Jump to content

Sprema se velika seča direktora

Оцени ову тему

Препоручена порука

A ostao bi sa zenom koja te prevarila .... ;)

To je jedan primer, ali Zvonko rece da poslodavac moze da da otkaz radniku ako ne radi dobro i sa tim se skazem, ili ako opadne posao sasvim je ok da neko dobije otkaz .... Ali u situaciji da covek dobro radi , kvalitetno, moze da dobije otkaz samo zbog licnih preferenci koje nemaju veze sa radom doticnog radnika. To mora biti spreceno.

Зашто да буде спречено? Моја фирма је моја кућа. У њу пуштам кога хоћу и избацујем кога хоћу. Откуд некоме право да ми одређује како да управљам својом фирмом?

Рекао сам - послодавац може да да отказ кад год хоће, ако уговором није другачије одређено. Не само "ако не ради добро".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Зашто да буде спречено? Моја фирма је моја кућа. У њу пуштам кога хоћу и избацујем кога хоћу. Откуд некоме право да ми одређује како да управљам својом фирмом?

Рекао сам - послодавац може да да отказ кад год хоће, ако уговором није другачије одређено. Не само "ако не ради добро".

Pa nije bas sasvim tako ...

Kada otvaras firmu upoznat si sa uslovima i zakonskom regulativom ... Na primer, ne mozes kad hoces da otvoris ili zatvoris kafic ... Imas radno vreme koje treba da bude istaknuto i moras da ga postujes ... Nije to bas - tvoja kuca pa mozes kako hoces ....

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Моја фирма је моја кућа. У њу пуштам кога хоћу и избацујем кога хоћу. Откуд некоме право да ми одређује како да управљам својом фирмом?

0120_angryy

Није баш тако. И ми радници имамо права.

У твоју фирму уложим цео радни век, сво знање и способности, изгубим здравље рмбајући за тебе, и ти ме кад ми највише требаш шутнеш и запослиш младог. Мене нико други маторог не жели да прими. И пензију дочекам, али на оном свету.

Оправдао си овим оно што радници на својој кожи трпе задњих деценија.

Веома нељудски, поготову за верника, а још за Хришћанина. Туга и жалост.  :krstix:

ljut

Подели на овим сајтовима

Pa nije bas sasvim tako ...

Kada otvaras firmu upoznat si sa uslovima i zakonskom regulativom ... Na primer, ne mozes kad hoces da otvoris ili zatvoris kafic ... Imas radno vreme koje treba da bude istaknuto i moras da ga postujes ... Nije to bas - tvoja kuca pa mozes kako hoces ....

То значи да "законска регулатива" не ваља. Ако ја хоћу да отворим кафић који ради од 5 до 5:15 шта кога боли д...? То је моја ствар.

Исто тако - ако сам се ја договорио са радником о условима и обојица смо задовољни, шта кога боли д... какав је наш договор? Знаш ко тражи такве законе? Ленштине које желе да раде, него се тим "регулативама" штите од конкуренције - обично сиромашних људи који траже посао.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

То значи да "законска регулатива" не ваља. Ако ја хоћу да отворим кафић који ради од 5 до 5:15 шта кога боли д...? То је моја ствар.

Исто тако - ако сам се ја договорио са радником о условима и обојица смо задовољни, шта кога боли д... какав је наш договор? Знаш ко тражи такве законе? Ленштине које желе да раде, него се тим "регулативама" штите од конкуренције - обично сиромашних људи који траже посао.

Mozes ti i tako da otvoris kafic ako zelis, ali moras da postujes i klijente. Ne mozes da samovoljno menjas radno vreme i maltretiras ljude. Da stoje ispred i cekaju kada ces otvoriti. Sada ces ti reci, pa ne moraju da dolaze i to je tacno, ali ja cu reci, otvori ti tako kafuc ali bez kredita pa radi tako ...

Подели на овим сајтовима

Није баш тако. И ми радници имамо права.

Не постоји ту "ми радници" и "они". Сви су људи радници, само неко ради један посао, а неко други. И сви они имају једнака права.

Ако радник има права да присили газду да му плаћа плату, има ли онда газда права да купце присиљава да купују производе? Где су његова права када неко отвори јефтинију радњу преко улице и купци више не долазе? Или газда нема никаква права... Та је логика потпуно погрешна.

Ако купци више не долазе, фирма не зарађује паре и нема посла за раднике. Веома једноставно. У таквој ситуацији најважније је да се фирма која прави губитке што пре затвори и радници промене посао. Присиљавати газду да у таквој ситуацији плаћа раднике је бесмислено и економски веома штетно.

У твоју фирму уложим цео радни век, сво знање и способности, изгубим здравље рмбајући за тебе, и ти ме кад ми највише требаш шутнеш и запослиш младог. Мене нико други маторог не жели да прими. И пензију дочекам, али на оном свету.

Не, погрешно. Ниси ти "уложио" у моју фирму радни век. Ти си мени продао свој рад за цену коју смо се договорили и што ти је поштено исплаћено. Ако ниси планирао своју будућност то је твој проблем. Ако не знаш сам, могао си некога да ангажујеш да ти испланира, али не можеш да кривиш другог који ту ништа није крив.

Оправдао си овим оно што радници на својој кожи трпе задњих деценија.

Веома нељудски, поготову за верника, а још за Хришћанина. Туга и жалост.

Бесмислице. Нељудски и недостојно верника је избегавати личну одговорност, него сваљивати на другога. Свако је одговоран за свој живот и не може да тражи од других да га издржавају.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Mozes ti i tako da otvoris kafic ako zelis, ali moras da postujes i klijente. Ne mozes da samovoljno menjas radno vreme i maltretiras ljude. Da stoje ispred i cekaju kada ces otvoriti. Sada ces ti reci, pa ne moraju da dolaze i to je tacno, ali ja cu reci, otvori ti tako kafuc ali bez kredita pa radi tako ...

Ја отворим садо-мазо кафић за људе који воле да четири сата стоје у реду и бичују се. Имам задовољне клијенте, посао иде супер. Шта ко има ту да "регулише"?

Једноставно све то нема никакве логике. Предузетник ће увек радити све да удовољи купцима, нема шта ко да их "штити". Све те законе подржавају управо оне фирме које желе да спрече конкуренцију и злоупотребе државну силу на своју корист. Најбоље за купце је да пустиш предузетнике да се такмиче међусобно - једни другима обарају цене, подижу квалитет итд.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Не, погрешно. Ниси ти "уложио" у моју фирму радни век. Ти си мени продао свој рад за цену коју смо се договорили и што ти је поштено исплаћено. Ако ниси планирао своју будућност то је твој проблем. Ако не знаш сам, могао си некога да ангажујеш да ти испланира, али не можеш да кривиш другог који ту ништа није крив.

.

E sada meni nije jasno kako ti ne vidis da su radnici taj posao vec obavili, to o razmisljanju o svojoj buducnost. Sve je to u drzavi regulisano zakonima, penzija, osiguranje itd...

Meni samo nije jasno kako vi libertarijanci ne vidite da su se radnici vec izborili i bore jos uvek za svoje licne ekonomske interese i to odlicno i vrlo uspesno rade?

Kada ovo kazem mislim na zemlje razvijene demokratije, nemacku, francusku, italiju ... Ali jednoga dana bice i Srbija medju njima ...

Подели на овим сајтовима

Па "обавили" су посао тако што послодавце државном силом приморавају на бесмислене услове. И знаш шта се онда догоди? Ено ти Детроит - због сулудих услова које су постављали синдикати пропала је читава њихова ауто-индустрија. Од најбогатијег града у САД постали су најгори, рушевина и беда. Уништили су не само своје послове, него и једну од најразвијенијих грана привреде.

Из истог тог разлога, послови се масовно селе у Азију, фабрике се затварају. Предузетници су почели чак и физички да се исељавају из САД и одлазе у Сингапур, Хонг Конг и слично, јер им се овде једноставно не исплати да раде.

Good job! Браво! Не да су "обавили посао" него су му .... кеву...

А Србија је у ствари првак света у тој дисциплини. Развијене земље каскају за нама, али стићи ће нас убрзо.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ја отворим садо-мазо кафић за људе који воле да четири сата стоје у реду и бичују се. Имам задовољне клијенте, посао иде супер. Шта ко има ту да "регулише"?

Једноставно све то нема никакве логике. Предузетник ће увек радити све да удовољи купцима, нема шта ко да их "штити". Све те законе подржавају управо оне фирме које желе да спрече конкуренцију и злоупотребе државну силу на своју корист. Најбоље за купце је да пустиш предузетнике да се такмиче међусобно - једни другима обарају цене, подижу квалитет итд.

Evo da ti navedem jedan primer...

Ovde u Vipitenu, na centralnom trgu, nekih 30 metara od mog stana ima gril. Mali kamionet, ujutru dodje, uvece ode ... Covek radi vec dugo tu i super je klopa. A tak "lokal" je platio 250 000 evra, naravno sa kreditom od banke. I radi odlicno, non stop ima najmanje 5 klijenata koji cekaju. Ali nista tu nije njegova zasluga. Klijenata ima zato sto je Vipiteno turisticko mesto, sezona im traje 9 meseci, vazda je pun turista, leti starijih nemaca, zimi mladih skijasa ... A Vipiteno je proglaseno za jedno od 10 najlepsih mesta u italiji ... A zasluga za to nije njegova vec ostalih zitelja Vipitena, pored toga jedini ima licencu za rad tu, nisu napravili Budvu pa da imas rostilj i muziku na svakih 5 metara jer bi time rasterali turiste, vec mudro, odrzavaju nivo, koji posle koristi ovaj " privrednik" koji je uz to zaposlio jos 4-5 osoba.

Vidis, sa kreditom, na osnovu licence i zaslugom zitelja Vipitena on rastura. I naravno placa i dozvolu papreno i placa porez i naravno ne moze da se ponasa kao da je to njegova kuca vec mora da postuje i prava radnika i klijenata. Jer sve sto ima nije njegova zasluga vec zasluga drugih i kao sto on koristi povoljnosti koje su drugi stvorili za njega tako mora-MORA i on da omoguci drugima da i oni uzivaju u plodovima tid dobrobiti a ne samo on. On sve sto radi je ono sto rade i ostali koji rade kod njega ili bilo koji Leskovacki rostiljdzija- pece pljeskavice ... I koristi konjukturu koja je zasluga drugih a ne njega ...

Подели на овим сајтовима

Не постоји ту "ми радници" и "они". Сви су људи радници, само неко ради један посао, а неко други.

То "ми радници" се односи на нас који немамо власништво над пословним објектима, средствима за производњу, робу... 

Ако радник има права да присили газду да му плаћа плату, има ли онда газда права да купце присиљава да купују производе? Где су његова права када неко отвори јефтинију радњу преко улице и купци више не долазе? Или газда нема никаква права... Та је логика потпуно погрешна.

Власник има већи ризик због тога, али, зато има већу зараду. И сам сам био власник једне продавнице и пропао сам. Радница је нашла други посао али ја нисам отворио другу радњу. Не кривим њу због тога.

Какав материјализам. Куку мене.

Радни век и здравље нису роба па да се продаје и купује. То се троши неповратно и то на радном месту.

Шта да испланирам када једва кројим крај са карајем. Још сам можда и дужан јер ми је плата премала. Србин (просечан) планира и те како, али од данас до сутра.

Бесмислице. Нељудски и недостојно верника је избегавати личну одговорност, него сваљивати на другога. Свако је одговоран за свој живот и не може да тражи од других да га издржавају.

Не кажам да радник нема одговорност. Наравно да има. Наравно и да треба да добије отказ ако се не понаша како треба. Али када радник остари и почну леђа да га боле, јер му је газда цело радно време горворио "Ајде, брже то мало, пожури јер те чека још један камион",  сада га газда отпушта као штетнога, и тражи нову младу и здраву жртву којој ће то исто да уради. То није фер.

Гледао сам ја на саталетској како се у твојој Америки ради. Све механизовано. Рудари као у апотеци да раде. Масони само шрафе неке табле... Е, таквима и може да се повећава радни стаж до пензије, и да дају откази јер су сачувани као у конзерви. Али у нашој Србији душу ваде, и после 40-те мора нешто да ти фали, најчешће реума и разни други болови по телу, као и живци. И таквог шутну на улицу и пензију не дочека.

То није лепо. То је за казну или законску или по принципу "уради сам".

Подели на овим сајтовима

Evo da ti navedem jedan primer...

Ovde u Vipitenu, na centralnom trgu, nekih 30 metara od mog stana ima gril. Mali kamionet, ujutru dodje, uvece ode ... Covek radi vec dugo tu i super je klopa. A tak "lokal" je platio 250 000 evra, naravno sa kreditom od banke. I radi odlicno, non stop ima najmanje 5 klijenata koji cekaju. Ali nista tu nije njegova zasluga. Klijenata ima zato sto je Vipiteno turisticko mesto, sezona im traje 9 meseci, vazda je pun turista, leti starijih nemaca, zimi mladih skijasa ... A Vipiteno je proglaseno za jedno od 10 najlepsih mesta u italiji ... A zasluga za to nije njegova vec ostalih zitelja Vipitena, pored toga jedini ima licencu za rad tu, nisu napravili Budvu pa da imas rostilj i muziku na svakih 5 metara jer bi time rasterali turiste, vec mudro, odrzavaju nivo, koji posle koristi ovaj " privrednik" koji je uz to zaposlio jos 4-5 osoba.

Vidis, sa kreditom, na osnovu licence i zaslugom zitelja Vipitena on rastura. I naravno placa i dozvolu papreno i placa porez i naravno ne moze da se ponasa kao da je to njegova kuca vec mora da postuje i prava radnika i klijenata. Jer sve sto ima nije njegova zasluga vec zasluga drugih i kao sto on koristi povoljnosti koje su drugi stvorili za njega tako mora-MORA i on da omoguci drugima da i oni uzivaju u plodovima tid dobrobiti a ne samo on. On sve sto radi je ono sto rade i ostali koji rade kod njega ili bilo koji Leskovacki rostiljdzija- pece pljeskavice ... I koristi konjukturu koja je zasluga drugih a ne njega ...

И зато ви плаћате обичне куване виршле 10 евра... Много добро.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

И зато ви плаћате обичне куване виршле 10 евра... Много добро.

Pljeskavicu u lepinji 3.80 evra, ima veliki promet pa moze da ide sa manjom cenom, ali pljeskavica od mesa ne od soje ....sa salatom...uz ljubazan osmeh i dobar dan i do vidjenja svaki put ... Posto je pljesak u Budvi?

Подели на овим сајтовима

То "ми радници" се односи на нас који немамо власништво над пословним објектима, средствима за производњу, робу...

Па то је твоја ствар да ли нешто имаш или немаш. Не можеш зато што немаш да другима отимаш. То пре свега није хришћански.

Власник има већи ризик због тога, али, зато има већу зараду. И сам сам био власник једне продавнице и пропао сам. Радница је нашла други посао али ја нисам отворио другу радњу. Не кривим њу због тога.

Па нормално. Ко више ризикује може и више да заради, а може и да пукне - и сам сноси последице. Не иде около да тражи од других да му надокнаде.

Какав материјализам. Куку мене.

Значи, кад кажем да је свако одговоран за свој живот то је "материјализам", а кад неко тражи (под претњом силе) од других да га издржавају то " није материјализам"!? Из`ем ти логику...

Радни век и здравље нису роба па да се продаје и купује. То се троши неповратно и то на радном месту.

Шта да испланирам када једва кројим крај са карајем. Још сам можда и дужан јер ми је плата премала. Србин (просечан) планира и те како, али од данас до сутра.

Радни век и здравље су лична ствар. Свако сам планира шта ће да ради, колико ће да ризикује, како ће да се храни, да ли ће да живи здраво или не. Није нико други дужан да се стара о теби. Једино родитељи до 18-те. После си одрасла особа.

Да ли имаш услова је опет лична ствар. Није човек који ти даје посао крив што си рођен у Србији, можда једино родитељима можеш да приговориш што се нису одселили на време.

Не кажам да радник нема одговорност. Наравно да има. Наравно и да треба да добије отказ ако се не понаша како треба. Али када радник остари и почну леђа да га боле, јер му је газда цело радно време горворио "Ајде, брже то мало, пожури јер те чека још један камион",  сада га газда отпушта као штетнога, и тражи нову младу и здраву жртву којој ће то исто да уради. То није фер.

А радник није знао да ће да остари, него је мислио да ће заувек да буде млад па се изненадио кад почела леђа да га боле... Мислим стваааарно... Само изговори и изговори на изговоре за неодговорност. Свако бре мора да води рачуна о себи. Неодговорност је у хришћанству грех.

Нема ту никакве "жртве". Послодавац тражи онога ко му најбоље завршава посао. Као што ти када нешто купујеш тражиш најбоље. Не питаш продавца колико има година, да ли има децу, да ли га боле леђа него питаш "колико кошта". Договор који су обе стране прихватиле добровољно је по дефиницији "фер".

Гледао сам ја на саталетској како се у твојој Америки ради. Све механизовано. Рудари као у апотеци да раде. Масони само шрафе неке табле... Е, таквима и може да се повећава радни стаж до пензије, и да дају откази јер су сачувани као у конзерви. Али у нашој Србији душу ваде, и после 40-те мора нешто да ти фали, најчешће реума и разни други болови по телу, као и живци. И таквог шутну на улицу и пензију не дочека.

То није лепо. То је за казну или законску или по принципу "уради сам".

Па у Америки се дошло до тога управо због овога о чему причам - слободе. Људи су имали велику слободу да се организују како год желе, па су направили машине, повећали продуктивност и омогућили просперитет где нико не ломи кичму. Сада, када су кренули да укидају слободу и они су упали у проблеме па кукају.

Једини начин да се изађе из беде јесте што већа економска слобода. Не можеш радницима да помогнеш тако што ћеш послодавце "присилити" да им дају боље услове. Услови су последица продуктивности. Треба повећати продуктивност. А да би то постигао мораш да пустиш људе да раде. Додавање ограничења само повећава беду.

Ако ти вежем једну руку иза леђа моћи ћеш да урадиш мање него са две руке.

То је толико једноставно да не знам шта има да се објашњава...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Pljeskavicu u lepinji 3.80 evra, ima veliki promet pa moze da ide sa manjom cenom, ali pljeskavica od mesa ne od soje ....sa salatom...uz ljubazan osmeh i dobar dan i do vidjenja svaki put ... Posto je pljesak u Budvi?

Немам појма, али у Чикагу ако платиш пљескавицу више од 2 долара одрали су те као вола... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...