веку - после васкресења! На даље ћемо одговорити на оптужбе секташа за ословљавање свештеника са " оче " - јер, по њима, то је забранио лично Господ када је рекао: " никога на земљи не називајте оцем; јер је један Отац небески " (Мт. 23.9). Ако би смо и овде применили метод секташког, буквалног, тумачења - онда би Господ био први који се " огрешио " о Своју заповест; јер је много пута - Он сам , употребљавао реч " отац " за дефинисање телесног родитеља (Мт. 10.21 ; 15.4-5 ; 23.32 ; Лк. 15.12-29, итд.). Буквално схватање ове заповести би нас довело до таквог апсурда да би нам забрањивало и само цитирање пете Божије заповести: " поштуј оца својега и матер своју ". Ап. Павле би још испао и највећи богохулник, јер се сам, и то више пута, " огрешио " о ову заповест: " Јер ако имате и хиљаду учитеља у Христу, немате много отаца; јер вас у Христу Исусу ја родих јеванђељем " (1Кор. 4.15); И како он то сме Аврама да назове " оцем " свих нас (Рим. 4.1, 11, 16 )?! Погледати и ове цитате: (Флпљ. 2.22 ; Еф. 6.2,4 ; Јев. 12.9 ; 1Јн. 2.13). Како, дакле, схватити ову заповест? Па просто, с обзиром на, све горе, наведене цитате! Господ Исус Христос је увек учио људе да избегавају разметљивост, и да теже смирењу. Па нас је и овом приликом подсетио, поред осталог, да не бисмо пали и у многобоштво, да никога на земљи не зовемо Оцем, пошто је једини, суштински, и прави Отац свих људи Господ Бог. Дакле, као што је ап. Павле Коринћанима био " духовни отац ", тако су и за нас свештеници Православне Цркве наши " духовни оци " - Св. Писмо, као што смо видели, то и одобрава. http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Sekte/Crkva-I-Sekte12.htm Срђан Ранђеловић, Sara" and Sophrosyne је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Мај 29, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 Hvala na ovom odgovoru. thank_you777 A da li je ispravno da ipak oslovljavam sveštenika samo sa svešteniče? Jesam li ja neki pravoslavni protestant? Idem u liturgiju samo kada želim da se pričestim, a želim uvek, samo što se ponekad nađem u crkvenoj zajednici u kojoj se sveštenici sablažnjavaju ako se neko pričešćuje redovno, pa u takvim slučajevima i ne odlazim na službu, jer mi deluje kao da idem na neki performans . I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јевсевије Написано Мај 29, 2013 Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 On 29. 5. 2013. at 16:56, Saara рече Pitanje za sveštenike Zašto sveštenici toliko vole da ih narod zove oče kad u bibliji piše "I ocem svojim ne zovite nikoga na zemlji;jer je u vas jedan otac, koji je na nebesima" (Mt. 23, 9) .mislise. Свештеник вршећи Свету Тајну Крштења, онога кога крсти, он духовно обнавља, рађа, препорађа у нови живот. Може и ово. Sara" је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Мај 29, 2013 Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 On 29. 5. 2013. at 17:08, о.Небојша рече Дакле, као што је ап. Павле Коринћанима био " духовни отац ", тако су и за нас свештеници Православне Цркве наши " духовни оци " - Св. Писмо, као што смо видели, то и одобрава. Павле је јеванђељем( значи пропшовеђу, поучењем, родио духовну децу а не крштењем) А данашњу свештеници, оци. коме они проповедају јеванђеље, кога су родили па да их ти зову, оче. А Аврам је на небу, није на земљи, ово што је речено за њега не важи. Ми имамо телесне родитеље и и није ништа чудно што Господ наше телесне родитеље назива отац и мајка. Али који се кроз веру у Христа родисмо у духу, ми више нисмо тело и сада гледајући на дух имамо само једног оца оног духовног. Али ради послушности ми поштујемо телесне родитеље у мери у којој је то разумно. Ако нам телесни родитељ каже да учинимо нешто неморално ми то нећемо учинити јер се коси с разумом. А ми рођени духом се трудимо да будемо разумна бића која се ослањају на интелект.. Дакле имамо духовног Оца и телесне родитеље будући да живимо у телу које су нам подарили телесни родитељи. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Мај 29, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 shvatam da imam duhovnog oca ,bioloskog oca,Boga Oca ne vidim zasto bih i sve svestenike nazivala ocima cudno mi je po čemu je meni neki nepoznati sveštenik (ili neki kog znam tek iz vidjenja) otac?? I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 29, 2013 Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 On 29. 5. 2013. at 18:55, Saara рече shvatam da imam duhovnog oca ,bioloskog oca,Boga Oca ne vidim zasto bih i sve svestenike nazivala ocima cudno mi je po čemu je meni neki nepoznati sveštenik (ili neki kog znam tek iz vidjenja) otac?? Можда теби и није, али мени је сваки поп - поп. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Мај 29, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 On 29. 5. 2013. at 19:17, Жељко рече Можда теби и није, али мени је сваки поп - поп. pa i meni je svaki pop pop,ali mi nije otac I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 29, 2013 Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 On 29. 5. 2013. at 19:23, Saara рече pa i meni je svaki pop pop,ali mi nije otac А поп значи ћале у преводу Милан Б and gandalf је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Мај 29, 2013 Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 On 29. 5. 2013. at 19:23, Saara рече pa i meni je svaki pop pop,ali mi nije otac Отац ти је у духовном смислу. Читај шта о томе пише апостол Павле па ћеш видети да се оне Христове речи не односе на свештенике. Ако бисмо их тако схватили, буквално као ти, онда ни биолошког оца не бисмо смели звати оцем, јер пише "оцем не зовите никог". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Мај 29, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 On 29. 5. 2013. at 19:45, Александар Милојков рече Отац ти је у духовном смислу. Читај шта о томе пише апостол Павле па ћеш видети да се оне Христове речи не односе на свештенике. Ако бисмо их тако схватили, буквално као ти, онда ни биолошког оца не бисмо смели звати оцем, јер пише "оцем не зовите никог". ne shvatam ja te reči bukvalno i mogu ocem da nazovem svakog ko se prema meni odnosi očinski, ali ne i nekog koga niti poznajem niti prepoznajem kao oca u bilo kom smislu I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Мај 29, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 On 29. 5. 2013. at 19:39, Жељко рече А поп значи ћале у преводу i tebi je svaki pop ćale? imaš slobodu da mu se obratiš kao sin i on to prihvata kao normalan odnos? ja imam takav odnos sa nekima,ali nemam utisak da su svi baš tako raspoloženi I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Мај 29, 2013 Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 On 29. 5. 2013. at 19:52, Saara рече ne shvatam ja te reči bukvalno i mogu ocem da nazovem svakog ko se prema meni odnosi očinski, ali ne i nekog koga niti poznajem niti prepoznajem kao oca u bilo kom smislu Ако прихваташ Христа и Тело Његово (Цркву), онда прихваташ и етос те Цркве. А тај етос учи да свештенике ословљавамо са оче. Послушање је прва врлина без које нема напред. Јевсевије, Sophrosyne, gandalf and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Мај 29, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 On 29. 5. 2013. at 19:55, Александар Милојков рече Ако прихваташ Христа и Тело Његово (Цркву), онда прихваташ и етос те Цркве. А тај етос учи да свештенике ословљавамо са оче. Послушање је прва врлина без које нема напред. meni se svidja taj etos samo bih volela da svi mi,kao Telo Hristovo postanemo svesniji,svako svoje uloge,a ne samo da izvršavamo poslušanja formalno. I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 29, 2013 Пријави Подели Написано Мај 29, 2013 On 29. 5. 2013. at 19:45, Александар Милојков рече Отац ти је у духовном смислу. Читај шта о томе пише апостол Павле па ћеш видети да се оне Христове речи не односе на свештенике. Ако бисмо их тако схватили, буквално као ти, онда ни биолошког оца не бисмо смели звати оцем, јер пише "оцем не зовите никог". Реч о оцу у Писму је узроком неких наклапања у одређеним протестантским деноминацијама. Проблем је као и увек што протестанти одбацивши предање заборавише историју. И они у већини неисторијски посматрају Писмо. А Писмо се не може схватити без историјског контекста. Јер што су једни Галилејци а други Јудејци а трећи Самарићани или зашто баш Витезда бања или Сион гора... Дакле Јевреји Старог Завета уколико сте читали Нови Завет имају обичај рећи за себе: " Ми смо потомци Авраамови и Авраам је наш отац... ми имамо оца Авраама...итд. Они наглашавају своју богоизабраност по телу позивајући се на оца Авраама. Њихов култ Авраама је био нека врста шовинизма или како данас кажу етнофилетизма. Сви су лоши сви су зли , сви су гоји ал ето ми јок, ми имамо оца Авраама. А други немају оца Авраама и самим тим су неподесни за спасење. И није проблем у томе што Јевреји имају оца Авраама, него што је тај култ умртвио онај прави култ Бога оца. А Христос им на то одговара "Ваш отац је ђаво...јер његова дела чините" и " никог не називај оцем". "И оцем својим не зовите никога на земљи; јер је у вас један отац, који је на небесима" (Мт. 23, 9) Овде се јасно наводи у чему је зврцка. Значи отац је само на небесима, прави отац наше душе и тела је Бог отац а не Авраам, отац Авраам је само телесни отац, отац на земљи, генетски отац и покретач вере. Али и таквога генетског оца Христос не одбацује као оца, него указује Јеврејима да су они одбацили Бога оца кријући се иза Авраама, зато им и каже :" Ваш отац је ђаво..." "Људи, браћо и оци, чујте сада моју одбрану пред вама." (Д. ап. 22, 1) тако се обраћа Апостол Павле окупљенима. ,А он рече: Људи, браћо и оци, чујте!" (Д. ап. 7, 2) обраћање архиђакона Стефана Синедриону. Исти је пример и данас рецимо када се шовинисти бусају у оца Немању а у Цркву нису зашли никад. И њима би Христос рекао: "Ваш отац је ђаво..." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука