Jump to content

Срби по генима ближи Ирцима него Русима

Препоручена порука

rep-geni_620x0.jpg

Истраживачи из САД потврдили заборављену теорију наших научника о пореклу старог континента. Срби и Ирци имају заједничке претке

У узорку из Србије има више најстаријег европског генетског материјала

ЕВРОПЉАНИ су „од Балкана до Ирске“ део велике породице која се блиско повезала у последњих 1.000 година, објавили су пре неколико дана амерички научници са Универзитета у Калифорнији. После анализе узорака генетског материјала са целог Старог континента они су били запрепашћени резултатима.

Амерички научници су утврдили да степен генетичке повезаности не зависи од близине народа .

- Невероватно је колико су Европљани међусобно повезани. На генеалошком нивоу сви у Европи имају трагове скоро истог скупа предака од пре само хиљаду година - рекао је коаутор студије Грејем Куп, професор екологије и еволуције на Универзитету у Калифорнији.

- Овакви резултати били су предвиђени у теорији пре више од десет година, а сада имамо конкретне доказе из ДНК података.

Данас је мало познато и у самој Србији да је у стварању те теорије и пионирским истраживањима мапе гена европских народа, с циљем да се утврде путеви еволуције и миграције и еволуције људског рода велику улогу имао и Институт за нукеларне науке „Винча“. Зато резултати америчких истраживача нису били изненађење за др Драгана Алавантића из Института „Винча“ који је са др Сањом Глишић руководио пионирским истраживањима европских гена.

- Упркос санкцијама „Винча“ је деведестих била не само учесник већ једна од референтних институција у пионирском истраживању генетског материјала људског рода и његове еволуције. Наша лабораторија била је једна од десет изабраних које су обрађивале матријал, а то је био изузетан успех с обзиром да је у пројекту који је водио британски институт из Лестера учествовало 45 држава - каже др Алавантић.

Резултати тог међународног истраживања објављени су 2000. године и изазвали су сензацију, јер је утврђено да у узорку из Србије има више најстаријег европског генетског материјала, него било где на Старом континенту. Иако су научници из „Винче“ сматрали да испитивања треба наставити, све државне управе, од тада до данас, су се оглушиле о њихове молбе.

- С друге стране, после ових резултата у светски пројекат истраживања мапе гена укључиле су све суседне државе, Хрватска, Мађарска, БиХ, јер су схватиле да ова истраживања имају велику научну, али и политичку тежину. Нажалост, код нас политичари нису имали визију - резигнирано констатује др Алавантић.

Он истиче да се још тада показало да је наше подручје настањено врло рано.

- Наравно, резултати говоре о људској врсти а не о нацијама, мада се у дневној политици то радо и често злоупотребљава. Чињеница је да је у Србији утврђено највише старог генетског материјала, као што је чињеница да су археолози утврдили да је овде настала најстарија металургија, да је код нас Лепенски вир и центар Винчанске цивилизације. То говори да је овај део Балкана био важна станица у еволуцији и миграцијама људског рода ка северу и западу Европског континента - наглашава др Алавантић.

Он подсећа да су још та рана истраживања показала да у српском узорку има највише најстаријег генома ХГ2 и да смо по томе ближе Грузинима, Ирцима и неким Нордијцима него - Русима. На мапи гена америчких истарживача такође се показује да становништво Србије има генетску „фамилију“ у области Нормандије и у Ирској. То се на први поглед коси с теоријом да су блиски народи генетски најсличнији.

- Амерички истраживачи сада сматрају да баријере као што су планински венци и језичке разлике незнатно смањују повезаност међу регионима. Међутим, свако истраживање може се тумачити на разне начине. Могуће је претпоставити да је у случају Србије, Ирске и Нормандије реч о изолованим регионима где се очувао изворни генетски материјал Келта, који су у тим областима живели. Било би веома корисно за Србију да се врати у овај светски пројекат мапирања гена, с обзиром на то да смо били једни од његових утемељивача - закључује др Алавантић.
0513-Najstariji-gen_N.jpg

ХРВАТСКА ГЕНЕТСКА РОКАДА

ГЕНЕТСКА истраживања често се злоупотребљавају у дневној политици, чега се научници највише плаше.

- После првих истраживања и резултата из 2000. године загребачки „Вјесник“ је објавио текст о томе како су Срби утврдили да је истина оно што Хрвати одавно тврде - да су несловенског порекла и аутохтони на овој територији - подсећа др Алавантић.

- Недавно су, пак, истраживања у којима Србија није учествовала, а Хрватска јесте, показала да код Хрвата превлађује - српски генетски материјал.

Извор: Новости
Подели на овим сајтовима

Hvala na potvrdi onoga sto sam znao jos pre par godina :lol:

Inace, ovo znaju i oni koji se bave folklorom i upoznati su sa SrBskim rodoverjem, kao na primer ovo drustvanjce ovde

http://www.facebook.com/groups/273856173342/10151671196623343/?notif_t=group_activity

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Koji istrazivaci, nije dovoljno reci americki, treba naziv institucije, gdje su reference ka tim radovima i zakljucima... ovo kao da je narucio Deretic za novosti. Sa ove slike moze biti i da je najstariji gen najzastupljeniji u Svedskoj, i da se sirio ka ostalim podrucijima. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Koji istrazivaci, nije dovoljno reci americki, treba naziv institucije, gdje su reference ka tim radovima i zakljucima... ovo kao da je narucio Deretic za novosti. Sa ove slike moze biti i da je najstariji gen najzastupljeniji u Svedskoj, i da se sirio ka ostalim podrucijima. 

Tacno je sto kazes, treba utvrditi tacnost ovih navoda.

Ali ako su tacni sta cemo sa Dereticem?

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Кажу да постоје и велике културолошке сличности. Познато ми је да је једна госпођа, музиколог (сад не могу да се сјетим како се зове) утврдила висок степен блискости између келтске музике и херцеговачких ганга  .smesko.

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

Tacno je sto kazes, treba utvrditi tacnost ovih navoda.

Ali ako su tacni sta cemo sa Dereticem?

Nisu tacni sigurno ovako kako su predstavljeni. Ne mozes uzeti administrativne granice danasnjih drzava, pa reci da je u Srbiji, takvoj sa tim granicama toliki procenat najstarijeg gena, najveci, a recimo u susjednoj Rumuniji nije. Ova cinjenica da bi najstariji gen mogao biti na balkanu to nije nepoznato ni nauci:

homsapmigr2.gif

Homo sapiens je iz Afrike pre cirka 40000 godina krenuo u migraciju planetom i u Evropu su usli preko Male Azije na Balkan i tu se susreli sa neandretalcima. Neandretalci nisu prezvijeli susret trece vrste i izumrli su, a homosapiens se nastavio siriti ka sjeveru, Otuda razlog zbog cega imamo genetskih slicnosti vise sa nordijskim i keltskim narodima nego sa Rusima. Rusi su potekli iz grane koja je najvejrovatnije isla preko danasnjeg Irana i dosla na prostor danasnje Rusije. 

Poenta je samo da taj najstariji gen nije ekskluzivno rezervisan za adminiastrativne granice danasnje Srbije, vec se taj gen moze sigurno pronaci i u Bugarskoj i Rumuniji, i Bih, i Hrvatskoj, generalno Balkanu. Medjutim ti homosapiensi koji su hodali balkanom 40000 godina unazad nisu bili Srbi, jer Srbi su kulturoloska odrednica, kao i svi drugi narodi. Nema nista u genima sto nas definise Srbima. Srbi su nastali kada su sloveni poharali balkan i asmililovali se lokalnim stanovnistvom, i preovladala je slovenska kultura, i jezik. To je sve

Tu cinjenicu treba iznijeti na videlo. Danasnji Srbi us pola staro sjedeoci, pola sloveni, nisu samo ni starojsedeoci, a nisu samo ni Sloveni, koji su naprosto ukinuli domiclilno stanovnistvo Balkana prilikom seobe. 

Deretic je otisao predaleko, da se mozda zadrzao samo na tome da treba pokazati da Srbi nisu kompletno dosli sa istocnoevropske visoravni, mozda bi njegov rad imao kredibiliet, a ovako je prolupao na skroz sa svojim mega giga teorijama o Srbima koji su stariji od ameba. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ало бре полако, смири се. Све ово што сам пренео са Новости сам на своје уши чуо од извесних професора и истраживача, који су на неки начин били повезани са овим пројектом. О томе сам писао, ви сте се овде и на другим форумима спрдали. Не разумем више чему то ?

Подаци су сви тачни, радила је Винча, амери су покренули пројекат. С којим разлогом баш амери заиста не знам, заверолошка теорија код српске интелектуалне елите је тада била у фазону да амери хоће да произведу неко биолошко оружје којим ће потаманити Србе. Међутим пошто сам буио упућен у неке детаље овог пројекта- тј. да су истраживања обављана по целој Европи смешно ми звучала ова заверологија.

Истина је оно што је најболније мени било тада а и сада да наши политичари нису прстом мрднули да потпомогну овај пројекат. Буквално су све амери финансирали. Е то је на нашу срамоту а не чињенице које су испливале захваљујући истраживању.

Но како год као што сам текст каже овде се не ради о генетици нације, јер је то просто немогуће, нација нема генетику којом је обележена. Праисторија не познаје нације, то су скупине племена и родовских заједница у вечитој миграцији, Ми само можемо констатовати да добрим делом поседујемо најстарији ген.

То једно. Друго да су нам рођаци многи народи из Европе па и делом Азије.

Трећи да су наши политичари заслужили сви одреда да их потопимо на дно Јадрана.

Четврто да Деретић баш и није толико луд :)

П.С. у Шведској нема материјалних остатака никакве културе попут винчанске ( нити било које друге)  која потиче од пре 5-6 000 година.

Подели на овим сајтовима

Ало бре полако, смири се. Све ово што сам пренео са Новости сам на своје уши чуо од извесних професора и истраживача , који су на неки начин били повезани са овим пројектом. О томе сам писао, ви сте се овде и на другим форумима спрдали. Не разумем више чему то ?

Pogledaj moj odgovor Bilbiji. 

Подели на овим сајтовима

Кад је Лајош Кошут позвао Словаке и Србе на прославу јубилеја досељавања Маџара у Панонију Словаци и Срби одговоре заједничким писмом парафразирам: - Ви славите шта год желите , ми смо овде одувек.

Занимљиво, тада Деретић није постојао...

Подели на овим сајтовима

Pogledaj moj odgovor Bibliji. 

Па не говори се о најстаријем гену на свету него у Европи. И да, ми га имамо у највећем броју. И да околни народи захваљујући нама га имају у по приличном броју.

И шта сад ?

Подели на овим сајтовима

Кад је Лајош Кошут позвао Словаке и Србе на прославу јубилеја досељавања Маџара у Панонију Словаци и Срби одговоре заједничким писмом парафразирам: - Ви славите шта год желите , ми смо овде одувек.

Занимљиво, тада Деретић није постојао...

Ne kazem nista za to. 

Stvar je da ne mozes reci Srbi postoje na Balkanu vec 40000 godina. Ti koji su zivjeli na balkanu 40000 ranije, nisu Srbi niti bilo koji drugi narod, tad naroda i narodnosti nije bilo. 

Sta sve deretic prica, uzurpirao je kompletnu grcku istoriju, i proglasio je srpskom, Hrista je proglasio Srbinom kao i apostole, srpsko pismo najstarije od koga su potekla sva druga pisma na svijetu, jos samo fali da dodje do zakljucka da Boga Oca proglasi Srbinom. 

Подели на овим сајтовима

Па не говори се о најстаријем гену на свету него у Европи. И да, ми га имамо у највећем броју. И да околни народи захваљујући нама га имају у по приличном броју.

И шта сад ?

Ja samo hocu da kazem da ne moze biti tacno da samo Srbi imaju najstariji gen u tolikom procentu, taj gen mora bit izastupljen i jeste i na prostoru Hrvatske, BiH, Rumunije i Bugarske. 

Подели на овим сајтовима

Tu cinjenicu treba iznijeti na videlo. Danasnji Srbi us pola staro sjedeoci, pola sloveni, nisu samo ni starojsedeoci, a nisu samo ni Sloveni, koji su naprosto ukinuli domiclilno stanovnistvo Balkana prilikom seobe. 

Danasnji Srbi su vise od 2/3 starosedeoci a manje od cetvrtine doseljenici na Balkan. Mi smo autohtoni balkanski narod, dinarska rasa koja se prosirila po Evropi do Skandinavije i dalje.

Te stvari nauka polako iznosi na videlo. Mi smo bastinici najstarije kulture, Vincanske, odakle smo rasejali tu kulturu po celom svetu. 

Подели на овим сајтовима

Ja samo hocu da kazem da ne moze biti tacno da samo Srbi imaju najstariji gen u tolikom procentu, taj gen mora bit izastupljen i jeste i na prostoru Hrvatske, BiH, Rumunije i Bugarske. 

Slusaj genije, kada su se rumuni naselili na balkan? 

Подели на овим сајтовима

Slusaj genije, kada su se rumuni naselili na balkan? 

Koji jezikom da pricam majke ti da razumijes? Jesam ti pokazao mapu? I rekao da je africko pleme homosapiensa krenulo u migracije i da je jedna grana usla u Evropu preko male Azije i dosli na Balkan. U nekim rumunskim pecinama pronadjene su lobanje homosapiensa stare oko 40000 godina. 

Sta ti nije jasno? Ti koji su dosli na Balkan nisu ni Srbi ni Rumuni ni marsovci, vec ljudsko pleme koje jos nije znalo za kulturu i nacionalnost. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...