Драгана Милошевић Написано Мај 21, 2013 Пријави Подели Написано Мај 21, 2013 8. мај Арсеније славни, кога свет слављаше, Бежећи од славе себи говораше: - Сматрај себе мртвим за свет и за људе, Не говори речи ни мудре ни луде. За реч сам се кадкад у животу кај о, За ћутање никад се нисам покај о. Ако срце своје не вежем за Бога, Не могу с отрести живота страснога. Ако мисли моје само Бога славе, Спољашње ће страсти мене да оставе. Молитвом и трудом време испуњавај, Труди се што више а што мање спавај. Арсеније грешни, та што си застао, Зашто с у пустињу, питам те, дошао? Рад спасења душе, не рад ленствовања Ради покајања, а не рад спавања. Журно себе лечи, а душу оживљуј: Господе помилуј! прости и помилуј! - kirios1 је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Мај 21, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 21, 2013 9. мај Слепи Стефан спава на Овчијем Пољу И у сну без мира подноси невољу. Крваве му очи, дрхтаво му тело, Смрт спрам таквог жића боља је зацело. У том човек неки на сну му се јави, У небеском блеску, у небеској слави. -- Николај сам, рече, од Ликијског Мира, А ти си од оних што Бог изабира. Моју десну руку погледај, Стефане, Гле, у њој су очи твоје сачуване! Ти си без очију, очи су у мене, Даћу ти их онда кад Господ хтедне. -- Пет година прође, а Стефан у мраку Има наду крепку, има веру јаку: --- Николај ће к мени још једанпут доћи, С Божјом помоћи он ће ми помоћи.--- Тако Стефан једном у цркви мишљаше, И с плачем умилним свецу се мољаше. Па он у сан паде док у столу стаја, Ал ев му опет Светог Николаја! Два краљева ока на десном му длану: --- Ево, рече, краље, дан и теби свану! У име Господа што вид слепом дава Прогледај и викни: Богу нек је слава! Па очију слепих светац се дотаче И мрак се с очију ко завеса смаче! -- Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Мај 25, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 25, 2013 10.мај У пустињи подвижник Питирим Бога моли, а сам себе пита: Да ли у свет има њему равна? Тад се ангел Божји појавио, Питирима благо укорио: -- У мислима величаш се, старче, Ко да бољег у свем свету нема! Хајде пођи, старче Питириме, Хајде пођи , да старицу видиш, Исидору мниму Јуродиву, Да је видиш, па да се задивиш: Она срце од Бога не дели, Своје мисли све за Бога веже, А не ка ти што си овде телом А мислима у крајеве света! Па да видиш све подвиге њене, Да се стидом застидиш од жене! И да мудрост Божју прославиш Што негује у корову руже! Олимп је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Мај 25, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 25, 2013 11. мај Муслимански вођи питали Кирила: Каква би то три лица у Богу била? Ако је Бог један,одткуда три лица? Наш је Бог једини, ваша су тројица! Одговара Кирил: није тако, није, Но к*о сјајно што у подне грије, Па светлост, топлоту, и круг свој имаде, То је бледа слика божанске Тријаде. Три божанска лица а једна суштина Кроз Христа је ова јављена исина. Никад смртан човек ово не докучи, Ово сам Бог јави, ово Црква учи. Олимп је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јун 1, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јун 1, 2013 12. мај Следбеник Христов Епифаније Хлебом се храни и воду пује. Христовом силом он чуда ствара, Као громовник јерес обара, Војник Истине, стуб Православља. На смрт завет 'ваки оставља: --Жеђ новца подлу ви угасите, Богатом никад не завидите. И не мрзите, не клеветајте, А јерес сваку избегавајте, Гон'те к'о змије помисли скверне Оне од верних чине неверне. Трезвен ум држ'те за Бога везан, Плен је ђавола човек нетрезан. За мене грешна Бога молите, Животом целим Бога славите! -- Олимп је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јун 7, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јун 7, 2013 13. maj -- Glikerijo, zrtvuj bogovima! Naredjuje bezumni sudija, Il" u ognju sagoreti moras -- Glikerija sudiji se ruga -- Bog je jedan, "bogovi"su besi, Koji "ko ti pamet pomucuju Kakve zrtve, bezumni covece? Zrtva jedna ne bi l" na Golgoti, Zrtva strasna, bozanska krvava, Sto ukide sve krvave zrtve ? Jednu zrtvu posle one zrtve, Jednu zrtvu Gospod od nas trazi: Cisto srce, oltar molitveni, Ciste ruke, dela milosrdja, Veru, nadu, ljubav, blagocesce. Takvu zrtvu trudim se prineti Zivom Bogu, Stvoritelju mome: Bog Presveti takvu hoce zrtvu, Ne lesinu krvavu i mrtvu. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јун 7, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јун 7, 2013 14. maj Isidor blazeni sa sobom se rvo Dok besmrtan posta ko suho drvo. No i suho drvo pcele medom pune, I iz suhe stene kadkad izvor grune. Telo blazenoga Duhom napunjeno Medom blagodati srce zasladjeno. Izvor Bozje sile u suludu telu, Skriveno bogatstvo u bednu odelu. Isidor cudesni na djubristu leza, Po ulicam" vika, i skaka i beza. Bez krova i kruva i bez prijatelja, No pod okom budnim svoga Stvoritelja. On pouka bese sujetnim ljudima I ukor -- za zemlju skotski vezanima; On zivotom svojim k"o da htede reci: -- Ljudi, brige vase odvode nesreci. Srecan nije onaj ko Bozje krade, No ko Boga samog k"o blago imade. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јун 15, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јун 15, 2013 15. мај Пахомије Духом Божјим гори, Жур' се сестро, Богу посветити, Пахомије с ангелима збори. Свет сем гроба шта ти може дати? Око њега иноци се роје, Христос ће те животом венчати, Сви пред Богом као свеће стоје. Светске сласти варљиви су снови Једног дана закуца звекира Успаван се тим сновима тови, Сестра Авве за Авву разбира, Но пробуђен осећа се гладан Годинама видела га није И сном другим душманским подкрадан, Нек се јави, што се од ње крије? К'о лав гладан тад за храном риче, Вратар Авви поруку износи. За хлеб прави вапије и виче Авва њему: поздравље јој носи Христос чује ко год га призива Ја ти, сестро, желим сваку срећу И гладноме даје хлеба жива, Но доћи ти на виђење нећу, То је јава -- друго су маштања, Ја сам свету једном збогом рек'о Изван Христа не има надања -- И свега се у свету одрек'о. Сестра чула па се расплакала, Сестро моја, одреци се и ти, Братов савет хитно послушала. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јул 15, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 15, 2013 16. мај Николај мученик за Христа пострада И трпљењем љутим ђавола надвлада. Не хте јунак свога одрећи се Спаса, Но слављаше Бога док имаше гласа, А кад глас га изда, он срцем слављаше И за муке веће душмане мољаше. Тукоше га Турци свирепи к'о вуци, Предаваше свакој нечовечној муци. И најзад му свету одсекоше главу. Скотрља се глава у зелену траву, Светитељска глава светлошћу засија; Хришћанин ту главу у свилу завија И у цркву носида лек многим буде, Да наказне лечи, и слепе, и луде. Бог неверне казни са свакога краја, А прослави већно верног Николаја. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јул 15, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јул 15, 2013 17. мај Апостол Андроник, сродник апостола Павла Пропведник мира и духовног здравља, Љубављу пламеном ка Христу гораше И науку светлу светом проношаше; Без плате и неге и без много руха, Само богат силом божанскога Духа, Све муке подели са светом Јунијом Док крст не пронеше целом Панонијом. Где крст часни блесну, ту нестаде таме, Издвоји се жито без плеве и сламе. Пренуше се људи из сна животињства. И дар усвојише Божјега посинства Разбише идоле као слабе трске, Оставише раздор и пороке мрске, Запеваше уста кад срце зајеца: Оче наш небески, ми смо твоја деца! Сад примисмо светлост од Твог апостола, Прости нам што бисмо робови идола. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2013 Govori Gospode Govori Gospode, sluga Tvoj Te slušaTebe, samo Tebe, željna mu je dušaNemoćan je sluga da vidi i čujeDok u njemu Tvoje ne zastruje strujePomozi mom vidu, pomozi mom sluhu,Slava Ocu, Sinu i Svetome Duhu!Govori Gospode, pre svršetka putaDa mi s pravog puta duša ne zalutaGovori mi tiho, al nek bude jasnoGovori Preblagi, dok ne bude kasnoPomozi mom vidu, pomozi mom sluhuSlava Ocu, Sinu i Svetome Duhu!Znam: govorio si, al opet govori,Dok od Tvojih reči srce se razgori,Dok se vid otvori, i sluh se osnažiO govori Oče, slugu Tvog ublažiPomozi mom vidu, pomozi mom sluhu,Slava Ocu, Sinu i Svetome Duhu!Znam: govorio si kroz Proroke davneI kroz Sina svoga i kroz svece slavne,Al, smiluj se crvu, govori ponovo,Na jeziku Tvome, staro biva novo.Pomozi mom vidu, pomozi mom sluhu,Slava Ocu, Sinu i Svetome Duhu!Neka reči Tvoje u meni zabrujeDa Tvoj sluga čuje i braći kazujeGovori Gospode, sluga Tvoj Te slušaTvoga slatkog glasa željna mu je dušaPomozi mom vidu, pomozi mom sluhu,Slava Ocu, Sinu i Svetome Duhu! Драгана Милошевић and Bokisha је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2013 Skini s mene brige mnogeSkini s mene brige mnogeNe mogu ih nositiNikog nemam da pomogneNemam koga molitiBrinem danju, brinem noćuBriga brigu dozivaMnogi vide moje suzeMalo ko se odzivaJa ne tužim Tvoje ljudeTi si svima SudijaSvako nosi svoje bremeSvak uzdiše ko i jaTi pomozi svima brižnimO Isuse Bože mojPa najposle k meni dođiGle i ja sam sluga TvojSkini s mene teške brigeZnam da hoćeš i možešKlanjam Ti se, molim Ti seDa i meni pomogneš ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2013 Koga ću da hvalim? Koga ću da hvalimSem živoga Boga?Koga ću da slavimSem gospoda moga?U Njega je svetost,U Njega je sladost,U Njega je krepost,U Njega je mladost,U Njega je java,U Njega je budnost,U Njega je slava -Slatka milozvučnost!Serafimi blizuOko Njega stoje,Angeli u nizuOko Njega poje.Zemlja pesmu čujeI eho odaje,No eho tuguje -Pesmi zaostaje.I sve novi pojciNa nebesa stižu,U svetloj povorciSa starim se nižu.To su sveti ljudiŠto pomreše jučeI svih strasti ludiSlomiše obruče.Cela vojska peva,Peva: aliluja!To što zemlja snevaOd tog nebo buja.Slava Ocu blagom,Ocu premilome,Slava Sinu dragomI Duhu Svetom ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2013 Molitva Blagom Hristu Pomozi nam, blagi Hriste,Da nam duše budu čisteI ljubavlju zagrejaneA istinom obasjane.Znamo da će obasjani,Znamo da će zagrejani,Znamo da će očišćeniU raj biti uvedeni.Pomozi nam, blagi Hriste,- Izmiču se naši dani, -Da bi i mi mogli bitiU Tvoj narod ubrojani. Драшко је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 13, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2013 извињавам се Драгани.....тек сад сам видела да постоји иста тема, али на срећу песме нису исте....могао би неко од модератора да споји теме.... Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука